Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chişinău - prognoză de noi ninsori şi o scădere drastică a temperaturii

Situatia de pe drumurile din Moldova este sub control, au declarat ministrul de interne si cel al transporturilor. Ei au precizat, la prinz, intr-o conferinta de presa, ca drumurile sunt curatate non-stop de 240 unitati de tehnica speciala si peste 600 de angajati ai intreprinderilor, care se ocupa de drumuri.

Primarul general al municipiului Chisinau Dorin Chirtoca sustine pe de alta parte ca nu sunt destule utilaje pentru deszapezirea strazilor din capitala din cauza ca, in ultimii ani, capitala a avut mereu bugete de austeritate.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozeaza pentru urmatoarele cinci zile ninsori si o scadere a temperaturii aerului, noaptea, pina la minus 26 grade.

BNS: PIB a scăzut în primele trei trimestre cu 7,7%

In perioada ianuarie-septembrie 2009, produsul intern brut a scazut cu 7,7 la suta, informeaza Biroul National de Statistica.

Ţăran din raionul Donduşeni lansează la Chişinău o acţiune de protest împotriva comuniştilor

Stanislav Ivanita, un fermier din raionul Donduseni, cunoscut opiniei publice si pentru protestele din aceasta vara, a inceput un nou protest in fata magazinului UNIC, unde cere iesirea din politica a fostului presedintele Vladimir Voronin. In vara, el a protestat in fata guvernului impotriva pretului scazut platit de stat pentru achizitionarea laptelui.

Potrivit lui Ivanita, actiunea organizata acum, este gindita pentru cei care considera ca au avut de suferit in urma regimului comunist din ultimii opt ani.
Actiunea va dura câteva zile, intre orele 12.00-13.00, in scuarul de la UNIC.

Ministrul de externe Leancă recheamă ambasadorii din SUA, Ucraina şi Marea Britanie

Guvernul Filat a decis sa recheme trei ambasadori: Nicolae Chirtoaca din Statele Unite, Nicolae Gumenii din Ucraina si Natalia Solcan din Marea Britanie. Ministrul de externe Iurie Leanca a spus ca aceste rechemari din functii se inscriu in contextul ideii, anuntate anterior de ministerul sau, de a profesionaliza corpul diplomatic al tarii.

Copenhaga: Germania mediează între ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare la conferinţa privind schimbările de climă

Reuniunea ONU pe tema schimbarilor climaterice ramane in impas, tarile africane si cele sud-americane acuzind tarile bogate ca nu vor sa sprijine financiar masurile necesare si ca isi incalca promisiunile anterioare. Ministrul german al mediului conduce un grup de mediere care incearca sa gaseasca un compromis.

Intretimp, politia a mai retinut astazi cel putin 250 de demonstranti care amenintau sa ia cu asalt sala de in care se desfasoara conferinta.

Secretarul Genral NATO cere Rusiei să se implice în misiunea de stabilizare a Afganistanului

Aflat la Moscova, Secretarul general NATO Fogh Rasmussen a cerut Rusiei sa se implice mai mult in misiunea aliata din Afganistan, argumentind ca un esec va ridica sansa raspandirii terorismului, din Asia centrala pâna an Rusia. O cerere primita cu intelegere de presedintele rus Medvedev care a declarat ca Rusia si NATO au multe interese comune in regiune.

Premiul Andrei Saharov acordat de PE organizaţiei ruse Memorial

Organizatia neguvernamentala rusa Memorial a primit premiul Sakharov, cea mai inalta distinctie in domeniul luptei pentru drepturile omului, decernata de Parlamentul European.

Moscova - moartea premierului reformator rus Egor Gaidar

A decedat Egor Gaidar, la numai 53 de ani, economistul al carui nume este legat de tranzitia dureroasa a Rusiei de la comunism la o economie de piata. Pentru multi, Gaidar a fost salvatorul economiei ruse, pentru altii insa, premierul care a adus inflatia si le-a distrus economiile. De numele lui Gaidar se leaga si primele privatizari ale intreprinderilor de stat, privatizari care, sustin critici precum premierul Vladimir Putin, au servit numai interesele unui grup restrans de apropiati ai Kremlinului, noua oligarhie.

Intre 1999 si 2004, Gaidar a fost membru al parlamentului din partea Uniunii Fortelor de Dreapta, partid liberal din care fac parte multi reformatori.

Timişoara: Lech Walesa prezent la un colocviu despre revoluţia din decembrie 1989

La Timisoara au inceput ceremoniile dedicate implinirii a 20 de ani de la revolutia din decembrie 1989 cu un colocviu international la care participa fostul presedintele al Poloniei Lech Walesa si primul presedintele al Ungariei post-comuniste Matyas Szuros.

Tot astazi, la sediul postului nostru de radio, Institutul Cultural Roman a organizat un seminar despre revolutia din România si rolul Europei Libere.

"Declaraţia rapidă" - soft pentru rapoartele fiscale

Serviciul fiscal si intreprinderea FiscServInfo au lansat programul de computer “Declaratia rapida “ care va reduce cu 70 la suta timpul folosit de intreprinderile din Moldova pentru a-si face toate declaratiile si rapoartele fiscale. Potrivit unui studiu, citat de agentia Info Prim, o intreprindere din Moldova consuma acum, anual, in medie aproape o luna pentru toate declaratiile fiscale.

ONU regretă incidentul antisemit de la Chișinău și salută numeroasele declarații de condamnare a sa

Intr-un comunicat de presă, echipa de țară a Națiunilor Unite în Moldova și-a exprimat astăzi profundul regret pentru actul de intoleranță petrecut duminică în centrul Chișinăului. Reprezentanții ONU își exprimă speranța că vinovații de delicte, inclusiv cei care au fost arătați la televiziune și au pronunțat „declarații explicit antisemite” vor fi aduși în fața justiției, iar politicile forțelor de ordine de prevenire a unor asemenea delicte vor fi revăzute și îmbunătățite.

Importatorii de carburanți suspendă majorarea anunțată a prețurilor la benzină și motorină

Importatorii de carburanţi au acceptat să nu mărească deocamdată preţurile, după ce premierul Vlad Filat i-a asigurat ieri la o întâlnire ţinută la guvern că leul se va întări faţă de dolar. Portalul de ştiri Unimedia îl citează pe un importator cu afirmaţia că majorarea nu va avea loc numai dacă dolarul coboară la nivelul de 11 lei şi 20 de bani. Înaintea întâlnirii cu premierul, importatorii voiau să mărească preţul cu un leu şi la benzină, şi la motorină, din cauza ieftinirii leului în raport cu dolarul american.

Retragerea celor 4 deputați din fracțiunea parlamentară comunistă salutată de AIE

Patru deputaţi comunişti au părăsit ieri fracţiunea parlamentară PCRM.Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova şi Valentin Guznac au spus că deocamdată vor fi independenţi. Decizia celor patru a fost salutată de o serie de lideri ai Alianţei pentru Integrarea Europeană şi criticata de lideri ai PCRM.

Declanșarea campaniei de vaccinare împotriva gripei pandemice în R. Moldova

Săptămâna aceasta începe campania de vaccinare împotriva gripei pandemice, informează Moldpres citînd surse de la Ministerul Sănătăţii. Primul lot de vaccin primit de la guvernul României, de 150.000 de doze va fi aplicat grupurilor cu risc sporit de infectare, cum sunt lucrătorii medicali, dascălii, militarii, gravidele si jurnalistii. Republica Moldova urmează să primească în curând alte 350.000 de doze din România, iar luna viitoare vor sosi în ţară şi cele promise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Președintele Mihai Ghimpu face apel la pace inter-comunitară în Moldova

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a citit în Parlament o declaraţie în care, în numele conducerii Republicii Moldova, exprimă „regretul” pentru incidentul de duminică, soldat cu înlăturarea menorei evreieşti din centrul capitalei. Mihai Ghimpu a cerut anchetarea incidentului şi a făcut apel la înţelegere între diferitele etnii şi confesiuni.

Intrevederi la Moscova între D. Medvedev, Vl. Putin și secretarul general Nato

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen va avea astazi la Moscove intrevederi cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev si cu premierul Vladimir Putin. Pe agenda de discutii se află sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi Aliantei in razboiul din Afganistan, dar si propunerile ruse pentru o asa numita noua strategie de securitate europeana si noile planuri ale administratiei americane pentru un scut anti-racheta in Europa.

Noul tratat Start nu va fi semnat la întîlnirea Obama-Medvedev de la Copenhaga

Casa Alba a anunţat ca nu se aşteapta ca preşedintele american Barak Obama sa semneze cu omologul sau rus Dmitri Medvedev tratatul pentru reducerea armelor strategice, START, cu ocazia intilnirii pe care o vor avea la Copenhaga in aceasta saptamina. Cei doi lideri participa la reuniunea la virf a Natiunilor Unite pe tema incalzirii globale. Pina vineri, cei 120 de lideri ai lumii care participa la reuniune ar urma sa ajunga la o intelegere privind masurile necesare pentru a combate incalzirea globala. Pina acum insa, discutiile se afla in impas.

București: consultări la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern

In Romania, primarul sectorului 3 al capitalei, Liviu Negoiţă, membru al partidului democrat liberal ar urma sa isi depuna astazi mandatul de premier desemnat. Site-ul Hotnews.ro relateaza şi că preşedintele Traian Băsescu i-a invitat astazi la Palatul Cotroceni pe liderii poltici pentru a demara discutiile legate de noul guvern.

Insula Nauru din Pacific recunoaște independența Abhaziei

O insulă minusculă din Oceanul Pacific, Nauru, a recunoscut independenţa Abhaziei, pe care Georgia şi aproape toate ţările lumii o consideră teritoriu georgian. Până acum, doar Rusia, Nicaragua şi Venezuela au recunoscut independenţa Abhaziei şi a celeilalte regiuni separatiste din Georgia, Osetia de Sud. Insula Nauru are 21 de kilometri pătraţi şi 15.000 de locuitori. Ziarul rus „Kommersant” a scris că Rusia a convins-o să recunoască Abhazia promiţîndu-i ajutor financiar.

Principalii candidați în alegerile prezidențiale din Ucraina refuză să participe la dezbateri televizate

Cinci dintre principalii candidaţi la preşedinţia Ucrainei au anunţat astăzi că nu vor participa la dezbaterile televizate de luna viitoare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, printre cei care s-au retras de la dezbateri se numără preşedintele în exerciţiu Victor Iuşcenco şi fosta lui aliată devenită rivală, premierul Iulia Timoşenco.
Un purtător de cuvânt al comisiei electorale a spus că nici un candidat nu şi-a explicat decizia. Alegerile prezidenţiale din Ucraina sunt programate pentru 17 ianuarie.

Refugiați din Cecenia și Georgia blocați în drum spre Strasbourg la granița polono-germană

Autorităţile din Polonia spun că aproximativ 200 de solicitanţi de azil din Cecenia şi Georgia au fost blocaţi într-un tren la graniţa polono-germană. Refugiaţii voiau să ajungă până în oraşul francez Strasbourg, unde îşi are sediul Consiliul Europei, într-un protest faţă de ceea ce consideră a fi încălcarea drepturilor lor. După ce au fost opriţi la graniţa polono-germană, protestatarii au refuzat să părăsească trenul. Potrivit grănicerilor, fugarii sunt nemulţumiţi de condiţiile în care sunt nevoiţi să trăiască în centrele pentru refugiaţi din Polonia şi de încetineala cu care sunt procesate cererile de azil.

Barack Obama cere mutarea deținuților de la centrul de detenție Guantanamo la o închisoare de înaltă securitate din Illinois

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a cerut guvernului american să achiziţioneze o închisoare de maximă securitate din statul Illinois pentru a caza unii dintre prizonierii de la Guantanamo, acuzaţi de terorism.
O scrisoare de la Casa Albă publicată astăzi arată că Obama nu are de gând să pună în libertate nici un prizonier de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite. Agenţiile de presă relatează că este un pas important spre închiderea centrului de detenţie Guantanamo, promisă de preşedintele Obama încă în campania electorală, anul trecut.

Preaviz de grevă British Airways

Personalul de cabina al companiei britanice de aviatie British Airways a anuntat ca intra in greva pe timp de 12 zile, incepind 22 decembrie, in semn de protest fata de intentiile patronatului de a ingheta salariile angajatilor si de a face reduceri massive de personal. Astazi la Londra, Inalta Curte a Marii Britanii ia in discutie cazul, in regim de urgenta. Companiile aviatice rivale au propus preturi foarte mari pasagerilor care ar fi urmat sa calatoreasca cu compania britanica si şi-au suplimentat zborurile pe cursele catre New York, Washington, Tokio, New Delhi. Potrivit expertilor, daca greva are loc, British AirWays are pierde zilnic aprozimativ 50 de milioane de dolari. In perioada Craciunului și a Anului Nou compania opera peste 650 de zboruri zilnice transportind aproximativ 90 de mii de pasageri.

Washington: o nouă decizie pe calea închiderii centrului de detenţie Guantanamo

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a cerut guvernului american să achiziţioneze o închisoare de maximă securitate din statul Illinois pentru a caza unii dintre prizonierii de la Guantanamo, acuzaţi de terorism. O scrisoare de la Casa Albă publicată astăzi arată că Obama nu are de gând să pună în libertate niciun prizonier de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite. Agenţiile de presă relatează că este un pas important spre închiderea centrului de detenţie Guantanamo, promisă de preşedintele Obama încă în campania electorală, anul trecut.

200 de ceceni şi georgieni solicitanţi de azil în Polonia încearcă să ajungă la Consiliul Europei

Autorităţile din Polonia spun că aproximativ 200 de solicitanţi de azil din Cecenia şi Georgia au fost blocaţi într-un tren la graniţa polono-germană. Refugiaţii voiau să ajungă până în oraşul francez Strasbourg, unde îşi are sediul Consiliul Europei, într-un protest faţă de ceea ce consideră a fi încălcarea drepturilor lor. După ce au fost opriţi la graniţa polono-germană, protestatarii au refuzat să părăsească trenul. Potrivit grănicerilor, fugarii sunt nemulţumiţi de condiţiile în care sunt nevoiţi să trăiască în centrele pentru refugiaţi din Polonia şi de încetineala cu care sunt procesate cererile de azil.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG