Linkuri accesibilitate

Ştiri

Casa Albă speră ca tratatul post START să fie semnat luna aceasta

Casa Alba a anuntat că Statele Unite spera inca ca pina la sfirsitul acestui an sa semneze cu liderii de la Moscova un nou tratat referitor la reducerea arsenalelor strategice. Reprezentanti ai celor doua tari au avut mai multe serii de negocieri pe aceasta tema, dar rezultatele nu sunt inca materializate. Tratatutul START a fost semnat in 1991 si a expirat la 5 decembrie. Rusia a acuzat astazi Statele Unite ca tergiverseaza negocierile.

Moscova critică decizia de a muta un monument sovietic din oraşul georgian Kutaisi

Ministerul rus al apararii s-a declarat „îngrijorat" de faptul ca autoritatile georgiene de la Kutaisi au decis sa mute un monument consacrat celui de-al doilea razboi mondial. Decizia a fost luata la initiativa preşedintelui Saakashvili care a spus ca doreste sa construiasca un nou sediu al parlamentului la Kutaisi, al doilea oras ca marime din tara sa, pentru a revitaliza orasul si economia sa. Decizia lui Saakashvili a fost criticata de unii din liderii opozitiei de la Tblisi. 300 de mii de georgieni au murit in al doilea razboi mondial

Chişinău: parlamentul adoptă un buget de austeritate

Parlamentul de la Chisinau a aprobat proiectul de buget pentru anul 2010. Potrivit premierului Vlad Filat, bugetul este unul de austeritate, avind in vedere actuala criza economica si financiara globala, dar s-a reusit ca 70 la suta din cheltuielile bugetare sa fie directionate catre proiecte sociale.

Propunere ca UE să suspende pe timp de 6 luni interdicţia de călătorie impusă liderilor de la Tiraspol

Guvernul Vlad Filat, prin vocea vicepremierului insarcinat cu problemele transnistrene Victor Osipov, a propus Uniunii Europene sa suspende pe timp de 6 luni interdictia pentru liderii transnistreni de a intra in spatiul Uniunii Europene cu conditia ca liderii regiunii separatiste sa reia negocierile politice cu Chisinaul, cu mediatorii si cu observatorii pentru rezolvarea problemei transnistrene. Anuntul a fost facut in cursul unei conferinte de presa la Chisinau.

16 noi cazuri de gripă pandemică confirmate în Moldova

In ultimele 24 de ore au mai fost confirmate 16 cazuri de gripa pandemica. Numarul cazurilor din Moldova este de peste 2320. De astazi a inceput vaccinarea persoanelor plasate in categoria cu risc mare – adică medicii, profesorii, granicerii, politistii si femeile gravide. 150 de mii de vaccinuri au sosit deja in Moldova, fiind oferite de Romania. Urmeaza sa mai soseasca inca 350 de mii de vacinuri din Romania si 950 de mii de doze de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Vaccinuruile sunt gratuite. Potrivit ministerului sanatatii pina acum au fost inregistrate 16 decese.

Şeful diplomaţiei ucrainene Petro Porosenko la Chişinău

La Chisinau se afla ministrul de externe al Ucrainei, Petro Porosenko. In cursul zilei a avut intrevederi cu premierul Vlad Filat si cu ministrul de externe Iurie Leancă. Pe agenda convorbirilor: relatiile bilaterale, problema transnistreana, delimitarea hotarului dintre Ucraina si regiunea transnistreana, situatia localitătii Palanca.

Beijing va sponsoriza promovarea vinurilor moldovene pe piaţa chineză

China va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de aproximativ 3 milioane de dolari, a anuntat ambasadorul Chinei la Chisinau, dupa intrevederea pe care a avut-o cu premierul Vlad Filat. Banii vor fi folositi la promovarea vinurilor moldovenesti pe piata chineza si la participarea unei delegatii moldovene la expozitia mondiala Şanhai World Expo din 2010. Premierul Filat va vizita China cu ocazia acestei expozitii.

Conducerea CFM cercetată penal

Conducerea întreprinderii Calea Ferata din Moldova este cercetata penal, iar fostul său sef, este suspectat că ar fi prejudiciat interesele publice cu peste 31 de milioane de lei. Procuratura generala a declansat urmarire penală pentru neglijentă în serviciu.

Copenhaga: Hillary Clinton dă asigurări că SUA vor contribui la fondul destinat combaterii încălzirii globale

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat, la summitul Natiunilor Unite de la Copenhaga pe tema incalzirii globale, ca Statele Unite vor contribui cu bani la fondul international creat pentru combarerea schimbarilor climaterice. "Statele Unite vor colabora cu celelalte tări pentru ca sa reusim să adunam 100 de miliarde de dolari pina in anul 2020 pentru a ajuta tarile in dezvoltare sa faca fată încălzirii globale", a afirmat Clinton. Presedintele american Barak Obama soseste miine la summitul de la Copenhaga.

Presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a pledat, in interventia sa la conferinţa ONU, pentru mai multe surse alternative de energie: de la cea nucleara la cea eoliana sau solara.

Anders Fogh Rasmussen crede că Rusia este dispusă să se implice mai mult în stabilizarea Afganistanului

Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat, dupa intrevederile pe care le-a avut la Moscova cu presedintele rus Medvedev si cu premierul Putin, că a primit semnale incurajatoare din partea Moscovei, fata de o colaborare mai strînsa in Afganistan. Rasmussen a spus ca Moscova ar putea ajuta Alianta cu programe de instruire a politiei afgane, a pilotilor de elicoptere si chiar cu elicoptere.

Iranul susţine în continuare talibanii din Afganistan

Ambasadorul Statelor Unite in Afganistan, Karl Eikenberry a declarat serviciului afgan al postului nostru de radio că, potrivit infornmatiilor pe care le detine, Iranul sau elemente din Iran, continua sa sprijine cu arme si instructie militantii talibani din Afganistan. Potrivit ambasadorului american la Kabul, planul administratiei Obama va contribui esential, in viitorii doi ani, la democratizarea Afganistanului.

Sosirea în Afganistan a primelor contingente din cadrul trupelor suplimentare americane

Ministrul american al apararii Robert Gates a anuntat ca in Afganistan au inceput sa soseasca militarii americani din contingentul aprobat recent de presedintele Obama de 30 de mii de soldati.

Organizaţia "Medici fără frontiere" îşi suspendă activitatea în Turkmenistan

Organizatia internationala „Medicins Sans Frontieres” a anuntat ca isi suspenda activitatile din Turkmenistan, din cauza opozitiei autoritătilor. Potrivit directorului organizatiei, ministerul turkmen al sanatatii nu a acceptat un proiect al organizatiei pentru vaccinarea impotriva tuberculozei, proiect considerat de organizatia internationala drept extrem de necesar.

Ziaristul iranian Ahmed Zeid Abadi laureat al premiului Stiloul de Aur al Libertăţii

Un jurnalist celebru din Iran, care a fost de mai multe ori intemnitat din cauza articolelor sale, a fost recompensat cu Stiloul de Aur al Libertatii pentru anul 2010, premiul anual acordat de Asociatia Internationala a Ziarelor si a Publicatiilor de Stiri. In motivarea deciziei pentru acordarea acestei importante distinctii jurnalistice se arata ca Ahmed Zeid Abadi a pus sub semnul intrebarii multe din actiunile regimului autocratic al presedintelui Ahmadinejad si ale liderului spiritual Ali Hamenei. In aceasta vara, ziaristul a fost condamnat la 6 ani de inchisoare si are interdictie de a mai scrie.

Kiev: deschiderea arhivelor ucrainene privind invazia Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia

Agentia nationala pentru informatii din Ucraina a deschis arhivele sale din perioada Uniunii Sovietice referitoare la invazia trupelor Pactului de la Varsovia in Cehoslovacia in 1968. Peste 300 de documente considerate a fi secrete au fost trimise arhivelor din Cehia. Din 2005, Ucraina a declasificat o mare parte a arhivelor sale din perioada sovietica.

O rară estimare eronată a postului BBC

Potrivit unor materiale de arhiva ale BBC-ului , facute publice astazi, producatorii companiei, in 1969, au considerat grupul rock Led Zeppelin, una dintre formatiile cele mai importante si mai inovatoare ale muzicii din anii 70 ai secolului trecut, drept, citam „ invechit „ si „ neconvingator”. Led Zeppelin a vindut peste 300 de milioane de albume si este considerat de reviste de specialitate drept „ una din cele mai importante formatii din istoria mondiala a rockului”.

Londra: greva anunţată de angajaţii de la British Airways este ilegală

Inalta Curte de Justitie din Londra a decis ca este ilegala greva angajatilor de la compania britanica de aviatie British Airways. Greva a fost anuntata pe fundalul unor pierderi masive ale companiei si dupa ce conducerea a anuntat reducerea personalului navigant cu inca 1 200 de salariati. Pina in 2010, aproape 5000 de angajati isi vor pierde slujbele la aceasta companie. Ca urmare a deciziei tribunalului, avioanele companiei vor zbura in perioada Craciunului si a Anului Nou.

Noi ajutoare financiare UE pentru România abia după finalizarea unei noi evaluări în ianuarie

Comisia Europeana spera sa finalizeze o a doua evaluare a acordului cu Romania pina la sfirsitul lunii ianuarie 2010. Dupa aceasta evaluare, doar Comisia poate sa elibereze transa de 1 miliard de euro aprobata pentru Romania. Potrivit comunicatului Comisiei Europene, misiunea UE a apreciat ca Romania ar putea sa atinga un deficit bugetar de 7,3 la suta din produsul intern brut in 2009, dar misiunea considera ca este esential sa se tina sub un control strict cheltuielile bugetare.

Ninsori și temperaturi severe prognozate pentru următoarele cinci zile în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova prognozeaza pentru urmatoarele cinci zile ninsori si o scadere a temperaturii aerului, noaptea, pina la minus 26 grade. Situatia de pe drumurile din Moldova este sub control au declarat ministrul de interne şi cel al transporturilor. Ei au precizat, ieri la prînz, că drumurile sunt curăţate non-stop de 240 unitati de tehnica speciala si peste 600 de angajati ai intreprinderilor, care se ocupă de drumuri. Primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoca sustine, pe de altă parte, ca nu sunt destule utilaje pentru deszapezirea strazilor din capitala din cauză că în ultimii ani, capitala a avut mereu bugete de austeritate.

Ambasadorii Moldovei în SUA, Ucraina și Marea Britanie rechemați la Chișinău

Guvernul Republicii Moldova a decis să recheme trei ambasadori: este vorba de Nicolae Chirtoaca din Statele Unite, Nicolae Gumenii din Ucraina si Natalia Solcan din Marea Britanie si Irlanda de Nord. Ministrul de externe Iurie Leanca, a spus ca aceste rechemari din functii se înscriu în contextul ideii, anuntate anterior de ministerul său, de a profesionaliza corpul diplomatic.

Reducere cu cca 30% a remitențelor în R. Moldova

Potrivit Băncii Naţionale din Moldova, moldovenii aflaţi la muncă în străinătate au trimis din ianuarie si pina in octombrie aproape 960 de milioane de dolari, ceea ce inseamna, potrivit site-ului Unimedia, care citeaza declaratia, cu 30 la suta mai puţin decit în aceeasi perioada a anului trecut.

Președintele Traian Băsescu așteptat să nominalizeze un nou prim ministru

In Romania, preşedintele Traian Băsescu a început negocierile pentru formarea unui nou guvern şi a declarat ca in cursul zilei de astazi il va nominaliza pe cel însărcinat cu formarea cabinetului. Traian Băsescu a spus că obiectul său este ca Romania sa aibe un guverrn solid pina la Craciun si care sa fie capabil sa conduca ţara intr-o perioada foarte dificila.

Ucraina solicită FMI deblocarea unui împrumut de 2 miliarde de dolari

Ministrul interimar al finanţelor din Ucraina, Igor Umansky, impreuna cu alte oficialități de la Kiev, se afla la Washington pentru discutii cu Fondul Monetar International pentru revizuirea acordului stand-by intre institutia financiara internationala si guvernul de la Kiev. FMI-ul a blocat in noiembrie o noua transa din imprumutul de 2 miliarde de dolari acordat Ucrainei, pe fundalul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie. Obţinerea acestei transe din imprumutul FMI este considerată esenţială pentru Ucraina in acest moment de criza economica si politica.

Impas la reuniunea de la Copenhaga care se încheie mîine

Reuniunea ONU pe tema schimbrilor climaterice rămâne în impas, tările africane şi cele sud-americane acuzînd ţările bogate că nu vor să sprijine financiar măsurile necesare şi că îşi încalcă promisiunile anterioare. Poliţia a mai reţinut ieri cel puţin 250 de demonstranţi, care ameninţau să ia cu asalt sala de în care se desfăşoară conferinţa. Reuniunea se incheie miine. In ultimele două zile de lucrări urmeaza sa se adrese reuniunii presedintii Statelor Unite, Rusiei, Iranului, Braziliei si Frantei.

Convorbiri la Moscova între secretarul general Nato și liderii ruși

Aflat la Moscova, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a cerut Rusiei să se implice mai mult în misiunea aliată din Afganistan, argumentînd că un eşec va ridica şansa răspândirii terorismului, din Asia centrală, până în Rusia. Cererea a fost primită cu înţelegere de preşedintele rus Medvedev care a declarat că Rusia şi NATO au multe interese commune în regiune. Premierul Putin, la rîndul său a declarat că, în ciuda multelor puncte de vedere diferite intre NATO si Rusia, exista suficiente motive pentru o relatie constructive.

Intr-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio, purtatorul de cuvint al NATO, James Appathurai a declarat ca pozitia NATO ramine neschimbata in chestiunile divergente cu Moscova. NATO nu va recunoaste niciodata independenta regiunilor secesioniste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, si nici modificarea graniţelor Georgiei. Mai mult, a spus purtatorul de cuvint al NATO, uşile NATO sunt deschise pentru Georgia si Ucraina pentru momentul în care cele doua ţări vor fi pregatite sa adere la NATO. In prezent, însă, cele două state nu ar fi mai aproape de standardele NATO decit erau la summitul NATO de la Bucuresti din 2008.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG