Linkuri accesibilitate

Ştiri

Prelungirea cu 4 luni a termenului anchetei parlamentare privind evenimentele din aprilie

Parlamentul de la Chisinau a decis prelungirea termenului de desfasurare a anchetei referitoare la evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie cu 4 luni. Cererea a fost inaintata de deputatul Partidului Liberal Democrat Vitalie Nagacevschi.

Copenhaga: negocierile asupra unui acord post Kyoto în impas

La conferinta Natiunilor Unite consacrata schimbarilor climatice, presedintele Statelor Unite Barack Obama impreuna cu liderii Australiei, Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Japoniei au intilniri in spatele usilor inchise intr-o noua incercare de a debloca dezbaterile asupra masurilor ce trebuie luate pentru a diminua efectele incalzirii globale. Potrivit agentiilor internationale de presa, in noul text, s-a eliminat data de 2010, ca data limita pentru a se ajunge la un tratat cu valoare de lege internationala supra subiectului. La discutiile din spatele usilor inchise au participat si reprezentatii Chinei si Rusiei.

Anterior in discursul sau presedintele american a spus ca tara sa va face tot ceea ce va putea pentru a se ajunge la un acord international asupra chestiunii. Obama a cerut mai multra transaprenta din partea celorlalte tari in legatura cu modul in care verifica diminuarea emisiilor lor de gaze care produc efectul de sera: "Trebuie sa avem un mecanism care sa verifice daca ne respectam promisiunile si care sa permita liberul schimb de informatii. Masurile nu vor afecta suveranitatea niciunei natiuni, dar trebuie sa ne asiguram daca acordul la care ajungem este unul credibil si daca ne respectam obligatiile asumate. Fara un astfel de mecanism, a spus presedintele american, acordul va ramine doar pe hirtie".

In discursul sau, presedintele Rusiei Dmitry Medvedeev a spus ca liderii lumi au subestimat pina acum dificultatile realizarii unui acord in legatura cu combaterea incalzirii globale, dar ca in curind va trebui sa existe un plan de masuri pentru a se putea trece la actiune.

Israelul condamnă furtul inscripției "Arbeit macht frei" de la muzeul din Auschwitz

Israelul a reactionat fata de furtul inscripției naziste „Arbeit Macht Frei”, afisata deasupra intrarii in lagarul de exterminare de la Auschwitz, din Polonia. Furtul reprezinta profanarea memoriei victimelor si a acestui loc cu semnificatii deosebite pentru poporul evreu, a spus vicepremierul israrelian Silvan Shalom care a caracterizat furtul drept o crima mirsava.

Reactii similare au fost inregistrate si din partea comunitatii evreilor din Germania. Politia poloneza a anuntat ca examineaza inregistrarile video de pe camerele de luat vederi de la intrarea in muzeul lagarului, dar nu a precizat daca faptasii au putut fi identificati. Purtatorul de cuvint al muzeului a declarat ca este socat de acest furt pe care il considera o profanare a memoriei celor peste 1 milion de oameni omoriti de nazisti in acest lagar.

Moscova: tratatul post START în faza de finalizare

Ministerul rus de externe a anuntat ca Moscova si Washingtonul sunt foarte aproape de a ajunge la o intelegere care sa inlocuiasca tratatul START. Potrivit purtatorului de cuvint al diplomatiei ruse, pina la finalizarea acordului mai este foarte putin – citeva zile, sau chiar ore.

UE ridică de mîine regimul de vize pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru

Sirbii, macedonenii si muntenegrinii vor avea dreptul sa calatoreasca de miine fara vize in spatiul Uniunii Europene. Eu vor putea sa stea in tarile UE fara viza 90 de zile, de doua ori pe an. Vizele au fost impuse acum 17 ani, ca urmare a declansarii razboiaielor din Croatia si Bosnia. Toate cele trei tari carora li s-a acordat libertatea de calatorie in spatiul comunitar îsi afirma dorinta de a adera la Uniunea Europeana, dar numai Macedonia are statutul oficial de tara candidata. Pentru cetatenii din Bosnia si Kosovo nu au fost ridicate vizele pentru tarile Uniunii Europene.

Khieu Samphan (Khmerii roşii) acuzat de genocid

Fostul sef de stat al regimului Khmerilor rosii din Cambodgia, Khieu Samphan a fost acuzat de genocid de catre Tribunalul Natiunilor Unite. Samphan a fost acuzat pentru masacrarea minoritatilor vietnameza si musulmana din Cambodgia intre 1975 si 1979. Samfan este al treilea demnitar de frunte al regimului Kmerilor Rosii pus sub acuzare pentru genocid. Anterior ei au fost acuzati de crime impotriva umanitatii si crime de razboi. Se crede ca in rastimp de 4 ani, regimul Kmerilor rosii a omorit peste 2 milioane de oameni. Procesul este planificat sa inceapa inainte de 2011.

Haga: Radovan Karagici dispune de 165 de mii de euro pentru cheltuieli avocaţiale

Presedintele Tribunalului Natiunilor Unite pentru fosta Yugoslavie a suplimentat suma pentru avocatii fostului lider al sirbilor bosniaci Radovan Karagici . Potrivit agentiilor de presa, suma totala pusa la dispozitia inculpatului este de 165 de mii de euro. Karagici este pus sub acuzare pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Procesul sau a inceput in luna octombrie si pina acum inculpatul a boicotat sedintele tribunalului, spunind ca nu a avut timp suficient pentru a-si pregati apararea.

Chişinău: majorarea ajutorului social pentru familiile social vulnerabile

Nivelul venitului minim garantat pentru anul 2010 pentru familiile social vulnerabile a fost majorat de la 430 de lei pentru o familie la 530 de lei. Anuntul a fost facut de Ministrul muncii, protectiei sociale si familiei, Valentina Buliga. In 2009 aproape 19 mii de familii au beneficiat de ajutul social al statului, iar anul viitor in acest program vor intra de doua ori mai multe familii.

Rusofoni organizează la Chişinău conferinţa: „Moldova şi Rusia - 650 de ani împreună”.

Reprezentantii minoritatii ruse din Republica Moldova au organizat o conferinta cu titlul „Moldova si Rusia, 650 de ani impreuna”. La lucrari au participat si oameni istorici din Rusia. Potrivit agentiei InfoPrim Neo, istoricul rus Kiril Frolov a vorbit despre ceea ce el considera a fi impactul negativ al Uniunii Europene asupra statelor membre si ca, in eventualitatea in care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeana, acest efecte negative se vor simti si in traditiile si cultura moldovenilor. Potrivit sursei citate, actuala guvernare a fost criticata de vorbitori pentru ca a revenit la denumirea de limba romana, pentru anularea istoriei integrate si introducerea in programa de invatamint a istoriei romanilor, pentru afirmarea identitatii europene a Moldovei si pentru decizia de a sarbatori Craciunul si pe stil nou, adica la 25 decembrie.

Credit sub formă de asistență tehnică acordat de China R. Moldova

R. Moldova va beneficia de un credit nerambursabil din partea Chinei, în valoare de cca 3 milioane de dolari. Primul ministru Vlad Filat și ambasadorul plenipotențiar al Chinei au semnat joi un acord interguvernamental de cooperare bilaterală pe plan economic și tehnic. Creditul nerambursabil este acordat sub formă de asistență tehnică în planuri prioritare ce vor fi stabilite de cele două părți, a precizat premierul Filat.

Fracțiunea PCRM refuză să voteze legea bugetului de stat pe 2010

Partidul comunistilor din Republica Moldova se declara impotriva legii bugetului pentru anul 2010, lege ce a fost aprobata ieri, in lectura a doua de catre parlamentarii de la Chisinau. Potrivit PCRM, Alianta pentru Integrare Europeana şi-ar fi incalcat promisiunile facute in fata electoratului. Ieri in parlament, deputatii comunisti au votat impotriva proiectului. Bugetul, prezentat de Alianta este unul de austeritate, din cauza crizei economice si financiare globale dar, la fel ca şi in anii trecuti, cheltuielile sociale reprezinta 70 la suta. Parlamentarii urmeaza sa mai voteze si in a treia lectura asupra bugetului.

Propunere de suspendare pe 6 luni a interdicțiilor de circulație în spațiul UE a unor lideri transnistreni

Vicepremierul Victor Osipov a solicitat Uniunii Europene sa suspende pe o perioada de 6 luni interdictiile de circulatie in spaţiul comunitar ale unor lideri din Transnistria, cu condiţia ca aceştia sa reia negocierile politice in formatul 5 plus doi - adica Chisinaul si Tiraspolul, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediator si Statele Unite si Uniunea Europeana, ca observatori.

Negocieri la Copenhaga pentru redactarea unei declarații finale a reuniunii ONU pentru combaterea efectelor încălzirii globale

In cursul zilei preşedintele american Barak Obama se va adresa conferintei Natiunilor Unite pentru combaterea incalzirii gloable de la Copenhaga. In cursul noptii au continuat negocierile in vederea ajungerii la o intelegere în legatura cu diminuarea emisiilor de gaze care produc efectul de sera. Potrivit agentiilor internationale de presa, noaptea trecuta un grup de 25 de lideri din tari dezvoltate si de tari in curs de dezvoltare – printre care reprezentanti ai Statelor Unite, Chinei, Rusiei, Indiei, Uniunii Europene si ai unor ţări africane au discutat despre modalitatile in care tarile bogate ale lumii ar putea sustine ţarile sărace in a combate efectele incalzirii globale. Ieri, secretarul de stata american, doamna Hillary Clinton a spus ca tara sa va contribui, alaturi de alte tari bogate ale lumii, la fondul de 100 de miliarde de dolari menit sa sprijine diminuarea efectelor incalzirii globale. Se asteapta ajungerea la o declaratie comuna care sa prevada masurile politice si financiare necesare. In cursul diminetii, liderii lumii vor cauta sa ajunga la o intelegere privind declaratia finala a sumitului.

Intrevedere Obama-Medvedev în marginea reuniunii asupra schimbărilor climatice de la Copenhaga

Preşedintele american Barak Obama se va intilni la summitul natiunilor Unite de la Copenhaga cu omologii sai din Rusia si China. In discutiile Obama – Medvedeev se va cauta ajungerea la o intelegere privind reducerea armelor nucleare strategice, un acord care sa inlocuiasca tratatul START semnat in 1991 si care a expirat la 5 decembrie. Rusia a acuzat ieri Statele Unite ca ar taraganează ajungerea la o intelegere.

Pakistanul întîrzie acordarea de vize pentru cetățenii americani

Statele Unite au anuntat ca Pakistanul a intirziat emiterea de vize pentru cetăţenii americani implicati in operatiuni umanitare, comerciale si politice. Purtatorul de cuvint al Departamentuluui de stat de la Washington a declarat ca Statele Unite sunt ingrijorate de decizia Islamabadului, si ca situatia ar putea ameninţa planurile americane de a ajuta financiar, de a sustine economia pakistaneza si de a sprijini eforturile in lupta impotriva militantilor talibani si terorismului.

500 de militari spanioli suplimentari în operațiunile Nato din Afganistan

Spania a anuntat ca isi mareste cu 500 de militari efectivele desfasurate in cadrul operaţiunilor NATO din Afganistan. Spania va avea astfel 1500 de militari implicati in aceste operaţiuni. Secretarul general al NATO a solicitat tarilor membre sa isi suplimenteze efectivele in Afganistan pentru stabilizarea acesteib tari. Statele Unite au suplimentat trupele lor din Afganistan cu 30 de mii de militari.

Trafic aerian și feroviar perturbat de ninsori în Europa occidentală

Ninsorile si temperaturile scazute din Europa Occidentala au dus la perturbarea traficului rutier si feroviar in mai multe tari europene. La Paris, autoritatile au decis inchiderea Turnului Eiffel pentru citeva zile, pentru evitarea accidentelor. A nins si in Marea Britabie, Germania, Belgia si Olanda si se asteapta ca vremea rea sa continue. Poleiul si gheata au provocat accidente si perturbari ale traficului in Belgia. Zborurile de pe aeroportul de la Bruxelles au inregistrat mari intirzieri si unele curse au fost anulate.

Sindicatele de la British AirWays silite să anuleze preavizul de grevă

Greva personalului de la compania de aviatie British AirWays nu va avea loc intre Craciun si Anul Nou, asa cum doreau sindicatele, dupa ce o inalta instanta judecatoreasca de la Londra a decis ca ea este ilegala. Sindicatele au decis greva in semn de raspuns fata de planurile companiei de a concedia 5000 de angajati pina in 2010.

Mari mișcări de protest în Grecia împotriva planurilor guvernamentale de austeritate

Ieri, in Grecia, mii de oameni au protestat fata de planurile de austeritate ale guvernului socialist de la Atena. Agentiile internationale de rating au scazut calificativele acordate Greciei, considerind ca masurile luate de cabinetului premierului George Papandreou nu sunt suficiente pentru a reduce deficitul bugetar si datoria externa. Somajul a ajuns in Grecia la 9, 3 la suta – cele mai afectate domenii fiind constructiile si comertul. La greva de ieri au participat si jurnalistii, astfel incit, timp de 24 de ore, programele de radio si televiziune au fost intrerupte. O delegatie a FMI se va afla in luna ianuarie la Atena.

Casa Albă speră ca tratatul post START să fie semnat luna aceasta

Casa Alba a anuntat că Statele Unite spera inca ca pina la sfirsitul acestui an sa semneze cu liderii de la Moscova un nou tratat referitor la reducerea arsenalelor strategice. Reprezentanti ai celor doua tari au avut mai multe serii de negocieri pe aceasta tema, dar rezultatele nu sunt inca materializate. Tratatutul START a fost semnat in 1991 si a expirat la 5 decembrie. Rusia a acuzat astazi Statele Unite ca tergiverseaza negocierile.

Moscova critică decizia de a muta un monument sovietic din oraşul georgian Kutaisi

Ministerul rus al apararii s-a declarat „îngrijorat" de faptul ca autoritatile georgiene de la Kutaisi au decis sa mute un monument consacrat celui de-al doilea razboi mondial. Decizia a fost luata la initiativa preşedintelui Saakashvili care a spus ca doreste sa construiasca un nou sediu al parlamentului la Kutaisi, al doilea oras ca marime din tara sa, pentru a revitaliza orasul si economia sa. Decizia lui Saakashvili a fost criticata de unii din liderii opozitiei de la Tblisi. 300 de mii de georgieni au murit in al doilea razboi mondial

Chişinău: parlamentul adoptă un buget de austeritate

Parlamentul de la Chisinau a aprobat proiectul de buget pentru anul 2010. Potrivit premierului Vlad Filat, bugetul este unul de austeritate, avind in vedere actuala criza economica si financiara globala, dar s-a reusit ca 70 la suta din cheltuielile bugetare sa fie directionate catre proiecte sociale.

Propunere ca UE să suspende pe timp de 6 luni interdicţia de călătorie impusă liderilor de la Tiraspol

Guvernul Vlad Filat, prin vocea vicepremierului insarcinat cu problemele transnistrene Victor Osipov, a propus Uniunii Europene sa suspende pe timp de 6 luni interdictia pentru liderii transnistreni de a intra in spatiul Uniunii Europene cu conditia ca liderii regiunii separatiste sa reia negocierile politice cu Chisinaul, cu mediatorii si cu observatorii pentru rezolvarea problemei transnistrene. Anuntul a fost facut in cursul unei conferinte de presa la Chisinau.

16 noi cazuri de gripă pandemică confirmate în Moldova

In ultimele 24 de ore au mai fost confirmate 16 cazuri de gripa pandemica. Numarul cazurilor din Moldova este de peste 2320. De astazi a inceput vaccinarea persoanelor plasate in categoria cu risc mare – adică medicii, profesorii, granicerii, politistii si femeile gravide. 150 de mii de vaccinuri au sosit deja in Moldova, fiind oferite de Romania. Urmeaza sa mai soseasca inca 350 de mii de vacinuri din Romania si 950 de mii de doze de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Vaccinuruile sunt gratuite. Potrivit ministerului sanatatii pina acum au fost inregistrate 16 decese.

Şeful diplomaţiei ucrainene Petro Porosenko la Chişinău

La Chisinau se afla ministrul de externe al Ucrainei, Petro Porosenko. In cursul zilei a avut intrevederi cu premierul Vlad Filat si cu ministrul de externe Iurie Leancă. Pe agenda convorbirilor: relatiile bilaterale, problema transnistreana, delimitarea hotarului dintre Ucraina si regiunea transnistreana, situatia localitătii Palanca.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG