Linkuri accesibilitate

Ştiri

Jumătate din populația R. Moldova ar putea fi vaccinată împotriva gripei pandemice

Ministrul sanatatii, Vladimir Hotineanu a declarat că în Moldova ar putea fi vaccinată jumătate din populaţie împotriva gripei pandemice. „Saptamâna viitoare sau cel târziu îndata dupa Anul Nou, România ne va furniza restul 350 mii de vaccinuri, iar în februarie Organizatia Mondiala a Sanatatii ne va acorda un lot de 950 mii doze de vaccin”, a spus ministrul sanatatii. Potrivit Ministerului sănătăţii, în Republica Moldova sunt atestate 2381 cazuri de îmbolnavire de gripa pandemica si 16 decese, ultimul fiind înregistrat luni, 14 decembrie.

Peste 100 de școli închise în zona găgăuză din cauza ninsorilor abundente

Din cauza zapezilor, joi si vineri au fost închise peste 100 de şcoli din Taraclia, Stefan Voda, Cantemir si UTA Gagauz Yeri. Ministrul educaţiei, Leonid Bujor a precizat că orele vor fi recuperate „în timpul vacantei sau în zilele de sâmbata”.

Ședință a Comisiei pentru respectarea legislației lingvistice la Chișinău

Agentii economici din capitala care nu vor respecta legislatia lingvistica vor fi sanctionati cu retragerea autorizatiei si cu demontarea panourilor publicitare ce nu corespund legislatiei lingvistice. Propunerile respective au fost facute în cadrul sedintei Comisiei pentru respectarea legislatiei lingvistice în municipiul Chisinau. „Întâi trebuie sa fie scris textul în limba româna si dupa aceea textele în alte limbi. Noi nu neglijam nici o limba, dar asa prevede legislatia”, a declarat Angela Lupa, preşedinta Comisiei, a cărei activitate a fost reluată în ianuarie 2009, după o pauză de 3 ani.

Bugetul de stat pe 2010 în dezbaterea cabinetului Boc la București

Noul guvern român, condus de Emil Boc a început să dezbată bugetul pe 2010, deşi nu a fost încă votat în Parlament. Se prevede o reducere a şomajului, anul viitor, la ceva mai mult de 6 la sută, cheltuielile bugetare vor fi şi ele reduse cu peste 2,5 la sută iar creşterea economică este prognozată la aproximativ 1,5 la sută,
În proiectul de program se precizează că România ar vrea să adopte moneda unică europeană în anul 2015.

Document final de compromis la reuniunea ONU de la Copenhaga pe tema combaterii modificărilor climatice

Reuniunea ONU de la Copengaha pe tema schimbărilor climaterice s-a încheiat cu un compromise şi anume majoritatea ţărilor participante au acceptat să ţină cont de un document comun privind combaterea încălzirii gobale şi ajutorul financiar pe care ţările bogate îl vor pune la dispoziţie în acest scop.

Conferinta s-a prelungit cu o zi pentru a se ajunge şi la acest compromis, negociat între alţii de preşedintele american Barack Obama. Mai multe ţări, între care Venezuela, Bolivia si Sudan au criticat înţelegerea drept slabă şi nedreaptă făţă de ţările slab dezvoltate.

Ridicarea obligației de viză UE pentru cetățenii Serbiei, Muntenegru și Macedonia

De la miezul nopţii, cetăţenii din Serbia, Muntenegru şi Macedonia pot călători fără viză în zona Schengen din Uniunea Europeană. Nu sunt incluse Marea Britanie şi Irlanda. Din zona Schengen fac parte şi 3 tări ne-membre ale Uniunii europene: Elveţia, Norvegia şi Islanda. Toate cele 3 foste ţări iugoslave speră să devină membre ale Uniunii europene.

Hamid Karzai a prezentat lista noului guvern afgan

Preşedintele afgan Hamid Karzai a prezentat în Parlament lista noului guvern, de la care se aşteaptă să combată coruptia. În cabinet se regăsesc majoritatea miniştrilor agreaţi de aliaţii occidentali.

Majorare a prețului petrolului urmare a unei dispute irano-irakiene

Preţul petrolului a crescut ca urmare a informaţiei că Iranul a sechestrat un cîmp petrolier irakian, din zona de graniţă. Iranul a respins informaţia iar un purtător de cuvânt al guvernului irakian a declarat că se va încerca să se rezolve disputa în mod paşnic.

Barack Obama nu crede că tratatul post START mai poate fi semnat luna aceasta

Presedintele Barack Obama a declarat ca Statele Unite si Rusia se apropie de o intelegere in legatura cu noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare, acord care sa inlocuiasca vechiul Tratat Start, din 1991. Obama a adaugat ca nu crede ca acest lucru se va putea intimpla pina la sfirsitul anului. Tratatul Start a expirat pe 5 decembrie.

Ninsori abundente perturbă traficul în Europa

Caderile masive de zăpada din Europa au perturbat si astazi traficul feroviar, rutier si aerian. Doua dintre aeroporturile din Londra au fost inchise in cursul diminetii pentru mai multe ore, pe mai multe autostrazi din Germania s-au format cozi de zeci de kilometri si se merge bara la bara. Probleme cu traficul s-au semnalat si in Franta si in Belgia. In Romania mai multe drumuri nationale sunt inzăpezite, iar avioanele pe de aeroporturile din Romania au decolat cu mari intirzieri.

Prelungirea cu 4 luni a termenului anchetei parlamentare privind evenimentele din aprilie

Parlamentul de la Chisinau a decis prelungirea termenului de desfasurare a anchetei referitoare la evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie cu 4 luni. Cererea a fost inaintata de deputatul Partidului Liberal Democrat Vitalie Nagacevschi.

Copenhaga: negocierile asupra unui acord post Kyoto în impas

La conferinta Natiunilor Unite consacrata schimbarilor climatice, presedintele Statelor Unite Barack Obama impreuna cu liderii Australiei, Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Japoniei au intilniri in spatele usilor inchise intr-o noua incercare de a debloca dezbaterile asupra masurilor ce trebuie luate pentru a diminua efectele incalzirii globale. Potrivit agentiilor internationale de presa, in noul text, s-a eliminat data de 2010, ca data limita pentru a se ajunge la un tratat cu valoare de lege internationala supra subiectului. La discutiile din spatele usilor inchise au participat si reprezentatii Chinei si Rusiei.

Anterior in discursul sau presedintele american a spus ca tara sa va face tot ceea ce va putea pentru a se ajunge la un acord international asupra chestiunii. Obama a cerut mai multra transaprenta din partea celorlalte tari in legatura cu modul in care verifica diminuarea emisiilor lor de gaze care produc efectul de sera: "Trebuie sa avem un mecanism care sa verifice daca ne respectam promisiunile si care sa permita liberul schimb de informatii. Masurile nu vor afecta suveranitatea niciunei natiuni, dar trebuie sa ne asiguram daca acordul la care ajungem este unul credibil si daca ne respectam obligatiile asumate. Fara un astfel de mecanism, a spus presedintele american, acordul va ramine doar pe hirtie".

In discursul sau, presedintele Rusiei Dmitry Medvedeev a spus ca liderii lumi au subestimat pina acum dificultatile realizarii unui acord in legatura cu combaterea incalzirii globale, dar ca in curind va trebui sa existe un plan de masuri pentru a se putea trece la actiune.

Israelul condamnă furtul inscripției "Arbeit macht frei" de la muzeul din Auschwitz

Israelul a reactionat fata de furtul inscripției naziste „Arbeit Macht Frei”, afisata deasupra intrarii in lagarul de exterminare de la Auschwitz, din Polonia. Furtul reprezinta profanarea memoriei victimelor si a acestui loc cu semnificatii deosebite pentru poporul evreu, a spus vicepremierul israrelian Silvan Shalom care a caracterizat furtul drept o crima mirsava.

Reactii similare au fost inregistrate si din partea comunitatii evreilor din Germania. Politia poloneza a anuntat ca examineaza inregistrarile video de pe camerele de luat vederi de la intrarea in muzeul lagarului, dar nu a precizat daca faptasii au putut fi identificati. Purtatorul de cuvint al muzeului a declarat ca este socat de acest furt pe care il considera o profanare a memoriei celor peste 1 milion de oameni omoriti de nazisti in acest lagar.

Moscova: tratatul post START în faza de finalizare

Ministerul rus de externe a anuntat ca Moscova si Washingtonul sunt foarte aproape de a ajunge la o intelegere care sa inlocuiasca tratatul START. Potrivit purtatorului de cuvint al diplomatiei ruse, pina la finalizarea acordului mai este foarte putin – citeva zile, sau chiar ore.

UE ridică de mîine regimul de vize pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru

Sirbii, macedonenii si muntenegrinii vor avea dreptul sa calatoreasca de miine fara vize in spatiul Uniunii Europene. Eu vor putea sa stea in tarile UE fara viza 90 de zile, de doua ori pe an. Vizele au fost impuse acum 17 ani, ca urmare a declansarii razboiaielor din Croatia si Bosnia. Toate cele trei tari carora li s-a acordat libertatea de calatorie in spatiul comunitar îsi afirma dorinta de a adera la Uniunea Europeana, dar numai Macedonia are statutul oficial de tara candidata. Pentru cetatenii din Bosnia si Kosovo nu au fost ridicate vizele pentru tarile Uniunii Europene.

Khieu Samphan (Khmerii roşii) acuzat de genocid

Fostul sef de stat al regimului Khmerilor rosii din Cambodgia, Khieu Samphan a fost acuzat de genocid de catre Tribunalul Natiunilor Unite. Samphan a fost acuzat pentru masacrarea minoritatilor vietnameza si musulmana din Cambodgia intre 1975 si 1979. Samfan este al treilea demnitar de frunte al regimului Kmerilor Rosii pus sub acuzare pentru genocid. Anterior ei au fost acuzati de crime impotriva umanitatii si crime de razboi. Se crede ca in rastimp de 4 ani, regimul Kmerilor rosii a omorit peste 2 milioane de oameni. Procesul este planificat sa inceapa inainte de 2011.

Haga: Radovan Karagici dispune de 165 de mii de euro pentru cheltuieli avocaţiale

Presedintele Tribunalului Natiunilor Unite pentru fosta Yugoslavie a suplimentat suma pentru avocatii fostului lider al sirbilor bosniaci Radovan Karagici . Potrivit agentiilor de presa, suma totala pusa la dispozitia inculpatului este de 165 de mii de euro. Karagici este pus sub acuzare pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Procesul sau a inceput in luna octombrie si pina acum inculpatul a boicotat sedintele tribunalului, spunind ca nu a avut timp suficient pentru a-si pregati apararea.

Chişinău: majorarea ajutorului social pentru familiile social vulnerabile

Nivelul venitului minim garantat pentru anul 2010 pentru familiile social vulnerabile a fost majorat de la 430 de lei pentru o familie la 530 de lei. Anuntul a fost facut de Ministrul muncii, protectiei sociale si familiei, Valentina Buliga. In 2009 aproape 19 mii de familii au beneficiat de ajutul social al statului, iar anul viitor in acest program vor intra de doua ori mai multe familii.

Rusofoni organizează la Chişinău conferinţa: „Moldova şi Rusia - 650 de ani împreună”.

Reprezentantii minoritatii ruse din Republica Moldova au organizat o conferinta cu titlul „Moldova si Rusia, 650 de ani impreuna”. La lucrari au participat si oameni istorici din Rusia. Potrivit agentiei InfoPrim Neo, istoricul rus Kiril Frolov a vorbit despre ceea ce el considera a fi impactul negativ al Uniunii Europene asupra statelor membre si ca, in eventualitatea in care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeana, acest efecte negative se vor simti si in traditiile si cultura moldovenilor. Potrivit sursei citate, actuala guvernare a fost criticata de vorbitori pentru ca a revenit la denumirea de limba romana, pentru anularea istoriei integrate si introducerea in programa de invatamint a istoriei romanilor, pentru afirmarea identitatii europene a Moldovei si pentru decizia de a sarbatori Craciunul si pe stil nou, adica la 25 decembrie.

Credit sub formă de asistență tehnică acordat de China R. Moldova

R. Moldova va beneficia de un credit nerambursabil din partea Chinei, în valoare de cca 3 milioane de dolari. Primul ministru Vlad Filat și ambasadorul plenipotențiar al Chinei au semnat joi un acord interguvernamental de cooperare bilaterală pe plan economic și tehnic. Creditul nerambursabil este acordat sub formă de asistență tehnică în planuri prioritare ce vor fi stabilite de cele două părți, a precizat premierul Filat.

Fracțiunea PCRM refuză să voteze legea bugetului de stat pe 2010

Partidul comunistilor din Republica Moldova se declara impotriva legii bugetului pentru anul 2010, lege ce a fost aprobata ieri, in lectura a doua de catre parlamentarii de la Chisinau. Potrivit PCRM, Alianta pentru Integrare Europeana şi-ar fi incalcat promisiunile facute in fata electoratului. Ieri in parlament, deputatii comunisti au votat impotriva proiectului. Bugetul, prezentat de Alianta este unul de austeritate, din cauza crizei economice si financiare globale dar, la fel ca şi in anii trecuti, cheltuielile sociale reprezinta 70 la suta. Parlamentarii urmeaza sa mai voteze si in a treia lectura asupra bugetului.

Propunere de suspendare pe 6 luni a interdicțiilor de circulație în spațiul UE a unor lideri transnistreni

Vicepremierul Victor Osipov a solicitat Uniunii Europene sa suspende pe o perioada de 6 luni interdictiile de circulatie in spaţiul comunitar ale unor lideri din Transnistria, cu condiţia ca aceştia sa reia negocierile politice in formatul 5 plus doi - adica Chisinaul si Tiraspolul, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediator si Statele Unite si Uniunea Europeana, ca observatori.

Negocieri la Copenhaga pentru redactarea unei declarații finale a reuniunii ONU pentru combaterea efectelor încălzirii globale

In cursul zilei preşedintele american Barak Obama se va adresa conferintei Natiunilor Unite pentru combaterea incalzirii gloable de la Copenhaga. In cursul noptii au continuat negocierile in vederea ajungerii la o intelegere în legatura cu diminuarea emisiilor de gaze care produc efectul de sera. Potrivit agentiilor internationale de presa, noaptea trecuta un grup de 25 de lideri din tari dezvoltate si de tari in curs de dezvoltare – printre care reprezentanti ai Statelor Unite, Chinei, Rusiei, Indiei, Uniunii Europene si ai unor ţări africane au discutat despre modalitatile in care tarile bogate ale lumii ar putea sustine ţarile sărace in a combate efectele incalzirii globale. Ieri, secretarul de stata american, doamna Hillary Clinton a spus ca tara sa va contribui, alaturi de alte tari bogate ale lumii, la fondul de 100 de miliarde de dolari menit sa sprijine diminuarea efectelor incalzirii globale. Se asteapta ajungerea la o declaratie comuna care sa prevada masurile politice si financiare necesare. In cursul diminetii, liderii lumii vor cauta sa ajunga la o intelegere privind declaratia finala a sumitului.

Intrevedere Obama-Medvedev în marginea reuniunii asupra schimbărilor climatice de la Copenhaga

Preşedintele american Barak Obama se va intilni la summitul natiunilor Unite de la Copenhaga cu omologii sai din Rusia si China. In discutiile Obama – Medvedeev se va cauta ajungerea la o intelegere privind reducerea armelor nucleare strategice, un acord care sa inlocuiasca tratatul START semnat in 1991 si care a expirat la 5 decembrie. Rusia a acuzat ieri Statele Unite ca ar taraganează ajungerea la o intelegere.

Pakistanul întîrzie acordarea de vize pentru cetățenii americani

Statele Unite au anuntat ca Pakistanul a intirziat emiterea de vize pentru cetăţenii americani implicati in operatiuni umanitare, comerciale si politice. Purtatorul de cuvint al Departamentuluui de stat de la Washington a declarat ca Statele Unite sunt ingrijorate de decizia Islamabadului, si ca situatia ar putea ameninţa planurile americane de a ajuta financiar, de a sustine economia pakistaneza si de a sprijini eforturile in lupta impotriva militantilor talibani si terorismului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG