Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Vlad Filat: în 2010 vor începe negocierile cu UE pentru liberalizarea regimului de vize

Premierul Vlad Filat a declarat la Bruxelles că viitorul acord între Moldova şi Uniunea Europeană, negocierea căruia va începe pe 12 ianuarie la Chişinău, se va numi acord de asociere. După reuniunea Consiliului de Parteneriat şi Cooperare Moldova - Uniunea Europeană, premierul Filat a mai spus că participanţii au decis că pe parcursul anului 2010 vor începe şi negocierile pentru liberalizarea regimului de vize. Reprezentantul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene, Frank Belfrage a spus că viitorul acord cadru între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va fi unul ambiţios, va contribui la asocierea politică şi integrarea economică a Moldovei în Uniunea Europeană.

Chişinău: eliberarea din funcţie a directorului adjunct SIS Mihail Bodean

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu l-a eliberat din funcţie prin decret pe directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihail Bodean. Într-un comunicat de presă se spune că Bodean a fost demis la propria cerere. Agenţia online jurnal.md relatează că Bodean a fost acuzat recent de implicare în organizarea provocărilor de pe 7 aprilie. Acuzaţia a fost lansată de Boris Asarov, preşedintele asociaţiei obşteşti „Pro Europa”, care a spus că Bodean ar fi fost implicat în coordonarea unor grupuri de infractori eliberaţi din detenţie pentru a deturna protestele paşnice de pe 7 aprilie, a provoca ciocniri cu poliţia şi a devasta clădirile oficiale. Acuzaţiile nu au putut fi verificate.

Modernizarea României - prioritatea preşedintelui Băsescu

Preşedintele României Traian Băsescu a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat prezidenţial de 5 ani. Într-un discurs în faţa Parlamentului, preşedintele Băsescu a spus că modernizarea ţării este “prioritatea sa fundamentală”. Pe 6 decembrie, el a câştigat la o diferenţă mică de voturi turul doi de scrutin al prezidenţialelor în faţa candidatului social-democrat Mircea Geoană.

Qom: zeci de mii de oameni participă la funeraliile ayatolahului Montazeri

Din Iran se relatează că zeci de mii de oameni au participat la funeraliile clericului disident, Ayatolahul Hossein Ali Montazeri. Vorbind la serviciul iranian al postului nostru de radio, un martor ocular a declarat că mulţimea adunată din zorii zilei în apropierea locuinţei lui Montazeri a scandat lozinci antiguvernamentale.

Fiind unul din arhitecţii Revoluţiei Islamice din 1979, Montazeri a devenit un critic acerb al actualilor lideri ai republicii islamice. Un site în internet al opoziţiei reformiste relatează că la funeraliile din oraşul sfânt Qom au luat parte şi lideri opoziţiei iraniene, Mirhossein Musavi şi Mehdi Karrubi.

Varşovia: arestarea hoţilor inscripţiei de la memorialul Auschwitz

Poliţia din Polonia a reţinut cinci bărbaţi bănuiţi că au furat inscripţia de metal care atârna la intrarea în fostul lagăr nazist Auschwitz. Inscripţia „Munca te face liber”, furată vineri de la complexul memorial Auschwitz, a fost descoperită, tăiată în bucăţi, într-o pădure la sute de kilometri de locul fostului lagăr. Şeful poliţiei din oraşul sudic Krakovia a declarat că suspecţi sunt foşti infractori despre care nu se ştie că ar avea legături cu grupări neo-naziste. Furtul de săptămâna trecută a fost condamnat la scară internaţională.

Moscova anunţă că negocierile pentru tratatul post START vor fi reluate în ianuarie

Rusia a anunţat că în ianuarie vor continua convorbirile cu Statele Unite pe tema noului tratat de dezarmare nucleară. Ministerul rus de Externe spune într-o declaraţie că mai există câteva chestiuni asupra cărora trebuie să se lucreze, dar că se aşteaptă la soluţionarea lor în viitorul cel mai apropiat. În urma convorbirilor pe care le-a purtat vineri cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, preşedintele american Barack Obama a spus că cele două părţi sunt „destul de aproape” de o înţelegerea asupra tratatului nou. Vechiul Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice, START, a expirat pe 5 decembrie.

Dorin Chirtoacă condamnă şantajul faţă de Termocom al creditorilor CET2 şi MoldovaGaz

Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă i-a ameninţat cu Codul penal pe creditorii Termocom, care au pus sechestru pe conturile furnizorului de căldură. Centrala Electrică cu Termoficare CET2 şi întreprinderea MoldovaGaz au îngheţat vineri, pentru o zi, conturile Termocom, cerînd restituirea unei datorii de 136 milioane de lei. Primarul Chişinăului a spus că în condiţiile temperaturilor scăzute „şantajul” creditorilor, după cum s-a exprimat, nu este acceptabil.

Întreprinderea Termocom recunoaşte datoria faţă de CET 2, producătorul de agent termic şi indirect faţă de MoldovaGaz, furnizorul de gaze pentru căldură. Dar directorul comercial al întreprinderii, Mihai Arusoi a spus Termocom a negociat prelungirea termenului limită de achitare.

Reuniune a Consiliului de Parteneriat și Cooperare Moldova-UE la Bruxelles

La Bruxelles are loc astăzi reuniunea Consiliului de Parteneriat şi Cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, la care participă premierul Vlad Filat şi ministrul de externe Iurie leancă. Cu această ocazie va fi semnată o declaraţie comună. Ministrul de externe a precizat pentru Europa Liberă că este: „Pentru prima dată în relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles că va fi adoptată o declaraţie comună. Leancă a precizat că în ianuarie vor începe negocierile pentru noul acord de asociere cu Uniunea Europeană, un acord care ar putea deschise calea spre eliminarea restricţiilor de circulaţie pentru persoane şi bunuri.

Ninsorile și gerul afectează întreaga Europă

Gerul a cuprins Europa: traficul feroviar sub Canalul Mânecii a fost întrerupt, afectând peste 50 de mii de călători. In toată Europa au fost închise aeroporturi din cauza ninsorilor si îngheţului. 19 persoane au murit de frig în Polonia, iar în Germania s-au înregistrat temperaturi de sub 35 de grade. În Moldova, temperaturile rămân, în medie, sub 10 grade, la Chisinau pâna la minus 18.

Serbia va depune marți cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană

Marţi, preşedintele Serbiei Boris Tadic va fi la Stockholm pentru a depune oficial cererea ţării sale de intrare în Uniunea Europeană. Suedia deţine până la sfîrşitul anului preşedintia Uniunii. Ministrul suedez de externe Carl Bild a vorbit despre un moment istoric. Se împlinesc 10 ani de la încheierea războaielor din Balcani, in care Serbia a jucat un rol cheie. Tentativele Serbiei de a se apropia de Uniunea Europeană au fost încetinite de faptul că nu a colaborat cu Tribunalul ONU pentru crimele de război comise în fosta Iugoslavie. Încă, asupra Serbiei se exercită presiuni să-l aresteze pe generalul Ratko Mladici, acuzat de genocide.

Președintele Băsescu depune jurămîntul în Parlamentul de la București

Traian Băsescu va depune astăzi jurământul, în Parlament, în calitate de nou preşedinte al României.

Premierul Boc a prezentat lista noului guvern al României

Premierul desemnat al României Emil Boc a prezentat lista noului guvern român: în funcţia de ministru de externe a fost propus Theodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa şi primul ambasador al României la Vatican. Noul guvern îşi propune să menţină taxa unica de impozitare la 16% si TVA-ul la 19% şi să investească 20% din buget în lucrări de interes public, pentru a sprijini crearea de noi locuri de muncă.
Se prevede o creştere de numai 1,3 la sută.

Aiatolahul Montazeri a încetat din viață

Cel mai important cleric disident din Iran, aiatolahul Montazeri a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani. Se aşteaptă ca mii de iranieni să participe astăzi la funerariile aiatolahului. Montazeri a fost unul din arhitecţii revoluţie islamice din 1979 si trebuia sa-i urmeze aiatolahului Khomeini. Cei doi au avut însă o dispută serioasa in 1989, cu cîteva luni inainte de moartea lui Khomeini. Montazeri a acuzat mereu autorităşile că impun o dictatură în Iran, in numele Islamului.

Poliția poloneză a recuperat inscripția furată de la intrarea fostului lagăr de exterminare de la Auschwitz

Poliţia poloneză a recuperat inscripţia „Arbeit macht frei”, furată de pe intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz. A fost găsită în nordul Poloniei şi cinci persoane au fost reţinute. Inscripia, in fier forjat, a fost taiata in 3 bucaţi după furt, a mai informat poliţia poloneză. Peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au fost exterminate de nazişti la Auschwitz.

Incursiunea militară iraniană în Irak subiect de îngrijorare la Washington

Şeful statelor majore reunite din America, amiralul Mike Mullen s-a declarat îngrijorat de incursiunea militară iraniană în Irak, în urma căreia a fost temporar ocupat un câmp petrolier din zona de graniţă. Mullen a spuns însă că este o problemă pe care o pot rezolva numai cele două guverne implicate.

Egiptul cere oficial returnarea bustului lui Nefertiti din Muzeul din Berlin

Egiptul a cerut oficial returnarea bustului lui Nefertiti aflat într-unul din cele mai mari muzee din Berlin. Şeful colecţiilor antice din Egipt a precizat că are documente care să probeze că în 1913, bustul descoperit de o expediţie germană, a fost scos din Egipt în baza unor declaraţii false. Egiptul a reuşit în acelaşi mod să mai recupereze câteva antichităţi, aflate la Louvre.

Mitropolia Moldovei se distanţează de acţiunea preotului Cibric

Dupa aproape o saptamana de la vandalizarea unei Hanukia, amplasate de comunitatea evreiasca in centrul Chisinaului, de catre un grup de ortodocsi, Mitropolia Moldovei a reactionat, distantindu-se de modul in care s-a protestat. In acelasi timp, Mitropolia considera ca nu este binevenita instalarea simbolului de cult evreiesc intr-un spatiu public, care este strans legat de istoria si credinta poporului nostru, linga parcul public “Stefan cel Mare”.

Mitropolia nu a spus daca va lua masuri impotriva preotului care a organizat si condus protestul, Anatolie Cibric de la biserica Sfanta Paraschiva.

Teheran: aiatolahul Montazeri moare la vîrsta de 87 de ani

Cel mai important cleric disident din Iran, aiatolahul Montazeri a incetat din viata la varsta de 87 de ani. Montazeri a fost unul din arhitectii revolutie islamice din 1979 si trebuia sa fie succesorul aiatolahului Khomeini. Cei doi au avut insa o disputa serioasa in 1989, cu citeva luni inainte de moartea lui Khomeini.
Montazeri a acuzat mereu autoritatile ca impun o dictatura in Iran, in numele Islamului.

Constituirea guvernului de la Kabul salutată de Secretarul General NATO

Secretarul general NATO Fogh Rasmussen a salutat formarea noului guvern in Afganistan, apreciind ca poporul afgan are nevoie de un guvern decis sa lupte impotriva coruptiei. Lista guvernului cuprinde numele multor ministri agreati de aliatii occidentali.

Preşedintele Serbiei Tadic va depune marţi cererea de aderare la UE

Marti, presedintele Serbiei Boris Tadic va fi la Stockholm pentru a depune oficial cererea tarii sale de aderare la Uniunea Europeana. Suedia detine pana la sfirsitul anului presedintia Uniunii. Ministrul suedez de externe Carl Bild a vorbit despre un moment istoric.

Se implinesc 10 ani de la incheierea razboaieor din Balcani, in care Serbia a jucat un rol cheie. Tentativele Serbiei de a se apropia de Uniunea Europeana au fost incetinite de faptul ca nu a colaborat cu Tribunalul ONU pentru crimele de razboi comise in fosta Iugoslavie. Asupra Serbiei se exercita presiuni pentru a-l depista si aresta pe generalul Ratko Mladici, acuzat de genocid.

Comisie mixtă irano-irakiană de demarcare a graniţei comune

Iranul si-a retras partial trupele dintr-un camp petrolifer irakian de pe granita, informeaza forte irakiene. Guvernul dela Bagdad cere retragerea totala a trupelor. Luni va incepe sa lucreze o comisie mixta de demarcare a granitei.

Teheran: autorităţile admit că 3 demonstranţi au murit în arestul poliţiei

Autoritatile iraniene au admis ca cel putin 3 demonstranti, din cei arestati dupa protestele provocate de alegerile prezidentiale, au murit in arestul politiei ca urmare a tratamentului la care au fost supusi. 12 functionari ai unui centru de detentie din apropiere de Teheran au fost pusi sub acuzare de maltratare a arestatilor.

Guvernul de la Beijing salută rezultatul conferinţei de la Copenhaga

China a salutat rezultatul conferintei internationale ONU pe probleme climaterice de la Copenhaga, apreciind acordul final drept „un rezultat important si pozitiv“. Conferinta a fost critiaca in lumea intrega pentru ca s-a incheiat numai cu o intelegere politica, pe care statele nu sunt obligate sa o respecte. O intelegere care precizeaza ca incalzirea globala trebuie limitata la maximum 2 grade in acest secol. Tarile bogate se angajeaza sa transfere 30 de miliarde de dolari tarilor sarace, pentru a finanta programe de protejare a mediului inconjurator.

China a fost una din tarile care a impiedicat adoptarea unui document final, dar care a lucrat dupa accea la elaborarea actualului compromis.

Jumătate din populația R. Moldova ar putea fi vaccinată împotriva gripei pandemice

Ministrul sanatatii, Vladimir Hotineanu a declarat că în Moldova ar putea fi vaccinată jumătate din populaţie împotriva gripei pandemice. „Saptamâna viitoare sau cel târziu îndata dupa Anul Nou, România ne va furniza restul 350 mii de vaccinuri, iar în februarie Organizatia Mondiala a Sanatatii ne va acorda un lot de 950 mii doze de vaccin”, a spus ministrul sanatatii. Potrivit Ministerului sănătăţii, în Republica Moldova sunt atestate 2381 cazuri de îmbolnavire de gripa pandemica si 16 decese, ultimul fiind înregistrat luni, 14 decembrie.

Peste 100 de școli închise în zona găgăuză din cauza ninsorilor abundente

Din cauza zapezilor, joi si vineri au fost închise peste 100 de şcoli din Taraclia, Stefan Voda, Cantemir si UTA Gagauz Yeri. Ministrul educaţiei, Leonid Bujor a precizat că orele vor fi recuperate „în timpul vacantei sau în zilele de sâmbata”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG