Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Medvedev anunţă o reformă a Ministerului de Interne

Preşedintele rus Dmitry Medvedev a dispus astăzi reformarea Ministerului de Interne, spunînd că este un răspuns necesar în faţa abuzurilor poliţiei. Într-un decret publicat de Kremlin, Medvedev spune că reforma va simplifica structura ministerului şi va reduce numărul ofiţerilor de poliţie cu o cincime până la începutul lui 2012. De asemenea, decretul cere să fie redus numărul departamentelor ministerului, schimbarea regulilor de recrutare a poliţiştilor şi anunţă măsuri pentru combaterea corupţiei în rândul poliţiştilor.

Guvernul nu prelungeşte postului privat NIT contractul de închiriere a unei clădiri de stat

Postul privat de televiziune “NIT” a anunţat că a fost înştiinţat astăzi de Guvern că nu-i va fi prelungit contractul de arendă într-o clădire de stat unde-şi are sediul. Contractul expiră pe 31 decembrie. NIT, apropiat fostei guvernări comuniste, spune că decizia guvernului Filat echivalează cu închiderea postului, care nu va putea emite. Dar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Igor Volniţchi a respins acuzaţia, explicînd că guvernul are nevoie de spaţiu pentru funcţionarii Preşedinţiei şi Parlamentului aflate în reparaţie, precum şi pentru ministerele nou create. Volniţchi a declarat agenţiei Unimedia că NIT este liber să-şi continue activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare. “Guvernul avea semnat un contract de închiriere a unui spaţiu, care expiră la 31 decembrie. Suntem în imposibilitatea de a prelungi contractul”, a spus Volniţchi.

Jurnalişti ai Europei Libere decoraţi cu Ordinul Republicii

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a conferit “Ordinul Republicii” unui număr de 12 jurnalişti pentru merite deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, contribuţie substanţială la procesul de renaştere naţională, promovarea democraţiei şi a valorilor general umane. Doi dintre jurnaliştii decoraţi, Vasile Botnaru şi Valentina Ursu, fac parte din biroul de la Chişinău al postului nostru, Radio Europa Liberă.

Guvernul Filat decide deschiderea unei ambasade la Madrid

Guvernul a decis să deschidă o ambasadă a Republicii Moldova la Madrid, datorită numărului mare de moldoveni aflaţi în aceasta ţară. Ministrul de Externe Iurie Leancă a spus că moldovenii din Spania care au nevoie de servicii consulare sunt nevoiţi acum să călătorască fie la Paris fie la Lisabona. Guvernul a aprobat astăzi şi decizia deschiderii unui consulat general la Iaşi.

Premierii Filat şi Boc au discutat despre punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic la frontieră

Preşedintele interimar şi primul ministru de la Chişinău au discutat la telefon cu premierul de la Bucureşti Emil Boc. Noul guvern Boc a primit miercuri votul de învestitură al Parlamentului. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului moldovean, premierii Vlad Filat şi Emil Boc au discutat despre punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic la frontieră, pe care l-au semnat în noiembrie. Când va intra în vigoare, acordul va permite cetăţenilor moldoveni domiciliaţi de-a lungul graniţelor, aproximativ 1 milion 200 de mii de oameni, să călătorească fără vize în localităţile limitrofe din România.

Patru noi victime ale virusului gripal A (H1N1)

Încă patru oameni, două femei şi un bărbat din regiunea transnistreană şi o femeie din raionul Anenii Noi au decedat din cauza gripei pandemice, ridicînd numărul total al deceselor în Republica Moldova la 23. Până astăzi, în dreapta Nistrului au fost confirmate 2474 cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1).

CCCOC depistează un grup criminal specializat în falsuri bancare

Centrul pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei a deconspirat un grup criminal care ar fi furat peste 3 milioane de euro cu ajutorul unor carduri bancare false. Ofiţerii Centrului au arestat doi tineri moldoveni, unul student în Franţa şi altul la Chişinău, bănuiţi că ar fi şefii grupării. Cei doi sunt acuzaţi că foloseau tehnologii moderne pentru a fura datele cardurilor bancare veritabile, atât în Moldova cât şi în străinătate, cu ajurorul cărora fabricau carduri false.

Preşedintele Medvedev: Întregul arsenal al armatei ruse va fi înnoit în următorii 10 ani

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat într-un interviu televizat de sfârşit de an că Rusia va continua să dezvolte o nouă generaţie de rachete nucleare şi că întregul arsenal al armatei ruse va fi înnoit în următorii 10 ani. Despre noul tratat de dezarmare nucleară negociat de Rusia cu Statele Unite, Medvedev a spus că părţile mai au încă unele divergenţe semnificative, dar s-a declarat optimist că se va ajunge totuşi la un acord în curând.

Proiectul de reformă a asigurărilor medicale aprobat de Senatul american

Senatul Statelor Unite a aprobat proiectul de reformă a sistemului de sănătate promovat de preşedintele Barack Omaba. În valoare de
871 de miliarde de dolari, proiectul are scopul să ofere asigurări de sănătate pentru zeci de milioane de americani care astăzi nu sunt asiguraţi. Documentul obligă aproape toţi cetăţenii americani să dispună de asigurare şi interzice companiilor de asigurări să refuze eliberarea poliţelor celor cu o stare precară a sănătăţii în momentul solicitării.

Atentate cu bombă la Hillah şi Bagdad se soldează cu 17 morţi

Autorităţile irakiene au făcut cunoscut că cel puţin 17 oameni au fost ucişi iar aproape 90 răniţi într-o serie de atacuri cu bombă îndreptate aparent împotriva pelerinilor care se pregătesc de Ashura, cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor şiiţi marcată pe 27 decembrie. Două explozii consecutive au avut loc în oraşul Hillah, la aproximativ 95 de kilometri sud de Bagdad. O a treia bombă a explodat în capitala irakiană.

Inscripţii de mînă cu "moarte dictatorului" pe bancnote iraniene - ultima formă de protest a populaţiei

Banca Centrală a Iranului a emis un avertisment, cerînd cetăţenilor ţării să nu mai scrie lozinci ale opoziţiei pe bancnote. Potrivit presei iraniene, Banca Centrală i-a îndemnat pe toţi cei care au bancnote inscripţionate să le schimbe imediat la bănci. Protestele stradale ale iranienilor nemulţumiţi de realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în luna iunie au luat cu timpul alte forme. Şoferii clacsonau la anumite ore la unison, locuitorii Teheranului scandau „Dumnezeu e mare” de pe acoperişurile caselor, iar pe bancnote au apărut recent inscripţii ca "moarte dictatorului”.

Mii de pelerini creştini sărbătoresc Crăciunul la Betleem

Mii de pelerini creştini s-au adunat la Betleem în Cisiordania pentru a sărbători naşterea lui Iisus. Israelul a eliberat 300 de permise de trecere timp de 24 de ore pentru creştinii palestinieni din Fâşia Gaza controlată de Hamas, care doresc să participe la manifestările din oraşul din Cisiordania. Ceremonia religioasă culminează la miezul nopţii cu o slujbă la Biserica Naşterii Domnului construită pe locul unde s-a născut, potrivi tradiţiei creştine, Iisus. Ministerul palestinian al turismului spune că datorită unui an relativ calm Betleemul a avut în 2009 de peste 1,6 milioane de vizitatori.

Afgani cu acte false reţinuţi pe aeroportul din Chişinău

Grănicerii moldoveni au reţinut la aeroportul Chişinău şase cetăţeni afgani cu acte false, care încercau să ajungă la Frankfurt venind din Ucraina. Grănicerii spun că întregul grup a intrat în Moldova prin regiunea Transnistreană, avînd vize franceze false procurate în Ucraina contra sumei de 15 mii de dolari.

Arderea în public a 1,3 tone de narcotice confiscate de autorităţile turkmene

Autorităţile din Turkmenistan au ars astăzi aproximativ 1,3 tone de narcotice confiscate în operaţiuni recente ale poliţiei antidrog. Este pentru a doua oară anul acesta când o cantitate asemănătoare de droguri capturate este arsă în mod public. Cu o graniţă întinsă cu Afganistanul, Turkmenistanul este un punct de tranzit al narcoticelor către Occident. În timpul preşedintelui precedent, Saparmurat Niyazov confiscarea drogurilor era de cele mai multe ori ţinută în secret.

Fostul ministru de interne Gh. Papuc și fost comisar general de poliție Vl. Botnari urmăriți penal

Fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc şi fostul comisar general al poliţiei din Chişinău, Vladimir Botnari vor fi urmăriţi penal pentru „neglijenţă în serviciu cu urmări deosebit de grave” în legătură cu tulburările de pe 7 aprilie. Anunţul a fost făcut miercuri de Procuratura Generală. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, cei doi riscă închisoare de la 3 la 7 ani. Protestele de pe 7 aprilie când au avut loc ciocniri sângeroase între poliţie şi protestatari au fost urmate de reţinerea a sute de tineri. Zeci de poliţişti sunt cercetaţi sub acuzaţia de tortură aplicată celor reţinuţi. Presa a relatat despre moartea a 4 tineri maltrataţi de poliţişti.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat bugetul de stat 2010

Parlamentul a aprobat ieri în lectură finală bugetul de stat pe anul viitor. Conform documentului, cheltuielile de la buget vor depăşi veniturile cu peste 4 miliarde de lei, iar diferenţa ar urma să fie acoperită prin emiterea de obligaţiuni de stat şi împrumuturi externe. Deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe înaintea votării bugetului, protestînd că obiecţiile nu le-au fost luate în seamă.

Abolirea interdicției deținerii de funcții publice de către persoane cu cetățenie multiplă

Majoritatea parlamentară liberal-democrată a anulat interdicţia ca persoanele cu cetăţenie multiplă să deţină funcţii publice. Premierul Vlad Filat a spus în Parlament că „nu posesia mai multor paşapoarte determină gradul de patriotism”. Potrivit noilor reglementări, toţi funcţionarii publici, de la vameşi până la preşedintele ţării, vor putea avea mai multe cetăţenii. Interdicţia abolită ieri fusese introdusă de fosta guvernare comunistă în urmă cu doi ani şi condamnată anul acesta de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

OSCE aduce elogii guvernului R. Moldova

OSCE a lăudat guvernul Moldovei pentru că a vinerea trecută a cerut Uniunii Europene să suspende interdicţiile de viză impuse lui Igor Smirnov şi altor lideri de la Tiraspol. Aprecierea este cuprinsă într-o declaraţie a misiunii OSCE din Moldova şi a unui demnitar al preşedinţiei OSCE aflat în vizită la Chişinău.

București: investirea în Parlament a noului guvern Boc

Parlamentul României a aprobat miercuri noul guvern al premierului democrat liberal Emil Boc, cu 276 de voturi pentru şi 135 împotrivă. Primul guvern al premierului Boc a fost răsturnat de Parlament la 13 octombrie. Boc a fost apoi desemnat din nou premier de către preşedintele Traian Băsescu, care a câştigat un nou mandat pe cinci ani la 6 decembrie.

Statele Unite califică Iranul „un stat poliţienesc”

Statele Unite au acuzat Iranul că s-ar comporta ca „un stat poliţienesc”, care foloseşte toate pârghiile la dispoziţie împotriva propriilor cetăţeni. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Philip Crowley a lansat acuzaţia după noi ciocniri în Iran între forţele de ordine şi suporterii opoziţiei. Protestele antiguvernamentale ale opoziţiei începute după realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în luna iunie în urma unor alegeri considerate frauduloase au reizbucnit săptămâna aceasta cu ocazia înmormântării unui proeminent cleric disident, Marele Ayatolah Hossein Ali Montazeri.

Monumentul eroilor demolat în Georgia va fi restaurat la Moscova

Primarul Moscovei, Iuri Luzhkov a declarat că un monument al eroilor celui de-al doilea război mondial care a fost demontat în Georgia va fi restabilit şi amplasat în capitala rusă. Luzhkov a spus că autorul monumentului din perioada sovietică, sculptorul georgian Merab Berdzenishvili va fi chemat să participe la lucrările de restaurare. Monumentul de 50 de metri înălţime a fost demontat duminică la Tbilisi, autorităţile georgiene explicînd că au dorit să cureţe locul pentru o nouă clădire care va găzdui unele lucrări ale Parlamentului. În timpul demolării, o femeie şi copilul ei au fost ucişi accidental.

Curtea Supremă a Rusiei declară ilegală arestarea în 2003 a omului de afaceri Platon Lebedev

Curtea Supremă a Federaţiei Ruse a calificat drept ilegală arestarea în 2003 a lui Platon Lebedev, partener de afaceri al fostului magnat Mihail Hodorkovsky. Instanţa rusă a re-examinat dosarul lui Lebedev după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO, a constatat că drepturile acuzatului au fost încălcate în perioada arestării şi a detenţiei preventive. Lebedev şi Hodorkovsky execută în prezent o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. Ambii sunt între timp judecaţi sub acuzaţia de deturnare de fonduri, care poate aduce cu sine o condamnare la 20 de ani de închisoare.

Accidentul maritim în Filipine soldat cu cel puțin 27 de dispăruți

Cel puţin 27 de oameni sunt daţi dispăruţi după ciocnirea unui feribot de pasageri cu o navă pescărească la Manila Bay în Filipine. Gărzile de coastă filipineze spun că cel puţin 46 de oameni au fost salvaţi iar echipele de salvamari continuă căutarea supravieţuitorilor. Cauza coliziunii nu a fost deocamdată stabilită.

Senatul american votează proiectul de reformă a sistemului de sănătate

Senatul Statelor Unite urmează să voteze astăzi o versiune proprie a proiectului de reformă a sistemului de sănătate. Se aşteaptă că proiectul va fi adoptat odată ce Democraţii dispun de voturi suficiente pentru a înfrânge opoziţia Republicanilor. Dar versiunea Senatului va trebui combinată ulterior cu cea a Camerei Reprezentanţilor. Acordarea asigurărilor medicale celor 50 de milioane de americani care nu dispun astăzi de asigurare este principala prioritate a preşedintelui Barack Obama.

Fostul ministru de interne Papuc şi fostul comisar general al poliţiei din Chişinău Botnari urmăriţi penal

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar general al poliţiei din Chişinău Vladimir Botnari vor fi urmăriţi penal pentru neglijenţă în serviciu cu urmări deosebit de grave. Anunţul a fost făcut astăzi de Procuratura Generală. Agenţia Infoprim scrie că dacă sunt găsiţi vinovaţi, cei doi riscă închisoare de la 3 la 7 ani.

Papuc a fost audiat recent ca martor în legătură cu evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău. El a declarat mereu presei că este nevinovat şi că nimeni nu a fost ucis sau rănit grav la 7 aprilie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG