Linkuri accesibilitate

Ştiri

Guvernul de la Chișinău respinge acuzațiile postului privat TV NIT

Guvernul de la Chişinău a numit “total nefondate” afirmaţiile televiziunii NIT că va ajunge în stradă după expirarea contractului de chirie într-o clădire de stat pe 31 ianuarie. NIT ar fi privatizat în clădirea unde se află cu chirie o suprafaţă de peste 1 700 de metri pătraţi şi ar avea unde să-şi amplaseze studiourile pentru a continua emisia. Într-un comunicat de presă, Guvernul sugerează că preţul plătit de NIT pentru suprafeţele privatizate în timpul fostei guvernări, anume 3 637 de lei pentru metru pătrat, ar fi prea mic. Postul apropiat Partidului Comuniştilor a acuzat joi guvernul Filat că ar urmări să-i sisteze emisia prin refuzul de a-i prelungi contractul de chirie.

Dumitru Braghiș evocă o posibilă scindare a PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş a declarat că formaţiunea sa s-ar putea scinda din cauza divergenţelor interne pe tema viitorului formaţiunii extraparlamentare. El este citat de jurnaltv spunînd că este împotriva fuzionării cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Un alt lider al social-democraţilor, Iurie Bolboceanu declarase că a fost creată deja o comisie pentru negocieri cu Partidulul Democrat şi că fuzionarea se va produce mai devreme sau mai târziu.

Autoritățile americane îl interoghează pe autorul tentativei de atentat terorist pe un zbor cu destinația Detroit

Autorităţile americane îl interoghează pe nigerianul cu presupuse legături cu al-Qaeda în urma a ceea ce au calificat drept tentativă de atac terorist la bordul unui avion aflat în zbor din Europa spre Statele Unite. Abdul Farouk Abdulmutallab în vârstă de 23 de ani ar fi încercat să detoneze o încărcătură explozivă în avionul Airbus care zbura de la Amsterdam la Detroit, avînd 278 de pasageri la bord şi 11 membri ai echipajului. Martorii spun că el a fost oprit cu forţa de alţi pasageri în timp ce încerca să aprindă dispozitivul exploziv, când avionul se apropia de Detroit. Casa Albă a cerut sporirea securităţii zborurilor. Poliţia britanică a confirmat că efectuează controale la Londra, unde se crede că teroristul și-ar fi făcut studiile.

Noi proteste anti-guvernamentale în Iran reprimate de regimul de la Teheran

Din Iran se relatează despre ciocniri între forţele de securitate şi simpatizanţii opoziţiei, care se folosesc de ocazia unei sărbători religioase pentru a organiza noi demonstraţii antiguvernamentale. Martori oculari au declarat serviciului iranian al postului nostru de radio că poliţia şi miliţiile basij au intervenit la Teheran pentru a împiedica protestatarii să se adune în grupuri numeroase. Relatările din Iran nu pot fi verificate întrucât presei internaţionale îi este interzis să urmărească protestele. Incidentele au loc în perioada sărbătorii musulmane şiite Ashura, care culminează duminică.

6 palestinieni uciși în incidente cu forțele israeliene de securitate

Armata israeliană a ucis şase palestinieni în două incidente separate, reprezentînd cea mai gravă izbucnire violentă din ultimele luni. Un purtător de cuvânt a declarat că militarii au ucis trei palestinieni care ar fi încercat să pătrundă ilegal în Israel din Fâşia Gaza. În Cisiordania, militarii israelieni au ucis trei palestinieni care ar fi fost implicaţi săptămâna aceasta în organizarea ambuscadei în care a fost ucis un colonist israelian. Un consilier al preşedintelui palestinian Mahmud Abbas a condamnat ambele incidente, spunînd că Israelul inflamează tensiunile.

Militanți islamiști din Cecenia revendică asasinarea preotului Danil Sîsoiev la Moscova

Militanţii islamişti din Caucazul de Nord şi-au revendicat responsabilitatea pentru asasinarea luna trecută a preotului ortodox, Danill Sîsoiev. O declaraţie publicată pe internet spune că preotul a fost ucis de un militant care i-a jurat credinţă lui Doku Umarov, liderul auto-proclamat al aşa numitului „Emirat Caucazian” care urmăreşte să unească grupurile militante islamiste şi să introducă legea islamică în regiunea nord-caucaziană a Federaţiei Ruse. Preotul Sîsoiev, un critic al Islamului, a fost împuşcat mortal în biserica sa de la Moscova.

Comuniștii moldoveni cotizează pentru refacerea la Moscova a monumentului demolat în Georgia

Portalul jurnal.md relatează că Partidul Comuniştilor a decis să colecteze mijloace băneşti din partea cetăţenilor Republicii Moldova pentru a reface la Moscova un monument dedicat eroilor celui de-al doilea război mondial, monument demolat în Georgia cu aproape o săptămână în urmă. Autorităţile georgiene au explicat că a au demontat monumentul de 50 de metri înălţime de la Tbilisi pentru a face loc unei noi clădiri parlamentare. Autorităţile ruse au spus că vor construi şi amplasa la Moscova o copie a monumentului. Potrivit jurnal.md, comuniştii moldoveni au salutat iniţiativa rusească. În timpul unei şedinţe a Executivului Politic al Comitetului Central ei ar fi criticat autorităţile georgiene, calificînd cazul drept o manifestare de vandalism.

Nigerian reținut de autoritățile americane după o tentativă de atac terorist

Autorităţile americane au reţinut un nigerian care ar fi încercat să explodeze un avion de pasageri aflat în zbor din Europa spre Statele Unite, într-o aparentă tentativă de atac terorist în ziua Crăciunului. Martorii au spus că suspectul a fost oprit cu forţa de alţi pasageri în timp ce încerca să aprindă ceea ce a fost descris drept un dispozitiv exploziv, când avionul se apropia de aeroportul din Detroit. Potrivit relatărilor, suspectul ar fi suferit arsuri severe. Un congresman american, Peter King a declarat că suspectul este un bărbat de 23 de ani din Nigeria, despre care se crede că ar avea legături cu reţeaua teroristă Al-Qaeda. Nava Airbus, care a aterizat în siguranţă la Detroit, zbura de la Amsterdam cu 278 de pasageri la bord şi 11 membri ai echipajului. Casa Albă şi preşedintele Barack Obama au cerut măsuri pentru sporirea securităţii zborurilor.

Vaticanul va revizui procedurile de securitate după incidentul din ajun de Crăciun

Vaticanul spune că va revizui procedurile de securitate după incidentul din noaptea din ajunul Crăciunului, când o femeie a sărit peste barierele de protecţie şi l-a doborât la pământ pe papa Benedict XVI în timpul slujbei de la biserica Sfântul Petru. Potrivit Vaticanului, papa a scăpat nevătămat din incident, iar femeia care la atacat, în vârstă de 25 de ani, cu dublă cetăţenie italiană şi elveţiană, ar avea probleme mentale şi a fost internată la spital pentru tratament. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi a spus că este imposibilă asigurarea deplină a securităţii papei când suveranul pontif se află în mijlocul unor mulţimi de zeci de mii de oameni. Dar agenţii de securitate de la Vatican vor examina incidentul de joi şi vor încerca să înveţe din această experienţă, a spus Lombardi citat de AP.

Comemorări ale victimelor catastrofei naturale din 2004 în Indonezia și Tailanda

În Indonezia şi Tailanda sunt comemorate astăzi victimele valurilor ţunami din Oceanul Indian, care au făcut aproximativ 230 de mii de morţi cu cinci ani în urmă. Slujbe religioase au avut loc la moscheile din provincia indoneziană Aceh, cel mai sever afectată. În staţiunea tailandeză Phuket, supravieţuitorii au ţinut un moment de reculegere, în timp ce călugării budişti s-au rugat pentru victime. Catastrofa naturală din 2004, una din cele mai mari cunoscute, a fost provocată de valurile ţunami ridicate de un cutremur submarin de 9.3 grade în apropiere de coasta Sumatrei.

Incidente israelo-palestiniene

Din Israel se relatează că armata a ucis şase palestinieni în două incidente separate, reprezentînd cea mai gravă izbucnire violentă din ultimele luni. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că militarii au ucis trei palestinieni care ar fi încercat să intre ilegal în Israel din Fâşia Gaza. În Cisiordania, medicii palestinieni şi martori oculari au spus că militarii israelieni au ucis trei membri ai unei grupări militante, Brigăzile Martirilor al-Aqsa, afiliată mişcării politice Fatah a preşedintelui Mahmud Abbas. Israelul nu a comentat deocamdată cel de-al doilea incident.

Ghimpu şi Iuşcenco vor instala la 28 decembrie primul stâlp de demarcare a frontierei moldo-ucrainene

Ziarul rus, „Nezavisimaia gazeta” scrie că preşedintele interimar al Moldovei şi preşedintele Ucrainei vor instala pe 28 decembrie primul stâlp de demarcare a frontierei moldo-ucrainene. Marcajul graniţei inclusiv pe segmentul ei transnistrean, monitorizat de misiunea Uniunii Europene EUBAM, va dura aproximativ trei luni. „Nezavisimaia gazeta” scrie că după încheierea procesului nici o maşina transnistreană cu marfă nu va putea traversa frontiera fără permisiunea Chişinăului.

Ziarul citează surse din administraţia de la Tiraspol spunînd că evenimentul de pe 28 decembrie va însemna începutul sfârşitului independenţei de facto a regiunii transnistrene. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat articolul. Negocierile moldo-ucrainene pentru delimitarea graniţei au fost reluate luna aceasta.

Ministrul de externe român Baconschi invitat la Chişinău de Iurie Leancă

Noul ministru roman de Externe Teodor Baconschi a fost invitat la Chişinău la începutul anului viitor. Invitaţia i-a fost transmisă într-o convorbire telefonică, joi, de ministrul de externe moldovean Iurie Leancă. Înainte de a fi confirmat miercuri în funcţie de către Parlamentului de la Bucureşti, noul ministru roman de Externe declarase că va încerca să profite de contextul politic favorabil de la Chişinău pentru a încuraja integrarea europeană a Republicii Moldova.

Suveranul Pontif a scăpat nevătămat după un atac în timpul slujbei de ajunul Crăciunului

Papa Benedict XVI şi-a rostit mesajul de Crăciun la Vatican, după ce a scăpat nevătămat din incidentul de noaptea trecută când a fost atacat de o femeie. În timpul slujbei tradiţionale de ajunul Crăciunului în biserica Sfântul Petru, o femeie a sărit peste barierele de securitate, s-a năpustit asupra Suveranul Pontif doborîndu-l la pământ. Papa, în vârstă de 82 de ani, s-a ridicat rapid de jos ajutat de paza de la Vatican, a reluat înaintarea către altar şi a continuat ceremonia.

În discursul de azi Papa nu a menţionat incidentul. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a spus că femeia în vârstă de 25 de ani, reţinută de agenţii de securitate, pare să aibă probleme mentale şi a fost internată la spital. Ea ar fi încercat să se apropie de Papă la slujba de ajun şi anul trecut.

20 de ani de la executarea lui Nicolae Ceauşescu

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la execuţia prin împuşcare a dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a soţiei acestuia, Elena. Ceauşescu a condus Romania timp de 25 de ani, instaurînd unul din cele mai represive regimuri din ţările comuniste. Datele oficiale arată că aproximativ 1,100 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate şi armată în timpul revoltei care a început pe 16 decembrie 1989 la Timişoara şi a culminat la Bucureşti pe 21 decembrie, când participanţii la un miting convocat de Ceauşescu s-au întors împotriva acestuia.

"Novaya gazeta" cîştigă un proces împotriva nepotului lui Stalin

Nepotul lui Iosif Stalin a pierdut un proces în instanţă împotriva ziarului rus "Novaya gazeta". Curtea Basmanny de la Moscova a anunţat azi că a respins plângerea lui Yevgenny Jugashvili, care a cerut ziarului despăgubiri de 10 milioane de ruble pe motiv că i-ar fi lezat onoarea şi demnitatea bunicului său prin afirmaţia din "Novaya gazeta" că Stalin trebuie privit drept un „criminal”.

Beijing: proeminent disident chinez condamnat la 11 ani de închisoare

Un proeminent disident chinez a fost condamnat la 11 ani de închisoare, fiind acuzat de „incitare la subminarea puterii de stat”. Sentinţa împotriva lui Liu Xiaobo a fost pronunţată astăzi în urma procesului de miercuri care a durat mai puţin de trei ore. Liu participase la protestele pro-democraţie din piaţa Tiananmen în 1989 şi este unul din autorii principali ai Cartei 08, un manifest pentru întărirea libertăţii de exprimare, drepturilor omului şi alegeri libere în China. Disidentul chinez a fost arestat cu un an în urmă. Autorităţile comuniste chineze au respins cererile Statelor Unite şi Uniunii Europene de a-l elibera, calificîndu-le drept amestec în afacerile sale interne.

Postul de televiziune NIT își pierde contractul de închiriere a sediului său

Postul privat de televiziune “NIT” spune că a fost înştiinţat joi de Guvern că nu-i va fi prelungit contractul de închiriere într-o clădire de stat unde-şi are sediul. Contractul expiră pe 31 decembrie. NIT, apropiat fostei guvernări comuniste, spune că decizia guvernului Filat echivalează cu închiderea postului, care nu va putea emite. Dar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Igor Volniţchi a respins acuzaţia, spunînd NIT este liber să-şi continue activitatea în alt sediu.

Alte 4 decese în Moldova din cauza gripei pandemice

Încă patru oameni, două femei şi un bărbat din regiunea transnistreană şi o femeie din raionul Anenii Noi, au decedat din cauza gripei pandemice, ridicînd numărul total al deceselor în Republica Moldova la 23. Până joi, în dreapta Nistrului au fost confirmate 2474 cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1).

Chișinău: Ordinul Republicii conferit unor ziariști de la Europa Liberă pentru merite în promovarea democrației

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a conferit “Ordinul Republicii” unui număr de 12 jurnalişti, între care doi redactori ai Europei Libere, pentru merite deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, contribuţie substanţială la procesul de renaştere naţională, promovarea democraţiei şi a valorilor general umane. Intre cei distinși, se notează într-o depeșă de presă Unimedia, se află Petru Bogatu (Jurnal de Chișinău), Lorena Bogza (Pro TV Chișinău), Val Butanaru (Jurnal Trust Media), Dumitru Ciubașenco (Panorama), Corina Fusu, președinta Comisiei de cultură, educație, cercetare și mass-media a Parlamentului, Constantin Tănase (Timpul), Vasile Botnaru și Valentina Ursu (Europa Liberă) etc. Ceremonia de decorare urmează să se desfășoare la 29 decembrie.

Papa Benedict al XVI-lea atacat înaintea slujbei de Crăciun

Vaticanul spune că Papa Benedict a scăpat nevătămat în urma unui incident petrecut în timpul slujbei tradiţionale de ajunul Crăciunului în catedrala Sfântul Petru de la Roma. O femeie care a sărit peste bariera de protecție, s-a năpustit asupra suveranul pontif apucîndu-l de veşminte şi doborîndu-l la pământ. Papa, în vârstă de 82 de ani, s-a ridicat rapid, ajutat de gărzile Vaticanului, și-a reluat drumul spre altar şi a continuat ceremonia, fără să se refere în predica sa la incident. In îmbulzeala creată un cardinal francez în vîrstă de 87 de ani a suferit o fractură de femur și a fost spitalizat. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului susţine că femeia reţinută de agenţii de securitate pare să aibă probleme mentale.

O fiică a liderului terorist al-Qaida la ambasada Arabiei Saudite de la Teheran

Iranul confirmă că o fiică a liderului al-Qaida se află la ambasada Arabiei Saudite din Teheran. Ministrul iranian de externe, Manuchehr Mottaki a spus că autorităţile iraniene au fost informate despre acest lucru de către ambasada saudită, dar că nu cunosc cum a ajuns la ambasadă fiica lui Osama bin Laden, Iman. Ministrul iranian n-a spus nimic despre alte rude ale lui bin Laden despre care presa occidentală a scris că s-ar afla în Iran din 2001 când au părăsit Afganistanul.

Dizidentul chinez Liu Xiaobo condamnat la 11 ani închisoare

Un proeminent dizident chinez a fost condamnat la 11 ani de închisoare, fiind acuzat de „incitare la subminarea puterii de stat”. Sentinţa împotriva lui Liu Xiaobo a fost pronunţată în urma procesului de miercuri care a durat mai puţin de trei ore. Liu participase la protestele pro-democraţie din piaţa Tiananmen în 1989 şi este unul din autorii principali ai Cartei 08, un manifest pentru întărirea libertăţii de exprimare, drepturilor omului şi alegeri libere în China. Dizidentul chinez fusese arestat cu un an în urmă. Autorităţile comuniste chineze au respins cererile Statelor Unite şi Uniunii Europene de a-l elibera, calificîndule drept amestec în afacerile sale interne.

Decret prezidențial rus de restructurare a Ministerului de interne

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a dispus joi reformarea Ministerului de Interne, spunînd că este un răspuns necesar în faţa abuzurilor poliţiei. Într-un decret publicat de Kremlin, Medvedev spune că reforma va reduce numărul ofiţerilor de poliţie cu o cincime până la începutul lui 2012, va schimba procedurile de recrutare a poliţiştilor şi va micşora corupţia din forţele de interne.

Senatul american acceptă proiectul legii asigurărilor de sănătate

Senatul Statelor Unite a aprobat proiectul de reformă a sistemului de sănătate promovat de preşedintele Barack Omaba. În valoare de 871 de miliarde de dolari, proiectul are scopul să ofere asigurări de sănătate pentru zeci de milioane de americani care astăzi nu sunt asiguraţi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG