Linkuri accesibilitate

Ştiri

Teheran: protestele opoziţiei reprimate cu brutalitate - 4 morţi

Ciocnirile din centrul capitalei iraniene între forţele de securitate şi mii de protestatari ai opoziţiei s-au soldat, potrivit relatărilor de la Teheran, cu patru morţi, între care nepotul liderului opoziţiei, Mir Hossein Musavi. Site-urile pro-reformiste iraniene relatează că forţele de securitate au deschis focul împotriva protestatarilor şi i-au lovit cu bastoanele. Relatările nu pot fi verificate din surse independente, iar poliţia neagă existenţa victimelor.

O femeie a spus prin telefon serviciului iranian al postului nostru de radio că forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea din centrul Teheranului. Protestul de astăzi coincide cu ultima zi a sărbătorii musulmane şiite Ashura şi urmează unor ciocniri care au avut loc sâmbătă.

Ministrul de interne american: Nu există indicii că Al Qaida ar fi implicată în incidentul de vineri

Ministrul american de interne, Janet Napolitano a declarat că nu există indicii că incidentul de vineri când un nigerian a încercat să comită un atentat la bordul unui avion de pasageri pe ruta Amsterdam – Detroit ar face parte dint-o conspiraţie mai amplă. Ea a spus că ar fi „nepotrivit să se speculeze” că suspectul ar avea legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida. Napolitano a mai declarat televiziunii CNN că nu există „vreun indiciu” despre faptul că autorităţile aeroportuare de la Amsterdam nu l-ar fi verificat cum se cuvine pe nigerianul în vârstă de 23 de ani. Umar Farouk Abdulmutallab a fost pus sub acuzare sâmbătă în Statele Unite pentru tentativă de a atentat cu ajutorul unui explozibil puternic, numit pentaerythritol. Martorii spun că Abdulmutallab a fost oprit cu forţa de alţi pasageri, când încerca să declanşeze explozia înainte de aterizarea aeronavei la Detroit.

Un an de la ofensiva israeliană împotriva organizației Hamas din Gaza

Fâşia Gaza, controlată de Hamas, marchează astăzi un an de la cea mai mare ofensivă a Israelului împotriva enclavei palestiniene, pentru contracararea atacurilor cu rachetă. Sirenele au sunat pe teritoriile palestiniene la ora locală 11:20, momentul când a fost lansată prima bombă israeliană. Aproximativ 1 400 de palestinieni şi 13 israelieni au murit în timpul războiului care a durat 22 de zile şi s-a încheiat cu un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas. Însă blocada instituită de Israel şi care a înrăutăţit situaţia umanitară din Gaza continuă. În timp ce israelienii care locuiesc în raza rachetelor palestiniene se simt mai puţin ameninţaţi în rezultatul ofensivei de anul trecut, secretarul general ONU, Ban Ki-moon a spus astăzi că părţile nu au rezolvat cauzele profunde ale conflictului.

CEC din Uzbekistan anunţă o participare masivă la vot la alegerile legislative

Comisia Electorală Centrală din Uzbekistan anunţă o prezenţă ridicată la urne în timpul alegerilor parlamentare de astăzi. Până la ora 16:00 ar fi participat la vot 80 la sută dintre cele aproximativ 17 milioane de alegători. La alegerile pentru camera inferioară a parlamentului uzbek participă patru partide, toate sprijinindu-l pe preşedintele Islam Karimov. El conduce cu o mână de fier ţara central asiatică încă din momentul destrămării Uniunii Sovietice în 1991. În Uzbekistan nu există oficial partide de opoziţie, iar alegeri corecte şi libere conform standardelor occidentale nu au avut loc niciodată.

Pentaerythritol - explozibilul care urma să explodeze la bordul avionului companiei Northwest Airlines

Autorităţile din Statele Unite l-au pus sub acuzare pe un nigerian de 23 de ani pentru tentativă de a comite un atentat într-un avion american de pasageri în ziua Crăciunului cu ajutorul unui explozibil puternic. Un judecător i-a prezentat acuzaţiile lui Umar Farouk Abdulmutallab la un spital din statul Michigan, unde suspectul a fost internat pentru tratarea arsurilor suferite când încerca să detoneze explozibilul. Martorii spun că Abdulmutallab a fost oprit cu forţa de alţi pasageri să declanşeze explozia la bordul avionului Northwest Airlines venind de la Amsterdam cu 289 de oameni la bord, în momentul în care aeronava se pregătea să aterizeze la Detroit. Autorităţile americane spun că, în urma analizelor, au constatat că bomba conţinea un exploziv puternic numit, PETN sau pentaerythritol.

Companiile aeriene anunţă măsuri suplimentare de securitate după incidentul de vineri

Companiile aeriene şi aeroporturile din Statele Unite, Canada şi din ţările europene au anunţat că întăresc măsurile de securitate în urma tentativei de atentat de vineri dintr-un avion american pe ruta Amsterdam - Detroit. Autorităţile aeroportuare spun că pasagerii ar trebuie să se aştepte la controale mai îndelungate înainte de îmbarcare. De asemenea, nu este exclusa introducerea unor restricţii suplimentare, intre care interdicţia ca pasagerii să-şi părăsească locurile în ultima oră de zbor, să poarte vreun obiect în braţe sau să aibă acces la bagaje.

Teheran: opoziţia relatează că poliţia a deschis focul asupra unor demonstranţi anti-guvernamentali

Site-urile opoziţiei din Iran relatează că forţele de ordine au deschis focul în timpul unei demonstraţii antiguvernamentale astăzi la Teheran. Potrivit uneia din aceste surse, trei oameni au fost ucişi. Dar aceste relatări nu pot fi verificate din cauza interdicţiei pentru jurnaliştii străini de a relata despre proteste.

La începutul protestelor care coincid cu ziua culminantă a sărbătorii musulmane şiite Ashura, martorii oculari au declarat serviciului iranian al postului nostru de radio că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi bastoanele pentru a împiedica protestatarii să ajungă în centrul Teheranului.

Protestele antiguvernamentale de astăzi urmează ciocnirilor de sâmbătă în capitala iraniană între forţele de securitate şi simpatizanţii opoziţiei.

30 de ani de la asasinarea de către sovietici a preşedintelui afgan Hafizullah Amin

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la luarea cu asalt a palatului prezidenţial de la Kabul de către trupele sovietice în 1979, în timpul invaziei din Afganistan. La 27 decembrie 1979, trupele speciale sovietice au atacat palatul Tajbeg, omorîndu-l pe preşedintele comunist al Afganistanului, Hafizullah Amin împreună cu membrii familiei sale. A doua zi, sovieticii anunţau înlocuirea lui cu Babrak Karmal. Invazia sovietică a dat startul unui război de peste nouă ani cu grupările de mujahedini, soldat cu moartea a peste un milion de afgani şi aproximativ 15 mii de militari şi civili sovietici. Trupele sovietice au încheiat retragerea din Afganistan în februarie 1989, iar vacuumul de putere lăsat în urmă a dus la un război civil continuu între căpeteniile afgane.

Zagreb: alegeri prezidenţiale în care favorit pare să fie social-democratul Ivo Josipovic

Croaţii votează astăzi în cadrul alegerilor prezidenţiale pentru înlocuirea preşedintelui Stipe Mesic aflat la finalul celui de-al doilea mandat. În cei 10 ani de preşedinţie, Mesic a contribuit la eforturile politice vizînd ca Croaţia să devină o democraţie parlamentară, să adere la NATO şi să avanseze pe calea integrării în Uniunea Europeană, în urma regimului autoritar al lui Franjo Tudjman, primul lider al Croaţiei din perioada obţinerii independenţei şi războaielor balcanice din deceniul trecut. La competiţia prezidenţială de astăzi iau parte 12 candidaţi, dar nici unul nu pare să aibă şanse de a obţine cel puţin 50 la sută din voturi pentru a fi ales din primul tur. Potrivit sondajelor de opinie, favorit ar fi candidatul opoziţiei social-democrate, juristul Ivo Josipovic, care promite progrese în combaterea corupţiei. El ar fi urmat de primarul capitalei Zagreb, Milan Bandic şi omul de afaceri Nadan Vidosevic.

Alegeri legislative în Uzbekistan

În Uzbekistan au loc alegeri parlamentare. Patru partide, toate sprijinindu-l pe preşedintele Islam Karimov, concurează pentru cele 150 de locuri ale camerei inferioare a parlamentului uzbek. Toate partidele participante au fost reprezentate în vechiul parlament şi nu au criticat vreodată guvernul lui Karimov, care conduce cu o mână de fier încă din momentul destrămării Uniunii Sovietice în 1991. În Uzbekistan nu există oficial partide de opoziţie, iar alegeri corecte şi libere conform standardelor occidentale nu au avut loc niciodată.

Guvernul de la Chișinău respinge acuzațiile postului privat TV NIT

Guvernul de la Chişinău a numit “total nefondate” afirmaţiile televiziunii NIT că va ajunge în stradă după expirarea contractului de chirie într-o clădire de stat pe 31 ianuarie. NIT ar fi privatizat în clădirea unde se află cu chirie o suprafaţă de peste 1 700 de metri pătraţi şi ar avea unde să-şi amplaseze studiourile pentru a continua emisia. Într-un comunicat de presă, Guvernul sugerează că preţul plătit de NIT pentru suprafeţele privatizate în timpul fostei guvernări, anume 3 637 de lei pentru metru pătrat, ar fi prea mic. Postul apropiat Partidului Comuniştilor a acuzat joi guvernul Filat că ar urmări să-i sisteze emisia prin refuzul de a-i prelungi contractul de chirie.

Dumitru Braghiș evocă o posibilă scindare a PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş a declarat că formaţiunea sa s-ar putea scinda din cauza divergenţelor interne pe tema viitorului formaţiunii extraparlamentare. El este citat de jurnaltv spunînd că este împotriva fuzionării cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Un alt lider al social-democraţilor, Iurie Bolboceanu declarase că a fost creată deja o comisie pentru negocieri cu Partidulul Democrat şi că fuzionarea se va produce mai devreme sau mai târziu.

Autoritățile americane îl interoghează pe autorul tentativei de atentat terorist pe un zbor cu destinația Detroit

Autorităţile americane îl interoghează pe nigerianul cu presupuse legături cu al-Qaeda în urma a ceea ce au calificat drept tentativă de atac terorist la bordul unui avion aflat în zbor din Europa spre Statele Unite. Abdul Farouk Abdulmutallab în vârstă de 23 de ani ar fi încercat să detoneze o încărcătură explozivă în avionul Airbus care zbura de la Amsterdam la Detroit, avînd 278 de pasageri la bord şi 11 membri ai echipajului. Martorii spun că el a fost oprit cu forţa de alţi pasageri în timp ce încerca să aprindă dispozitivul exploziv, când avionul se apropia de Detroit. Casa Albă a cerut sporirea securităţii zborurilor. Poliţia britanică a confirmat că efectuează controale la Londra, unde se crede că teroristul și-ar fi făcut studiile.

Noi proteste anti-guvernamentale în Iran reprimate de regimul de la Teheran

Din Iran se relatează despre ciocniri între forţele de securitate şi simpatizanţii opoziţiei, care se folosesc de ocazia unei sărbători religioase pentru a organiza noi demonstraţii antiguvernamentale. Martori oculari au declarat serviciului iranian al postului nostru de radio că poliţia şi miliţiile basij au intervenit la Teheran pentru a împiedica protestatarii să se adune în grupuri numeroase. Relatările din Iran nu pot fi verificate întrucât presei internaţionale îi este interzis să urmărească protestele. Incidentele au loc în perioada sărbătorii musulmane şiite Ashura, care culminează duminică.

6 palestinieni uciși în incidente cu forțele israeliene de securitate

Armata israeliană a ucis şase palestinieni în două incidente separate, reprezentînd cea mai gravă izbucnire violentă din ultimele luni. Un purtător de cuvânt a declarat că militarii au ucis trei palestinieni care ar fi încercat să pătrundă ilegal în Israel din Fâşia Gaza. În Cisiordania, militarii israelieni au ucis trei palestinieni care ar fi fost implicaţi săptămâna aceasta în organizarea ambuscadei în care a fost ucis un colonist israelian. Un consilier al preşedintelui palestinian Mahmud Abbas a condamnat ambele incidente, spunînd că Israelul inflamează tensiunile.

Militanți islamiști din Cecenia revendică asasinarea preotului Danil Sîsoiev la Moscova

Militanţii islamişti din Caucazul de Nord şi-au revendicat responsabilitatea pentru asasinarea luna trecută a preotului ortodox, Danill Sîsoiev. O declaraţie publicată pe internet spune că preotul a fost ucis de un militant care i-a jurat credinţă lui Doku Umarov, liderul auto-proclamat al aşa numitului „Emirat Caucazian” care urmăreşte să unească grupurile militante islamiste şi să introducă legea islamică în regiunea nord-caucaziană a Federaţiei Ruse. Preotul Sîsoiev, un critic al Islamului, a fost împuşcat mortal în biserica sa de la Moscova.

Comuniștii moldoveni cotizează pentru refacerea la Moscova a monumentului demolat în Georgia

Portalul jurnal.md relatează că Partidul Comuniştilor a decis să colecteze mijloace băneşti din partea cetăţenilor Republicii Moldova pentru a reface la Moscova un monument dedicat eroilor celui de-al doilea război mondial, monument demolat în Georgia cu aproape o săptămână în urmă. Autorităţile georgiene au explicat că a au demontat monumentul de 50 de metri înălţime de la Tbilisi pentru a face loc unei noi clădiri parlamentare. Autorităţile ruse au spus că vor construi şi amplasa la Moscova o copie a monumentului. Potrivit jurnal.md, comuniştii moldoveni au salutat iniţiativa rusească. În timpul unei şedinţe a Executivului Politic al Comitetului Central ei ar fi criticat autorităţile georgiene, calificînd cazul drept o manifestare de vandalism.

Nigerian reținut de autoritățile americane după o tentativă de atac terorist

Autorităţile americane au reţinut un nigerian care ar fi încercat să explodeze un avion de pasageri aflat în zbor din Europa spre Statele Unite, într-o aparentă tentativă de atac terorist în ziua Crăciunului. Martorii au spus că suspectul a fost oprit cu forţa de alţi pasageri în timp ce încerca să aprindă ceea ce a fost descris drept un dispozitiv exploziv, când avionul se apropia de aeroportul din Detroit. Potrivit relatărilor, suspectul ar fi suferit arsuri severe. Un congresman american, Peter King a declarat că suspectul este un bărbat de 23 de ani din Nigeria, despre care se crede că ar avea legături cu reţeaua teroristă Al-Qaeda. Nava Airbus, care a aterizat în siguranţă la Detroit, zbura de la Amsterdam cu 278 de pasageri la bord şi 11 membri ai echipajului. Casa Albă şi preşedintele Barack Obama au cerut măsuri pentru sporirea securităţii zborurilor.

Vaticanul va revizui procedurile de securitate după incidentul din ajun de Crăciun

Vaticanul spune că va revizui procedurile de securitate după incidentul din noaptea din ajunul Crăciunului, când o femeie a sărit peste barierele de protecţie şi l-a doborât la pământ pe papa Benedict XVI în timpul slujbei de la biserica Sfântul Petru. Potrivit Vaticanului, papa a scăpat nevătămat din incident, iar femeia care la atacat, în vârstă de 25 de ani, cu dublă cetăţenie italiană şi elveţiană, ar avea probleme mentale şi a fost internată la spital pentru tratament. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi a spus că este imposibilă asigurarea deplină a securităţii papei când suveranul pontif se află în mijlocul unor mulţimi de zeci de mii de oameni. Dar agenţii de securitate de la Vatican vor examina incidentul de joi şi vor încerca să înveţe din această experienţă, a spus Lombardi citat de AP.

Comemorări ale victimelor catastrofei naturale din 2004 în Indonezia și Tailanda

În Indonezia şi Tailanda sunt comemorate astăzi victimele valurilor ţunami din Oceanul Indian, care au făcut aproximativ 230 de mii de morţi cu cinci ani în urmă. Slujbe religioase au avut loc la moscheile din provincia indoneziană Aceh, cel mai sever afectată. În staţiunea tailandeză Phuket, supravieţuitorii au ţinut un moment de reculegere, în timp ce călugării budişti s-au rugat pentru victime. Catastrofa naturală din 2004, una din cele mai mari cunoscute, a fost provocată de valurile ţunami ridicate de un cutremur submarin de 9.3 grade în apropiere de coasta Sumatrei.

Incidente israelo-palestiniene

Din Israel se relatează că armata a ucis şase palestinieni în două incidente separate, reprezentînd cea mai gravă izbucnire violentă din ultimele luni. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că militarii au ucis trei palestinieni care ar fi încercat să intre ilegal în Israel din Fâşia Gaza. În Cisiordania, medicii palestinieni şi martori oculari au spus că militarii israelieni au ucis trei membri ai unei grupări militante, Brigăzile Martirilor al-Aqsa, afiliată mişcării politice Fatah a preşedintelui Mahmud Abbas. Israelul nu a comentat deocamdată cel de-al doilea incident.

Ghimpu şi Iuşcenco vor instala la 28 decembrie primul stâlp de demarcare a frontierei moldo-ucrainene

Ziarul rus, „Nezavisimaia gazeta” scrie că preşedintele interimar al Moldovei şi preşedintele Ucrainei vor instala pe 28 decembrie primul stâlp de demarcare a frontierei moldo-ucrainene. Marcajul graniţei inclusiv pe segmentul ei transnistrean, monitorizat de misiunea Uniunii Europene EUBAM, va dura aproximativ trei luni. „Nezavisimaia gazeta” scrie că după încheierea procesului nici o maşina transnistreană cu marfă nu va putea traversa frontiera fără permisiunea Chişinăului.

Ziarul citează surse din administraţia de la Tiraspol spunînd că evenimentul de pe 28 decembrie va însemna începutul sfârşitului independenţei de facto a regiunii transnistrene. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat articolul. Negocierile moldo-ucrainene pentru delimitarea graniţei au fost reluate luna aceasta.

Ministrul de externe român Baconschi invitat la Chişinău de Iurie Leancă

Noul ministru roman de Externe Teodor Baconschi a fost invitat la Chişinău la începutul anului viitor. Invitaţia i-a fost transmisă într-o convorbire telefonică, joi, de ministrul de externe moldovean Iurie Leancă. Înainte de a fi confirmat miercuri în funcţie de către Parlamentului de la Bucureşti, noul ministru roman de Externe declarase că va încerca să profite de contextul politic favorabil de la Chişinău pentru a încuraja integrarea europeană a Republicii Moldova.

Suveranul Pontif a scăpat nevătămat după un atac în timpul slujbei de ajunul Crăciunului

Papa Benedict XVI şi-a rostit mesajul de Crăciun la Vatican, după ce a scăpat nevătămat din incidentul de noaptea trecută când a fost atacat de o femeie. În timpul slujbei tradiţionale de ajunul Crăciunului în biserica Sfântul Petru, o femeie a sărit peste barierele de securitate, s-a năpustit asupra Suveranul Pontif doborîndu-l la pământ. Papa, în vârstă de 82 de ani, s-a ridicat rapid de jos ajutat de paza de la Vatican, a reluat înaintarea către altar şi a continuat ceremonia.

În discursul de azi Papa nu a menţionat incidentul. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a spus că femeia în vârstă de 25 de ani, reţinută de agenţii de securitate, pare să aibă probleme mentale şi a fost internată la spital. Ea ar fi încercat să se apropie de Papă la slujba de ajun şi anul trecut.

20 de ani de la executarea lui Nicolae Ceauşescu

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la execuţia prin împuşcare a dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a soţiei acestuia, Elena. Ceauşescu a condus Romania timp de 25 de ani, instaurînd unul din cele mai represive regimuri din ţările comuniste. Datele oficiale arată că aproximativ 1,100 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate şi armată în timpul revoltei care a început pe 16 decembrie 1989 la Timişoara şi a culminat la Bucureşti pe 21 decembrie, când participanţii la un miting convocat de Ceauşescu s-au întors împotriva acestuia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG