Linkuri accesibilitate

Ştiri

Statele Unite şi Rusia îşi reafirmă dorinţa de a încheia un tratat post START

Statele Unite si Rusia au spus ca doresc sa semneze cit mai curind un nou tratat privind armele strategice, odata ce vechiul tratat START va expira miine. Tratatul START a fost semnat in 1991.

România va trimite un contingent suplimentar de trupe în Afganistan

Romania va trimite inca 100 de militari in Afganistan, a anuntat ministrul interimar de externe, Catalin Predoiu, la reuniunea NATO de la Bruxelles. Romania are mai mult de 1000 de militari dislocati in Afganistan.

Bucureşti: Mircea Geoană se teme de tulburări de stradă după alegerile de duminică

Candidatul Partidului Social Democat in alegerile prezidentiale de duminica din Romania, Mircea Geoana a declarat, într-o conferinta de presa, ca „exista suficient de multe elemente conform carora Basescu şi ai lui vor sa provoace violente si miscari de strada, încercind sa nu recunoască votul suveran al poporului roman”.

In replică, presedintele Traian Basescu care candideaza pentru un nou mandat de 5 ani, a spus, la un post de televiziune din Bucuresti, că „daca nu ies preşedinte al Romanei, plec in concediu in minutul 1 după ce s-au dat rezultatele. Nu ma ocup cu violente de strada.”

Moscova - moartea actorului Veaceslav Tihonov

Actorul Veaceslav Tihonov a murit astazi la 81 de ani. Interpret al sute de roluri in cinematografia sovietica si rusa, Tihonov este cunoscut mai ales pentru rolul din Razboi si Pace, film ce a obţinut premiul OSCAR in 1967.

Vald Filat şi Marian Lupu poartă separat convorbiri exploratorii cu V. Voronin

Premierul Vlad Filat s-a intinit cu presedintele PCRM Vladimir Voronin pentru a vedea care sunt intentiile comunistilor luni, cind au loc alegerile prezidentiale. Dupa intrevedere, Filat a marturisit, citat de Unimedia, ca Voronin a refuzat sa dea orice raspuns, afirmind ca partidul comunistilor va decide luni, cum sa voteze.

Liderul PD Marian Lupu, singurul candidat in alegerile prezidentiale de luni, s-a intâlnit la rindul sau cu Vladimir Voronin. Potrivit lui Mark Tkaciuk, citat de Stirea Zilei, discutia a fost neproductiva si comunistii nu-l vor vota pe Lupu.

Pentru moment, pozitia comunistilor este neclara - unii membri ai gruparii parlamentare sustin ca pozitia partidului este neschimbata, nu se va vota pentru candidatul AIE, altii par par mai putin categorici. Dar pina acum, nici un parlamentar comunist nu a declarat transant ca-l va vota pe Marian Lupu.

Lupu are nevoie de cel putin 8 voturi din partea opozitiei comuniste pentru a fi ales presedinte al tarii. In cazul unui esec, vor fi organizate noi alegeri anticipate, anul viitor.

Parlamentul lasă la latitudinea TRM decizia de a transmite şedinţa de luni

Parlamentul a lasat la latitudinea companiei Teleradio Moldova daca va transmite sau nu in direct sedinta din 7 decembrie, când va avea loc ultima incercare de a alege presedintele tarii. Se pare ca televiziunea publica este interesanta de aceasta trasmisie in direct.

Chişinău: memorandum de fuzionare PD - PSD

Partidul Democrat si Partidul Social-Democrat au semnat un memorandum de fuzionare. Se pare ca memorandumul nu este agreat de liderul social-democrat Dumitru Braghis.

Jose Manuel Barroso cere autorităţilor de la Kiev să organizeze alegeri prezidenţiale corecte

Presedintele Comisiei Europene a incurajat Ucraina sa tina alegeri prezidentiale corecte si libere in ianuarie. Ar fi un pas important spre apropierea de Uniunea Europeana, a mai declarat Jose Manuel Barroso.

Ultimele sondaje de opinie arata ca actualul presedintele Victor Iuscenco are putine sanse de a fi reals, candidatii cu cele mai mari sanse fiind premierul Iulia Timosenco, fosta sa aliata, si fostul premier Victor Ianucovic.

Ţările NATO vor suplimenta trupele dislocate în Afganistan cu cel puţin 7 mii de soldaţi

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a anuntat ca mai multi membri ai aliantei si tari partenere au promis ca vor suplimenta trupele lor din Afganistan cu cel putin 7 mii de militari. Desfasurarea acestor trupe suplimentare va avea loc in decursul anului viitor. Presedintele american Barack Obama a anuntat in aceasta saptamina ca Statele Unite vor suplimenta trupele lor din Afganistan cu 30 de mii de militari.

Muntenegru obţine un plan de acţiune pentru admiterea în NATO

Muntenegru a primit un plan de actiune din partea ministrilor de externe NATO, un pas important spre admiterea in Alianta Nord Atlantica. Bosniei i s-a refuzat acest plan. Se pare ca Germania, Marea Britanie si Statele Unite considera ca tensiunile interetnice sunt inca prea puternice in Bosnia pentru a permite admiterea ei in NATO.

Atentat la o moschee din Rawalpindi - cel puţin 30 de victime

La Rawalpindi in Pakistan, barbati inarmati au atacat o moschee, omorind cel putin 30 de oameni. Printre victime se numara 2 generali si mai multi inalti ofiteri. Victimele venisera la moschee pentru rugaciunile de vineri.

Premierul pakistanez se îndoieşte că Osama bin Laden s-ar afla în ţara sa

Premierul pakistanezYusuf Raza Gilani a declarat ca nu crede ca liderul retelei Al Quida se afla in Pakistan. Premierul de la Islamabad nu si-a exprimat public sprijinul fata de decizia americana de a suplimenta trupele lor din Afganistan, spunind doar ca guvernul sau cauta sa obtina mai multe infornatii despre aceste planuri cit si despre ajutorul financiar pe care Statele Unite l-au promis Pakistanului. Declaratiile au fost facute la Londra, unde premierul pakistanez se afla intr-o vizita oficiala.

Chişinău: Marian Lupu rămîne din nou singurul candidat la preşedinţia Moldovei

Marian Lupu a fost înscris ieri din nou drept candidat la şefia statului, din partea Alianţei pentru Integrare Europeană. Votul este programat pentru luni, 7 decembrie, iar Lupu va candida de unul singur. Ca să fie ales cu trei cincimi, cum prevede legea, Lupu are nevoie de toate voturile coaliţiei de guvernămînt şi de cel puţin opt voturi din partea opoziţiei comuniste. Până acum, comuniştii au sugerat că nu vor vota pentru Lupu.

Comuniştii şi Dumitru Diacov (PD) critică declaraţiile făcute de Mihai Ghimpu de ziua naţională a României

Mihai Ghimpu a fost criticat în parlament pentru declaraţiile făcute de ziua naţională a României, 1 decembrie, când a depus o coroană de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, din Chişinău. Prin vocea deputatului Grigore Petrenco, comuniştii au cerut revocarea lui Ghimpu din fruntea parlamentului. Declaraţiile lui Ghimpu, care s-a declarat la 1 decembrie „român”, au fost criticate în parlament şi de preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Bruxelles: reuniune a Consiliului NATO - Rusia

NATO şi Rusia vor avea astăzi prima întâlnire ministerială de la războiul ruso-georgian de anul trecut. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov urmează să discute cu omologii săi din ţările alianţei la sediul NATO din Bruxelles. Se aşteaptă ca Rusia şi NATO să semneze astăzi mai multe documente de cooperare, după o lungă perioadă în care relaţiile au stagnat, din cauza diferenţelor de opinie asupra evenimentelor de anul trecut din Caucaz.

Kiev: summit Ucraina - Uniunea Europeană

La Kiev va avea loc astăzi summitul anual Uniunea Europeană-Ucraina. Potrivit agenţiilor de presă, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso va cere asigurări că nu se va repeta criza gazelor de la începutul anului. Atunci, din cauza unei dispute ruso-ucrainiene, centrul şi sud-estul Europei a rămas fără gaze ruseşti, pe o vreme geroasă.

Este de aşteptat ca la summitul de astăzi, europenii să ceară Kievului să accelereze reformele, dacă vrea să semneze cu Uniunea un nou acord de cooperare.

Cîntăreţul orb Stevie Wonder numit ambasador ONU al păcii

Cântăreţul american Stevie Wonder a fost numit ambasador ONU al păcii. Numirea vedetei nevăzătoare, anunţată ieri, a coincis cu Ziua Mondială a Persoanelor cu Dezabilităţi. Vorbind la o conferinţă de presă la New York, Stevie Wonder a spus că noua lui misiune este o mare încercare, cum este fiecare nou cântec pe care îl compune. El a promis că şi de data aceasta, va fi un hit.

Hamid Karzai dispus să negocieze cu liderul Talibanilor dacă are acceptul Statelor Unite

Preşedintele reales al Afganistanului Hamid Karzai a spus că ar sta de vorbă cu liderul Talibanilor, dacă ar avea acordul Statelor Unite şi al altor „parteneri internaţionali” ai ţării sale. Karzai a făcut această remarcă într-un interviu acordat agenţiei AP. Aceasta notează că liderul afgan a mai făcut oferte de dialog cu Mulahul Omar, şeful Talibanilor, dar administraţia Bush a respins asemenea contacte. Omar se ascunde din anul 2001, iar unii spun că ar trăi în Pakistan.

Raport pozitiv în Consiliul de Securitate Onu privind cooperarea Serbiei cu Tribunalul de la Haga

Serbia a salutat un nou raport în care este apreciată mai mult decât în trecut pentru cooperarea cu tribunalul internaţional pentru crime de război.
Preşedintele sârb Boris Tadici a spus că raportul prezentat ieri Consiliului de Securitate ONU este „foarte pozitiv” şi a promis că ţara sa va face şi mai multe ca să-i prindă pe suspecţi.

Tot ieri, însă, Suedia, care este momentan preşedinta UE, a spus că Serbia mai are multe de făcut în privinţa criminalilor de război, înainte de a avea şanse să adere la Uniune.

Roman Polanski urmează să fie transferat în arest la domiciliu

Regizorul de film Roman Polanski urmează să fie transferat în arest la domiciliu în reşedinţa sa din staţiunea montană elveţiană Gstaad, după ce un tribunal i-a acceptat cererea de cauţiune. Polanski ar urma să poarte un aparat electronic care va semnala autorităţilor unde se află.

Regizorul în vârstă de 76 de ani a fost arestat în septembrie şi este acuzat că ar fi violat o fată de 13 ani în anul 1977, la Los Angeles, în California.
Statele Unite au cerut extrădarea lui.

Minsk: trei militanţi ai opoziţiei condamnaţi la închisoare pentru lèse majesté

Trei activişti ai opoziţiei din Belarus au fost întemniţaţi pentru că au aruncat cu ouă într-o efigie, sau o mascotă a preşedintelui ţării Alexander Lukaşenco.
Incidentul s-a produs miercuri pe o stradă centrală din Minsk, unde protestatarii au oferit trecătorilor ouă, în caz că vor să-şi exprime critici la adresa regimului, reprezentat de imaginea unui om mustăcios, asemănător lui Lucaşenco. Activiştii au fost acuzaţi de participarea la miting neautorizat şi au fost pedepsiţi cu 7 până la 15 zile de închisoare.

Dmitri Medvedev la Sfîntul Scaun - Rusia şi Vaticanul stabilesc relaţii la nivel de ambasadă

Rusia şi Vaticanul au stabilit relaţii diplomatice complete ieri, când preşedintele Dmitrii Medvedev a fost primit în audienţă la Roma de Papa Benedict.
Întâlnirea a avut loc pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor dintre Sfântul Scaun şi Biserica Ortodoxă Rusă. Noile relaţii diplomatice convenite ieri înseamnă că Rusia şi Vaticanul vor avea ambasade la Roma şi respectiv la Moscova.

O viitoare secţia a Procuraturii Generale va examina cazurile de încălcare a drepturilor omului

In cadrul Procuraturii Generale va fi creata o secţie specializată privind examinarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului, inclusiv maltratarea si tortura, a informat Procurorul General Valeriu Zubco, in cursul unei intrevederi cu delegatia Oficiului reprezentantului Organizatiei Natiunilor Unite in Republica Moldova. Zubco a precizat că va lansa un numar de telefon special, la care orice cetăţean poate informa procurorii despre orice caz de maltratare sau abuz.

"Deocamdata, nu avem procurori pregatiti sa investigheze aceste cazuri, dar mizam pe donatorii straini, care vor contribui prin diferite metode la instruirea lor in cercetarea metodelor de depistare a torturii", a mentionat Procurorul General, citat de Moldpres.

O viitoare secţia a Procuraturii Generale va examina cazurile de încălcare a drepturilor omului

In cadrul Procuraturii Generale va fi creata o secţie specializată privind examinarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului, inclusiv maltratarea si tortura, a informat Procurorul General Valeriu Zubco, in cursul unei intrevederi cu delegatia Oficiului reprezentantului Organizatiei Natiunilor Unite in Republica Moldova. Zubco a precizat că va lansa un numar de telefon special, la care orice cetăţean poate informa procurorii despre orice caz de maltratare sau abuz.

"Deocamdata, nu avem procurori pregatiti sa investigheze aceste cazuri, dar mizam pe donatorii straini, care vor contribui prin diferite metode la instruirea lor in cercetarea metodelor de depistare a torturii", a mentionat Procurorul General, citat de Moldpres.

Parlamentul de la Chişinău va decide vineri dacă TRM va transmite în direct alegerea preşedintelui

Parlamentul de la Chişinău a decis să amâne discutarea bugetului pe 2010 până la sfîrşitul lunii decembrie. Vineri, Parlamentul va decide dacă televiziunea publică va transmite in direct dezbaterile din 7 decembrie şi ultimul vot pentru alegerea preşedintelui.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG