Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bucureşti - turul doi al alegerilor prezidenţiale

În România are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în care se confruntă preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu şi liderul social democrat Mircea Geoana. Participarea la vot, pina la ora 13, a fost de 24 la sută ( cu un procent mai mult decit în primul tur). La Bucureşti, 23 la sută din alegători au votat.

Chişinău: proiect de buget pe 2010 - creşterea cu 6% a cheltuielilor sociale

Guvernul Filat a adoptat sâmbătă proiectul de buget pe 2010 care prevede cheltuieli pentru sectorul social mai mari cu aproape 6 la sută . Cu toate acestea, proiectul de buget este unul de austeritate care cere multă rigoare fiscală, a declarat ministrul finanţelor Veaceslav Negruţă. Se preconizează o reducere a deficitului, faţă de 2009, la 7 la sută , o rata a inflaţie de 5 la sută şi o creştere economică de numai 1,5 %.

Moscova: preşedintele Medvedev declară luni zi de doliu pentru victimele de la Perm

7 persoane au fost arestate la Perm, după ce vineri noapte, peste 100 de persoane au murit in incendiul izbucnit într-o discotecă supraaglomerată. În jur de alte 100 de persoane au fost rănite. Cei 7 reţinuti sunt managerii si propietarii clubului.

Preşedintele Dimitri Medvedev a decretat o zi de doliu luni si a cerut înăsprirea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Robert Gates respinge relatările că Osama bin Laden ar fi fost văzut în Afganistan

Ministrul american al apărării Robert Gates a recunoscut că de ani de zile Statele Unite nu au informaţii seriose despre liderul reţelei teroriste al Qaida, Osama bin Laden. El a infirmat însă categoric ultimele relatări că Bin Laden af fi fost văzut în Afganistan. Se bănuieşte că Bin laden se ascunde de-a lungul graniţei pakistano – afgane, dar pe partea pakistaneză.

Tbilisi protestează împotriva intenţiei Moscovei de a trimite vase de patrulare în largul coastei abhaze

Georgia a protestat oficial împotriva intenţiei Rusiei de a trimite în Marea Neagră, în lungul coastei abhaze, vase de patrulare. Planul, arată ministerul de externe georgian, ar putea să destabilize situatia din Georgia. Rusia a recunoscut independenta regiunilor separatiste, Abhazia şi Osetia de sud.

Premierul danez Rasmussen salută anunţul că preşedintele Obama va participa la conferinţa de la Copenhaga

Luni începe la Copenhaga conferinţa internatională asupra schimbărilor climaterice, organizată sub egida Naţiunilor Unite. Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a anunţat că va participa la faza finală a reuniunii, o decizie salutată de gazda întâlnirii, premierul danez Lokke Rasmussen.

Alături de China, Statele Unite sunt una din ţările cele mai poluante şi reticiente să accepte acorduri internaţionale privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Prima şedinţă a Comisiei de reformarea Constituţiei

La Chisinau a avut loc prima sedinta a Comisiei de reformare a constitutiei, la care s-a creat un grup de lucru. Format din 13 membri, toti experti juridici, grupul de lucru va analiza actuala constitutie si va veni cu propuneri pentru amendarea ei. S-ar putea sa propuna si elaborarea unei noi constitutii.

Comisia pentru reformarea constitutiei a fost înfiintata de presedintele interimar Mihai Ghimpu, cu scopul de a se evita în viitor repetarea actualei crize politice, provocata de prevederea ca presedintele tarii trebuie ales cu 3/5 din voturile parlamentului.

Tratatul START care a fost semnat în 1991, expiră astăzi

Statele Unite si Rusia au spus ca doresc sa semneze cit mai curind un nou tratat privind armele strategice, odata ce vechiul tratat START va expira astazi. Tratatul START a fost semnat in 1991.

Incendiu într-o discotecă din Perm se soldează cu peste 100 de morţi

Peste 100 de persoane au murit azi noapte în incendiul izbucnit intr-o discoteca supraaglomerata din oraşul Perm din estul Rusiei. Initial s-a vorbit de o explozie, dar autoritatile ruse exclud acum orice atac terorist. Se pare ca incendiul a fost provocat de un foc de artificii in discoteca.

Muntenegru face un pas important spre admiterea în NATO

Muntenegru a primit un plan de actiune din partea ministrilor de externe NATO, un pas important spre admiterea în Alianta Atlantica. Bosniei i s-a refuzat acest plan,Germania, Marea Britanie si Statele Unite considerind ca tensiunile interetnice sunt înca prea puternice în aceasta tara balcanica pentru a permite admiterea ei în NATO.

Alianţa Atlantică va urma exemplul Statelor Unite şi îşi va întări contingentele din Afganistan

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a anuntat ca mai multi membri ai Aliantei si tari partenere au promis ca vor suplimenta trupele lor din Afganistan cu cel putin 7 mii de militari in cursul anului viitor. Presedintele american Barack Obama a anuntat in urma cu doua zile ca Statele Unite îsi vor suplimenta trupele din Afganistan cu 30 de mii de militari.

România îşi va mări trupele dislocate în Afganistan

Romania va trimite inca 100 de militari in Afganistan, a anuntat ministrul interimar de externe, Catalin Predoiu la reuniunea NATO de la Bruxelles. Romania are mai mult de 1000 de militari desfasurati in Afganistan.

Jose Manuel Barroso speră că 2010 va aduce progrese democratice în Ucraina

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a încurajat Ucraina sa tina alegeri prezidentiale corecte si libere la 17 ianuarie. Ar fi un pas important spre apropierea de Uniunea Europeana, a mai declarat Barroso. Presedintele Comisiei Europene a spus si ca Ucraina are înca multe de facut pentru a se apropia de standardele Uniunii Europene, dar ca el spera ca anul viitor sa vada mai multe progrese democratice in Ucraina, mai ales in ceea ce priveste lupta cu coruptia si independenta justitiei.

Ultimele sondaje de opinie arata ca actualul presedintele Victor Iuscenko are putine sanse de a fi reales, candidatii cu cele mai mari sanse fiind premierul Iulia Timosenko, fosta sa aliata, si fostul premier Victor Ianukovici.

Statele Unite şi Rusia îşi reafirmă dorinţa de a încheia un tratat post START

Statele Unite si Rusia au spus ca doresc sa semneze cit mai curind un nou tratat privind armele strategice, odata ce vechiul tratat START va expira miine. Tratatul START a fost semnat in 1991.

România va trimite un contingent suplimentar de trupe în Afganistan

Romania va trimite inca 100 de militari in Afganistan, a anuntat ministrul interimar de externe, Catalin Predoiu, la reuniunea NATO de la Bruxelles. Romania are mai mult de 1000 de militari dislocati in Afganistan.

Bucureşti: Mircea Geoană se teme de tulburări de stradă după alegerile de duminică

Candidatul Partidului Social Democat in alegerile prezidentiale de duminica din Romania, Mircea Geoana a declarat, într-o conferinta de presa, ca „exista suficient de multe elemente conform carora Basescu şi ai lui vor sa provoace violente si miscari de strada, încercind sa nu recunoască votul suveran al poporului roman”.

In replică, presedintele Traian Basescu care candideaza pentru un nou mandat de 5 ani, a spus, la un post de televiziune din Bucuresti, că „daca nu ies preşedinte al Romanei, plec in concediu in minutul 1 după ce s-au dat rezultatele. Nu ma ocup cu violente de strada.”

Moscova - moartea actorului Veaceslav Tihonov

Actorul Veaceslav Tihonov a murit astazi la 81 de ani. Interpret al sute de roluri in cinematografia sovietica si rusa, Tihonov este cunoscut mai ales pentru rolul din Razboi si Pace, film ce a obţinut premiul OSCAR in 1967.

Vald Filat şi Marian Lupu poartă separat convorbiri exploratorii cu V. Voronin

Premierul Vlad Filat s-a intinit cu presedintele PCRM Vladimir Voronin pentru a vedea care sunt intentiile comunistilor luni, cind au loc alegerile prezidentiale. Dupa intrevedere, Filat a marturisit, citat de Unimedia, ca Voronin a refuzat sa dea orice raspuns, afirmind ca partidul comunistilor va decide luni, cum sa voteze.

Liderul PD Marian Lupu, singurul candidat in alegerile prezidentiale de luni, s-a intâlnit la rindul sau cu Vladimir Voronin. Potrivit lui Mark Tkaciuk, citat de Stirea Zilei, discutia a fost neproductiva si comunistii nu-l vor vota pe Lupu.

Pentru moment, pozitia comunistilor este neclara - unii membri ai gruparii parlamentare sustin ca pozitia partidului este neschimbata, nu se va vota pentru candidatul AIE, altii par par mai putin categorici. Dar pina acum, nici un parlamentar comunist nu a declarat transant ca-l va vota pe Marian Lupu.

Lupu are nevoie de cel putin 8 voturi din partea opozitiei comuniste pentru a fi ales presedinte al tarii. In cazul unui esec, vor fi organizate noi alegeri anticipate, anul viitor.

Parlamentul lasă la latitudinea TRM decizia de a transmite şedinţa de luni

Parlamentul a lasat la latitudinea companiei Teleradio Moldova daca va transmite sau nu in direct sedinta din 7 decembrie, când va avea loc ultima incercare de a alege presedintele tarii. Se pare ca televiziunea publica este interesanta de aceasta trasmisie in direct.

Chişinău: memorandum de fuzionare PD - PSD

Partidul Democrat si Partidul Social-Democrat au semnat un memorandum de fuzionare. Se pare ca memorandumul nu este agreat de liderul social-democrat Dumitru Braghis.

Jose Manuel Barroso cere autorităţilor de la Kiev să organizeze alegeri prezidenţiale corecte

Presedintele Comisiei Europene a incurajat Ucraina sa tina alegeri prezidentiale corecte si libere in ianuarie. Ar fi un pas important spre apropierea de Uniunea Europeana, a mai declarat Jose Manuel Barroso.

Ultimele sondaje de opinie arata ca actualul presedintele Victor Iuscenco are putine sanse de a fi reals, candidatii cu cele mai mari sanse fiind premierul Iulia Timosenco, fosta sa aliata, si fostul premier Victor Ianucovic.

Ţările NATO vor suplimenta trupele dislocate în Afganistan cu cel puţin 7 mii de soldaţi

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a anuntat ca mai multi membri ai aliantei si tari partenere au promis ca vor suplimenta trupele lor din Afganistan cu cel putin 7 mii de militari. Desfasurarea acestor trupe suplimentare va avea loc in decursul anului viitor. Presedintele american Barack Obama a anuntat in aceasta saptamina ca Statele Unite vor suplimenta trupele lor din Afganistan cu 30 de mii de militari.

Muntenegru obţine un plan de acţiune pentru admiterea în NATO

Muntenegru a primit un plan de actiune din partea ministrilor de externe NATO, un pas important spre admiterea in Alianta Nord Atlantica. Bosniei i s-a refuzat acest plan. Se pare ca Germania, Marea Britanie si Statele Unite considera ca tensiunile interetnice sunt inca prea puternice in Bosnia pentru a permite admiterea ei in NATO.

Atentat la o moschee din Rawalpindi - cel puţin 30 de victime

La Rawalpindi in Pakistan, barbati inarmati au atacat o moschee, omorind cel putin 30 de oameni. Printre victime se numara 2 generali si mai multi inalti ofiteri. Victimele venisera la moschee pentru rugaciunile de vineri.

Premierul pakistanez se îndoieşte că Osama bin Laden s-ar afla în ţara sa

Premierul pakistanezYusuf Raza Gilani a declarat ca nu crede ca liderul retelei Al Quida se afla in Pakistan. Premierul de la Islamabad nu si-a exprimat public sprijinul fata de decizia americana de a suplimenta trupele lor din Afganistan, spunind doar ca guvernul sau cauta sa obtina mai multe infornatii despre aceste planuri cit si despre ajutorul financiar pe care Statele Unite l-au promis Pakistanului. Declaratiile au fost facute la Londra, unde premierul pakistanez se afla intr-o vizita oficiala.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG