Linkuri accesibilitate

Ştiri

Iurie Leancă prezent la Bruxelles la o reuniune consacrată Parteneriatului Estic

Ministrul de externe şi al integrării europene Iurie Leancă va vizita mâine şi poimâine Bruxelles-ul. Potrivit unui comunicat citat de Molpres, şeful diplomaţiei moldovene ar urma să participe marţi la o reuniune ministerială consacrată Parteneriatului Estic, iar miercuri la o conferinţă privind criza economică în ţările din vecinătatea Uniunii Europene.

Bucureşti: Mircea Geoană (PSD) va contesta la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor prezidenţiale

Învinsul alegerilor prezidenţiale din România, social-democratul Mircea Geoană a anunţat că va contesta alegerile la Curtea Constituţională. Potrivit Mediafax, Geoană a spus că Traian Băsescu i-a „furat” mandatul de preşedinte şi că partidul său va depune la Biroul Electoral Central „dovezile” privind fraudarea alegerilor. Înaintea acestui anunţ, preşedintele Traian Băsescu a spus că dacă se renumără voturile, cum vor adversarii politici, avantajul lui se va mări.
Potrivit rezultatelor finale provizorii, Traian Băsescu a câştigat turul al doilea cu un avantaj mai mic de un procent.

Alianţa Atlantică confirmă numărul de 7000 de soldaţi care vor fi dislocaţi suplimentar în Afganistan

Aliaţii Statelor Unite în campania din Afganistan au confirmat astăzi că vor trimite anul viitor în acea ţară efective suplimentare de 7000 de militari. Anunţul a fost făcut la o reuniune NATO ţinută în Belgia astăzi, la puţine zile după ce Casa Albă a anunţat întărirea contingentului american din Afganistan cu 30.000 de militari. Numărul militarilor străini din Afganistan ar urma să ajungă la 140.000, pe la mijlocul anului viitor.

Atentate la Peshawar şi Lahore - cel puţin 20 de morţi

Cel puţin 20 de oameni au murit astăzi în urma exploziilor unor bombe în Pakistan. 10 persoane au fost ucise în oraşul Lahore din estul ţării, unde au fost detonate două bombe într-o piaţă în aer liber. Ceva mai devreme, un atac sinucigaş cu bombă a omorât 10 persoane în oraşul pakistanez Peshawar.

Cetăţean american pus sub acuzare pentru implicare în atentatele de la Mumbai

Procurorii americani au pus sub acuzare un bărbat din Chicago pentru că ar fi participat la atacurile teroriste din oraşul indian Mumbai, soldate în urmă cu un an cu 170 de morţi. David Headley, cetăţean american, a fost arestat în octombrie, când ar fi plănuit atacuri împotriva ziarului danez care a publicat în 2005 caricaturi ale profetului Mahomed. Headley se confruntă cu 12 capete de acuzare, inclusiv de omucidere.

Kabul: preşedintele Karzai urmează să prezinte o listă parţială a noilor miniştri

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai ar putea să prezinte marţi cel puţin o parte din membrii noului său guvern. Un purtător de cuvânt al lui Karzai, citat de AFP, a spus că ar putea fi prezentaţi „majoritatea” noilor miniştri. Cabinetul trebuie aprobat de parlament. Astăzi, unii legislatori de la Kabul au spus că vor lista completă, nu doar parţială, spunînd că aceasta din urmă ar fi „inacceptabilă”.

Deputaţii comunişti boicotează din nou alegerea preşedintelui ţării

Parlamentul nu a reuşit nici din a doua încercare să aleagă preşedintele ţării. Singurul candidat, Marian Lupu, a primit ca şi prima oară doar voturile Alianţei pentru Integrarea Europeană, dar nu şi pe ale comuniştilor. Deputaţii PCRM n-au fost prezenţi în sala de şedinţe în momentul votului.
Boicotarea alegerilor de către opoziţie a fost criticată în parlament de reprezentanţii guvernării. Ei au acuzat PCRM prelungeşte nejustificat instabilitatea politică din ţară.

Chişinău: Vladimir Ţurcanu #nu exclude posibilitatea" de a părăsi PCRM

După eşecul alegerii lui Marian Lupu ca preşedinte, deputatul comunist Vladimir Ţurcanu a declarat presei că se gândeşte să plece din PCRM.
Potrivit Unimedia, Ţurcanu a spus: „nu exclud această posibilitate”, adăugînd că va face un anunţ limpede cât de curând. În ultima vreme, Vladimir Ţurcanu s-a pronunţat de mai multe ori în public pentru evitarea alegerilor anticipate.

Bucureşti - Traian Băsescu obţine un nou mandat prezidenţial

Traian Băsescu a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, învingîndu-l cu o diferenţă foarte mică de voturi pe liderul social-democrat Mircea Geoană. Rezultatele au fost anunţate astăzi după-amiază de Biroul Electoral Central şi mai trebuie validate de Curtea Constituţională.
În această seară, preşedintele Băsescu a mulţumit tuturor celor care au votat pentru el, şi în special celor care au votat în afara ţării. Voturile diasporei, numărate printre ultimele, au fost cele care au înclinat balanţa în favoarea lui Băsescu, după ce Geoană părea să fi câştigat.

Chişinău: premierul Filat salută victoria lui Traian Băsescu la alegerile din România

Premierul Vlad Filat s-a declarat mulţumit de victoria lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale româneşti de duminică. Într-o declaraţie făcută Europei Libere, Filat a mai spus că este mai uşor să continui proiecte de colaborare vechi cu vechea echipă de la Bucureşti.

În Republica Moldova au participat ieri la alegerile prezidenţiale româneşti aproximativ 12.000 de oameni, cu peste trei mii mai mulţi decât la primul tur de scrutin, din 22 noiembrie. Peste 90 la sută din moldovenii care au mers la vot au votat în favoarea lui Traian Băsescu.

Copenhaga - debutul conferinţei vizînd măsuri de combatere a schimbărilor climaterice

La Copenhaga a început o conferinţă internaţională consacrată combaterii schimbării climei. Timp de 12 zile, delegaţi din 192 de ţări vor negocia reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi ajutorarea ţărilor sărace în efortul de a-şi apăra mediul înconjurător. Peste o sută de şefi de stat şi de guvern au spus că vor veni la conferinţă spre finalul ei. Obiectivul reuniunii este un pact global care să înlocuiască vechiul Protocol de la Kyoto.

Zi de doliu în Rusia în urma incendiului din Perm

În Rusia este zi de doliu pentru victimele incendiului dintr-un club de noapte din Perm, soldat cu 113 de morţi şi rănirea gravă a altor 120. Vorbind astăzi la Moscova, premierul Vladimir Putin a spus că toţi răniţii au nevoie de tratament complicat şi îndelungat, şi că ministerul sănătăţii va plăti toate costurile.

Patru oameni, inclusiv managerul clubului, au fost acuzaţi de nesocotirea regulilor de protecţie contra incendiilor.

Raport al Băncii Mondiale - sumbru pentru moldoveni, tadjici, kirghizi şi armeni

Moldovenii, tadjicii, kirghizii şi armenii vor fi printre cei mai loviţi de efectul crizei globale, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Documentul notează că fostele republici sovietice amintite sunt cele mai dependente de banii celor plecaţi la muncă în străinătate. Raportul spune că în Europa şi Asia Centrală, numărul săracilor va creşte până în 2010 cu zece milioane de persoane.

Teheran: poliţia recurge la gaze lacrimogene împotriva unor protestatari antiguvernamentali

Potrivit unor martori oculari, poliţia iraniană a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor antiguvernamentali într-o piaţă din centrul Teheranului. Protestul are loc cu ocazia aniversării uciderii unor studenţi în 1953, sub regimul Şahului. Martorii oculari au mai informat astăzi că au fost arestaţi mai mulţi lideri ai opoziţiei şi că în centrul capitalei iraniene a fost întrerupt semnalul de telefonie mobilă pentru ca protestarii să nu poată ţine legătura.
Aceste informaţii nu au putut fi confirmate din surse independente, pentru că Iranul a interzis ziariştilor occidentali să relateze de la faţa locului despre evenimentele de astăzi.

Bagdad - explozie la o şcoală se soldează cu 8 morţi din care 6 copii

O explozie produsă la o şcoală din Bagdad a ucis cel puţin opt oameni, dintre care şase copii, şi a rănit alte 40 de persoane. Oficialii irakieni au spus că explozia nu a fost provocată de vreo bombă, ci de un depozit ilegal de muniţii din incinta şcolii. Un general de armată a spus că muniţiile ar fi aparţinut miliţiilor şiite, dar nu a spus cine şi cum a provocat explozia.

Moscova - convorbiri Dmitry Medvedev - Manmohan Singh

Preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev a spus că ţara sa nu doreşte „extinderea clubului nuclear”, adică apariţia unor noi state posesoare ale armei atomice.
Liderul rus a făcut această declaraţie la Moscova, în prezenţa premierului Indiei Manmohan Singh.

India şi Pakistanul sunt cei mai noi membri ai aşa-numitului club nuclear. Rusia şi India sunt ambele îngrijorate de ambiţiile nucleare ale unor ţări ca Iranul sau Coreea de Nord.

Traian Băsescu a cîștigat alegerile prezidențiale în România

Conform ultimului anunț făcut de BEC la București, Traian Băsescu a cîstigat alegerile prezidențiale obținînd 50,33% din voturile exprimate. Contracandidatul său, Mircea Geoana nu a a obtinut decît 49,66% din voturi. Rezultatele finale provizorii au fost date publicitatii de Biroul Electoral Centralși urmează să devină definitive după soluționarea unor eventuale contestații și validarea lor de către Curtea Constituțională. Pentru Traian Basescu au fost exprimate 5.275.808 voturi, cu 70.048 mai multe decat pentru Mircea Geoana, în favoarea căruia au votat 5.205.760 de alegatori.

Comuniștii forțează alegeri anticipate în R. Moldova

Cu numai 53 de voturi exprimate în cea de-a doua tentativă de alegere a președintelui R. Moldova, unicul candidat, Marian Lupu, liderul PD, nu a fost ales. După refuzul comuniștilor de a participa la vot, potrivit Constituției, R. Moldova se îndreaptă spre noi alegeri anticipate.

Premierul Vlad Filat a declarat după anunțul eșecului alegerii președintelui țării: "Faptul ca deputații PCRM au fost inchiși într-o sală, demonstrează că nu este totul bine în fracțiune. Frica încă persistă. Sunt sigur că vom urmări sciziuni nu doar în fracțiunea PCRM, dar și în partid. In ceea ce privește anticipatele, este prematur să vorbim cu cine vom merge la alegeri".

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat, pe de altă parte, că formațiunea sa va merge independentă în alegerile anticipate. Diacov a dezvăluit că refuzul comuniștilor de a vota este consecința inacceptării de către Marian Lupu de a ieși din coaliția AIE. Potrivit declarației lui Diacov, citată de știrea zilei.md., "Condiția de bază a fost revocarea lui Ghimpu și demisia Guvernului, însa Marian Lupu nu a acceptat".

Deputații comuniști moldoveni au decis din nou să nu-l voteze pe Marian Lupu ca președinte

Deputații din Parlamentul R. Moldova votează pentru a doua oară pentru alegerea președintelui țării. Unicul candidat, Marian Lupu, liderul PD, a spus în alocuțiunea sa, citată de agențiile de presă: „Propun sa facem o pauza de meditatie si sa ne uitam la ceea ce se intampla in jur. Este societatea dornica de noi alegeri? Continuarea crizei va duce la unitate sau la dezbinare? Alte anticipatele nu sunt o solutie nici pentru tara, nici pentru oameni, nici pentru cei care le vor".

In ciuda apelului, comuniștii au anunțat după o reuniune plenară, că îl vor vota pe Marian Lupu, preferînd alegerile parlamentare anticipate.

La Chișinău Parlamentul votează pentru a doua oară pentru alegerea președintelui țării

Astăzi, în Parlamentul de la Chişinău are loc ultima încercare de a alege preşedintele ţării. Singurul candidat este liderul democrat Marian Lupu, sprijinit de Alianţa pentru Integrare Europeană. Lupu ar avea nevoie de sprijinul a cel putin 8 parlamentari comunişti pentru a cîştiga votul.
La sfărşitul săptămânii, Marian Lupu s-a întîlnit cu liderul Partidului comuniştilor, Vladimir Voronin dar discuţia s-a încheiat fără rezultat, a declarat liderul democrat Europei Libere.

Rezultate parțiale oficiale la București: Traian Băsescu conduce cu 50,43% din voturi

Potrivit rezultatelor parțiale oficiale anunțate la București de Biroul central electoral după numărătoarea a peste 95% din voturile exprimate duminică în alegerile prezidențiale din România, președintele Traian Băsescu conduce cu 50,43%, înaintea contracandidatului său Mircea Geoană, 49,57%.

Duminică seara, fiecare din candidați s-a declarat învingător, după ce trei din cele patru sondaje exit poll anunțaseră victoria lui Mircea Geoană la o diferențâ de doar un punct procentual.

Cetățenii români din R. Moldova și-au exprimat masiv dreptul de vot în alegerile prezidențiale din România

Potrivit portalului de ştiri Unimedia, duminică, până la ora 21:00, în Republica Moldova peste 12 mii de alegători au votat în alegerile prezidențiale din România, cei mai multi, in jur de 8.000, la Chişinău.
Participare a fost mult mai mare decît la primul tur, cu peste 4 mii de alegători .

Se pare că şi de această dată, cetăţenii români din Moldova au votat masiv pentr Traian Băsescu. Unimedia, citînd surse din Ministerul de externe român, informează că 95 la sută ar fi votat pentru preşedintele în exerciţiu al României. Tinând cont de cum s-a votat şi în primul tur de scrutin, este de aşteptat ca Băsescu să fi câştigat şi votul românilor din diasporă.

La Copenhaga începe conferința internațională pe tema protejării mediului

La Copenhaga începe cea mai mare conferinţă internaţională privind protejarea mediului, organizată de Naţiunile Unite. Participa delegaţii din 190 de ţării. Vor fi prezenţi peste 100 de lideri internaţionali, inclusiv preşedintele Statelor Unite Barack Obama. Se speră ca la Copenhaga sa poată fi negociate o serie de înţelegeri importante privind mai ales reducerea emisiilor de dioxid, bănuite că provoacă aşa-numitul efect de seră.

O nouă lege electorală adoptată de Parlamentul irakian

Parlamentul irakian a aprobat o lege electorală importantă, care face posibilă organizarea de alegeri parlamentare anul viitor. Este vorba de legea care decide cum se împart locurile în Parlament.
Numărul mandatelor va creşte la 325 iar minorităţile sunită şi kurdă vor avea o reprezentare mai bună.

Ministrul american al apărării despre situația din Afganistan

Ministrul american al apărării Robert Gates a declarat că în Afganistan nu pot începe negocieri cu miliţiile Taliban atâta timp cât acestea nu pun capăt lupterlor. Într-un interviu televizat, Gates a lăsat de înţeles că un motiv pentru care preşedintele Obama a decis suplimentarea trupelor în Afganistan este speranţa de a forţa astfel miliţiile Taliban să accepte tratative.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG