Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bucureşti: Traian Băsescu cere partidelor să treacă la faza negocierilor după competiţia electorală

Presedintele in funcţie al Romaniei, Traian Basescu a declarat ca demersul facut de Partidul Social Democrat de contestare a alegerilor prezidentiale din 6 decembrie, alegeri cistigate la limita de Traian Basescu in fata social democratului Mircea Geoana, este un demers „democratic si legal”. Basescu a facut un apel la clasa politica pentru reconciliere dupa o perioada electorala extrem de incrincenata si dupa o campanie electorala considerata de analistii politici dela Bucuresti drept cea mai murdara din istoria post decembrista a Romaniei.

Basescu a atras atentia mediilor de informare de a nu invrajbi populatia impotriva romanilor din diaspora, care au votat masiv in favoarea lui Traian Basescu si carora „ li se datoreaza faptul ca in ultimii 5 ani, cu banii pe care acestia i-au trimis acasa, au acoperit deficitul de cont curent al Romaniei”.

In declaratiile sale de astazi, Traian Basescu a cerut partidelor politice sa treaca de la faza competitiei la faza gasirii de solutii pentru actuala situatie din Romania.

Ieri PSD a depus la Curtea Constitionala o cerere de anulare a turului doi al alegerilor prezidentiale, considerindu-l fraudat. OSCE, ca a monitorizat alegerile le-a caraterizat drept libere si corecte. OSCE a criticat insa comportamentul partinitor al unor trusturi de presa printre care si Realitatea Catavencu si Impact, care detine televiziunile Antena 1, 2 si 3.

Moscova: Consiliul Federaţie examinează legea privind dislocarea de trupe în afara graniţelor Rusiei

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedeev a trimis Consiliului Federatiei, camera superioara a parlamentului de la Moscova, proiectul de lege prin care i se acorda puterea de a ordona desfasurarea de trupe rusesti in afara granitelor pentru a proteja ceea ce proiectul numeste „interesele naţionale” ale Rusiei. Duma de stat de la Moscova a aprobat in luna noiembrie extinderea conceptului de „situatii de urgenţa” in care ar fi nevoie de intervenţia armatei in afara granitelor, dar inainte de a intra in vigoare, presedintele are nevoie de aprobarea camerei superioare a parlamentului rus.

Dmitri Medvedev nu vede obstacole în calea reluării legăturilor aeriene Moscova - Tbilisi

Intr-o declaratie facuta presei, presedintele rus Medvedev a spus si ca nu vede nici un obstacol in acest moment pentru ca legaturile aeriene intre Moscova si Tbilisi sa fie reluate. Ele au fost intrerupte anul trecut, ca urmare a razboiului ruso-georgian din luna august. Presedintele rus nu a explicat insa cum s-ar putea face acest lucru, atita timp cit cele doua tari nu au relatii diplomatice .

Audieri în parlamentul irakian în legătură cu seria de atentate de marţi soldate cu peste o sută de morţi

Premierul irakian Nuri Al Maliki a cerut concetatenilor sai sa aiba rabdare si sa susţina fortele de securitate ale ţarii. Al maliki a facut declaratia la o zi dupa o serie de atacuri coordonate la Bagdad, soldate cu cel putin 127 de morţi. Parlamentul de la Bagdad ii va audia joi pe cei raspunzatori de securitatea tarii, pentru a explica cum a fost posibil atacul de ieri, despre care se crede ca a fost lansat de reteua Al Quida.

Şeful Pentagonului Robert Gates la Kabul

Ministrul american al apararii, Robert Gates le-a spus militarilor din cadrul fortelor NATO din Kabul ca odata ce vor sosi trupele suplimentare, soarta razboiului se va modifica si victoria trupelor aliate va fi previzibila.

Presedintele american a ordonat desfasurarea a inca 30 de mii de militari americani in Afganistan, in timp ce tarile NATO au anuntat suplimentari de cel putin 7 mii de militari.

Premierul de la Podgoriţa cere UE să se concentreze în perioada urmatoare pe Balcani

Premierul din Muntenegru, Milo Djukanovici a cerut Uniunii Europene sa accepte tarile din Balcani in Uniune pina in 2014, cind se vor aniversa 100 de ani de la declansarea primului razboi mondial. Premierul de la Podgorita a cerut Uniunii Europene sa se concentreze in perioada urmatoare pe Balcani si pe stabilizarea regiunii. Muntenegru, Abania, Bosnia, Croatia, Macedonia si Serbia si-au anuntat dorinta de a deveni membre ale Uniunii Europene.

Kievul şi Ierusalimul pe cale de a anula regimul de vize

Ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman a declarat la Kiev ca Israelul si Ucraina ar putea semna in 2010 un acord de anulare a regimului de vize. Intre Israel si Rusia exista un astfel de acord si Lieberman a spus ca pentru a pune in aplicare un acord similar cu Ucraina nu este nevoie de mai mult de 6 luni. Israelul a initiat procedurile pentru acest acord de calatorie fara vize de la inceputul anului viitor. Zeci de mii de ucrainieni traiesc in Israel si, in opinia ministrului isaelian de externe, un astfel de acord ar contribui la intarirea relatiilor economice si comerciale dintre cele doua tari. Reamintim ca Lieberman s-a nascut in Moldova Sovietica.

Teheran: autorităţile înăspresc sancţiunile împotriva demonstranţilor opoziţiei

Autoritaţile de la Teheran au anunţat ca isi vor inaspri sancţiunile impotriva celor care organizeaza proteste anti guvernamentale in Iran. Potrivit serviciului persan al postului nostru de radio, in cursul zilei de ieri au avut loc ciocniri violente intre studentii protestatari si susţinatorii guvernului la Universitatea din Teheran. Potrivit site.urilor apropiate opozitiei democrate, organele de ordine l-au lovit si pe Mir Hussein Mussavi, unul din contrcandidatii presedintelui Mahmud Ahmadinejad in alegerile din vara. Potrivit agentiei oficiale de stiri iraniene, autoritaţile vor fi „necruţatoare” cu cei care pun in pericol „securitatea naţionala a Iranului”.

Publika Tv în peisajul mediatic moldovean din luna februarie 2010?

Postul particular de televiziune Publika Tv, parte a trustului media Realitatea–Catavencu, aparţinind omului de afaceri de la Bucuresti Sorin Ovidiu Vintu, ar putea fi lansat in Republica Moldova la 14 februarie. Declaratia a fost facuta de controversatul om de afaceri intr-un interviu cu site-ul Hotnews.ro. Vintu a spus ca intentioneaza sa lanseze televiziuni pe formula televiziunii Realitatea TV din Romania si in Serbia si in Ungaria.

Sorin Ovidiu Vintu este dat in consemn la frontiera, intr-un dosar deschis de procurori impotriva unui fost colaborator apropiat, Nicolae Popa, condamnat de justiţia din Romania la 15 ani de inchisoare in dosarul Fondului Naţional de Investitii, FNI. Fondul s-a prabusit in urma cu 9 ani, iar Nicolae Popa a parasit tot atunci Romania. El a fost arestat recent in Indonezia in baza unui mandat european de arestare. Potrivit Hotnews.ro, astazi ministerul roman al justitiei a transmis cererea de extradare din Indonezia a lui Nicolae Popa.

Grigore Petrenco neagă ideea unei scindări în PCRM

Deputatul comunist Grigore Petrenco a spus că partidul său nu a primit nici o cerere de ieşire din fracţiunea parlamentară PCRM din partea lui Vladimir Ţurcanu. Petrenco a negat ideea că în PCRM s-ar petrece vreo scindare, spunînd că partidul său rămâne cea mai puternică formaţiune politică din ţară. Deputatul Vladimir Ţurcanu a spus ieri că va părăsi fracţiunea PCRM şi va înfiinţa, poate, un nou partid.

Ex-ministrul Gh. Papuc audiat la Procuratură în legătură cu evenimentele din aprilie

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc va fi audiat astăzi la Procuratură, ca martor, în legătură cu evenimentele din aprilie. Conform unor surse din Procuratura Generală citate de Moldpres, in dosarele penale alcătuite după alegerile din primăvară au fost deja audiati ex-viceministrii Valentin Zubic, Ghenadie Cosovan şi Andrei Sumleanschi.
Până în prezent, la Procuratură au fost depuse peste o sută de plângeri de rele tratamente şi aplicarea torturii în urma evenimentelor din aprilie.

Imprumut financiar polonez pentru reducerea deficitului bugetar al Chișinăului

Republica Moldova va împrumuta de la guvernul Poloniei 15 milioane de dolari pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Potrivit Moldpres, creditul va fi parafat cu o delegaţie guvernamentală poloneză care soseşte astăzi la Chişinău. Împrumutul va fi acordat într-o singură tranşă şi trebuie rambursat într-o perioadă mai lungă de un an.

Uniunea Europeană dispusă să încheie un acord de asociere cu R. Moldova

Uniunea Europeană a anunţat că este dispusă să încheie acorduri de asociere cu şase foste republici sovietice. Republica Moldova va începe negocierile în ianuarie. Anunţul a fost făcut de comisarul pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner ieri, la o întâlnire cu miniştrii de externe din Uniunea Europeană şi din ţările aşa-numitului „Parteneriat estic”. Tot Ferrero-Waldner a spus însă că acordurile de asociere nu vor menţiona eventuala aderare a vreunei ţări la Uniunea Europeană. Ea a adăugat că pentru ţările din Parteneriat porţile UE nu sunt „nici închise, nici deschise”.

PSD solicită Curții Constituționale anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din România

În România, Partidul Social-Democrat a cerut ieri Curţii Constituţionale să anuleze turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, câştigat la limită de Traian Băsescu în dauna social-democratului Mircea Geoană. PSD susţine că alegerile ar fi fost fraudate „pe o scară colosală”, cum s-a exprimat secretarul partidului, Liviu Dragnea. Luni, învingătorul alegerilor, Traian Băsescu, a sugerat că renumărarea voturilor n-ar face decât să-i mărească lui avantajul.

Victor Ianucovici, candidat la președinția Ucrainei acuzat de declarații false

Ministrul de interne al Ucrainei susţine că Victor Ianucovici, candidat la preşedinţie, ar fi înşelat autorităţile electorale când şi-a declarat averea. Ministrul Iuri Luţenco a spus printre altele că Ianucovici n-a declarat vreo 140 de hectare de teren. De asemenea, ministrul de interne a spus că Ianucovici ar fi minţit în privinţa preţului cu care a vândut un apartament. Principalii rivali ai lui Ianucovici la alegerile prezidenţiale ucrainiene de luna viitoare sunt premierul Iulia Timoşenko şi preşedintele Victor Iuşcenco.

Rețeaua teroristă Al Qaeda ra fi răspunzătoare pentru valul de atacuri de la Bagdad

Oficialităţile irakiene au spus că reţeaua Al Qaeda ar fi răspunzătoare pentru atacurile cu bombe de ieri de la Bagdad, soldate cu 127 de morţi şi peste 500 de răniţi. Cele cinci explozii s-au produs în preajma unor tribunale, ministerului de finanţe, a unei secţii de poliţie şi a unei universtiăţi. A fost al treilea atac coordonat împotriva unor instituţii administrative irakiene din august şi până acum.

Audiere în Congresul american a comandantului forțelor Nato din Afganistan

Comandantul trupelor NATO şi americane din Afganistan a spus că reţeaua Al Qaeda nu va fi înfrântă până ce nu este prins sau ucis Osama bin Laden. Audiat ieri în Congresul de la Washington, generalul Stanley McChrystal a declarat că Osama bin Laden este o figură carismatică printre militanţii musulmani, iar supravieţuirea lui este un imbold pentru reţeaua teroristă Al Qaeda. Tot ieri, generalul McChrystal a mai spus că mărirea efectivelor americane şi NATO din Afganistan va răsturna balanţa de forţe şi va duce în cele din urmă la victoria împotriva Talibanilor.

Varşovia acordă guvernului Filat un împrumut de 15 milioane de dolari

Republica Moldova va împrumuta de la guvernul Poloniei 15 milioane de dolari pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Potrivit Moldpres, creditul va fi parafat cu o delegaţie guvernamentală poloneză care soseşte mâine la Chişinău. Împrumutul va fi acordat într-o singură tranşă şi trebuie rambursat într-o perioadă mai lungă de un an.

Grigore Petrenco (PCRM) susţine că partidul său nu este pe punctul de a se scinda

Deputatul comunist Grigore Petrenco a spus că partidul său nu a primit nici o cerere de ieşire din fracţiunea parlamentară PCRM din partea lui Vladimir Ţurcanu. Petrenco a negat faptul că în PCRM s-ar petrece vreo scindare, spunînd că partidul său rămâne cea mai puternică formaţiune politică din ţară.

Deputatul Vladimir Ţurcanu a spus astăzi că va părăsi fracţiunea PCRM şi va înfiinţa poate un nou partid.

CEDO: autorităţile române au nedreptăţit victimele revoluţiei de la Timişoara

Curtea Europeană pentru Depturile Omului a decis că autorităţile române au nedreptăţit victimele revoluţiei de la Timişoara, din decembrie 1989. În decizia Curţii cu sediul la Strasbourg se spune că procedurile juridice împotriva vinovaţilor pentru vărsarea de sânge au durat aproape două decenii, din 1990 până în octombrie 2008. Curtea va obliga statul român să plătească daune de 5000 de euro fiecăreia dintre cele patru persoane care au înaintat o plângere la CEDO.

În revolta de la Timişoara, de la care se vor împlini săptămâna viitoare 20 de ani, au murit 72 de oameni, iar peste 250 au fost răniţi.

Preşedintele american Obama anunţă măsuri de combatere a şomajului

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a anunţat măsuri de reducere a şomajului care a atins nivele-record din cauza crizei economice. Într-un discurs rostit la Washington, preşedintele american a propus printre altele mai multe fonduri pentru proiecte de infrastructură, reduceri de impozite şi acces la creditare pentru micii întreprinzători. De asemenea, sunt prevăzute subvenţii pentru cei care vor să reducă consumul de energie în gospodării.

Vladimir Ţurcanu părăseşte fracţiunea parlamentară a comuniştilor

Deputatul comunist Vladimir Ţurcanu a spus că părăseşte fracţiunea parlamentară PCRM şi vrea să înfiinţeze mai târziu un nou partid. Ţurcanu a declarat că deocamdată va deveni deputat independent şi că plenara de ieri a comuniştilor, care au hotărât să nu fie votat preşedintele ţării, „a fost ultima picătură”.
Ţurcanu a adăugat că este posibil ca exemplul său să fie urmat de „mai mulţi foşti membri PCRM”.

Evenimentele din aprilie: fostul ministru de interne Papuc va fi audiat la Procuratură

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc va fi audiat miercuri la Procuratură, ca martor, în legătură cu evenimentele din aprilie.
Conform unor surse din Procuratura Generală, citate de Moldpres, in dosarele penale alcătuite după alegerile din primăvară au fost deja audiati ex-viceministrii Valentin Zubic, Ghenadie Cosovan şi Andrei Sumleanschi.

Până în prezent, la Procuratură au fost depuse peste o sută de plângeri de rele tratamente şi aplicarea torturii în urma evenimentelor din aprilie.

Bruxelles: Iurie Leancă participă la reuniunea UE consacrată Parteneriatului Estic

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă participă la Bruxelles la o reuniune consacrată „Parteneriatului estic”. Lansat în primăvara acestui an, programul oferă legături mai strânse cu Uniunea Europeană, dar nu aderarea, Armeniei, Azerbaidjanului, Republicii Belarus, Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.

Moldova a cerut în mai multe rânduri să fie inclusă în grupul ţărilor care au şanse la aderare: ţările din vestul Balcanilor.

UE amînă, la cererea Greciei, începerea negocierilor cu Macedonia

Uniunea Europeană a amânat până la anul decizia începerii negocierilor de aderare cu Macedonia, din cauza opoziţiei Greciei. Grecia vrea ca vecina ei de la nord să-şi schimbe numele, pentru că este identic cu cel al unei provincii greceşti. Din aceeaşi cauză, Grecia, membră NATO, a blocat anul trecut invitarea Macedoniei în alianţă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG