Linkuri accesibilitate

Ştiri

PL, PLD şi AMN nu vor lua parte la alegerea preşedintelui Parlamentului

Cele 3 formatiuni ale opozitiei parlamentare, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra au anuntat ca vor participa miine la lucrarile parlamentului, dar ca nu vor lua parte la alegerea preşedintelui parlamentului si a celorlalte structuri de conducere ale parlamentului de la Chisinau. In declaratii facute in exclusivitate postului noastru de radio, liderii spun ca pentru a solutiona criza politica actuala din Moldova, este nevoie de alegeri anticipate.

Guvernul de la Kiev consideră Moldova o ţară cu risc sporit de migraţiune

Potrivit unei declaratii a sefului departamentului afaceri consulare din ministerul de externe de la Chisinau, cetăţenii Republicii Moldova pot merge in Ucraina ca şi pînă acum, pentru ca amendamentele facute la 6 mai de guvernul de la Kiev privind conditiile de vizitare ale acestei tari nu au intrat inca in vigoare, informeaza agentia Moldpres.

Potrivit noilor reglementari, cetatenii mai multor state, inclusiv cei moldoveni vor trebui sa arate la intrarea în Ucraina că au mijloacele financiare necesare pe perioada sejurului. Documentului guvernului de la Kiev considera Moldova ca fiind o ţara cu risc sporit migraţiune.

Tbilisi: după convorbiri cu Saakashvili opoziţia anunţă că va continua protestele

Liderii opozitiei georgiene care s-au întîlnit astazi cu preşedintele Mihail Saakashvili pentru o prima rundă de discuţii, au declarat că vor continua protestele întrucît opiniile lor ramin total diferite de cele ale puterii. La un nou miting în centrul capitalei împotriva stilului autoritar al lui Saakashvili, fostul candidat la preşedintie Levan Gaceciladze a declarat ca protestele vor fi intensificate.

Saakashvili a declarat că nu intenţionează să demisioneze înainte de expirarea mandatului său în 2013. După discuţiile de astazi, Saakashvili a salutat dialogul inceput: "Vreau să salut faptul că după atita radicalizare, după atîtea declaraţii şi acţiuni dure şi citeodată ofensatoare, am putut să facem un pas inainte spre o relaţie constructivă şi civilizată in politică".

Premierul rus Vladimir Putin în vizită la Tokio

Premierul Rusiei Vladimir Putin a început o vizita in Japonia, unde are miine programate intrevederi cu premierul Taro Aso şi cu lideri ai comunităţii oamenilor de afaceri. In timpul vizitei se aşteaptă semnarea unui acord de colaborare intre Moscova si Tokio in domeniul folosirii energiei nucleare in scopuri civile. Cele doua ţări nu au semnat un acord de pace de la sfîrşitul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza disputei legata de insulele Kurile, anexate de sovietici in 1945.

Teheran: ziarista Roxana Saberi eliberată din închisoare

Ziarista irano-americană Roxana Saberi a părăsit inchisoarea Evin din Teheran după ce un tribunal a decis comutarea sentinţei la care fusese condamnată, de la 8 ani inchisoare la 2 ani cu suspendare. Iniţial Roxana Saberi a fost acuzată de spionaj in favoarea Statelor Unite.

Potrivit declaratiei avocatului Roxanei Saberi, facuta postului nostru de radio, jurnalista va putea părăsi Iranul imediat, dar timp de 5 ani i se interzice să relateze din Iran. Apeluri pentru eliberarea jurnalistei au fost făcute de înalte oficialităţi americane şi ale Uniunii Europene.

Secretarul de stat american Hilarry Clinton a salutat eliberarea jurnalistei.

Ierusalim: Papa Benedict pledează pentru crearea unui stat palestinian

Papa Benedict al 16-lea a participat la o ceremonie la memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, unde s-a intilnit cu supravieţuitori ai Holocaustului. Suveranul Pontif a vorbit la Yad Vashem despre vigilenţa necesară pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete şi a spus că antisemitismul este un fenomen inacceptabil.

Anterior, Papa Benedict a declarat că pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian ar fi necesară crearea unui stat independent palestinian. Este prima vizita a Suveranului Pontif in Israel.

Vizita la Moscova a preşedintelui Obama va avea loc între 6 şi 8 iulie

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, preşedintele Statelor Unite Barak Obama se va afla la Moscova intre 6 si 8 iulie. Nu au fost date mai multe detalii despre vizita. Relatiile dintre Statele Unite si Rusia au fost grav deteriorate vara trecuta dupa invadarea Georgiei de catre trupele rusesti.

Bagdad: soldat american ucide cinci camarazi de arme

Un soldat american a deschis focul şi şi-a ucis 5 camarazi de arme. Incidentul a avut loc la o baza americana de linga aeroportul din Bagdad. Luna trecuta 13 soldaţi americani au fost omorîţi in Irak.

Bucureşti: PSD încearcă să folosească electoral situaţia din Justiţie în detrimentului PDL

Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray a anunţat că ar fi prematur să se facă speculaţii despre o posibilă suspendare a fondurilor europene pentru Romania datorită situaţiei din justiţie, pentru că nu a fost încă luată o hotărire la nivelul Comisiei Europene şi nu a fost încă redactat raportul comisiei asupra acestui subiect. Declaratia a fost facută agentiei hotnew.ro, după ce preşedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoană a declarat că ar exista pericolul ca Romania să piardă aceste fonduri. In replică, preşedintele Traian Băsescu a caraterizat declaratiile liderului social democratilor ca fiind strict electorale.

Cristian Diaconescu: Rata de respingere a vizelor USA pentru români continuă să fie ridicată

Ministrul roman de externe Cristain Diaconescu, recent întors dintr-o vizita in Statele Unite, a declarat la un post de televiziune că Statele Unite ar putea elimina vizele pentru romani in acest an, dar că rata de respingere a vizelor pentru romani continuă să fie foarte ridicată, ceea ce încetineşte procesul de ridicare a vizelor.

Bucureşti: PNL şi UDMR iniţiază o moţiune de cenzură

La Bucureşti a fost prezentat in Parlament textul moţiunii de cenzura iniţiata de liberali si de Uniunea Democrata a maghiarilor. Iniţiatorii moţiunii critică actuala guvernare a liberal democraţilor si social democraţilor pentru politica in domeniul fiscal şi bugetar. Textul moţiunii este semnat de 124 de parlamentari care cer demisia guvernului Emil Boc. Moţiunea va fi dezbătută miercuri in parlament si pentru a fi aprobata este nevoie de votul a 235 de senatori si deputati.

Chişinău: opoziţia extraparlamentară ar trebui să susţină o listă comună a opoziţiei parlamentare

Liderul Partidului Republican, din opozitia extraparlamentara, Nicolae Andronic a declarat ca la eventuale alegeri parlamentare anticipate, opozitia parlamentara ar trebui sa candideze pe o lista comuna, iar cea extraparlamentara, sa o sustină.

D. Medvedev îl felicită pe V. Voronin cu ocazia zilei de 9 mai

Preşedintele Vladimir Voronin a fost felicitat de omologul sau de la Moscova, Dmitry Medvedeev cu ocazia zilei de 9 mai, informeaza agentia Moldpres. Potrivit sursei citate, liderul de la Kremlin a menţionat in acest mesaj „datoria generaţiilor de astazi este de a păstra cu sfinţenie amintirea luminoasă a celor cazuti în acel razboi îngrozitor, de a folosi toate posibilităţile pentru întărirea în continuarea prieteniei noastre şi pentru dezvoltarea pe multiple planuri a relaţiilor moldo-ruse” .

Papa Benedict al XVI-lea vizitează Israelul

Papa Benedict al XVI-lea urmează să viziteze astăzi Israelul. Suveranul pontif se va întâlni cu lideri israelieni şi palestinieni, ca şi cu oficialităţi creştine, evreieşti şi musulmane. Întrevederile vor avea loc în apropierea locului unde se crede că s-a născut Iisus, la Bethleem.

La sfârşitul săptămânii, Papa a vizitat Iordania. La sosirea în Iordania, vineri, Papa a spus că a venit în Orientul Mijlociu “ca un pelerin” în vizită la locurile sfinte. El a mai spus că biserica nu este o forţă politică, ci una spirituală, care poate contribui la instaurarea păcii în Orientul Mijlociu.

Peste 2500 de cazuri de gripă A H1N1 în Statele Unite

Statele Unite au confirmat duminică faptul că numărul cazurilor de gripă porcină a ajuns la peste 2,500. Sunt afectate deja 44 dintre cele 50 de state americane, inclusiv capitala Washington DC.

Între timp, Mexicul a anunţat că numărul deceselor provocate pe teritoriul său de gripa porcină a ajuns la 48. În Statele Unite a fost confirmat al treilea deces sâmbătă seara. De asemenea, în Canada au fost semnalate la sfârşitul săptămânii cinci noi cazuri de gripă porcină, astfel că numărul canadienilor infectaţi se ridică la aproape 290.

Sondaj Ipsos în țările arabe relevă popularitatea președintelui Obama

Un sondaj de opinie arată că în ţările arabe preşedintele Barack Obama este mai popular decât ţara pe care o conduce. Concluzia aparţine unei sondaj al agenţiei Ipsos, efectuat în martie cu participarea a 7000 de adulţi din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Liban, Egipt şi Iordania. Dintre cei chestionaţi, 33 la sută aveau o părere bună despre Statele Unite, iar 43 la sută aveau opinii negative.

În privinţa preşedintelui Barack Obama, 48 la sută dintre respondenţi aveau o părere bună. Un “scor” foarte bun a înregistrat Obama în Iordania, unde este privit pozitiv de 58 la sută din cei chestionaţi.

Incident între poliția din Kosovo și protestatari sîrbi

Poliţia din Kosovo susţine că aproximativ 300 de sârbi care protestau faţă de întreruperile livrărilor de curent au rănit cu pietre 10 poliţişti.
Incidentul s-a produs în localitatea Donje Korminjane, unde protestatarii au reuşit duminică să blocheze un drum.

Mai multe sate populate mai ales de sârbii kosovari au rămas fără electricitate după ce localnicii au refuzat să plătească chitanţele companiei kosovare a electricităţii. Ei spun că vor să primească energie electrică din Serbia.

Acord de folosire a energiei nucleare civile între Rusia și Japonia

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus că ţara sa şi Japonia vor semna un acord asupra folosirii energiei nucleare în scopuri civile în cursul vizitei pe care o va face la Tokia săptămâna aceasta. Putin a declarat presei nipone că acordul va mări participarea Rusiei la aprovizionarea Japoniei cu combustibil nuclear, de la 15 la sută în prezent, la 25 la sută.

Ziarul de afaceri nipon “Nikkei” a informat că Putin va încuraja de asemenea investitorii din Japonia să participe la aproximativ 200 de proiecte industriale, din domeniul industriei auto, energetice, spaţiale, comunicaţii şi altele. Putin îl va întâlni pe omologul său nipon Taro Aso marţi.

Armata americană neagă utilizarea fosforului alb în Afganistan

Un purtător de cuvânt al armatei americane a negat că trupele americane ar fi folosit fosfor alb, incendiar, în timpul unor lupte care au avut loc în vestul Afganistanului, săptămâna trecută.
Oficialii afgani spun că în bombardamentul american petrecut în provincia Farah ar fi murit 100 de civili. Un membru într-o comisie de investigare a incidentului, Nader Nadery, a spus că unele victime prezentau urme de arsuri “ciudate”, care ar fi fost provocate de fosforul alb.

Rusia campioană mondială la hochei pe gheață

Echipa de hochei pe gheaţă a Rusiei a cucerit titlul de campioană mondială, pentru a doua oară consecutiv. Aseară, ruşii au învins echipa Canadei cu doi la unu, după un turneu final în care nu au pierdut nici măcar un meci.
Medalia de bronz a fost cucerită de Suedia, care a învins Statele Unite cu 4 la 2, într-un meci jucat tot duminică.

Vladimir Putin: manevrele NATO din Georgia nu contribuie la relansarea dialogului Rusia - SUA

Manevrele militare organizate de NATO în Georgia, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, nu ajută la relansarea dialogului dintre Rusia şi Statele Unite, a declarat premierul rus Vladimir Putin într-un interviu publicat astăzi în presa niponă.

Tbilisi: un nou miting de protest al opoziţiei care cere să negocieze direct cu preşedintele Saakashvili

La Tbilisi, mii de oameni au participat la protestul organizat de opoziţie care cere acum negocieri directe cu preşedintele Mikhail Saakashvili. Se împlineşte o lună de când opoziţia cere demisia preşedintelui, pe care îl face responsabil de înfringerea grea suferită de armate georgiana, anul trecut, în scurta înfruntare cu armata rusă.

Democratizarea Afganistanului pe agenda viitoarei reuniuni G8

În iunie, grupul principalelor 8 state industrializate din lume se întruneşte în Italia, pentru a discuta, între altele, un nou plan de democratizare a Afganistanului. Potrivit ministrului de externe italian, Secretarul de stat american Hillary Clinton doreşte ca la reuniune să fie prezent şi Iranul.

Moscova: explozia unei conducte de gaze naturale

Autorităţile ruse continuă investigaţia pentru a determina cauza unei explozii şi a unui puternic incendiu la o conductă de gaze din Moscova. Cinci persoane au fost rănite, a anunţat primarul oraşului.

Bucureşti: PSD şi PDL se bucură de un grad egal de popularitate

Potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat de INSOMAR in România, Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat-Liberal (apropiat preşedintelui Traian Băsescu) se află la egalitate: 30 de procente din electorat ar vota pentru fiecare dintre cele două partide. Naţional-liberalii se situează pe locul 3, cu aproximativ 18 la suta din intentiile de vot.

Cit priveste popularitatea politicienilor, preşedintele Traian Băsescu conduce detaşat cu 30 la sută din intenţiile de vot, urmat de candidatii social-democrat şi liberal la preşedintiei, care primesc, fiecare, 20 la sută.

Sondajul INSOMAR a fost efectuat în legătură cu alegerile pentru parlamentul european de la începutul lunii iunie si cu cele prezindeţiale, de la sfârşitul acestui an.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG