Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cairo: autorităţile egiptene dispun distrugerea şeptelului de porci

Egiptul va urgenta controversata măsură de sacrificare a celor aproximativ 250 de mii de porci din ţară, descrisă ca o tentativă de a împiedica răspândirea noii forme de gripă. Guvernatorul din Cairo, Abdel Halim Wazir a declarat agenţiei de ştiri oficiale MENA că primii sacrificaţi vor fi 60 de mii de porci crescuţi de colectorii de gunoaie din sectoarele sărace ale capitalei egiptene. Sacrificarea porcilor va avea loc chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că noua formă a maladiei, o combinaţie de gripa porcină, umană şi aviară, izbucnită în Mexic, se transmite doar de la om la om.

Cargobot cu echipaj ucrainean capturat de piraţi somalezi

Piraţi somalezi au capturat un cargobot cu echipaj ucrainean în Oceanul Indian. Andrew Mwangura, reprezentantul unui program de monitorizare a pirateriei pe coasta est-africană a făcut cunoscut că întregul echipaj este compus din ucraineni, iar vasul, proprietate grecească, este gestionat de un agent britanic. Andrew Mwangura a mai spus că vasul venea din Brazilia cu destinaţia Orientul Mijlociu, dar nu este clar deocamdată ce încărcătură transportă.

Ciocniri între forţele guvernamentale şi insurgenţi în regiunea pakistaneză Mohmand

Doi soldaţi pakistanezi şi 13 insurgenţi au murit în cursul unor ciocniri la graniţa Pakistanului cu Afganistanul. Schimbul de focuri a început când militanţii au atacat un post de securitate al forţelor pakistaneze în regiunea Mohmand. Armata pakistaneză anunţase anul acesta că a desfiinţat mini-statele tribale din Mohmand şi regiunea învecinată Bajur, de unde insurgenţii lansau atacuri atât asupra trupelor americane din Afganistan, cât şi asupra forţelor pakistaneze.

Forţe de grăniceri ruseşti desfăşurate la graniţa Osetiei de Sud şi Abhaziei cu Georgia

Agenţia Interfax relatează că forţe ruse de grăniceri au fost desfăşurate la graniţele republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud cu Georgia. Comandantul forţelor de grăniceri pentru regiunea de sud a Rusiei, Nikolai Lisinski este citat cu anunţul că subdiviziuni ale grănicerilor ruşi au intrat în Osetia de Sud şi s-au îndreptat către graniţă. În Abhazia, comandantul forţelor armate separatiste, Anatoli Zaiţev a spus că grănicerii ruşi şi-au început activitatea şi la graniţa abhază. Desfăşurarea grănicerilor ruşi are loc în urma acordului semnat joi la Kremlin de preşedintele rus Dmitri Medvedev cu liderii celor doua regiuni separatiste ale Georgiei prin care paza graniţelor de facto ale regiunilor va fi asigurată de forţele ruseşti.

Organizaţii media din Moldova anunţă un miting de protest la 3 mai

De ziua mondială a libertăţii presei, 3 mai, mai multe organizaţii media din Moldova planifică un miting de protest în scuarul Operei Naţionale din Chişinău. Organizatorii acuză autorităţile comuniste de intimidarea jurnaliştilor şi subminarea instituţiilor mass-media după alegerile parlamentare de pe 5 aprilie.

Freedom House: Moldova a rămas în 2008 o ţară lipsită de o presă liberă

Organizaţia internaţionala Freedom House cu sediul la Washington a menţinut Moldova, pentru al şaselea an consecutiv, la categoria ţărilor care nu au o presă liberă, alături de ţări precum Irakul, Armenia, Rusia, Cuba şi China. Potrivit Freedom House, libertatea presei a înregistrat un regres mai ales în tarile din Europa Centrală şi de Răsărit şi în fostele republici sovietice.

Amnesty International cere guvernului de la Chişinău să nu supună ONG-urile la hărţuieli

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu controalele fiscale la reprezentanţa sa din Chişnău şi la alte organizaţii neguvernamentale critice cu puterea. Într-o scrisoare adresata premierului moldovean, Amnesty International se arată îngrijorată şi de presiunile exercitate de ministerul Justiţiei asupra organizaţiilor neguvernamentale care au monitorizat alegerile de pe 5 aprilie şi au documentat încălcarea drepturilor omului după protestele antiguvernamentale violente care au urmat. Amnesty Internaţional cere guvernului moldovean să asigure activitatea liberă, lipsită de hărţuieli şi intimidare, a organizaţiilor pentru drepturile omului şi activiştilor societăţii civile.

Secretarul General ONU îngrijorat de incidenţa mare a atentatelor împotriva jurnaliştilor

Secretarul general al ONU este îngrijorat că numărul atacurilor împotriva jurnaliştilor în lume rămâne „şocant de ridicat”. Într-o declaraţia în ajunul zilei internaţionale a libertăţii presei marcată pe 3 mai, Ban Ki-moon cere tuturor guvernelor care au întemniţat jurnalişti să asigure respectarea drepturilor acestora la apărare, inclusiv dreptul la apel, sunt pe deplin respectate. Ban Ki-moon a precizat că jumătate din cei 125 de jurnalişti aflaţi în detenţie în 2008 sunt în China, Cuba şi Eritrea. Menţionînd rolul jucat de jurnalişti la aplanarea problemelor, secretarul general al ONU a declarat că jurnaliştii trebuie să-şi poată exercita meseria nestingherit. Potrivit Comitetului pentru Apărarea Jurnaliştilor, 41 de jurnalişti au fost ucişi anul trecut, iar 11 anul acesta.

Autorităţile mexicane revizuiesc în jos numărul victimelor gripei porcine

Mexicul a anunţat că numărul celor morţi din cauza gripei porcine este mai mic decât se credea. Guvernul mexican a precizat că noile date ale investigaţiilor medicale arată că au murit 101 persoane infectate şi că nu s-au confirmat diagnosticul în cazul morţii altor 176 de bolnavi.

În acelaşi timp, o analiză preliminară efectuată de experţii guvernamentali din Statele Unite arată că virusul gripei porcine care ameninţa să provoace o pandemie pare mai puţin virulent decât s-a prezis iniţial. Cu toate acestea, experţii spun că este prea devreme să se afirme cu certitudine că virusul o să dispară, iar guvernele trebuie să continue pregătirile pentru face faţă unei posibile pandemii.

Insurgenţii afgani atacă un depozit de muniţii din provincia Kunar

Trei militari americani, trei afgani şi doi lituanieni au murit în urma unui atac al insurgenţilor în provincia Kunar din estul Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul. Purtătoarea de cuvânt a armatei americane, Elizabeth Mathias a spus că militanţii au atacat vineri un post militar folosind focuri de armă şi grenade, cauzând explozii la un depozit de muniţii.

Bagdad: atentatele din luna aprilie s-au soldat cu 375 de morţi

Luna aprilie a fost cea mai violentă lună în Irak din septembrie trecut. În cursul atacurilor din luna aprilie şi-au pierdut viaţa cel puţin 355 de irakieni (300 de civili) şi 18 militari americani. Printre cele mai sângeroase atetate s-a numărat cel din provincia Diyala soldat cu moartea a peste 50 de pelerini şiiţi iranieni.

Hillary Clinton pledează pentru o politică de deschidere faţă de ţările Americii Latine

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat că Statele Unite trebuie să manifeste deschidere faţă de liderii din America Latină pentru a combate influenţa în creştere exercitată în această regiune de China şi Iran. Vineri, Hillary Clinton a calificat drept „deranjante” demersurile economice şi politice în ţările Americii Latine iniţiate de China şi Iran. Ea a mai spus că politica fostei administraţii Bush orientată spre izolarea unor lideri anti-americani din America Latină precum preşedintele Venezuelei Hugo Chavez, a eşuat şi a prejudiciat interesele Statelor Unite.

Statele Unite protestează împotriva interzicerii importurilor de carne de porc americană în China şi Rusia

Statele Unite au adresat un apel Chinei şi Rusiei să anuleze restricţia împotriva importurilor de carne de porc din Statele Unite impusă după izbucnirea gripei porcine. În scrisori trimise autorităţilor chineze şi ruse, secretarul american pentru Comerţ, Gary Locke arată că gripa nu se poate răspândi prin alimente. El mai spune că acţiunile guvernamentale împotriva gripei trebuie să se bazeze pe datele ştiinţifice, iar restricţii comerciale fără temei nu ar trebui să existe. Din cauza gripei porcine peste 10 ţări au interzis importul cărnii de porc din Statele Unite.

Informații la dispoziția publicului moldovean despre gripa A N1H1

Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Centrul Național de Medicină Preventivă au redactat o pagină web, www.gripa.md, cu informații despre gripa A N1H1, cunoscută și sub numele de gripă porcină.

In Moldova nu s-a înregistrat nici un caz de gripă de acest tip, care a afectat pînă acum, în principal Mexicul și Statele Unite.

Ministrul de externe lituanian pledează pentru un dialog între putere şi opoziţie la Chişinău

Intr-un interviu in exclusivitate cu Radio Europa Libera, ministrul lituanian de externe, VIGAUDAS USACKAS a declarat ca dupa ce a avut convirbiri atit cu liderii opozitiei de la Chisinau cit si cu liderii partidului comunistilor moldoveni, crede ca ar putea fi initiat totusi un dialog intre putere si opozitie, asa cum a solicitat si coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana. Seful diplomatiei lituaniene a mai spus ca atit opozitia cit si conducerea Moldovei inteleg nevoia participarii Moldovei in cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, ce va fi lansat saptamina viitoare la Praga.

Vladimir Voronin un hermeneut al "agresiunii"

La Chisinau, PCRM a organizat un miting cu ocazia zilei de 1 mai. Dupa ce a apreciat importanta acestei sarbatori, Vladimir Voronin a spus ca evenimentele din 7 aprilie, ar fi fost “o comanda criminala”. In opinia liderului comunistilor moldoveni, „pentru organizatori, a fost un cosmar ca a treia oara consecutiv, în centru Europei, sa învingă comunistii. Iar toate teoriile, conceptele si lozincile lor de a pune capat comunismului au murit. Iata de unde a venit si agresiunea”, a spus Voronin.

Raportul Freedom House: Moldova nu are o presă liberă


Organizatia internationala neguvernamentala Freedom House a dat publicitatii raportul sau anual despre libertatea presei. Republica Moldova se afla in categoria tarilor care nu au o presa libera, alaturi de tari precum Irakul, Armenia, Rusia, Cuba si China. Potrivit Freedom House, libertatea presei a inregistrat un regres mai ales in tarile din Europa Centrala si de Rasarit si in fostele republici sovietice.

Chişinău: miting de protest în scuarul Operei cu ocazia Zilei Libertăţii Presei

Mai multe organizatii media din Moldova vor desfasura duminica, 3 mai, în scuarul Operei Nationale din Chisinau, un miting de protest împotriva actiunilor de intimidare impotriva jurnalistilor si de subminare a institutiilor mass-media, declansate de autoritatile comuniste de la Chisinau dupa alegerile generale din 5 aprilie. Mitingul va fi organizat în contextul Zilei Mondiale a Libertatii Presei.

Amnesty International cere comuniştilor să nu mai intimideze societatea civilă

Printr-o scrisoare adresata Prim-ministrului al Republicii Moldova, Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca ONG-urile din Republica Moldova, care s-au implicat activ in procesul de monitorizare a alegerilor si/sau in documentarea incalcarilor inregistrate ale drepturilor omului de catre autoritati in urma protestelor violente care au avut loc la data de 7 aprilie, sunt supuse unor investigatii fara precedent initiate de catre Ministerul Justitiei si unui control strict din partea organelor fiscale.

Amnesty International a primit raportari precum ca cel putin sapte ONG-uri, inclusiv reprezentanta locala a Amnesty International, au primit scrisori de la Ministerul Justitiei pe data de 16 aprilie. Fiecarei organizatii i s-a cerut sa-si explice pozitia cu privire la tulburarile in masa si masurile luate de catre aceasta pentru a preveni si a inceta violenta. Aceste sapte organizatii si alte patru au primit citatii de la inspectoratele fiscale locale pe data de 24 aprilie, in care li s-a solicitat sa prezinte pina la data de 28 aprilie rapoartele financiare si sursele de venit si cheltuieli pentru anii 2008 si 2009.

Amnesty International face apel la guvernul Republicii Moldova sa asigure ca organizatiile pentru drepturile omului si activistii societatii civile sa poata activa intr-un mediu fara hartuire, obstacole si intimidare, se mai arata in scrisoarea deschisa a organizatiei adresata autoritatilor moldovene.

SUA, NATO şi UE critică acordul Rusiei cu separatiştii georgieni

Statele Unite, Alianta Nord Atlantica si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu acordul semnat ieri la Moscova intre presedintele Dmitry Medvedev cu liderii celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud. Potrivit acordurilor de ieri, granitele de facto ale regiunilor vor fi aparate de trupe rusesti. Statele Unite, NATO si Uniunea Europeana susţin ca aceasta intelegere încalcă acordurile incheiate vara trecuta dupa razboiul ruso-georgian.

Un întîi mai protestatar în multe capitale ale lumii

In mai multe capitale ale lumii au avut loc proteste cu ocazia zilei de 1 mai. La Berlin au fos arestate 49 de persoane care au aruncat cu coctailuri Molotov in masini. La Istanbul, politia a imprastiat o multine de protestatari cu jeturi de apa, iar la Paris la demonstraţii au participat zeci de mii de oameni. Acţiunile de protest se îndreapta asupra modului in care autoritatile au gestionat actuala criza economica si financiara. La Moscova 2000 de oameni au manifestat cu portreul lui Lenin, ca si in Kirghistan. O demonstratie asemanatoare a avut loc si in Ucraina.

OMS: peste 330 de cazuri de gripă porcină

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca sint confirmate peste 330 de cazuri de gripa porcina in intreaga lume. Pina acum este confirmata moartea a 10 persoane din cauza acestei maladii.

Baku: studenţii aduc un omagiu colegilor împuşcaţi de un şomer într-o criză de amoc

Sute de studenti s-au adunat pentru a aduce un omegiu colegii lor impuşcati ieri la universitatea de petrol si gaze din Baku. 13 tineri au fost impuşcati de un somer azer din Georgia, care s-a sinucis apoi.

FMI: remitenţele tadjicilor vor scădea cu 30%

Fondul Monetar International considera ca Tadjikistanul se afla in fata unui soc economic pentru ca actuala criza globala a redus remitentele muncitorilor tadjici. Potrivit FMI, remitentele vor scadea cu 30 la suta in acest an. FMI a cerut autoritatilor de la Dushanbe sa faca reforme in domeniul agriculturii si sa privatizeze intreprinderile de stat pentru a putea usura situatia economica a tarii in acesta perioada de criza.

Vicepreşedintele american Biden aşteptat în Balcani în luna mai

Vicepersedintele american Joe Biden va intreprinde o vizita in Balcani in prima jumatate a lunii mai. Biden va vizita Bosnia-Hertegovina, Serbia si Kosovo. Anuntul a fost facut astazi de Casa Alba.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG