Linkuri accesibilitate

Ştiri

CC respinge sesizarea PLDM şi declară contituţională Legea 273

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins sesizarea Partidului Liberal Democrat, declarând constitutionale actele legislative care interzic accesul în functii publice a persoanelor cu cetatenie multipla. Cei 6 judecători de la Curtea Constituţională au decis în unanimitate că prevederile legii nu contravin Constituţiei Republicii Moldova.

Legea 273 care permite numai persoanelor ce detin doar cetatenia Moldovei sa ocupe functii publice de conducere, a fost contestata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg de primarul Chişinăului Dorin Chirtoaca si de juristul Alexandru Tanase, deputat al partidului Liberal Democrat. Curtea de la Strasbourg a stabilit ca legea în cauză este contrara unor prevederi ale Conventiei Europeane a Drepturilor Omului si Conventiei Europene pentru Cetatenie.

Conform cercetarilor Curtii, Moldova este unica tara din cadrul Consiliului Europei care, desi permite multipla cetatenie, interzice persoanelor ce o detin sa fie eligibile pentru functii publice, inclusiv pentru functia de deputat în Parlament. Guvernul Moldovei a atacat hotarârea la Marea Camera a CEDO, care urmeaza sa ia o decizie la 16 septembrie 2009.

Mişcarea Acţiunea Europeană se pronunţă pentru o listă comună a opoziţiei

Miscarea Actiunea Europeana cheamă fortele politice din opozitie sa mearga pe o lista comuna in eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate. Apelul a fost lansat de Anatol Petrencu, liderul partidului.

Chişinău: depreciere a leului faţă de dolar, euro şi rublă

Potrivit Bancii Naţionale a Moldovei, cursul oficial mediu lunar al leului moldovenesc înregistreaza o continua depreciere faţă de dolarul american, de euro şi faţa de rublă.

Bucureşti: lucrările forumului economic Europa - Rusia

La Bucuresti se desfăşoară un forum economic Europa – Rusia, la care participa reprezentanţi din 32 de ţări, ţări ale Uniunii Europene şi din afara ei. In discursul de deschidere, preşedintele româm Băsescu a spus că Rusia este cel mai mare şi cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar este şi vecinul cu care Uniunea Europeană are multe divergenţe, unele dintre ele, ireconciliabile.

La acest capitol, Traian Băsescu a vorbit despre criza gazului din iarnă şi razboiul ruso-georgian din vara trecută, referindu-se la faptul ca Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud si Abhaziei, cele doua regiuni separatiste ale Georgiei . „ Impreuna trebuie să construim, nu sfere de influenţă, ci sfere de încredere, care să ofere fiecărei părţi garanţiile necesare privind securitatea”, a spus Traian Băsescu. Seful statului roman a amintit si de reticentele Moscovei faţă de Parteneriatul Estic şi fata de politica Uniunii Europene la Marea Neagră.

Fenian: teste cu rachete la o zi după o experienţă nucleară subterană

Coreea de Nord a anunţat încă 2 teste cu rachete cu rază scurtă de acţiune, la o zi după ce anunţase un test nuclear. Raza de acţiune a rachetelor nord coreene testate este de 130 de km.

Testul nuclear de ieri a fost condamnat în unanimitate de către membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Ambasadoarea Statelor Unite la ONU a declarat că ţara sa va căuta să impună o rezoluţie ONU impotriva Coreei de Nord care sa prevadă măsuri dure. Anterior, preşedintele american Barack Obama a asigurat Japonia si Coreea de Sud de sprijinul Statelor Unite .

Moscova: scădere cu 10% a PIB-ului în primele patru luni ale anului

Economia Rusiei continuă să decadă. Potrivit declaraţiei adjunctului ministrului economiei Andrei Klepach, in luna aprilie, economia Rusiei a scăzut cu 10, 5 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, Produsul Intern Brut a scazut şi el cu 9,8 la sută în primele 4 luni ale acestui an, comparativ cu situaţia de anul trecut.

Premierul ucrainean Timoşenko în vizită la Tripoli

Premierul ucrainian Yulia Timoshenko se află în Libia unde are prevăzute convorbiri pe teme energetice cu liderii de la Tripoli. Timoshenko a spus că speră ca ţara sa să îşi diversifice sursele energetice şi ca Libia să construiască o rafinărie de petrol în portul Odessa. Autorităţile libiene speră să colaboreze cu Kievul în domeniul energiei nucleare.

Tbilisi: opoziţia demonstrează de ziua Independenţei împotriva preşedintelui Saakashvili

Georgia sărbătoreşte Ziua independentei. Suporteri ai opozitiei s-au adunat la stadionul central din Tbilisi inainte de a porni la un mars prin oraş cerînd demisia preşedintelui Saakashvili. Potrivit relatarilor corespondenţilor nostri, stadionul, cu o capacitate de 60 de mii de locuri, a fost plin.

Autoritatile au contramandat o parada militara cu ocazia aniversării, pentru a evita confruntările.

Incident armat la un punct de trecere a frontierei dintre Kirghistan şi Uzbekistan

Focuri de arme si cel puţin o explozie au avut loc la un punct de trecere a frontierei intre Kizrghistan si Uzbekistan. Circumstantele incidentului sint neclare. Potrivit declaratiei purtatoarei de cuvint a procuraturii uzbece, ar fi fost vorba de un atac asupra granicerilor uzbeci şi nu ar fi existat victime.

Potrivit relatarilor serviciului kirghiz al postului nostru de radio, punctul de trecere a fronterei de la Hanabad a fost inchis la cererea autorităţilor uzbece, dupa ce mai multi ofiteri uzbeci de la punctul de graniceri ar fi fost ucisi. Punctul de trecere a frontierei este la aproximativ 80 de km de localitatea Andijon. Martori oculari din zona au declarat postului nostru de radio ca prezenta militară în localitate si in regiune a fost puternic întărită.

Preşedintele uzbeck Islam Karimov se afla in Brazilia, intr-o vizita oficiala. Presa de stat nu relateaza despre incidentul de noaptea trecuta.

Reamintim că la Andijon in 2005, autoritatile au deschis foc impotriva unor protestatari pasnici, omorind, potrivit autorităţilor 187 de civili. Organizatiile internationale pentru drepturile omului sustin ca a fost vorba de citeva sute de victime.

Occidentul este ingrijorat în legătură cu evoluţiile din Uzbekistan, ţara ce se află pe noua ruta de alimentare a forţelor NATO din Afganistan.

Sonia Sotomayor nominalizată în funcţia de preşedintă a Curţii Supreme de Justiţie din SUA

Preşedintele Statelor Unite Barac k Obama a nominalizat-o pe avocata Sonia Sotomayor pentru funcţia de preşedintă a Curtii Supreme de Justitie din Statele Unite. Dacă nominalizarea preşedintelui va fi aprobata de Senat, Sonia Sotomayor va fi primul hispanic ce va deţine această înaltă demnitate in Statele Unite.

Comisia Europeană lansează site-ul presseurop.eu

Comisia Europeană şi un consorţiu de presă francez au lansat un nou site pe internet, presseurop.eu pe care vor fi postate articole din presa europeană şi americană traduse in 10 limbi europene, inclusiv in limba romana. Selecţia articolelor traduse va cuprinde editoriale, analize şi comentarii , caricaturi si grafice.

Misiune FMI la Chişinău între 28 mai şi 10 iunie

Misiunea Departamentului european al Fondului Monetar International, condusa de Graeme Justice se va afla la Chisinau în perioada 28 mai – 10 iunie, a anuntat reprezentanta permanenta a FMI în R. Moldova. Misiunea va discuta cu autoritatile de la Chisinau despre o posibila asistenta .

Pavel Parfeni - laureat al concursului "George Grigoriu" de la Brăila

Solistul Pavel Parfeni a obtinut premiul mare în valoare de 20 mii euro la concursul international de muzica usoara “George Grigoriu", desfasurat la Brăila săptămîna trecută.

Pavel Alexandru Parfeni are 22 de ani, iar parintii sai sunt muzicieni. A urmat scoala de muzica din Orhei, sectia pian, apoi Colegiul de Muzica, sectia Jazz, la Tiraspol.

Consiliul de Securitate ONU a condamnat unanim testul nuclear nord-corean

Consiliul de Securitate ONU a condamnat în mod unanim testul nuclear al Coreei de Nord despre care a spus că este o încălcare clară a rezoluţiilor sale anterioare. Consiliul spune că va începe imediat elaborarea unei rezoluţii noi care va avea consecinţe juridice pentru Coreea de Nord. Declaraţia a fost difuzată după o şedinţă de urgenţă la solicitarea Japoniei, după testul nord-coreean de luni, al doilea din 2006 încoace. Ambasadoarea americană, Susan Rice a spus că Statele Unite vor cere o „rezoluţie dură” cu măsuri punitive la adresa Fenianului.

Uniunea Europeană și Statele Unite îndeamnă la rezolvarea crizei politice din Georgia

Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut apel la rezolvarea crizei politice din Georgia. Într-o rară declaraţie de presă comună, dată publicităţii luni, Washingtonul şi Bruxelles-ul îndeamnă puterea şi opoziţia de la Tbilisi să înceapă „imediat şi fără precondiţii” negocieri asupra unui program de reforme. Liderii opoziţiei georgiene ameninţă să tulbure parada militară anuală, programată pentru azi, cu un marş de protest împotriva preşedintelui Mihail Saakaşvili. Opoziţia cere demisia şefului statului, pe care îl acuză de dezastrul campaniei militare de anul trecut din Osetia de Sud şi de incapacitate de a stârpi corupţia.

Președintele Rusiei cere măsuri stricte de reducere a cheltuielilor bugetare în condițiile de criză

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a avertizat că economia rusă va înregistra anul acesta o scădere mai mare decât se aştepta şi a cerut „măsuri stricte” pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Medvedev a spus că pentru prima dată în ultimii 10 ani cheltuielile vor depăşi veniturile, iar deficitul bugetar va fi de cel puţin 7 la sută din Produsul Intern Brut. Şi aceasta este o cifră optimistă”, a avertizat Medvedev.
Iar vicepremierul, Alexander Jukov a anunţat că şomajul a ajuns la în Rusia 10,5 la sută, cel mai mare nivel în ultimii ani, cu un număr de 7,7 milioane de şomeri.

Ucraina acuzată că întîrzie plata gazelor ruse

Şeful concernului rus Gazprom a spus că Ucraina întârzie cu achitarea consumului de gaze iar situaţia este „foarte şi foarte serioasă”. Aleksei Miller a spus că în cazul în care Ucraina amână achitările pentru consumul din luna mai, Gazpromul va cere ca pe viitor gazele ruseşti să fie plătite în avans. Dar firma ucraineană, Naftogaz a dezminţit că ar avea probleme cu plățile. În ianuarie, o dispută privind preţul gazelor ruseşti pentru ucraineni a dus la întreruperea livrărilor către numeroase ţări europene.

Ministrul de externe al României pledează pentru renunțarea la vizele pentru români în R. Moldova

Ministrul de externe al României, Cristian Diaconescu a spus că semnarea unui nou acord între Republica Moldova şi Uniunea Europeană este condiţionată de renunţarea la vizele pentru români, introduse în aprilie de conducerea de la Chişinău. Într-un dialog video cu telespectatorii postului Realitatea TV, Diaconescu a mai spus că preşedintele Vladimir Voronin încearcă în zadar să afecteze relaţia dintre România şi Uniunea Europeană. „Uniunea Europeană nu este o instituţie care tutelează România”, a spus Diaconescu. În declaraţii de presă, la sfârşitul săptămânii, preşedintele Voronin a cerut din nou Uniunii Europene să ia măsuri împotriva României, care s-ar amesteca în afacerile interne al Republicii Moldova.

Președintele Franței inaugurează o bază militară la Abu Dhabi

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy va inaugura astăzi în Abu Dhabi o bază militară permanentă, care va asigura ţării sale o poziţie strategică în regiunea bogată în petrol a Golfului Persic. Baza franceză „Tabăra păcii” va găzdui până la 500 de soldaţi, va avea dotări navale, bază aeriană şi un poligon de antrenament pe malul Strâmtorii Ormuz. Franţa, fostă putere colonială, are în prezent doar câteva baze militare peste mări, cea mai importantă fiind cea de la Djibouti, pe coasta africană a Golfului Aden.

Armata pakistaneză întîmpină rezistență puternică din partea talibanilor în valea Swat

Armata pakistaneză spune că întâmpină „o rezistenţă puternică” din partea talibanilor pe care încearcă să-i alunge din valea Swat într-o ofensivă începută în nord-vestul ţării cu aproape 5 săptămâni în urmă. Un purtător de cuvânt, general-maiorul Athar Abbas a declarat că armata ar avea nevoie de 10 zile pentru a recâştiga controlul în capitala regională Mingora. Agenţia ONU pentru refugiaţi spune că aproape 2 milioane 400 de mii de oameni s-au refugiat după 2 mai din trei raioane unde au loc luptele.

Statele Unite angajate să apere securitatea Japoniei și Coreei de Sud

Casa Albă spune că preşedintele Barack Obama a reiterat angajamentul „fără echivoc” al Statelor Unite pentru securitatea Japoniei şi Coreei de Sud, după testul nuclear de luni al Coreei de Nord. Obama a purtat discuţii telefonice cu premierul japonez, Taro Aso şi preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak.

Coreea de Sud anunţase mai devreme că se va alătura unei noi iniţiative americane menite să oprească răspândirea armelor de distrugere în masă. Coreea de Nord avertizase de mult că va considera implicarea Sudului în acest program drept o declaraţie de război. Într-o declaraţie difuzată ieri, Coreea de Nord spune că administraţia americană a preşedintelui Obama îi rămâne ostilă şi că este pe deplin pregătită să facă faţă oricărui atac din partea Statelor Unite.

Iranul va înceta negocierile pe tema programului nuclear cu statele membre ale Consiliului de Securitate

Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad spune că ţara sa încetează negocierile cu principalele şase puteri internaţionale, care încearcă să convingă Iranul să pună capăt controversatului program nuclear. Ahmadinejad a spus la o conferinţă de presă că de acum încolo ţara sa va discuta doar cu „organizaţii relevante ca Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică”. Ultimele negocieri între Iran şi cele cinci ţări membre permanente în Consiliul de Securitate ONU plus Germania au avut loc în septembrie trecut.

Aung San Suu Kyi depune în cadrul procesului intentat în Myanmar

Lidera opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi urmează să depună astăzi mărturii în cadrul procesului în care este acuzată de încălcarea condiţiilor de arest la domiciliu. Laureată a premiului Nobel pentru pace, lidera opoziţiei pro-democratice din Myanmar a petrecut ultimii 19 ani în arest la domiciliu aproape neîntrerupt. Ea este acuzată în legătură cu faptul că un cetăţean american i-a pătruns în casă la începutul acestei luni fără permisiune oficială. Suu Kyi riscă o pedeapsă cu cinci ani de închisoare.

UE și SUA apelează la partidele din Georgia, cerîndu-le să negocieze fără precondiții

Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut apel la rezolvarea crizei politice din Georgia. Într-o rară declaraţie de presă comună, dată publicităţii astăzi, Washingtonul şi Bruxelles-ul îndeamnă puterea şi opoziţia de la Tbilisi să înceapă „imediat şi fără precondiţii” negocieri asupra unui program de reforme.

Liderii opoziţiei georgiene ameninţă să tulbure parada militară anuală, programată pentru marţi, cu un marş de protest împotriva preşedintelui Mihail Saakaşvili.
Opoziţia cere demisia şefului statului, pe care îl acuză de dezastrul campaniei militare de anul trecut din Osetia de Sud şi de incapacitate de a stârpi corupţia.

Kiev: investigație oficială privind circumstanțele foametei organizate de bolșevici

Ucraina a lansat o investigaţie oficială a foametei din vremea Uniunii Sovietice, soldată cu milioane de morţi. Serviciul Securităţii Statului (SBU) a anunțat astăzi că evenimentele din anii 30 ai secolului trecut vor face obiectul unei cercetări penale.

Ucrainienii spun că foametea a fost organizată de dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin pentru a-i obliga pe ţărani să renunţe la pământ şi să intre în kolhozuri.

În ultimii ani, preşedintele Victor Iuşcenco a condus campanie de a obţine recunoaşterea internaţională a foametei ca genocid împotriva poporului ucrainian. Rusia se opune folosirii termenului de genocid şi susține că nu doar ucrainienii, ci şi alte popoare au suferit din cauza foametei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG