Linkuri accesibilitate

Ştiri

Schisma sărbătorilor: Ziua Victoriei (de rit sovietic) sau Ziua Europei (de la Schuman citire)

Astazi, 9 mai, in estul Europei se marchează Victoria asupra Germaniei naziste. În toată Europa este însă marcată Ziua Europei. Motiv pentru care la Chişinău au avut loc două ceremonii separate: pentru veteranii celui de al doilea război mondial şi una, organizată de Primaria orasului, pentru Europa.

Teleradio Moldova: în loc de reformare retehnologizare ?

Din lipsa de bani, Teleradio Moldova şi-ar putea înrerupe emisiunile de noapte pe perioadă verii. Mai mult, preşedintii posturilor publice de radio şi televiziune au avertizat că în absenţa unui buget pentru retehnologizare, cele două institutţii şi-ar putea întrerupe de tot emisiunile. O solutie, a declarat preşedintele companiei Teleradio Moldova Valentin Todercan, ar fi să se ceară un împrumut de la structurile europene, care cer oricum reformare mediilor publice.

Iaşi: Mircea Geoană (PSD) critică politica guvenului faţă de Moldova

De 9 mai, Ziua Europei, partidele din România şi-au lanst campania electorală pentru alegerile în parlamentul european, programate la începutul lunii iunie. Aflat la Iaşi, liderul PSD Mircea Geoană a criticat politica actualului guvern faţă de Republica Moldova şi mai ales in raport cu Uniunea Europeană. În opinia lui Geoană, Europa nu a reacţionat la modul cum autorităţile moldovene au înăbuşit protestele, şi pentru că se uită cu scepticism la modul în care România îşi conduce relaţiile cu Moldova.

Trupele pakistaneze lansează o ofensivă în valea Swat

Armata pakistaneza a anunţat lansarea unei ofensive de anvergura in nord vestul tarii, in valea Swat, impotriva militiilor taliban.
Armata pakistaneza estimează numărul militiilor la 4-5 mii de luptatori, intre care se afla uzbeci şi tadjici, care au trecut graniţa din Afganistan.

Luptele din Swat au obligat deja apropae 500 de mii de oameni să se refugieze iar Natiunile Unite avertizeaza ca numarul refugiatilor ar putea ajunge la peste un milion.

Hamid Karzai cere Statelor Unite să nu mai combată insurgenţii prin bombardamente aeriene

Preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut Statelor Unite să sisteze raidurile aeriene care au făcut multe victime în rândul populaţiei afgane civile. La începutul săptămânii, peste 100 de civili, printre care femei şi copii, au fost ucisi intr-un astfel de bombardament.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut deja scuze pentru această erorare, iar preşedintele Barack Obama a cerut armatei americane să ia toate măsurile pentru a nu face victime în rîndul populaţiei civile.

Kosovo invitat să devină membru al FMI

Fondul Monetar Internaţional a invitat Kosovo să devină membru al instituţiei. Rusia şi Serbia, care se opun independenţei Kosovo, nu au reuşit să blocheze invitaţia, deoarece Moscova nu are drept de veto in FMI.

Tbilisi: opoziţia nu este dispusă să pună capăt acţiunilor de protest

Fără o întîlnire cu preşedintele Saakashvili, opoziţia georgiană nu este de acord să pună capăt manifestatiilor de protest, lansate incă de luna trecută. Declaraţia a fost făcută de una din liderele opoziţiei, Nino Budjardnaze, fostă preşedintă a parlamentului, la începutul preşedinţiei lui Saakashvili.

Opoziţia cere demisia lui Saakashvili, pe care-l consideră direct responsabil de înfrigerea suferită de Georgia în scurta confruntare militară cu Rusia, din august anul trecut.

Washington: acord româno-american de combatere a crimei organizate

Ministrul de externe român Cristain Diaconescu, aflat la Washington, a semnat împreună cu Secretarul de stat Hillary Clinton un acord privind cooperarea bilaterală în combaterea crimei organizate.

Chişinău: opoziţia liberală respinge postul de vice-preşedinte al Parlamentului

Dacă toate căile constituţionale sunt epuizate, PCRM acceptă organizarea de alegeri anticipate – a declarat Europei Libere deputatul Vladimir Ţurcanu, candidat la o funcţie de vice-preşedinte al noului parlament. Următoarea şedinţă a parlamentului este programată pe 12 mai.

La o conferinţă de presă, lideri celor trei partide de opoziţie au precizat, pe de altă parte, că nu acceptă oferta comuniştilor de a ocupa al doilea loc de vice-preşedinte.

Praga: Georgia, Azerbaidjanul, Turcia şi Egiptul susţin proiectul Nabucco

Uniunea Europeană a obţinut sprijinul Georgiei, Azerbaidjanului, Turciei şi Egiptului pentru proiectul conductei Nabucco, gândită să dea Uniunii Europene o mai mare independenţă energetică faţă de Rusia. Declaraţia în sprijinul proiectului european a fost făcută la o reuniune pe teme energetice, organizată de preşedintia cehă a Uniunii europene la Praga.

Papa Benedict în turneu în Orientul Apropiat

Papa Benedict al 16–lea a început un turneu în Orientul Apropiat, ocazie cu care si-a exprimat speranţa că biserica catolică va putea juca un rol constructiv în procesul de pace. După Iordania, Suveranul Pontif va vizita Israelul şi teritoriile palestiniene.

Praga: Nagorno-Karabah pe agenda discuţiilor lui Javier Solana cu preşedinţii armean şi azer

Pe marginea reuniunii Parteneriatului Estic de la Praga, şeful diplomaţiei europene Javier Solana s-a întâlnit cu preşedinţii Armeniei, Azerbaidjanului şi cu reprezentantul Turciei. Miza discutiilor şi negocierilor este soluţionarea conflictului îngheţat din Nagorno- Karabach.

Tbilisi: preşedintele parlamentului dispus să negocieze cu opoziţia

Guvernul georgian a declarat că a început negocierile în vederea organizării primei întrevederi cu reprezentanţi ai opoziţiei , care de luna trecută protestează, cerând demisia preşeditnelui Saakashvili. Preşedintele parlamentului s-a declarat dispus să se întâlnească cu opoziţia, dar nu a pomenit un cuvânt despre prezenţa eventuală a preşeditnelui ţării, prezenţă cerută de opoziţie.

Dumitru Rogozin: Moscova doreşte o relansare a relaţiilor cu NATO

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dumitru Rogozin a declarat că Moscova este interesată de o relansare a relaţiei cu Alianta Nord-Atlantică, în pofida expulzării reciproce a câte doi diplomaţi si a manevrelor NATO din Georgia.

Dialogul oficial NATO-Rusia, suspendat după incursiunea militară rusă in Georgia, din august 2008, a fost reluat oficial în aprilie. Ultimele incidente în relaţiile bilaterale au dus însă la amânarea primei reuniuni ministeriale, programată iniţial în luna mai.

ONU: peste 500 de mii de pakistanezi s-au refugiat din valea Swat

Peste un milion de pakistanezi ar putea fi obligaţi să se refugieze ca urmare a ofensivei armatei pakistaneze împotriva talibanilor din valea Swat. În acest moment, peste 500 de mii de oameni sunt pe drumuri, a anuntat Oficiul Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Teheran: Ahmadinedjad candidează pentru un nou mandat prezidenţial

Preşedintele Iranului Ahmadinedjad şi-a înscris oficial candidatura pentru alegerile prezindentiale din iunie. In cursă, pentru moment, mai este inscris Moshen Rezai, conducatorul puternicelor Gărzi Revoluţionare. Se asteaptă intrarea în cursa a doi candidati moderati: fostul premier Mousavi si actualul presedinte al parlamentului Karroubi.

Washington: problema vizelor pe agenda convorbirilor Diaconescu - Lugar

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu se află în Statele Unite unde, joi, a discutat cu senatorul Richard Lugar, care co-prezidează Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului problema vizelor pentru romani. Lugar a declarat ca eliminarea vizelor ar fi o prioritate a părţii americane. Surse diplomatice au declarat, agenţiei MEDIAFAX, că din mesajele transmise ministrului a rezultat că "noua administraţie americana are un interes cu totul special privind incheierea Parteneriatului Strategic cu Romania".

Producţia industrială a României scade cu 13%

Productia industriala a Romaniei a scazut in primul trimestru din acest an cu 13%, in principal datorita diminuarii productiei din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, productia in industria prelucratoare a scazut cu 15,2% in perioada mentionata, iar in sectorul energiei electrice si termice productia a coborat cu 2,5%.

Exporturile germane scad cu 16%

Volumul exporturilor germane a scăzut cu apropae 16 %, comparat cu martie 2008, importurile cu 11 la sută. Cu toate acestea analistii semnaleaza primele semne ca economia s-ar redresa uşor: luna trecuta exporturile au înregistrat o uşoară creştere, deşi volumul lor a fost sub cel din martie 2008.

Vl. Voronin candidat al PCMR pentru președinția Parlamentului de la Chișinău

Vladimir Voronin a fost ales de Partidul Comuniştilor să candideze la funcţia de preşedinte al noului Parlament. La a şaptea plenară de partid, comuniştii l-au mai desemnat ieri pe Vladimir Ţurcan la funcţia de vicepreşedinte şi au decis că al doilea post de vice-preşedinte al parlamentului va fi lăsat opoziţiei, a anunţat fostul consilier prezidenţial, Mark Tkaciuc.

Liderii formaţiunilor parlamentare de opoziţie au declarat Europei Libere că vor merge la şedinţa Legislativului din 12 mai, când urmează a fi aleşi preşedinţii şi vicepreşedinţii Parlamentului, însă nu vor lua parte la partajarea fotoliilor. Comuniştilor le lipseşte un vot pentru alegerea noului şef al statului de către Parlament, iar dacă nu reuşesc să obţină un vot din partea opoziţiei se pot declanşa alegeri generale anticipate.

Rezoluția Parlamentului European pe tema situației din Moldova

Parlamentul European a cerut anchetarea tulburărilor post-electorale din Moldova de către o comisie internaţională. Într-o rezoluţie adoptată joi, cu o largă majoritate, Parlamentul de la Strasbourg spune că din comisia de anchetă trebuie să facă parte reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Consiliului Europei. Rezoluţia condamnă actele de vandalism din 7 aprilie, dar şi tendinţa autorităţilor de a califica drepte „acte criminale” toate formele de protest.

ODIHR: lipsă de încredere publică în procesul electoral din Moldova

Şeful oficiului OSCE care se ocupă de monitorizarea alegerilor, pe scurt ODIHR, a declarat că protestele şi violenţele din Moldova după alegerile de pe 5 aprilie au reflectat lipsa de încredere publică în procesul electoral, cel puţin din partea unor segmente ale populaţiei:

Ambasadorul Janez Lenarcic a mai spus Europei Libere că demonstraţiile în masă au fost „o confirmare” a multor neajunsuri pe care misiunea de monitorizare le-a menţionat în raportul preliminar a doua zi după alegeri.

Misiunea observatorilor OSCE a fost criticată pentru aprecierile în general pozitive date în acel raport, în care se spune că alegerile moldovene au întrunit multe standarde internaţionale.

Barack Obama: relațiile americano-ruse pe cale de îmbunătățire

Preşedintele american, Barack Obama speră că relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt pe cale de a se îmbunătăţi. Vorbind joi la Casa Albă după discuţii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, preşedintele Obama a spus că acum există „o şansă excelentă” ca cele două ţări să-şi reaşeze relaţia.

Barack Obama a mai spus că această relaţie poate viza un spectru larg de chestiuni, de la proliferarea nucleară la situaţia din Afganistan şi Pakistan, problema Iranului, conflictul din Orientul Mijlociu, relaţiile comerciale bilaterale şi răspunsul dat crizei financiare internaţionale.

Preşedintele Barack Obama planifică o călătorie în iulie la Moscova pentru discuţii cu liderul rus, Dmitri Medvedev. Ministrul rus de Externe a spus la Washington că Statele Unite şi Rusia conlucrează în mod „pragmatic” la elaborarea unui nou acord pentru reducerea armelor nucleare în locul actualul tratat, START, care expiră la sfârşitul anului.

Noi raiduri armate pakistaneze împotriva talibanilor

Premierul din Pakistan, Yusuf Raza Gilani spune că a dat ordin forţelor armate pakistaneze să "elimine militanţii şi teroriştii”.

Gilani a făcut anunţul într-un discurs televizat rostit joi, în timp ce forţele aeriene şi terestre pakistaneze au întreprins noi raiduri asupra unor ţinte talibane suspecte în Defileul Swat.

Premierul pakistanez a spus că acţiunile talibanilor îndreptate spre distrugerea păcii şi stabilităţii au ajuns în punctul în care guvernul trebuie să întreprindă „paşi decisivi”. Armata pakistaneză a anunțat joi că cel puţin 10 militari au fost ucişi, iar 9 răniţi în lupte. Organizaţiile umanitare au avertizat cu o criză umanitară în creştere, pe măsură ce zeci de mii de oameni se refugiază din zona conflictului.

OMS: circa 2100 de persoane infectate cu virusul gripei A H1N1

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus joi că aproape 2100 de oameni infectaţi cu virusul gripal H1N1 sunt înregistraţi în 23 de ţări. OMS mai spune că în Mexic există 42 de decese confirmate şi unul în Statele Unite din cauza noii forme de gripă, provocate de o combinaţie a viruşilor gripei porcine, aviare şi umane.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG