Linkuri accesibilitate

Ştiri

LADOM: înrăutăţire a modului de desfăşurare a campaniei electorale

Folosirea resurselor publice în folosul concurenţilor electorali, intimidarea alegătorilor, cadourile electorale sînt cîteva neregulile depistate de Liga pentru Apăraea Drepturilor din Moldova – LADOM, într-un nou raport - şi ultimul - despre desfăşurarea campaniei electorale care se încheie astăzi la miezul nopţii.

Şeful acestei organizaţii Paul Struţescu a spus la o conferinţă de presă că spre deosebire de rapoartele precedente, cel de azi documentează o înrăutăţire a situaţiei în privinţa corectitudinii desfăşurării campaniei electorale şi tehnicile utilizate de concurenţii electorali.

Raportul de monitorizare a campaniei electorale elaborat de Promo Lex

Campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie a fost plină de nereguli, agresivă şi tensionată inclusiv în raioanele mărginite cu regiunea transnistreană, sînt cîteva din concluziile unui raport de monotorizare întocmit de Asociaţia Promo-Lex. Preşedintele acestei asociaţii Ion Manole a declarat presei la Chişinău că în perioada monitorizare (19-26 iulie) aproape toţi concurenţii electorali au comis nereguli.

Prelungirea misiunii UE de monitorizare a situaţiei din Georgia

Uniunea Europeană a decis să prelunegască cu un an misiunea de monitorizare trimisă în Georgia în august 2008, după războiul ruso-gerogian. Într-o declaraţie dată publicităţii la Bruxelles de miniştrii de externe UE, se cere din nou Rusiei şi Georgiei să-şi retragă trupele pe poziţiile deţinute înainte de declanşarea conflictului.

Şefii diplomaţiilor europene au cerut de asemenea autorităţilor din Osetia de Sud şi Abhazia să permită accesul neîngrădit al celor 246 de observatori europeni în aceste teritorii.

Zinaida Greceanâi rămîne candidata PCRM la preşedinţie

Candidatul Partidului comuniştilor la funcţia de preşedinte al Moldovei continuă să fie Zinaida Greceanâi, a anunţat Mark Tkaciuc, şeful campaniei electorale a Partidului Comuniştilor. La o întîlnire cu presa în ultima zi a campaniei elctorale, Tcaciuc a atacat opoziţia, spunînd că aceasta lansează informaţii false cu privire la comunişti.

Vlad Filat (PLDM) cere autorităţilor şi presei să nu manipuleze intenţiile de vot ale cetăţenilor

Preşedintele Partidului Liberal Democrat Vald Filat a calificat campania electorală pentru alegerile de la 29 iulie drept extrem de dură, şi a repetat apelul făcut funcţionarilor de stat şi presei de a nu permite influenţarea cetăţeanului în dreptul lui de a vota liber.

Londra: trupele britanice repurtează o victorie în provincia afgană Helmand

Premierul Marii Britanii Gordon Brown a anunţat că o misiune de amploare a trupelor britanice în Afganistan a fost încununată de succes. Declaraţia survine pe fondul nemulţumirii crescînde a opiniei publice britanice cu privre la implicarea Marii Britanii în Afganistan. Oficialităţi din minsiterul apărării de la Londra au confirmat încheierea la 20 iulie a operaţiunii „Ghiara Panterei”, declanşată acum 5 săptămîni, şi în urma căreia armata britanică a cucerit de la miliţiile Taliban un important coridor în provincia Helmand din sudul Afganistanului.

Washington: convorbiri la nivel înalt americano-chineze

Relaţiile Americii cu China sînt la fel de importante ca relaţiile cu toate ţările lumii, a declarat preşedintele american Barack Obama la începutul convorbirilor la nivel înalt americano-chineze care vor au loc la Washington. Obama a spus că American şi China au interesul comun de a opri proliferarea nucleară.

Misiunea EUBAM prelungită cu doi ani

Comisia Europeană a decis prelungirea mandatului misiunii de asistenţă la graniţa dintre Ucraina şi Moldova (EUBAM) cu doi ani, începînd de al 1 decembrie 2009.

CEC a acreditat 488 de observatori internaţionali

Comisia Electorală Centrală a acreditat în şedinţa sa de luni ultima serie de observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 29 iulie. Comisia a acreditat în total 488 de observatori internaţionali din partea a 30 de organizaţii, şi 2672 observatori naţionali din partea a 15 organizaţii, inclusiv 3 concurenţi electorali.

Patriarhul Kiril al Rusiei în vizită în Ucraina

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Rusea a oficiat o slujbă în centrul capitalei ucrainene Kiev, slujbă în care a făcut apel la unitate între bisericile ortodoxe rusă şi ucraineană. Biserica ortodoxă din Ucraina e divizată între Patriarhia Moscovei, care controlează cea mai mare parte a acestei bisericii, şi o ramură mai mică controlată de Patrirahia Kievului, care şi-a declarat independenţa de Patriarhia moscovită.

Nicolas Sarkozy externat după atacul de slăbicine suferit la sport

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost externat dintr-un spital militar din Paris, unde fusese internat după ce a leşinat în timpul unei ture de jogging făcute sub un soare arzător la sfîrşitul săptămînii trecute.

Ultima zi a campaniei electorale în R. Moldova

Campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie se încheie astăzi la ora 24. Potrivit codului electoral, mâine 28 iulie este interzisă difuzarea de mesaje electorale.

Apel al deputaților opoziției către alegători cerînd un vot pentru democrației și viitorul european

Cei 41 de deputati din opozitia parlamentara ai Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat (PLDM) si Aliantei „Moldova Noastra” (AMN) au făcut un ultim apel către alegători să se prezinte la vot în 29 iulie, relatează Info Prim Neo. Ei au îndemnat electoratul să voteze pentru libertate, democraţie şi viitorul european al Republicii Moldova. Apelul a fost făcut la un miting în Scuarul Europei din Chişinău.

Vladimir Voronin sugerează un compromis politic pentru alegerea viitorului președinte al R. Moldova

Este nevoie de un compromis pentru alegerea noului preşedinte, a declarat preşedintele în exerciţiu al Moldovei, Vladimir Voronin într-un interviu acordat ziarului rus “Vremeia Novostei”. După ce lansezează un nou atac la adresa opoziţiei – despre care spune că se comportă “ca o forţă care provoacă în mod premeditat un real dezastru politic”, – Voronin spune că apelul adresat tuturor este unul în favoarea compromisului, un apel adresat tuturor, indiferent de numărul de mandate pe care comuniştii îl vor ocupa în viitorul parlament.

Conferință de presă a lui Mark Tkaciuk

Coordonatorul Centrului republican de pregătire preelectorală – 2009 Mark Tkaciuk are programată la această oră o conferinţă de presă cu tema ”Cîteva cuvinte despre tehnologiile electorale ale partidelor de opozitie".

Șeful diplomației britanice sugerează o schimbare a strategiei Nato în Afganistan

Ministrul de externe al Marii Britanii, David Miliband s-a pronunţat pentru o schimbare de strategie a Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan, cerînd guvernului de la Kabul să înceapă negocieri cu membri moderaţi ai miliţiilor Taliban. Miliband a spus însă că lupta împotriva talibanilor intransigenţi trebuie să continue pînă ce aceştia vor fi învinşi. Declaraţiile făcute de Miliband la sediul NATO de la Bruxelles survin la cîteva ore după ce autorităţile de la Kabul au anunţat un acord de încetare a focului cu luptătorii taliban din provincia Badghis, în nord-vestul Afganistanului.

Robert Gates, ministrul american al apărării, în Israel

Ministrul american al apărării, Robert Gates se află în Israel pentru convorbiri legate de reluarea procesului de pace în Orientul Mijlociu şi de controversatul program nuclear al Iranului. Gates a spus că Statele Unite speră ca Teheranul să răspundă pînă la toamnă ofertei americane de rezolvare a disputei referitoare la programul nuclear iranian. Gates a făcut aceste declaraţii după convorbirile avute cu omologul său israelian Ehud Barak, care a spus că Israelul păstrează pe masă toate opţiunile în privinţa programului nuclear al Iranului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse vizitează Ucraina

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril a sosit în Ucraina, la începutul unei vizite de 10 zile. Kiril a declarat că se află în această ţară ca pelerin şi că se roagă pentru unitatea bisericii. Biserica ortodoxă din Ucraina e divizată între Patriarhia Moscovei, care controlează cea mai mare parte a acestei bisericii şi o ramură mai mică a ei controlată de Patrirahia Kievului, care şi-a declarat independenţa de Patriarhia moscovită.

Chișinău: PD înclină spre o alianță post-alegeri cu partidele liberale

Vicepreşedintele Partidului Democrat Igor Klipii a declarat agenţiei Unimedia că formaţiunea sa ar prefera după alegeri o alianţă cu partidele liberale. Partidul Democrat, condus mai nou de fostul spicher comunist Marian Lupu, s-a prezentat în campania electorală drept un reprezentant al centrului politic, care nu ia parte la confruntarea dintre comunişti şi opoziţie.

Traian Băsescu, candidat preferat de alegători în România

În România, un nou sondaj de opinie arată că preşedintele Traian Băsescu ar fi candidatul cu cele mai mari şanse la alegerile prezidenţiale din toamnă. Sondajul CSOP sugerează că pentru Băsescu ar vota peste 36 la sută din alegători. Social-democratul Mircea Geoană ar avea 19 la sută din opţiuni, iar liberalul Crin Antonescu – 15%. În topul partidelor româneşti, se află în frunte cu câte aproximativ 30 de procente cele două formaţiuni din actuala coaliţie de guvernămînt, Partidul Democrat-Liberal şi Partidul Social-Democrat.

Președintele Rusiei despre posibilitatea „absorbirii” Georgiei și Ucrainei în Nato

Preşedintele Rusiei Dmitrii Medvdev crede că alianţa nord-atlantică nu este pregătită să „absoarbă” Georgia sau Ucraina ca membri NATO. Vorbind duminică la un post de televiziune rusesc, Medvedev a spus că NATO nu are nevoie de Georgia, cu „multele ei probleme”, şi că în cazul Ucrainei ar trebui să ţină seama de faptul că majoritatea populaţiei nu doreşte să facă parte din alianţă. Săptămâna trecută, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden a vizitat Georgia şi Ucraina şi le-a promis sprijin american pentru intarea în NATO.

Atac sinucigaș în Cecenia

Un atac sinucigaş cu bombă în capitala cecenă Groznîi a ucis cel puţin 5 oameni şi a rănit cel puţin 10. Atacatorul a încercat să intre într-o sală de concert cu câteva minute de începerea spectacolului, iar când poliţia l-a oprit la intrare, a detonat bomba sinucigîndu-se şi omorînd pe loc 4 poliţişti. O altă persoană a decedat în drum spre spital. Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov a spus că în spatele atacului se află rebelii islamişti care conduc o campanie violentă împotriva autorităţilor pro-ruse, campanie, după părerea sa, sortită eşecului.

Opoziția din Kirghistan cheamă la noi demonstrații de protest după alegerile prezidențiale contestate

În Kirghistan, opoziţia a prezentat duminică înregistrări video care ar dovedi că alegerile prezidenţiale de joi ar fi fost fraudate şi a anunţat că va organiza noi demonstraţii de protest. Alegerile prezidenţiale au fost câştigate cu aproape 90% din voturi de preşedintele în exerciţiu Kurmanbek Bakiev. Uniunea Europeană şi OSCE au constatat însă că alegerile nu au îndeplinit „standarde acceptabile”.

Alegerile din regiunea autonomă kurdă a Irakului

Rezultatele alegerilor în autonomia kurdă a Irakului sunt aşteptate în cursul zilei de astăzi. Se anticipează că cele două partide aflate la guvernare, Uniunea Patriotică din Kurdistan a preşedintelui irakian Jalal Talabani şi Partidul Democratic din Kurdistan vor rămâne la putere, în ciuda întăririi partidului de opoziţie, Lista Schimbării, care şi-a anunţat victoria în Sulaimaniyah, cel de-al doilea oraş ca mărime din regiune.

Demisia guvernatoarei statului american Alaska

Guvernatoarea statului american Alaska, Sarah Palin şi-a dat demisia. Într-un discurs de rămas bun în faţa câtorva mii de suporteri la Fairbanks, ea a spus că îşi va continua activitatea politică într-un cadru mai extins. Palin nu a dat detalii şi a refuzat să comenteze speculaţiile că ar avea de gând să candideze la preşedinţia Statelor Unite în 2012. Aproape total necunoscută cu un an în urmă, Palin a apărut în faţa publicului larg după ce a fost aleasă de candidatul prezidenţial republican, John McCain, să candideze la funcţia de vicepreşedintă a Statelor Unite în alegerile de anul trecut.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG