Linkuri accesibilitate

Ştiri

CEC obligată de Curtea de Apel să prezinte copiile listelor cu alegători

Curtea de Apel Chişinău a obligat Comisia Electorală Centrală să prezinte copiile listelor cu alegători solicitate de Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova, în cadrul unui proiect de monitorizare. La 20 iulie CEC a refuzat o solicitare în acest sens a Alianţei, spunînd că listele electorale nu sînt un document oficial. Comisia Electorală Centrală va ataca decizia Curţii de Apel la o instanţă superioară a declarat pentru Info-Prim Neo Iurie Ciocan, secretarul Comisiei.

Observatorii ENEMO decid să părăsească Moldova

Misiunea Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a decis să părăsească teritoriul Republicii Moldova, după ce preşedintele misiunii Serghei Tkacenco şi adjunctul său Edil Baisaev au fost reţinuţi de poliţie. Agenţia Info Prim Neo îl citează pe juristul Alexandru Postică de la Asociaţia „Promo-LEX”, cu declaraţia că poliţia le-a cerut celor doi să părăsească Moldova în 24 de ore. Alexander Cernenko, de la Comitetul Electoral din Ucraina, organizaţie ce face parte din ENEMO a declarat „Europei Libere” că mai multor observatori internaţionali ENEMO reţinuţi de poliţie în noaptea de luni spre marţi, li s-a pus în vedere să părăsească Moldova în 24 de ore.

Convorbiri George Mitchell - Beniamin Netaniahu despre aşezările evreieşti din teritoriile palestiniene

Trimisul special al Statelor Unite în Orientul Mijlociu George Mitchell a declarat că s-au înregistrat progrese în discuţiile pe care le-a avut cu premierul Beniamin Netaniahu despre conflictul israelo-palestinian. Convorbirile de azi, care s-au concentrat pe problema aşezărilor evreieşti din teritoriile palestiniene ocupate, se înscriu într-o nouă ofensivă diplomatică americană de a relansa procesul de pace din Orientul Mijlociu. În cadrul turneului său de patru zile în regiune, George Mitchell a vizitat Siria, Egipt şi Cisiordania.

Şeful Pentagonului cere Teheranului să poarte negocieri cu SUA pe tema dosarului nuclear iranian

Ministrul american al apărării Robert Gates a avertizat că Teheranul va avea de suportat sancţiuni aspre dacă nu răspunde la oferta Washingtonului de a dialoga pe marginea controversatului programului nuclear al Iranului. Naţiunile Unite au impus deja Iranului trei seturi de sancţiuni pentru că a refuzat să-şi oprească activităţile nucleare despre care comunitatea internaţională spune că sînt menite să construiască arma atomică. Iranul susţine că programul său nuclear are doar obiective paşnice.

Kiev: demonstraţie de protest împotriva Patriarhului rus Kiril

Aproximativ 5000 de persoane au participat la un marş de protest în capitala ucraineană Kiev împotriva vizitei în Ucraina a patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril. Ieri, patriarhul rus şi preşedintele ucrainean Victro Iuşcenko au avut un schimb dur de replici. Iuşcenko a spus că ucrainenii vor să aibă o biserică a lor, Kiril a răspuns că această biserică există deja, pentru că dacă n-ar fi aşa Ucraina nu ar exista. Patriarhia Kievului şi-a declarat independenţa faţă de biserica rusă după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Expert Grup: regimul de vize pentru români a contribuit la reducerea investiţiilor străine

Tensionarea relaţiilor politice Moldova şi România şi impunerea de vize pentru români au şubrezit comerţul cu România, peste 220 de companii moldo-române fiind obligate să-şi reducă sau să-şi suspende activitatea economică, a declarat Valeriu Prohniţki, directorul Centrului independent de analiză Expert Grup la o conferinţă de presă despre principalele cauze care au dus la reducerea investiţiilor străine în Republica Moldova. Programul anticriza al guvernului, care a aparut abia în iunie, nu contine actiuni concrete care ar putea restabili sectorul real al economiei, stimula consumul si diminua efectele negative de pe piata muncii, a mai spus directorul Expert-Grup.

Islamabad: eliberarea unor băieţi recrutaţi cu forţa de Talibani

Forţele de securitate pakistaneze au salvat mai mulţi băieţi cu vîrste între 6 şi 15 ani recrutaţi cu forţa de miliţiile Taliban pentru a fi folosiţi ca luptători sau atentatori sinucigaşi. Copiii sînt supuşi acum unui tratament psihiatric de evaluare şi reabilitare. Trupele pakistaneze luptă împotriva miliţiilor Taliban în mai multe regiuni de la graniţa cu Afganistanul.

Moartea coreografului american Merce Cunnigham

Merce Cunningham, coregraful american care a contribuit la reinventarea dansului modern, a încetat din viaţă la vîrsta de 90 de ani. Într-un omagiu publicat de ziarul „New York Times” se spune că Merce Cunnigham s-a numărat printre cei cîţiva coregrafi ai secolului 20 care au făcut din dans o formă majoră de artă, şi că poate fi încadrat alături de celebrii Serge Diaghilev şi Gerge Balanchine.

Anestezic puternic: cauza morţii lui Michael Jackson?

Poliţia americană bănuieşte că un puternic anestezic administrat lui Michael Jackson de medicul său personal pentru a-l ajuta pe cîntăreţ să doarmă a cauzat decesul acestuia.

Ministrul adjunct de interne susține că observatorii străini acreditați de CEC nu au fost reținuți de forțele de ordine

Potrivit Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului, mai multi observatori ai Misiunii ENEMO (Retea Europeana de Organizatii care Monitorizeaza Alegerile), aflati in mai multe raioane ale R. Moldova - Soroca, Vadul-lui Voda, Balti - au fost retinuti si interogatati de catre fortele de ordine, pentru ca nu ar fi avut acreditarea Comisiei Electorale Centrale.

Anterior, Comisia Electorala Centrala a refuzat sa ofere acreditari pentru mai multi observatori ENEMO, motivand ca SIS a decis ca acestia
sunt “periculosi pentru tara noastra” si “nu sunt demni sa monitorizeze alegerile”.

Solicitat de Europa Libera, ministrul adjunct al afacerilor interne, Valentin Zubic a declarat ca nici un observator strain care a fost acreditat din catre Comisiei Electorale Centrala, nu a fost retinut pana in prezent. In cazul celorlalte persoane straine aflate pe teritoriul R. Moldova "se intreprind masuri pentru a verifica legalitatea aflarii lor".

Plan al Ministerului de interne pentru menținerea ordinii la centrele de votare

În actuala campanie electorală au fost înregistrate mai puţine nereguli decît în cea precedentă, a anunţat la o conferinţă de presă şeful direcţiei de ordine publică din ministerul de interne de la Chişinău, Petru Corduneanu. El a mai spus că internele au adoptat un plan de menţinere a ordinii la cele 1954 sectii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova. 500 de politişti vor asigura ordinea la secţiile de votare şi pentru fiecare raion au fost desemnaţi cîte un vicecomisar şi doi adjuncţi care vor monitoriza procesul electoral.

Observatori internaționali reținuți în Moldova

Mai mulţi observatori internaţionali sînt reţinuţi în Moldova, a declarat Europei Libere Alexander Cernenko, de la Comitetul Electoral din Ucraina, organizaţie ce face parte din Reţeaua Europeană a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Deşi ENEMO a primit permisiunea autorităţilor moldovene să monitorizeze alegerile anticipate de la 29 iulie, doar 55 din cei 140 de observatori ai săi au fost acreditaţi de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. Potrivit lui Cernenko, în noaptea de luni spre marţi, poliţia moldoveană a reţinut mai mulţi observatori internaţionali (ucraineni, georgieni şi kirghizi) cărora le-a pus în vedere să părăsească ţara în 24 de ore. Alexander Cernenko a declarat Europei Libere că autorităţile moldovene nu doresc ca alegerile să fie monitorizate cum trebuie, din moment ce au refuzat să acrediteze observatori cu o lungă experienţă în acest domeniu în ţările lor şi peste hotare.

Observatori la alegeri din Rusia și Belarus obligați de poliție să părăsească localitatea Bălți

Cinci observatori din Rusia şi Belarus, care urmau să monitorizeze alegerile parlamentare anticipate la Bălţi, au fost obligaţi de poliţia din Bălţi să părăsească această localitate azi dimineaţă. Colonelul de poliţie Valeriu Poparcea, comisarul din Bălţi e citat de agenţia Deca Press cu declaraţia că observatorii respectivi nu aveau acreditări, şi că “în urma unor informaţii operative, cele cinci persoane ar fi urmat să facă probleme, inclusiv să organizeze dezordini în masă”.

Ministrul american al apărării în vizită în Irak

Ministrul american al apărării Robert Gates a sosit în Irak într-o vizită inopinată pentru a cere comunităţilor şiită, sunnită şi kurdă din această ţară să-şi rezolve disputele politice înainte de retragerea trupelor americane la sfărşitul lui 2011.

Convorbiri George Mitchell-Benyamin Netaniahu

Trimisul special american în Orientul Mijlociu George Mitchell a avut convorbiri cu premierul israelian Benyamin Netaniahu. Pe agenda discuţiilor ar fi urmat să figureze chestiunea coloniilor israelien în teritoriile ocupate, un subiect care a tensionat relaţiile dintre America şi Israel. După discuţiile de azi, Mitchell şi Netaniahu au declarat că au fost înregistrate progrese, fără să ofere însă detalii.

Discuții multilaterale asupra separatiștilor kurzi din nordul Irak-ului

Înalte oficialităţi din Turcia, Irak şi Statele Unite au discutat la Ankara problema separatiştilor kurzi încercuiţi în nordul Irakului. Rebelii kurzi luptă pentru autonomie în sud est Turciei din 1984. Zeci de mii de persoane au fost ucise în acest conflict. Turcia acuză administraţia kurdă autononmă din nordul Irakului că îi tolerează şi îi chiar ajută pe separatiştii kurzi şi a anunţat că va încerca să rezolve problema pe cale diplomatică, cooperînd cu Bagdadul şi cu kurzii irakieni.

Apel al lui Carl Bildt, ministrul de externe suedez pentru alegeri corecte și o agendă europeană a conducerii de la Chișinău

Uniunea Europeană îndeamnă Republica Moldova să evite la alegerile de mâine repetarea lunii aprilie. Declaraţia a fost făcută de ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, ţara căruia deţine preşedinţia Uniunii Europene, în urma întâlnirii de luni a miniştrilor europeni de externe la Bruxelles: „Nu dorim să vedem o repetare a celor văzute în aprilie şi sperăm că autorităţile moldovene vor folosi această ocazie pentru a demonstra că sunt gata să meargă înainte cu agenda europeană pe care o împărtăşim cu toţii”, a spus Carl Bildt.
Vinerea trecută la Chişinău, ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a declarat că Republica Moldova riscă izolarea internaţională dacă evenimentele din aprilie se repetă la alegerile de pe 29 iulie.

CEC refuză acreditarea a 11 observatori georgieni, reținuți pe aeroportul Chișinău

11 georgieni au fost reţinuţi luni dimineaţa la aeroportul din Chişinău, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să-i acrediteze în calitate de observatori la alegerile de mâine. Decizia a fost luată după consultaţi cu ministerul de Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, a declarat presei secretarul CEC, Iurie Ciocan. Georgienii care s-au aflat în sala de control a aeroportului începând cu dimineaţa zilei de ieri, au fost informaţi că vor fi expulzaţi azi dimineaţă cu următorul zbor spre Tbilisi, via Istanbul. Serghei Tkacenco, şeful reţelei ENEMO specializată în monitorizarea alegerilor, a declarat Europei Libere că observatorilor georgieni li se promisese acreditarea. El crede că reţinerea lor la aeroport este nejustificată, pentru că, în calitate de cetăţeni ai unei ţări din CSI, ar avea dreptul să intre liber în Republica Moldova.

Mandat prelungit al misiunii europene care monitorizează frontiera moldo-ucraineană

Mandatul misiunii europene care monitorizează graniţa moldo-ucraineană, inclusiv segmentul ei transnistrean, a fost prelungit, anunţă ministerul moldovean de Externe. Potrivit unui comunicat citat de Moldpres, mandatul a fost prelungit pe o perioadă de 2 ani, începînd cu 1 decembrie 2009. Înfiinţată în anul 2005 la cererea comună a preşedinţilor moldovean şi ucrainean, misiunea EUBAM are scopul să ajute cele două ţări să îmbunătăţească controlul graniţei, să prevină contrabanda cu bunuri, traficul de droguri şi persoane.

UE extinde cu un an misiunea de monitorizare din Georgia

Uniunea Europeană a decis să prelungească cu un an misiunea de monitorizare trimisă în Georgia în august 2008, după războiul ruso-georgian. Într-o declaraţie dată publicităţii la Bruxelles, miniştrii europeni de externe cer din nou Rusiei şi Georgiei să-şi retragă trupele pe poziţiile deţinute înainte de declanşarea conflictului. Şefii diplomaţiilor europene au cerut de asemenea autorităţilor din Osetia de Sud şi Abhazia să permită accesul neîngrădit al celor 246 de observatori europeni în aceste teritorii.

Convorbiri între președintele Ucrainei și patriarhul Kiril

Preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenco s-a pronunţat din nou pentru o biserică ortodoxă unită în Ucraina, independentă de Patriarhia Moscovei. El a făcut declaraţia la întâlnirea avută luni, la Kiev, cu patriarhul rus Kiril, la monumentul în memoria victimelor foametei din 1932-33. Patriarhul Kiril, aflat la debutul unei vizite de 10 zile în Ucraina, a respins însă cererea formulată de Iuşcenco. Kiril a descris Patriarhia Kievului, înfiinţată în anii 1990 prin ieşirea unor parohii ucrainene din subordonarea Patriarhiei Moscovei şi întregii Rusii, drept o „rană” pe trupul bisericii care trebuie vindecată.

Barack Obama în favoarea extinderii cooperării americano-chineze

Preşedintele american, Barack Obama s-a pronunţat pentru o cooperare extinsă între Statele Unite şi China, cele două ţări fiind în căutarea unor soluţii comune pentru revigorarea economiei globale şi combaterea schimbării climei. În deschiderea convorbirilor americano-chineze la nivel înalt la Washington, Obama a spus luni că cele două ţări au interese comune şi în ceea ce priveşte oprirea răspândirii armelor nucleare. Potrivit preşedintelui american, relaţiile dintre ţara sa şi China vor da forma secolului 21. Preşedintele chinez, Hu Jintao a spus că cele două ţări doresc o relaţie „pozitivă, constructivă şi cuprinzătoare”. Convorbirile americano-chineze de două zile urmează să se încheie astăzi.

George Mitchell, emisar american în Orientul Mijlociu cere părților să întreprindă pași în direcția păcii

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell a chemat Israelul, palestinienii şi ţările arabe să întreprindă paşi dificili pentru pacea în regiune. El a spus că toate părţile implicate trebuie să facă mai mult pentru depăşirea conflictului. În timpul convorbirilor în Cisiordania, Mitchell i-a spus liderului palestinian, Mahmud Abbas, că Washington-ul face tot ce-i stă în putere pentru a obţine o soluţie de pace cuprinzătoare. Între timp, ministrul american al Apărării, Robert Gates se află în Israel pentru convorbiri care includ şi problematica programului nuclear al Iranului.

Promisiune americană de relaxare a sancțiunilor economice împotriva Siriei

Statele Unite au făcut un prim pas pentru relaxarea sancţiunilor economice împotriva Siriei. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tommy Vietor a spus că emisarul pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui Obama i-a spus preşedintelui sirian, Bashar al-Assad că Statele Unite vor accelera procesul prin care unele produse pot fi scoase din regimul sancţiunilor. El a spus că se vor bucura de o atenţie specială produsele de export din ramura tehnologiilor informaţionale, echipamentele de telecomunicaţii, precum şi piese şi componente din domeniul securităţii zborurilor civile. Pe 24 iunie, Statele Unite au anunţat că-şi vor retrimite ambasadorul în Siria după o pauză de 4 ani.

Cetățean american de origine arabă condamnat la închisoare pe viață pentru complot de asasinare a președintelui George W. Bush

Cetăţeanul american, Ahmed Omar Abu Ali a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru participarea la un complot cu scopul asasinării fostului preşedinte George W. Bush. Noua sentinţă o înlocuieşte pe cea din 2006 care prevedea p o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, considerată prea blândă. Un avocat al lui Abu Ali a spus că acesta va face apel. Abu Ali s-a născut şi a învăţat în Statele Unite. El a fost găsit vinovat pe baza a şase capete de acuzare, inclusiv furnizarea sprijinului material pentru reţeaua teroristă al-Qaeda. Faptul că n-a reuşit să ducă la îndeplinire vreun atac l-a ajutat să evite condamnarea pe viaţă în 2006, dar argumentul nu a convins justiţia americană şi acum.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG