Linkuri accesibilitate

Ştiri

AMN semnalează un incident armat la Sângera - CEC consideră că incidentul e de competenţa MAI

Centrul de presă AMN a dat publicităţii un comunicat în care se arată că "in oraselul Sangera, municipiul Chisinau, reprezentanti ai PCRM au tras cu arma de foc in directia reprezentantilor AMN, pentru ca acestia le-au cerut sa inceteze actiunile considerate ca incalcari ale normelor electorale".

Alianta Moldova Noastra "cheama observatorii locali si internationali sa se deplaseze de urgenta in Sangera pentru a fixa aceste nereguli exceptionale. De asemenea cerem autoritatilor electorale si celor responsabile de asigurarea ordinii publice sa intervina operativ pentru a calma situatia in Sangera si a preveni agresiunile in toate localitatile tarii."

Un martor al incidentului a declarat Europei Libere ca a auzit focuri de arma in localitate. Iar corespondentul nostru relateaza ca Iurie Ciocan, secretarul CEC, a spus ca a trimis o echipa la Sangera, dar ca, atita timp cit incidentul nu s-a produs in sectia de votare, ministerul de interne ar trebui as fie raspunzator pentru ceea ce s-a intimplat.

Declaraţii la ieşirea de la urne: Dorin Chirtoacă, Marian Lupu, Vladimir Voronin

Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a declarat după ieşirea de la urne că doreşte stabilitate şi dezvoltare pentru Moldova. Voronin s-a referit "la prietenia sinceră" de care a dat dovadă Rusia în această perioadă grea pentru Moldova, o prietenie care nu va fi uitată. Voronin s-a referit şi la România: „România ar trebui să renunţe la trecutul său istoric şi la chestiuni legate de naţionalism, unionism şi la alte aspecte care nu permit relaţiilor noastre să devină ce ar trebui să devină”.

Preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu a declarat Europei Libere că singura cale de a scoate Moldova din criza politică este formarea unei coaliţii de unitate naţională: „Cunosc foarte bine mentalitatea conducerii partidului comunist. Această conducere nu are cultura politică necesară pentru dezvoltarea unui parteneriat politic egal şi eficient în interesul ţării”

Dorin Chirtoacă, unul din liderii Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a declarat postului nostru de radio că Partidul Comuniştilor ar fi pregătit unităţi militare care să-l ajute să rămînă la putere, dacă pierde alegerile: „Ei ar putea organiza acţiuni agresive într-o asemena situaţie, pentru că nu vor să accepte democraţia şi o conducere democratică”.

Bucureşti: România speră ca alegerile din Moldova să fie corecte

România se aşteaptă ca alegerile din Republica Moldova să fie corecte, iar această ţară să se comporte ca un stat european în desfăşurarea procesului electoral, a declarat, pentru postul român de televiziune, Iulian Fota, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu

„Cred că asta pînă la urmă, în acest moment, este principala aşteptare a Europei şi a comunităţii internaţionale faţă de Republica Moldova - alegerile să fie corecte, iar populaţia să fie lăsată să se exprime aşa cum doreşte”.

Bişkek: poliţia arestează zeci de demonstranţi ai opoziţiei

Poliţia kirghiză a arestat mai multe zeci de sprijinitiori ai opoziţiei care încercau să organizeze un marş de protest în capitala Bişkek împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale de săptămîna trecută, despre care opoziţia susţine că nu au fost corecte.

Vorbind la un miting în Bişkek, liderul opoziţiei Almazbek Atambaev a spus că, deşi Constituţia din Kirgistan dă cetăţenilor dreptul de a organiza adunări paşnice şi marşuri, guvernul şi-a depăşit atribuţiile, acţionînd cu violenţă împotriva celor care mărşăluiau spre Bişkek venind din provincia Chui, din vestul ţării.

Kiev: grup de intelectuali cer SUA şi UE să coopereze mai strîns cu Ucraina

Un grup de intelectuali ucraineni au trimis o scrisoare deschisă Uniunii Europene şi Statelor Unite cerîndu-le să dezvolte o relaţie de cooperare mai strînsă cu Ucraina. Potrivit serviciului ucrainean al Europei Libere, în scrisoare se spune că securitatea în Europa şi în spaţiul euro-atlantic nu e posibilă fără ca securitatea Ucrainei însăşi să fie asigurată, şi de aceea Parteneriatul Estic al Uniunii Europene este o improtantă unealtă pentru modernizarea acestei ţări şi a altora precum ea.

AMN semnalează o situaţie extrem de tensionată la Sângera, unde reprezentanţi PCRM au tras cu arma

Centrul de presă AMN a dat publicităţii un comunicat în care se arată că "in oraselul Sangera, municipiul Chisinau, reprezentanti ai PCRM au tras cu arma de foc in directia reprezentantilor AMN, pentru ca acestia le-au cerut sa inceteze actiunile considerate ca incalcari ale normelor electorale.

Situatia in localitate s-a tensionat la maxim, iar atacul armat din partea comunistilor poate genera o reactie necontrolata. La fata locului se deplaseaza o echipa de la staff-ul central de campanie al AMN condusa de Leonid Bujor, presedintele organizatiei de partid din municipiu.

Alianta Moldova Noastra cheama observatorii locali si internationali sa se deplaseze de urgenta in Sangera pentru a fixa aceste nereguli exceptionale. De asemenea cerem autoritatilor electorale si celor responsabile de asigurarea ordinii publice sa intervina operativ pentru a calma situatia in Sangera si a preveni agresiunile in toate localitatile tarii."

Un martor al incidentului a declarat Europei Libere ca a auzit focuri de arma in localitate. Iar corespondentul nostru relateaza ca Iurie Ciocan, secretarul CEC, a spus ca a trimis o echipa la Sangera, dar ca, atita timp cit incidentul nu s-a produs in sectia de votare, ministerul de interne ar trebui as fie raspunzator pentru ceea ce s-a intimplat.

Moldova pe locul 51 din 96 de ţări în ce priveşte legitimitatea guvernării

În cartea sa „Dreptul de a guverna: cum îşi cîştigă şi îşi pierd statele legitimitatea”, profesorul american Bruce Gilley alcătuieşte un top din 96 de ţări, potrivit unui scor al legitimităţii, care rezultă din evoluţiile sociale, economice şi politice din ţările respective. Primul loc este ocupat de Danermarca, ultimul de Rusia. Moldova se află pe locul 51, Ucraina pe locul 56.

Chișinău: Pragul de validare a alegerilor a fost depășit

Prezenta la urne a alegatorilor in Republica Moldova a depasit, la ora 16.00, pragul de validare. CEC a anuntat pentru acea ora o prezenta de 34,1 la suta, cu un procent mai mult decat baremul de validare a alegerilor de 33 de procente.
CEC a inregistrat pana la ora 16.00 o singura contestatie, insa deocamdata nu se cunoaste ce incalcare a fost semnalata.

Ministrul american al apărării Robert Gates a vizitat provincia kurdă din Irak

Ministrul american al apărării Robert Gates a vizitat regiunea semi-autonomă kurdă din Irak, la sfîrşitul vizitei de două zile pe care a făcut-o în această ţară. El s-a întîlnit cu preşedintele kurd Massoud Barzani, la Irbil, unde se află sediul guvernului kurd regional. Kurzii din nordul Irakului îşi dispută cu Bagdad-ul controlul asupra resurselor petroliere şi asupra unei linii de demarcaţie pentru un teritoriu revendicat în nordul ţării. Gates a promis marţi că Statele Unite vor ajuta la rezolvarea acestor dispute, adăugînd că ambele părţi trebuie să găsească o cale de rezolvare fără să utilizeze forţa.

Arestări ale participanților la un marș de protest anti-prezidențial în Kirghistan

Poliţia kirghiză a arestat mai multe zeci de sprijinitiori ai opoziţiei încercau să organizeze un marş de protest în capitala Bişkek împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale de săptămîna trecută, despre care opoziţia susţine că nu au fost corecte. Vorbind la un miting în Bişkek, liderul opoziţiei a spus că deşi Constituţia din Kirghistan dă cetăţenilor dreptul de a organiza adunări paşnice şi marşuri guvernul şi-a depăşit atribuţiile, acţionînd cu violenţă împotriva celor care mărşăluiau spre Bişkek venind din provincia Chui, din vestul ţării.

Confirmare a eliberării militantei iraniene pentru drepturile omului Shadi Sadr

Reprezentantul legal al avocatei pentru drepturile omului Shadi Sadr a confirmat eliberarea acesteia din închisoare contra unei cauţiuni de aproape 50 de mii de dolari. Shadi Sadr, cunoscută pentru activitatea ei în apărarea drepturilor femeilor din Iran, fusese arestată la 17 iulie. Ea face parte din cei 140 de deţinuţi eliberaţi marţi, după ce şeful justiţiei din Iran, aiatolahul Mahmud Haşemi Şarudi a ordonat eliberarea în masă, pe cauţiune, a tuturor celor împotriva cărora nu s-au formulat acuzaţii majore.

Convorbiri la nivel înalt americano-chineze

Secretarul de stat american Hilary Clinton s-a declarat plăcut impresionată de faptul că China împărtăşeşte temerile Americii faţă de eventualitatea ca Iranul să devină putere nucleară. Pe de altă parte, ministrul de finanţe, Timothy Geithner a anunţat că autorităţile de la Beijing au promis Statelor Unite să conlucreze pentru a revigora economia globală. Clinton şi Geithner au făcuta aceste declaraţii la capătul celor două zile de discuţii la nivel înalt americano-chineze care au avut loc la Washington.

O activistă de origine uigură cere o anchetă internațională asupra tulburărilor recente din China

O activistă de etnie uigură care trăieşte în exil în Statele Unite a declarat că aproape 10 mii de persoane au dispărut după violenţele interetnice care au avut loc la începutul acestei luni în provincia Xinjiang la începutul acestei luni. Vorbind în timpul unei vizite în Japonia care a nemulţumit autorităţile de la Beijing, Rebzia Kadeer a mai spus că e dezamăgită de felul cum au recţionat Statelor Unite la incidentele tragice din Xinjiang şi a cerut o anchetă interrnaţională asupra celor petrecute acolo.

Misiunea ENEMO anunță oficial retragerea observatorilor ei internaționali

Misiunea observatorilor Internaţionali ENEMO, care urma să monitorizeze alegerile din Republica Moldova, a difuzat miercuri la amiază o declaraţie în care anunţă că misiunea renunţă la monitorizare şi îşi retrage observatorii. În declaraţie se spune: „În condiţiile create de autorităţi este imposibil de efectuat o monitorizare complexă a alegerilor. În afară de atititudinea ostilă a autorităţilor, o parte din observatorii ENEMO au fost ameninţaţi de persoane necunoscute. În asemenea situaţie, Misiunea ENEMO nu poate garanta securitatea observatorilor săi şi este nevoită să-şi înceteze activitatea”.

ENEMO este o reţea europeană de monitorizare a alegerilor ce participă la observarea alegerilor în diferite ţări. CEC din Moldova a decis la 22 iulie să invite această reţea la observarea scrutinului in 29 iulie, însă ulterior a acreditat mai puţin de jumătate din observatori – 53 din 140 de observatori din 12 ţări ce au solicitat acreditarea.

Observatorii semnalează nereguli la Cahul

În oraşul Cahul pot fi văzute astăzi, în ziua scrutinului, afişe electorale, contrar prevederilor legislaţiei, transmite corespondentul Europei Libere. La secţia de votare nr. 7-11, amenajată în şcoala nr. 2 din Cahul stă afişată pe perete fotografia concurentului electoral Vladimir Voronin, iar pe un panou de pe strada centrală se văd afişe ale Partidului Liberal.
Observatorii din partea partidelor şi observatori independenţi de la Cahul au declarat Europei Libere că au înregistrat nereguli la întocmirea listelor de alegători, însă consiliul electoral Cahul a anunţat că până la amiază nu a fost depusă nici o contestaţie. Nicolae Brânză, un locuitor al oraşului Cahul, a declarat reporterului EL că a regăsit astăzi în lista electorală numele vecinilor săi decedaţi de câţiva ani.

Controluri riguroase ale miliției transnistrene asupra alegătorilor moldoveni

La posturile de control din apropierea satelor unde sunt aşteptaţi să voteze cetăţenii moldoveni din regiunea transnistreană, miliţia subordonată Tiraspolului îi supune unui control mai riguros ca de obicei pe oamenii şi pe unităţile de transport care se îndreaptă spre secţiile de votare, relatează corespondentul Europei Libere.
Şeful Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, a comunicat Europei Libere că unii oameni încearcă să ocolească posturile de control şi să ajungă la secţiile de votare pe drumuri mărginaşe. Pe malul Nistrului, in localităţile aflate sub jurisdicţia Chişinăului au fost amenajate 11 secţii de votare pentru moldovenii din toată regiunea transnistreană. Una din aceste secţii, cea de la Corjevo, a fost blocată în dimineaţa zilei de miliţie, iar oamenii au fost rugaţi să meargă să voteze în satele apropiate Ustia şi Cocieri. De o asemenea manieră alegerile au fost blocate la Corjevo la alte două scrutine precedente. Localitatea este sub dublă jurisdicţie, Tiraspolul pretinzând că are jurisdicţie exclusivă asupra ei.

Trei membre ale unui ONG din Belarus expulzate din Moldova

Trei cetăţene ale Belarusului care au sosit ieri în Republica Moldova au fost expulzate în noaptea de 28 spre 29 iulie. E vorba de trei tinere ale unei organizaţii neguvernamentale din Belarus, care spun că au venit în Moldova cu un grup de cetăţeni danezi, nu ca observatori la alegeri, ci ca să se întâlnească cu parteneri din ONG-uri si partide din Moldova. Ele spun că au venit în Moldova pentru o săptămână și că au fost duse de poliţie, în seara zilei de ieri, de la hotelul „Turist” la Comisariatul de poliţie Râşcani din municipiul Chişinău. De acolo, la ora 3 noaptea, au fost însoţite până la punctul de frontieră cu Ucraina de la Palanca.

Una din cele trei expulzate, Tatiana Coroliova, în vârstă de 27 de ani, a declarat Europei Libere că la graniţă le-a fost înmânat un document scris în limba română, dar nu li s-a explicat motivul expulzării. În document, semnat de comisarul de poliţie al sectorului Râşcani, Sergiu Paiu, se spune că cele trei tinere au încălcat legislaţia „activând în municipiul Chişinău fără autorizaţie de încadrare în câmpul muncii”. Deşi în document se spune că fetele au fost amendate pentru aceasta cu 600 de lei, tinerele au declarat Europei Libere că nu li s-a vorbit de amendă şi nici nu au plătit-o. Ele spun de asemenea că nu au muncit în Republica Moldova.

Solicitat de Europa Liberă, comisarul Sergiu Paiu a refuzat să discute la telefon. Nu este clar dacă a existat o decizie de judecată referitoare la expulzarea cetăţenelor Belarusului, aşa cum prevede Codul Contravenţiilor Administrative al Republicii Moldova.

LADOM semnalează nereguli și liste electorale întocmite greșit

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului anunţă că observatorii săi aflaţi la diferite secţii de votare au constatat liste electorale întocmite greşit, deşi funcţionarii electorali au fost solicitaţi să le actualizeze în mod adecvat. Potrivit LADOM, în secţiile nr. 216 şi nr.62 din Chişinău şi în secţia nr.5 din Leova în listele electorale sunt incluse persoane necunoscute de către proprietarii apartamentelor. LADOM mai notează, într-un comunicat, că „din cauza includerii eronate in liste electorale a datelor din buletinul de identitate unui alegător din secţia de votare 62 din Chişinău i-a fost limitat dreptul la vot”.

Locuitorii din Corjova pot vota în comunele învecinate Cocieri și Ustia

Comisia Electorala Centrala a dat publicităţii un comunicat in care anunţă ca a luat cunoştiinţă de "imposibilitatea desfăşurării procesului electoral în secţia 5 din comuna Corjova şi a stabilit că alegătorii din localitate pot vota in comunele Cocieri şi Ustia, la secţiile de votare 14 şi respectiv 13. Potrivit CEC, accesul la secţia de votare din comuna Corjova a fost blocat de autoritaţile locale de la Tiraspol. CEC mai precizează ca a sesizat Procuratura Generală despre aceasta situaţie.

Participare notabilă la vot în primele ore ale dimineții

Pina la ora 9 45 au votat 8,7 la suta din alegatori, informeaza agentia de presa InfoPrimNeo. Potrivit datelor de la Comisia Electorala Centrala cei mai activi alegatori pina la aceasta ora sint cei din raionul Donduşeni unde pina acum au votat 17,8 % dintre alegatori. Prezenta mare este si in raioanele Ocniţa, Rîşcani şi Anenii Noi.
La Chişinau pină la ora 9 45 au votat 5,7 % dintre alegatori.

OSCE declară că toți cei 300 de observatori ai organizației au fost acreditați de CEC

Misiunea internationala de observatori a OSCE este formata din 300 de persoane din 40 de tari. Exista 44 de observatori pe termen lung, 189 de observatori pe termen scurt din partea OSCE/ODIHR, 39 de parlamentari si angajati ai Adunarii Parlamentare a OSCE, 16 observatori de la Adunarea parlamentara a Consiliului Europei si 11 europarlamentari. Potrivit unui comunicat de presa al OSCE, echipa de monitorizare a alegerilor de astazi va face primele evaluari în cursul unei conferinte de presa planificata pentru miine, la ora 14.00.
Jens-Hagen Eschenbacher, din partea OSCE/ODIHR a declarat Europei Libere, cu putin timp in urma ca toti cei 300 de observatori ai OSCE sint desfasurati in Moldova, toti sint acreditati de catre Comisia Electorala Centrala si nu a fost nici o problema cu ei pina acum.

Incident major electoral în satul Corjova

Agențiile de presă înregistrează un prim incident major în cadrul alegerilor de astăzi, petrecut în satul Corjova, care deși se află sub jurisdicția autorităților de la Chișinău, este în fapt controlat de administrația transnistreană. Potrivit informațiilor, secția de blocare din Corjova a fost blocată la primele ore ale dimineții de cîteva sute de milițieni și cazaci, care au spart ușa și au luat urna de vot.
Citat de agenția „Știrea zilei”, observatorul Asociației Promo-Lex a declarat că la fața locului au sosit reprezentanți de la ambasada Statelor Unite, ai Consiliului Europei, OSCE și ai Comisiei Unificate de Control. Comisia Electorală Centrală urmează să decidă dacă sătenii din Corjova vor vota într-o altă zi sau se vor dirija spre o secție de votare din localitatea învecinată.

Potrivit MAI alegerile se desfășoară fără incidente, în condiții normale

Alegerile parlamentare din Republica Moldova se desfasoara, pina acum, in conditii normale si fara incidente a declarat pentru Radio Europa Libera, Ala Meleca, purtatorul de cuvant al MAI.
Doar accesul către secţia de votare din comuna Corjova a fost blocat în această dimineaţă de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol, a mai spus Meleca, care confirma ca politisti moldoveni si militieni transnistreni incearca sa asigure ordinea publica. Potrivit purtătoarea de cuvînt citat, ieri, organele de mentinere a ordinii publice au interogat 10 cetateni straini. Printre ei 5 ucraineni, care au ajuns la Chisinau, iar in pasaport nu aveau aplicata stampila de intrare in Republica Moldova. Au fost penalizati cu cate 1 000 de lei si cu expulzarea din tara. De asemenea, reprezentanti ai MAI au redus termenul de sedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru 3 cetateni belarusi si doua persoane venite din Federatia Rusa. Pe site-ul MAI pot fi gasite conditiile de aflare in Republica Moldova a cetatenilor straini, a mai precizat purtatoarea de cuvint a Ministerului moldovean de Interne.

R. Moldova: se votează în 1987 de secții de vot

Miercuri, la ora 7 dimineata in Republica Moldova au fost deschise 1987 de sectii de vot, din care 1954 in pe teritoriul Moldovei, inclusiv 11 in localitatile de pe malul Nistrului, pentru cetatenii moldoveni din regiunea transnistreana; 33 de sectii de votare au fost deschise pe linga misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova din strainatate. La urne sunt asteptati peste 2 milioane si jumatate de cetateni cu drept de vot. In R. Moldova se va putea vota si cu buletinul de identitate expirat si cu pasapoarte de tip sovietic, la fel cum cetatenii Republicii Moldova aflati peste hotare vor putea vota in baza pasaportului de calatorie, chiar daca temenul de intrare-iesire din tara de resedinta este expirat.

Poliţia moldoveană a expulzat mai multe persoane care doreau să monitorizeze scrutinul

Poliţia moldoveană a reţinut şi expluzat ieri mai multe persoane care doreau să monitorizeze alegerile parlamentare. Printre cei întorşi din drum s-au numărat cetăţeni georgieni, ruşi, ucrainieni şi din Republica Belarus.O organizaţie de monitorizare a alegerilor din estul Europei, pe nume ENEMO a anunţat ieri că se retrage cu totul din Moldova, după ce mulţi din observatorii ei au fost reţinuţi şi expulzaţi.

Potrivit presei de la Bucureşti, ziariştii români au avut şi ei probleme la intrarea în Republica Moldova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG