Linkuri accesibilitate

Ştiri

Talibanii ameninţă că vor sabota alegerile prezidenţiale din Afganistan

Militiile Taliban din Afganistan au lansat un apel la boicotarea alegerilor prezidentiale din 20 august. Militiile Taliban ameninta cu blocarea drumurilor, in ajunul scrutinului, pentru a impiedica desfasurarea votului.

Londra: anchetă privind modul în care s-a luat decizia participării Marii Britanii la războiul din Irak

La Londra incepe o ancheta parlamentara privind implicarea Marii Britanii in campania militara din Irak, condusa de Statele Unite. Intrebarea centrala este cat de veridice erau informatiile in baza carora s-a luat decizia de a participa la invazia din Irak si ce stiau cu adevarat membrii guvernului de atunci asupra calitatii informatiilor respective. Presedintele comisiei parlamentare a declarat ca va permite accesul publicului la cit mai multe audieri.

"O victorie a opoziţiei democratice" - preşedintele român Băsescu despre rezultatul alegerilor din Moldova

Presedintele Romaniei Traian Basescu a calificat rezultatul alegerilor din Moldova drept “o victorie a opozitie democratice”. Totodata el a respins acuzatiile formulate de presedintele Voronin la adresa politicii romanesti fata de Moldova drept “propaganda bolsevica”.

Basescu a facut aceste declaratii în cadrul unui interviu acordat postului public de radio din Bucuresti, interviu în care a vorbit si despre alegerile prezidentiale din Romania, programate pentru sfarsitul acestui an.

Basescu a declarat ca ia in calcul "in mod deosebit" varianta de a nu candida pentru inca un mandat. El a sustinut ca eventuala lui renuntare nu va pune în pericol supravietuirea politica a partidului de pe care l-a condus, Partidul Democrat Liberal.

Marian Lupu (PD) pledează pentru o largă coaliţie care să excludă PCRM

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, a spus din nou că formaţiunea sa politică nu va face o alianţă cu Partidul Comuniştilor. Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, citat de agenţia Reuter, Lupu a spus că o asemenea alianţă nu ar face decît să prelungească actuala stare de lucruri din Moldova, ceea ce nu este un lucru bun. Marian Lupu a precizat că formaţiunea sa politică doreşte să contribuie la un început constructiv, activ, în acord cu valorile sale, încercînd să formeze o largă coaliţie.

Bruxelles îndeamnă partidele să negocieze constructiv şi să formeze rapid un nou guvern

Partidele politice din Moldova trebuie să se angajeze într-un dialog deschis şi constructiv pentru a forma cîte mai repede cu putinţă a unui nou guvern, a declarat la Bruxelles Comisarul european pentru afaceri externe Benita Ferrero Waldner. Un apel similar a făcut şi coordonatorul politicii externe şi de securitate al Uniunii Europene Javier Solana. Ambele oficialităţi au salutat fapul că alegerile de la 29 iulie s-au desfăşurat paşnic, iar Solana a adăugat că Republica Moldova trebuie acum să-şi redobîndească stabilitatea politică.

V. Voronin ia notă de înfrîngerea electorală a PCRM

Partidul Comuniştilor este disponibil pentru un dialog cu toate forţele politice reprezentate în Parlamentul nou ales, a declarat liderul comuniştilor Vladimir Voronin. După ce a laut notă că mai mult de jumătate din alegatori au preferat să voteze pentru alte formaţiuni politice, Voronin a spus că PCRM va continua politica de consolidare a societăţţi moldoveneşti şi de menţinere a stabilităţii sociale.

Promo-Lex: creştere cu 1500 a numărului de alegători transnistreni care s-au prezentat la urne

Aproximativ 5 mii 5 sute de persoane şi-au exercitat pe 29 iulie dreptul la vot în regiunea transnitreană, cu o mie cinci sute mai mult decît la scrutinul din 5 aprilie, au anunţat observatorii asociaţiei Promo-Lex. Asociaţia noteazã cã numãrul celor care s-au prezentat la urne a crescut în ciuda controalelor riguroase instituite de miliţia transnistreanã în ziua alegerii la punctele de trecere. În localitatea Corjevo din raionul Dubãsari, nu s-a putut vota pentru că secţia de de vot a fost blocată de miliţieni şi persoane în civil.

Dorin Chirtoacă: Alegerile au fost o victorie asupra comunismului

Alegerile din 29 iulie pot fi considerate o victorie asupra comunismului, iar Republica Moldova va reveni la democratie, a declarat vicepreşedintele Partidului Liberal şi primarul oraşului Chişinău Dorin Chirtoacă. El a adugat că Partidul Liberal îşi propune împreună cu celelalet partide democratice să asigure respectarea principiilor unui stat de drept, promovarea unei economii de piata competitive, a presei libere şi justiţiei independente.

Observatorii OSCE, APCE şi UE subliniază nevoia unor reforme democratice în Moldova

Alegerile din 29 iulie au respectat multe din standardele internaţionale, dar procesul electoral a scos în evidenţă nevoia de reforme democratice pentru reinstaurarea încrederii opiniei publice din Moldova, se spune în raportul preliminar al misiunii de observatori internaţionali trimişi la alegerile anticipate din Moldova de OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi de Parlamentul European.

Hillary Clinton şi David Miliband reafiră angajamentul ţărilor lor în Afganistan

Marea Britanie şi Statele Unite vor continua să rămînă angajate în Afganistan, în ciuda pierderilor înregistrate în cadrul trupelor dislocate în această ţară. După convorbirile avute la Washington cu şefa diplomaţiei americane Hillary Clinton, ministrul britanic de externe David Miliband a spus că este o etapă grea pentru coaliţia internaţională condusă de NATO în Afganistan, dar şi-a exprimat speranţa că cetăţenii ţării sale sprijină operaţiunea din Afganistan.

22 de militari brtianici şi 39 americani au fost ucişi în Afganistan în luna iulie.

Bucureşti: Traian Băsescu nu crede că guvernul va putea respecta angajamentele faţă de FMI

Presedintele Traian Basescu nu crede ca Romania va fi capabila sa respecte angajamentele luate fata de Fondul Monetar International în schimbul unui imprumut de miliarde de dolari din cauza crizei financiare. Basescu se asteapta ca economia sa înregistreze o crestere negativa de peste -4 la suta, cifra pe care se bazau calculele cu FMI.

Teheran: poliţia îl împiedică pe Mir Hossein Mousavi să viziteze mormintele demonstranţilor ucişi

Poliţia iraniană l-a obligat pe unul din liderii opoziţiei Mir Hossein Mousavi să părăsească un cimitir din Teheran, la cîteva minute după sosirea sa acolo. Poliţia a împrăştiat de asemenea cîteva sute de persoane care se adunaseră la mormintele demonstranţilor ucişi cu ocazia protestelor anti-prezidenţiale de acum 40 de zile.

Centrul Independent de Jurnalism: Moldova Unu, EU TV, Prima TV şi NIT au reflectat incorect campania electorală

În perioada 20 - 28 iulie 2009, mai multe posturi de radio şi televiziune - între care Moldova Unu, EU TV, Prima TV şi NIT - au continuat să comită abateri de la principiile etice şi deontologice, ceea ce a afectat procesul de reflectare corectă a campaniei electorale, se spune în cel de-al cincilea raport de monitorizare realizat de Centrul Independent de Jurnalism, în cadrul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte — Coaliţia 2009.

Duşanbe: reuniune cvadripartită pe tema combaterii islamismului

Liderii din Afghanistan, Pakistan şi Tadjikistan au căzut de acord în cadrul unei reuniuni la Duşanbe să-şi coordoneze eforturile în combaterea violenţelor puse le cale de militanţi islamici. Preşedintele rus Dmitrii Medvedev va sosi astăzi la Duşanbe unde se va alătura discuţiilor pe teme de securitate dintre cele patru state.

Bucureşti: propunere de generalizare a învăţămîntului liceal

Ministrul roman a educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca va propune Parlamentului ca invatamantul liceal sa fie generalizat si obligatoriu. În acest moment, în Romania este obligatoriu invatamantul de 10 ani.

Marian Lupu împotriva unei alianțe politice a democraților cu comuniștii

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, a anunţat că formaţiunea sa politică nu va face o alianţă post-electorală cu partidul Comuniştilor. Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, citat de agenţia Reuter, a spus că o asemena alianţă nu ar face decît să prelungească actuala stare de lucuri din Moldova, care e departe de a fi bună. Marian Lupu a precizat că Partidul Democrat doreşte să contribuie la un început constructiv şi echilibrat, şi de aceea încearcă să creeze o coaliţie post electorală de largă reprezentare.

Președintele Traian Băsescu salută succesul opoziției democrate din R. Moldova

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, preşedintele României Traian Băsescu a spus că la alegerile din Moldova a fost înregistrat un success al opoziţiei democratice. Rugat să comenteze declaraţiile făcute pentru Radio România Actualităţi de preşedintele moldovean în exerciţiu Vladimir Voronin, care a afirmat că "este deschis pentru cea mai strînsă colaborare cu Romania”, Traian Băsescu a răspuns: "Preşedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a forma majoritatea de care are nevoie pentru alegerea noului preşedinte”.

Raportul preliminar al misiunilor OSCE și PACE pledează pentru nevoia de reforme democratice

Alegerile din 29 iulie au respectat multe din standardele internaţionale, dar procesul electoral a scos în evidenţă nevoie de reforme democratice necesare pentru reinstaurarea încrederii opiniei publice din Moldova, se spune în raportul preliminar al misiunii de observatori trimişi la alegerile anticipate din Moldova de Oficiul pentru Drepturile Omului din cadrul OSCE. Raportul a fost dat publicității la o conferință de presă comună a șefilor misiunilor de observatori ai instituțiilor europene.

Misiunea de observatori CSI califică alegerile de la 29 iulie ca democratice, în conformitate cu legea

Misiunea de observatori a Comunităţii Statelor Independente consideră că alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova s-au desfăşurat în deplină conformitate cu legislaţia electorală în vigoare, în conditii de pluralism politic. Misiunea de observatori CSI califică aceste alegeri ca fiind democratice, la care cetatenii au putut sa-si exercite liber dreptul la vot, a declarat la o conferinţă de presă, şeful misiunii de observatori CSI, Serghei Lebedev. La această oră urma să înceapă la Chişinău conferinţa de presă a misiunii de observatori din partea OSCE.

CEC anunță rezultatele parțiale ale alegerilor după numărătoarea a 98% din voturi

După numărarea a 98,3% din voturile valabil exprimate la alegerile din 29 iulie, Comisia Electorală Centrală a anunţat următoarele rezultate: Partidul Comuniştilor are 48 de mandate, Partidul Liber Democrat - 17, Partidul Liberal – 15, Partidul Democrat– 13 şi Alianţa Moldova Noastră – 8. Nu au fost încă prelucrate în totalitate voturile de la secţiile de votare din Dubăsari şi Străşeni şi cele de la secţiile de vot din străinătate. Rezultatele finale vor fi anunţate vineri, 31 iulie.

Conferință de presă a Coaliției 2009 la care alegerile au fost calificate drept doar parțial libere

„Coaliţia 2009” consideră ca alegerile din 29 iulie au fost incorecte şi parţial libere, făcînd referire la situaţia alegătorilor din Transnistria, a celor aflați peste hotare şi a studenţilor. Reprezentanţii “Coaliţiei 2009” au spus la o comnferinţă de presă că în timpul campaniei electorale au fost înregistrate zeci de cazuri grave de intimidare a candidaţilor.

Primul caz de infecție cu virusul H1N1 în R. Moldova

În Moldova a fost înregistat primul caz de infecţie cu virusul de tip A (H1N1), cunoscut sub numele de virusul gripei porcine. E vorba despre o tînară care recent s-a întors din străinătăte. Pacienta e internată la Spitalul Clinic de Boli Contagioase „Toma Ciorba” din Chişinău, iar starea ei de sănătate este satisfăcătoare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că pînă acum au fost înregsitrate 175.785 de cazuri de îmbolnăvire în 150 ţări ale lumii, dintre care 1116 s-au soldat cu decesul pacienţilor. Medicii susţin ca rata mortalităţii din cauza acestui virus nu este mai mare decît cea a gripei sezoniere.

Londra: declanșarea anchetei asupra angajării Marii Britanii în războiul din Irak din 2003

În Marea Britanie începe astăzi o anchetă asupra cauzelor implicării acestei ţări în războiul din Irak. Cei care s-au opus trimiterii de trupe britanice în Irak speră ca ancheta să clarifice acuzaţiile privind manipularea de informaţii secrete pentru a justifica decizia luată de guvernul de la Londra de a se alătura invaziei Irakului condusă de Statele Unite în 2003. Iniţial, premierul britanic Gordon Brown a spus că audierile din timpul anchetei se vor ţine cu uşile închise, dar a revenit asupra acestei deczii după ce a fost acuzat că încearcă să ascundă rezultatele anchetei.

Doi diplomați ucrainieni expulzați din Rusia

Doi diplomaţi ucraineni de la Moscova au fost expulzaţi din Rusia, ca ripostă la o măsură similară ordonată de autorităţile de la Kiev împotriva a doi diplomaţi ruşi.

Schimb de focuri între militari din Oseția de Sud și Georgia

Autorităţile georgiene şi cele din Osetia de Sud se acuză reciproc pentru declanşarea unui schimb de focuri în regiunea separatistă. Nu s-au înregistrat victime. Situaţia în zonă e în continuare tensionată, după războiul ruso-georgian care a avut loc aici acum un an.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG