Linkuri accesibilitate

Ştiri

Deputaţi din Bundestag salută înţelegerea de principiu a PLDM, PL, PD şi AMN

Într-un comunicat de presa, deputatii Parlamentului Federal al Germaniei Manfred Grund (CDU/CSU), Michael Link (FDP), Markus Meckel (SPD) si Rainder Steenblock (Alianta 90/Partidul Verzilor) declara ca sustin decizia celor patru presediti ai partidelor PLDM, PL, PDM si AMN de a crea guvernul de coalitie “Alianta pentru integrarea europeana”. Cei patru deputati germani arata in continuare ca Republica Moldova are nevoie cat mai rapid de un guvern capabil de actiune, dat fiind ca este confruntata cu probleme serioase pe plan economic si politic, in conditiile unei situatii bugetare dezastruoase. In aceasta situatie, se adauga in comunicat, este nevoie de un simt profund al raspunderii din partea tuturor grupurilor politice din tara. Asta include si o intelegere dintre toate fractiunile din parlament privind noul presedinte al tarii, si independent de asta, instalarea imediata a unui guvern de coalitie.

In incheiere, parlamentarii germani sustin ca, fara sustinere din partea Uniunii Europene si a institutiilor financiare internationale, nu va fi posibila stabilizarea financiara, economica si politica a tarii.

Parisul anunţă eliberarea din detenţie la Teheran a angajatei ambasadei franceze

Oficiul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a făcut cunoscut că Nazak Afshar, angajata ambasadei franceze la Teheran judecată pentru participare la protestele post-electorale din Iran, a fost eliberat din închisoare. Într-o declaraţie dată publicităţii marţi se spune că preşedintele Sarkozy a discutat deja cu Afshar şi că încearcă să obţină acum eliberarea asistentei universitare franceze Clotilde Reiss, de asemenea judecată în Iran. Afshar şi Reiss sunt acuzate de participare la protestele împotriva realegerii preşedintelui Mahmud Ahmadinejad în luna iunie.

Bratislava: accident minier soldat cu 20 de morţi

Autorităţile slovace cred că 20 de mineri au murit în cel mai grav accident minier al ţării. Ministrul economiei Lubomir Jahnatek a declarat că este clar că nimeni nu putea supravieţui exploziei produse luni într-o mină din oraşul Handlova din centrul Slovaciei. Echipele de salvare au recuperat deocamdată şapte cadavre. Explozia s-a produs când minerii încercau să stingă un incendiu în galeriile de la 330 de metri adâncime.

ONU şi UE cer eliberarea lui activistei din Myanmar Aung San Suu Kyi

Secreatrul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a activistei pro-democraţie din Myanmar Aung San Suu Kyi. Un tribunal a decis că laureata premiului Nobel pentru pace s-a făcut vinovată de încălcarea regulamenntului de arest al domiciliu, după ce în luna mai a fost vizitată de un american neinvitat. Uniunea Europeană a cerut şi ea eliberea dizidentei, spunînd că va risposta cu noi măsuri împotriva regimului militar din Myanmar. Aung San Suu Kyi şi-a petrecut ultimii aproape 14 ani în arest la domiciliu.

Anders Fogh Rasmussen pledează pentru transformarea Consiliului NATO-Rusia într-un forum de cooperare strategică

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen s-a pronunţat pentru un parteneriat strategic mai strîns cu Rusia. Într-o convorbire avută la Bruxelles cu trimisul special al Rusiei la Alianţa Nord Atlantică Dmitri Rogozin, Rasmussen a spus că Consiliul NATO Rusia ar trebui să devină un forum al cooperării în probleme strategice.

Muenchen. fost ofiţer al Wehrmacht-ului condamnat la închisoare pe viaţă pentru executarea unor ostateci italieni

Un tribunal din Munchen a condamnat la închisoare pe viaţă un fost ofiţer al armatei naziste pentru executarea a zece civili în nordul Italiei la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial. Joseph Scheungraber avea 25 de ani cînd au fost executaţi italienii ca respresalii pentru uciderea de către partizani a doi militari germani.

BNS, Chişinău: preţul produselor agricole a scăzut cu 50% faţă de 2008

Preţurile la produsele agricole au scăzut aproape cu jumătate faţă de anul trecut, a anunţat Biroul Naţional de Statistică de al Chişinău. Potrivit expertului IDIS Viorel Chivrigă, citat de Info Prim Neo, această scădere a fost determinată de reducerea cererii de pe pieţele externe, iar asta duce la diminuarea veniturilor agricultorilor. Chivrigă spune că această situaţie va avea efecte negative asupra recoltei următoare.

Reporteri fără Frontiere condamnă încarcerarea unui ziarist kazah

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere s-a declarat indignată de condamnarea la trei ani de închisoare a unui jurnalist din Kazahstan pentru publicarea de documente secrete. Ramzan Yesergepov a fost judecat şi condamnat pentru că a dat publicităţii o scrisoare despre care suţine că dovedeşte legăturile dintre un om de afaceri şi Comisia Naţională de Securitate din Kazahstan. Reporteri Fără Frontiere consideră că această sentinţă este o violare a libertăţii de expresie şi a cerut revenirea asupra ei.

Asasinarea unui jurnalist din Daghestan - al treilea ziarist asasinat în Daghestan în ultimele 18 luni

Un jurnalist care lucra la un ziar local din Republica Daghestan a Federaţiei Ruse a fost asasinat în apropiere de capitala regională Mahacikala. Malik Ahmedov, care lucra la un ziar de limbă avară, este al treile ziarist asasinat în Daghestan în ultimele 18 luni.

Alexandru Moșanu: AIE unică șansă de revenire la normalitate a R. Moldova

Constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană este unica şansă ca Republica Moldova să revină la normalitate şi să se debaraseze pentru totdeauna de comunism, a declarat primul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, profesorul Alexandru Moşanu, citat de Info-Prim Neo. Moşanu spune că deşi declaraţia de constituire a Alianţei e dătătoare de speranţe într-un viitor mai bun pentru toţi moldovenii, indiferent pentru cine au votat ei la 29 iulie, din ea lipseşte referirea la pluralismul politic, foarte necesar după ce comuniştii încălcat timp de opt ani drepturile şi libertăţile omului şi şi-au impus ideologia ca ideologie de stat.

Activista pro-democrație Aung San Suu Kyi repusă sub arest la domiciliu în Myanmar

Un tribunal din Myanmar a decis că activista pro-democraţie Aung San Suu Kyi a încălcat legea siguranţei şi a ordonat repunerea ei în arest la domiciliu, după ce un american a traversat înot lacul din faţa locuinţei ei pentru a o întîlni. Iniţial, tribunalul o condamnase pe laureata premiului Nobel pentru pace la trei ani închisoare cu muncă silnică, dar şeful regimului militar din Myanmar a comutat sentinţa. Uniunea Euroepană a condamnat pedeapsa şi a cerut eliberarea lui Aung San Suu Kyi.

Dmitri Medvedev critică Ucraina pentru o atitudine calificată drept anti-rusă

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a criticat aspru conducerea Ucrainei, spunînd că atitudinea ei anti-rusească deteriorează relaţiile dintre cele două ţări. Într-o scrisoare deschisă către preşedinteel Victor Iuşcenco, Medvedev îl anunţă pe acesta că va amîna numirea unui nou ambasador rus la Kiev pînă cînd relaţiile ruso-ucrainene nu se îmbunătăţesc. Preşedintele rus îi acuză de asemenea pe liderii ucraineni că încearcă să submineze legăturile economice cu Rusia, punînd astfel în pericol livrările energetice către Europa. Medvedev mai spune că Ucraina se face vinovată alături de Georgia de crimele săvîrşite în Osetia de Sud, scena războiului ruso-georgian de anul trecut.

Doi activiști ai unui ONG din Cecenia asasinați la Groznîi

Zarema Sadulayev, activistă pentru drepturile omului şi soţul ei Alik Djhabrailov au fost asasinaţi în capitala Groznîi, după ce au fost răpiţi ieri din sediul organizaţiei neguvernamentale pe care o conduceau, care se ocupă cu ajutarea copiilor ce au de suferit de pe urma conflictului ruso-cecen. Această crimă a avut loc la mai puţin de o lună după asasinarea unei alte activiste Natalia Estemirova.

Anchetatorii Consiliului Europei împiedicați să întîlnească o familie de albanezi din Kosovo

O echipă de anchetatori a Consiliului Europei nu a putut să întîlnească o familie albaneză bănuită că ar fi implicată în răpirea şi uciderea unor sîrbi Kosovo, ale căror organe interne ar fi fost folosite ulterior în traficul ilegal cu organe. Cîţiva săteni furioşi au blocat accesul echipei Consiliului Europei – care era însoţită de poliţişţi – la familia Katuci, ai cărei membri au declarat că nu au făcut nimci rău. În 2004, anchetatori ONU le-au percheziţionat casa şi au gasit urme de sînge, truse de prim ajutor şi seringi îngropate în pămînt. Cazul din 2004 a fost clasat după ce sătenii nu i-au lăsat pe anchetatori să exhumeze mai multe cadavre dintr-un cimitir din apropierea satului.

Phillip Gordon, asistent al secretarului de stat american va vizita vineri R. Belarus

Asistentul secretarului de stat pentru probleme europene şi eurasiatice Phillip Gordon va face o vizită vineri în Belarus, unde se va întîlni cu oficialităţi guvernamentale şi cu lideri ai opoziţiei. Va fi prima vizită la Minsk a unei înalte oficialităţi americane din martie 2008, cînd autorităţile acestei ţări i-au cerut ambasadorului american să părăsească republica Belaraus ca urmare a sancţiunilor impuse de Washington regimului Lukaşenka. Statele Unite şi Uniuena Europeană îl acuză de ani de zile pe Aliaksandr Luakşenka pentru măsurile represive împotriva oponenţilor politici, a presei independente şi pentru falsificarea alegerilor în urma cărora a cîştigat un al treilea mandat ca preşedinte.

Cererea de extrădare în SUA a traficantului de arme Viktor Bout respinsă de un tribunal din Tailanda

Un tribunal din Tailanda refuzat cererea de extrădare în Statele Unite sub acuzaţia de terorism a traficantului de arme rus Viktor Bout, supranumit Negustorul Morţii, care e implicat în cele mai notorii conflicte armate din lume din ultimele decenii. Washingtonul doreşte să-l judece pe Bout sub acuzaţia că ar fi livrat arme Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia FARC, o grupare radicală da stînga, clasificată de Statele Unite drept organizaţie teroristă. În motivarea deciziei, tribunalul tailandez spune că Tailanda nu consideră că FARC e organizaţie teoristă. Statele Unite au la dispoziţie 72 de ore pentru a face recurs.

Lucrările de reconstrucție la Parlament și Președinție ar putea fi înghețate de noul guvern

Lucrarile de reconstructie la cladirile Parlamentului si a Presedintiei, devastate de manifestanti pe 7 aprilie, ar putea fi inghetate de noua guvernare. Declaratii in acest sens a facut intr-un interviu Europei Libere expertul economic Veaceslav Negruta, membru al PLDM. Cu siguranta, reconstructia atat a Parlamentului, cat si a Presedintei, nu se afla printre prioritatile de pe agenda noii guvernari, a spus Negruta. El a spus ca atat devizul de cheltuieli, de aproximativ 500 de milioane de lei, cat si volumul lucrarilor prevazute la cele doua edificii sunt intentionat exagerate, lasand sa se inteleaga ca asta s-a facut pentru a promova interesele de afaceri ale unor firme apropiate de guvernarea comunista. In vremuri de criza, crede Veaceslav Negruta, este mult mai rezonabil ca Legislativul sa-si tina sedintele in sala Palatului Republicii, inchirierea careia este oricum mai ieftina decat reparatia cladirilor Parlamentului si a Presedintei

Negocierile dintre liderii AIE au continuat pe tema programului de guvernare și a structurii viitorului parlament și guvern

Liderii celor 4 partide necomuniste Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra, ce au constituit Alianta pentru Integrare Europeană, au discutat ieri despre programul de guvernare, structura viitorului parlament si a viitorului guvern. Potrivit agentiei Imedia, care citeaza declaratia liderului PLDM Vlad Filat, un dialog cu reprezentatii partidului comunistilor va incepe doar dupa constituirea noului parlament. Unul din liderii partidului comunistilor, deputatul Vladimir Turcan a declarat postului nostru de radio ca cele 5 principii ale Aliantei pentru Integrare Europeana nu ar fi decit o reluare a principiilor guvernarii comuniste dintre 2005 si 2009.

Scădere importantă a volumului exporturilor românești în R. Moldova

Volumul exporturilor romanesti catre Republica Moldova a scazut cu peste 55 la suta, informează Biroul National de Statistica de la Chisinau. In ceea ce priveste volumul exporturilor către Republica Moldova, Romania se plaseaza in prezent pe pozitia a 4-a dupa Ucraina, Kazahstan si Rusia. Potrivit agentiei Unimedia, peste 200 de companii romanesti au fost obligate sa isi suspende activitatea in Moldova datorita obligativităţii vizelor pentru cetatenii romani, masura adoptata de guvernul Greceanii imediat dupa violentele din 7 aprile 2009.

2 cazuri de gripă porcină în R. Moldova

În perioada mai - august în R. Moldova au fost investigate 40 de cazuri suspecte la infectia gripala A(H1N1), virusul gripei porcine. În 38 de cazuri testele pentru virusul gripal A(H1N1) sunt negative. Pina ieri testele de laborator au stabilit 2 cazuri pozitive : o tânara de 24 de ani, care a revenit dintr-o calatorie din mai multe tari europene, si un copil de 1 an si 5 luni, care a fost în contact cu bolnava. Cele doua persoane au urmat tratament si sunt în afara oricarui pericol.

Secretarul general Nato se întîlnește la Bruxelles cu ambasadorul rus Dmitri Rogozin

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmusen se intilneste astazi la Bruxelles cu ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. Pe agenda convorbirilor se află modalitatile de intarire a colaborarii in domeniul schimburilor de informatii si de depăsire a divergentelor. La acest capitol, scriu agentiile internationale de presa, va fi discutata situatia trupelor rusesti desfasurate in regiunea Osetia de Sud a Georgei.

Proiect de lege ce sporește atribuțiile militare ale președintelui Rusiei

Preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedev a avansat un proiect de lege prin care presedintelui Federaţiei Ruse i se măresc atributiile in domeniul militar. Astfel, liderul de la Kremlin va putea sa dispună desfasurarea de trupe rusesti intr-o ţara terţă, pentru a o apăra de agresiune, pentru a-i proteja pe cetatenii si militarii rusi aflati in orice altă tara şi pentru a lupta impotriva pirateriei navale. Proiectul de lege, afisat pe site-ul official al Kremlinului, a apărut dupa ce mai multe medii de informare ruse si straine au adus in discutie legalitatea actiunilor militare de anul trecut din regiunea Osetia de Sud a Georgiei, actiuni ordonate de liderul de la Kremlin. Pentru a deveni lege, proiectul preşedintiei ar trebui sa fie transpus intr-un decret al Consiliului Federatiei, camera superioara a parlamentului rus.

In Oseția de Sud au loc manevre militare ale armatei separatiștilor

Oficialităţi militare din Osetia de Sud, regiunea separatista a Georgiei, au anuntat pentru astazi exercitii militare de amploare. Potrivit corespondentilor serviciului rusesc al postului nostru de radio, la manevrele militare planificate pentru astazi vor lua parte toate efectivele fortelor armate din regiunea separatista. Scopul exercitiului ar fi, “sa se pregateasca sa faca fata oricărei agresiuni a inamicului”. Recent s-a implinit un an de la declansarea razboiului de cinci zile ruso-georgian din Osetia de Sud. Independenta provinciei a fost recunoscuta de Rusia si de Nicaragua.

Un adjunct al secretarului de stat american va face o vizită de o zi în Belarus

Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eroasiatice, Philip Gordon va vizita la acest sfirşit de saptamina Belarusul. Philip Gordon va fi oficialitatea cea mai inalta americana care se va afla la Minsk din martie 2008, cînd autorităţile de la Minsk au cerut retragerea emisarulului Washingtonului, din cauza impunerii unor sanctiuni regimului preşedintelui Aleksandr Lukashenka. In cursul vizitei de o zi, adjunctul secretarului de stat american se va intilni cu inalte oficialităţi de la Minsk si cu lideri ai opozitiei.

Răpirea la Groznîi a doi activiști ai ONG-ului „Salvați generațiile”, care milita pentru ajutarea copiilor din Cecenia

Aleksandr Cerkasov, presedintele organizatiei non guvernamentale de apărare a drepturilor omului, Memorial a anuntat că persoane neidentificate au pătruns ieri in sediul unei organizatii caritabile de la Groznii si i-au răpit pe sefa organizatiei caritabile “Salvati generatiile”, Zarema Sadulaieva si pe sotul acesteia. Organizatia ii ajuta pe copiii care au avut de suferit în urma razboaielor ruse cecene din ultimii 15 ani. Răpirea vine dupa ce luna trecuta trecuta o importata militanta pentru drepturile omului din Cecenia, Natalia Estemirova fost rapita si apoi omorita de persoane ramase neindentificate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG