Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul economiei, Igor Dodon a promis un bilanț al activității din ultimele 7 luni

Ministrul economiei, Igor Dodon a promis, in şedinta de guvern de vineri, ca in cel mult două săptămâni va prezenta un bilanţ economic al ultimelor 7 lui. El a respins criticile unor lideri ai opozitiei si experti independenti ca guvernul comunsit ar actiona fără responsabilitate, emiţînd hârtii de valoare de stat. Este o solutie pe termen scurt. Pe termen mediu si lung insa, Moldova are nevoie de un acord de Fondul Monetar Internaţional – a mai declarat Dodon. Cea mai mare scadere economica, a mai declarat Dodon, s-a înregistrat in mai, acum s-ar observa primele semnte de redresare dar in august, Moldova s-ar putea confrunta cu o fază de deflaţie, semn că cererea este în scădere.

Atentat cu bombă în Afganistan în fața sediul Nato din Kabul

In faţa comandamentului forţelor NATO din Kabul a explodat un automobile capcana. 7 persoane au fost ucise, alte 91 rănite. Explozia a avut loc in perimentul intrării principale. În aceeaţi zonă se mai găsesc ambasadele Indiei, Spaniei, Italiei si Statelor Unite, precum si palatal prezidenţial.
Un purtător de cuvânt al miliţiilor Taliban a declarat agentiei Reuters că ţinta reală era ambasada americană, unde militiile nu au putut însă ajunge.
În cinci zile, pe 20 august, în Afganistan sunt programate alegeri presideţiale şi locale.

Senatorul american Jib Webb poartă convorbiri cu liderii din Mianmar

Senatorul american Jim Webb se afla în Mianmar pentru convorbiri cu conducerea militară a ţării. Se presupune că Webb va discuta soarta cetăţeanului american arestat in mai, dupa ce a trecut un lac inot şi a ajuns la casa liderei opoziţiei Aung San Suu Kyi, care este in arest la domiciliu. Americanul a primit o pedeapsa de 7 ani inchisoare cu muncă silnica. Jim Webb este preşedintele subcomisiei pentru Asia de est şi Pacific din Congresul american.

Asif Chaudhry, ambasadorul american la Chișinău: Statele Unite vor continua să sprijine Moldova

Moldova nu trebuie sa aleaga intre Est si Vest, nu exista nici un motiv ca sa nu poata fi o punte intre Est si Vest” – a declarat ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, într-un interviu cu radio Europa Libera. Totodată el a pledat pentru o cit mai larga colaborare intre partidele parlamentare, care sa dea stabilitate noului guvern, asigurand astfel reintoarcerea Fondului Monetar International in Republica Moldova. Iar această stabilitate va fi obtinută numai după ce a fost ales preşedintele ţării.
Intrebat dacă acordurile de principiu pe care Moldova le-a negociat cu Rusia si China pentru imprumuturi de aproximativ un miliard 500 de miliane de dolari ar putea impiedica un viitor acord cu FMI, ambasadorul Chaudhry a declarat ca fiecare tara isi decide singură politica de imprumuturi. „Statele Unite vor continua sa sprijine Moldova, cum si cit vor putea, pentru a asigura dezvoltarea economica a tarii” – a ţinut să precizeze ambasadorul Chaudhry.

Fonduri europene de 45 de milioane de euro acordate sectorului de aprovizionare cu apă din R. Moldova

Comisia Comunitatilor Europene va acorda R. Moldova 45 milioane euro in cadrul Programului de suport a sectorului de aprovizionare cu apa. Durata programului este de 5 ani, transmite agentia Info-Prim Neo. Din cele 45 mln euro, 37 vor fi acordate in calitate de sprijin direct la buget, 6 mln – pentru implementarea activitatilor pilot din raionul Nisporeni, 3 mln – in forma de asistenta tehnica, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului de la Chişinau. Suma de 37 mln euro urmeaza a fi debursata in bugetul de stat in trei transe. Transele II si III vor fi conditionate de realizarea activitatilor prevazute in matricea de politici a programului.

Cetățenii R. Moldova vor putea obține vize de ședere pe termen îndelungat în Spania de la ambasada acesteia la Kiev

Din 17 august, cetatenii R. Moldova au o posibilitate în plus de obtinere a vizelor de lung sejur pentru Spania – la Ambasada Spaniei, din Kiev. Pâna acum moldovenii puteau obtine aceste vize doar la Bucuresti, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Viza de tip D permite o sedere de lunga durata pe teritoriul Spaniei, în scop de munca, studii sau de întregire a familiei. Actele care vor fi prezentate pentru obtinerea vizei la Ambasada Spaniei de la Kiev, necesita traducere oficiala în limba spaniola, precum si apostile.

Rusia are o rată negativă de creștere a populației

Ministrul sanătatii si dezvoltarii sociale de la Moscova, Tatiana Golikova a declarat ca populaţia Federatiei ruse este de 142 de milioane. Rata naşterilor este de 12,1 la mia de locuitori, iar rata deceselor este mai mare de 14, 6 la mia de locuitori. Consiliul prezidenţial la care a fost facuta aceasta declaratie va dezbate modalitati de combatere a tendintei descrescătoare a populatiei Rusiei pina in 2050, propunind reducerea ratei deceselor la 10 la mia de locuitori.

Intrevedere la Soci între președintele rus Medvedev și cancelarul Germaniei, Angela Merkel

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedeev şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel au avut astazi o intrevedere la Soci. In declaratiile comune facute dupa convorbiri, cei doi lideri au vorbit despre posibilitatile țărilor lor de a-si intari colaborarea economica şi relatiile comerciale. Preşedintele de la Kremlin a spus ca un exemplu de colaborare ruso-germana de succes este Coridorul de Nord, proiect care a continuat chiar in perioada de recesiune economica. Coridorul ar trebui sa fie gata in 2011 si ar urma sa transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze catre Germania. Cancelara Germaniei a cerut liderului de la Kremlin sa investigheze recentele crime din Cecenia impotriva unor activisti pentru drepturile omului şi sa le condamne public. Medvedev a spus ca aceste crime ar fi motivate politic şi menite sa destabilizeze regiunea nord caucaziana.

Statele Unite critică vizita premierului Putin în regiunea abhază

Statele Unite au criticat recenta vizita in regiunea Abhazia din Georgia a premierului rus Vladimir Putin spunind ca Rusia şi alte ţări din regiune trebuie sa inteleaga ca trebuie sa respecte granitele international recunoscute ale Georgiei si integritatea ei teritoriala. Putin a promis la Suhumi un ajutor militar de jumatate de miliard de dolari pentru autoritatile locale.

Phillip Gordon, asistent al secretarului de stat american s-a întîlnit la Minsk cu lideri ai opoziției și diverse oficialități

Asistentul Secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, Philip Gordon s-a aflat astazi la Minsk unde s-a intilnit cu lideri ai opozitiei si cu reprezentati ai presedintiei si ai ministerului de externe din Belarus. Inainte de vizita, inaltul diplomat american a spus ca autoritatile de la Minsk trebuie sa acorde mai multa libertate opozitiei, sa permita libertatea presei si activitatea organizatiilor nonguvernamentale daca doresc ca Statele Unite sa ridice sancţiunile aplicate regimului Lukașenka.

Tinerii arestați în Iran în cursul protestelor au torturați iar unii omorîți în detenție

In Iran, Medi Harubi, unul din candidatii opozitiei la alegerile prezidentiale din 12 iunie, a declarat astazi ca unii dintre tinerii arestati dupa protestele impotriva rezultatului alegerilor au fost omoriti si torturati in detentie „numai pentru vina de a scanda sloganuri in apărarea drepturilor lor”. Harubi a spus ca unii dintre cei arestati au fost violati, o acuzatie respinsa de autoritati. Ieri, raportorul Natiunilor Unite pentru combaterea torturii, Manfred Nowak a cerut autoritatilor sa investigheze cu seriozitate acuzatiile spunînd că, in opinia sa, acuzatiile sunt indreptatite si ca protestatarii au fost supusi torturii pentru a face marturii.

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate

Curtea Constituţională de la Chişinău a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de la 29 iulie şi i-a recomandat preşedintelui în exerciţiu să aleagă o dată pentru organizarea primei sesiuni a noului parlament înainte de sfîrşitul acestei luni.

Chișinău: conferință de presă a Valentinei Cușnir despre audierile din Senatul american pe tema relațiilor cu R. Moldova

Statele Unite au susţinut dintotdeauna poporul moldovean şi e important ca moldovenii să ştie asta, a declarat la o conferinţă de presă Valentina Cuşnir, fostă membră a parlamentului. Ea vorbit presei la Chişinău despre cele discutate în cadrului unei audieri recente pe tema situaţiei din Moldova, la comisia Helsinki din congresul american, unde şeful acestei comisii, senatorul Benjamin Cardin a spus că America doreşte relaţii bune cu noua guvernare a Moldovei şi speră ca aceasta să respecte statul de drept şi drepturile omului.

Dmitri Medvedev repetă că actuala conducere de la Kiev împiedică ameliorarea relațiilor ruso-ucrainiene

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a afirmat că nu vede nici o cale de îmbunătăţire a relaţiilor dintre ţara sa şi Ucraina atît timp cît la Kiev se află actuala conducere. Medvedev a adăugat că s-ar bucura dacă situaţia s-ar schimba. Liderul de la Kremlin a pornit un război al declaraţiilor acum trei zile cu o scrisoare deschisă adersată omologului său ucrainean Iuşcenko în care a spus că atitudinea anti-rusească a conducerii ucrainene a condus la deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina. Viktor Iuşcenko a răspuns că e dezamăgit de tonul neprietenos al scrisorii lui Medvedev.

Un grup de foști parlamentari iranieni cere o anchetă despre statutul liderului suprem al Iranului

Website-urile opoziţiei din Iran relatează că un grup de foşti parlamentari iranieni, majoritatea de orientare moderată, a cerut unui important şi influent organism clerical să lanseze o anchetă prin care să afle dacă liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei este calificat pentru a conduce. Nu se ştie cîţi foşti parlamentari au semnat această scrisoare fără precedent, adresată lui Akbar Hashemi Rafsanjani, şeful Adunării Experţilor care are în teorie autoritatea de a numi şi, eventual, îndepărta de la putere liderul suprem. În scrisoare se face referire la reprimarea sîngeroasă de către guvern a demonstraţiilor anti-prezidenţiale de după controversatele alegeri prezidenţiale din iunie.

Phillip Gordon, asistent al secretarului de stat american, cere Belarusului o mai mare libertate de expresie pentru opoziție și presă

Asistentul secretarului de stat american pentru probleme europene şi eurasiatice, Phillip Gordon se află în republica Belarus unde va avea convorbiri cu oficialităţi guvernamentale şi cu lideri ai opoziţiei. Înainte de sosirea al Minsk, Gordon a spus că autorităţile din această ţară ar trebui să ofere o mai mare libertate de expresie opoziţiei, presei şi organizaţiilor neguvernamentale dacă vor ca Statele Unite să renunţe la sancţiunile impuse regimului Lukaşenka.

Robert Gates despre o posibilă suplimentare a forțelor americane din Afganistan

Ministrul american al apărării, Robert Gates a declarat că Statele Unite ar putea fi obligate să suplimenteze numărul trupelor din Afganistan, în ciuda faptului că resursele militare sînt deja limitate.

Libianul condamnat la închisoare pe viață pentru atentatul de la Lockerbie nu va face recurs

Avocaţii unui bărbat libian condamnat la închisoare pe viaţă pentru atentatul de la Lockerbie au anunţat că acesta a renunţat la renunţat la recursul împotriva condamnării sale. Abdel Basset al-Megrahi a fost găsit vinovat de punerea unei bombe la bordul avionului companiei americane Pan Am care a explodat deasupra localităţii scoţiene Lockerbie în 1988 şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Scoţia. Presa britanică relatează că al-Megrahi va fi eliberat totuşi din închisoare din motive umanitare, pentru că e bolnav de cancer în fază terminală.

Alianţa Civică atrage atenţia asupra grevei foamei pe care Teodor Marieş o face de 10 zile cerînd aplicarea unei decizii CEDO

ALIANTA CIVICA isi exprima revolta ca, dupa aproape doua decenii de la Revolutie, TEODOR MARIES , presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" Bucuresti, este nevoit sa recurga la greva foamei (a 10-a zi ), pentru a "aminti "autoritatilor ca desecretizarea dosarului 97/P/1990 si respectarea deciziei CEDO referitoare la accesul neingradit la dosarele Revolutiei si ale Mineriadei, sunt obligatii. In consecinta, Romania trebuie sa puna imediat in aplicare aceste hotarari CEDO, fiind executorii.

ALIANTA CIVICA este solidara cu protestul lui TEODOR MARIES dar, in acelasi timp, isi manifesta profunda ingrijorare fata de starea sanatatii acestuia.

ALIANTA CIVICA solicita autoritatilor sa-si faca neintarziat datoria,asa cum statutul unui stat european o impune, stiut fiind ca apartenenta la Uniunea Europeana si la valorile europene implica nu doar drepturi, ci si obligatii.

Oleg Serebrean (PD): Majoritatea democratică din parlament va da comuniştilor ocazia să-şi spună opinia la elaborarea proiectelor de lege"

"Majoritatea democratică din viitorul legislativ va fi un exemplu şi pentru Partidul Comuniştilor referitor la ce ce înseamnă de fapt relaţia majoritate - minoritate", a declarat într-un interviu pentru radio "Europa Liberă" Oleg Serebrian, vicepreşedintele Partidului Democrat, ales în noul parlament de la Chişinău. „Vocea minorităţii, vocea opoziţiei trebuie auzită, aşa se întîmplă în orice democraţie. Orice proiect de lege, şi mai ales cele importante, cum e legea bugetului, presupune şi ascultarea punctului de vedere al opoziţiei, pentru ca ceea ce a fost în perioada 2005-2009 să nu se mai repete”.

Curtea Constituţională urmează să decidă validarea sau nu a rezultatelor scrutinului din 29 iulie

Curtea Constituţională a examinat raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, şi urmează să formuleze o decizie referitoare la recunoaşterea sau nu a valabilităţii acestor alegeri şi la validarea sau nu a mandatelor de deputat. Dacă Curtea validează mandatele preşedintele interimar al Republicii Moldova trebuie să convoace noul parlament în prima sedinta pînă la 29 august.

Clericul Mehdi Karoubi: Torturarea protestatarilor soldată cu o serie de morţi

Unul din foştii candidaţi la alegerile prezidenţiale care au avut loc în iunie în Iran, clericul moderat Mehdi Karoubi susţine că unii din protestatarii arestaţi în timpul demonstraţiilor antiprezidenţiale ce au urmat alegerilor au fost torturaţi pînă la moarte în închisoare. Mehdi spusese anterior că unii din cei arestaţi, bărbaţi şi femei, au fost violaţi. Autorităţile de la Teheran neagă aceste acuzaţii. Raportorul special al ONU pentru tortură a anunţat că va fi lansată o anchetă cu privire la acuzaţiile că protestataorii iranieni au fost torturaţi pentru a face confesiuni neadevărate.

Convorbiri Medvedev - Merkel la Soci

Comerţul şi relaţiile economice sînt principalele puncte de pe agenda convorbirilor pe care şefa guvernului german Angela Merkel le are în staţiunea de la Marea Neagră Soci cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Ambasadorul american Asif Chaudhry: "Moldova poate fi o punte între est şi vest"

„Moldova nu trebuie sa aleaga intre est si vest, nu exista nici um motiv ca sa nu poata fi o punte intre est si vest” – a decalrat ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, într-un interviu cu radio Europa Libera.

Totodată el a pledat pentru o cit mai larga colaborare intre partidele parlamentare, care sa dea stabilitate noului guvern, asigurand astfel reintoarcearea Fondului Monetar Interantional in Republica Moldova. Iar această stabilitate va fi obtinută numai după ce a fost ales preşedintele ţării.

Intrebat dacă acordurile de principiu pe care Moldova le-a negociat cu Rusia si China pentru imprumuturi de aproximativ un miliard 500 de miliane de dolari ar putea impiedica un viitor acord cu FMI, ambasadorul Chaudhry a declarat ca fiecare tara isi decide singură politica de imprumuturi. „Statele Unite vor continua sa sprijine Moldova, cum si cit vor putea, pentru a asigura dezvoltarea economica a tarii” – a ţinut să precizeze ambasadorul Chaudhry.

Chişinău: o nouă rundă de negocieri în cadrul AIE

Liderii celor patru partide care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană continuă astăzi negocieriei pentru instituirea unei formule de guvernare şi desemnerea unui candidat la funcţia de şef al statului. Ei vor avea discuţii şi cu Partidul Comuniştilor, după întoarcerae din vacanţă a şefului acestui partid Vladimir Voronin

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG