Linkuri accesibilitate

Ştiri

PCRM nu intenționează să sprijine candidatura lui Marian Lupu la președinția R. Moldova

Marian Lupu nu va avea sprijinul Partidului Comuniştilor la candidatura pentru preşedinţie, a anunţat deputatul comunist Vladimir Țurcan, citat de ziarul rus „Kommersant”. Ţurcan a afirmat că PCRM nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care „în primul rînd e trădător şi în al doilea rînd va fi de acord cu o politică nationalistă radicală”. Ţurcan a mai spus că dacă Lupu va ajunge preşedinte, PCRM "se va retrage într-o opoziţie dură care, tinînd cont de criza economică, l-ar putea avantaja în lupta politică".

Un expert de la IPP cere retragerea mandatului de deputat al președintelui Vl. Voronin

Faptul că Vladimir Voronin este în acelaţi timp de şef al statului şi preşedinte al Parlamentului încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut în Constituţie şi, ca atare, lui Voronin ar trebui să i se retragă mandatul de deputat, a declarat Vitalie Catană, expert la Institutul pentru Politici Publice, citat de Info Prim Neo.

Festival internațional de muzică etno-jazz la Chișinău și Tiraspol

Cea de-a 8 ediţie a Festivalul internaţional de muzică ethno-jazz, se va desfăşura între 24 şi 27 septembrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi la Tiraspol. Festivalul, organizat de formaţia Trigon, prezintă publicului interpreţi consacraţi şi talente noi. Potrivit Nataliei Ştefăneţ, manager al festivalului, sunt invitate mai multe formaţii din străinătate, care vor evolua în zile diferite . „Trigon, împreună cu The Shin din Georgia şi Djabe-Ungaria, vor cînta în deschiderea festivalului. Pentru celelalte 3 zile sunt invitaţi din Austria, Polonia, Franţa, Spania, Germania, Rusia, SUA şi Brazilia”, a spus Natalia Ştefăneţ. La Tiraspol, vor fi susţinute concerte la 25 şi 27 septembrie, cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova, unde vor evolua invitaţi din Spania şi Rusia.

Dmitri Medvedev îl demite pe președintele Ingușeției pentru incapacitatea de a preveni un atac terorist

20 de persoane au fost ucise într-un atac cu un camion capcană împotriva unei staţii de poliţie din localitatea Nazran, în Inguşeţia. Alte 60 de persoane, inclusiv copii şi locuitori din zona învecinată, au fost rănite. Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a demis pe ministru de interne din Inguşeţia pentru că nu a fost în stare să prevină atacul.

Navă comercială rusă regăsită după un atac pirateresc

Ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov a anunţat că o navă comercială rusească ce dispăruse în mod misterios în urmă cu trei săptămîni a fost găsită în apropiere de insulele Capului Verde şi că echipajul e sănătos. Dispariţia vasului „Marea Arctică” pe 28 iulie a pus în încurcătură autorităţi din Europa şi Africa. Echipajul a relatat că nava a fost atacată de bărbaţi mascaţi, dar că atacatorii au părăsit vaporul înainte ca acesta să pornească din Marea Baltică spre Algeria.

Oseția de Sud și Abhazia angajează o companie americană de relații publice pentru ameliorarea imaginii lor

Guvernele celor două regiuni separatiste din Georgia Osetia de sud şi Abhazia, au angajat o companie americană de relaţii publice pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în lume, relatează serviciului rusesc al postului nostru de radio. Preşedintele companiei Saylor, de la Los Angeles, a confirmat pentru „Europa Liberă” semnarea contractelor cu cele două regiuni separatitste, fără însă să dea detalii despre cum anume se va implica firma sa în acest proiect.

Meeting la Kabul în sprijinul candidatului prezidențial Abdullah Abdullah

Astăzi este ultima zi a campaniei electorale în alegerile prezidenţiale din Afganistan. Mii de persoane au luat parte la un miting de sprijin pentru Abdullah Abdullah, fost ministru de externe, considerat principalul contracandidat al preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai. Duminică acesta a luat parte la o dezbatere televizată organizată de serviciul afgan al postului nostru de radio împreună cu alţi doi candidaţi. Karzai a fost acuzat că a format alianţe controversate, între altele cu generalul Rashid Dostum, influentă căpetenie locală de etnie urzecă, proaspăt întors din exil.

Georgia se retrage din Comunitatea de State Independente post-sovietice

Adjunctul ministrului georgian de externe, David Jalagania a anunţat că ţara sa va încheia marţi procesul de ieşire din Comunitatea Statelor Independente. Autorităţile de la Tbilisi au anuţat că ţara lor va ieşi din CSI în cursul conflictului militar cu Rusia din august 2008. Jalagania a precizat că Georgia va rămîne parte în cîteva din tratatele CSI, cum este cel care reglementează schimburile comerciale din această organizaţie.

Guvernul francez a plătit o cauțiune de cca. 300 mii dolari pentru eliberarea unei profesoare reținute la Teheran

Un procuror iranian a anunţat că guvernul francez a plătit o cauţiune de aproximativ 300 de mii de dolari pentru eliberarea din închisoare a profesoarei Clotilde Reiss. Ea e acuzată de spionaj şi de incitare la revoltă împotriva conducerii islamice a ţării. Reiss e una din sutele de persoane judecate de autorităţile de la Teheran în procese publice de demascare în urma protestelor anti-prezidenţiale care au urmat alegerilor pentru funcţia de şef de stat din iunie.

Congresul Mondial al găgăuzilor va începe mîine la Comrat

Mîne începe la Comrat cel de-al doilea Congres Mondial al găgăuzilor, la care iau parte reprezentanţi ai comunităţilor găgăuze din Turcia, România, Azerbaidjan, Bulgaria, Rusia şi alte ţări. Congresul va dura două zile şi pe agenda discuţiilor figurează între altele chestiuni legate de limba găgăuză şi propunerea de înfiinţare a unui centru internaţional al găgăuzilor.

Propunere de instituire a funcției de consilier pentru problemele egalității de sex, vîrstă și origine etnică

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” - CPD a cerut Alianţei pentru Integrare Europeană sa respecte şi să promoveze egalitatea de gen în noul program de guvernare. Centrul a trimis Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului de al Chişinău mai multe recomandări, între care şi propunerea de a înfiinţa în cele trei instituţii ale statului a funcţiei de consilier pentru probleme legate de egalitatea de gen, vîrstă şi origine etnică.

PCRM și AIE vor începe săptămîna aceasta negocieri în vederea alegerii președintelui țării

Partidul comuniştilor şi Alianţa pentru Integrare Europeană vor începe în cursul acestei săptămîni negocierile privind alegerea preşedintelului, iar prima şedinţă a noului Parlament ar putea fi convocată în perioada 24 - 28 august, a declarat recent pentru Moldpres, deputatul comunist Vladimir Ţurcan.

Igor Dodon: Creditele negociate cu Rusia și China nu ar fi un obstacol în reluarea tratativelor cu FMI

Ministrul economiei Igor Dodon a declarat că eventualele credite bilaterale negociate cu Rusia şi China nu sunt un obstacol în vederea reluării unei finanţări din partea Fondului Monetanr International. Într-un interviu pentru radio „Europa Liberă”, Dodon a spus că pe termen mediu şi lung Moldova va avea nevoie de credite de la instituţiile financiare internaţionale. Fostul ministru al economiei, deputat democrat Valeriu Lazăr şi-a exprimat speranţa în cursul aceluiași interviu că partidul comuniştilor va ţine cont de criza economică prin care trece ţara şi va fi mai conciliant în negocierile din Parlament privind alegerea noului şef al statului ţării.

Atac terorist la Nazran în Ingușeția

Preşedintele în exerciţiu al Inguşeţiei, Rashid Gaisanov a declarat trei zile de doliu naţional după ce 18 persoane au fost ucise şi altele peste 60 rănite într-un atentat terorist la Nazran. Un camion plin cu explozibil a pătruns în forţă într-o cazarmă a poliţiei la ora apelului de dimineaţă. Inguşeţia e scena unor frecvente atacuri împotriva poliţiei ale militanţilor islamici sau luptătorilor legaţi de crima organizată.

Un ziar de opoziție iranian suspendat de autoritățile de la Teheran

Justiţia iraniană a scos în afara legii pe o perioadă limitată de timp ziarul unuia din principalii liderii ai opoziţiei din Iran, după ce acesta a publicat informaţii legate de presupusa violare şi torturare a protestatarilor arestaţi în timpul demonstraţiilor antiprezidenţiale din luna iunie. Ziarul „Etemed Melli” al clericului moderat Mehdi Karoubi a fost interzis la cîteva ore după ce a publicat un anunţ că un alt lider al opoziţiei, Mir Hossein Moussavi intenţionează să înfiinţeze o mişcare de protest intitulată „Calea Verde a Speranţei”.

Coreea de Nord acceptă redeschiderea frontierei cu Coreea de Sud

Agenţia de presă oficială a Coreeii de Nord a anunţat că regimul comunist de la Fenian a acceptat redeschiderea graniţei cu Coreea de Sud şi reluarea turismului şi a reuniunilor de familie. Aceeaşi agenţie relatează însă că întreaga Coree de Nord a fost pusă în stare de alertă din cauza manevrelor militare comune făcute de de Coreea de Sud şi Statele Unite. Înţelegerea cu privire la redeschiderea graniţelor urmează convorbirilor dintre liderul nord coreean Kim Jong-il şi şeful grupului sud-coreean Hyundai care a vizitat Fenianul pentru a obţine eliberarea unui lucrător al companiei sale.

Igor Dodon: Creditele negociate cu Rusia și China nu sînt un obstacol în calea reluării finanțării de către FMI

Ministrul economiei, Igor Dodon a declarat că eventualele credite bilaterale, negociate cu Rusia şi China, nu sunt un obstacol în vederea reluării unei finanţări din partea Fondului Monetar International. Pe termen mediu şi lung, a mai declarat Dodon într-un interviu cu Radio Europa Libera (www.europalibera.org), Moldova va avea nevoie de credite de la instituţiile financiare internaţionale.
Cât priveşte negocierile cu Rusia, privitoare la un credit de jumătate de miliard de dolari, Dodon a declarat că acestea fi putut fi încheiate din iulie dar că a amânat finalizarea discuţiilor până după alegerile din 29 iulie. El a precizat că acest credit este pe 15 ani, cu o perioada de graţie, la o rată a dobânzii care ar putea varia între 3-4 la sută şi 6-7 la sută.

Fostul ministru al economiei si deputat democrat, Valeriu Lazăr a declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană va continua negocierile cu Rusia şi China privind creditele bilaterale. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că partidul comuniştilor, tinând cont de criza economică prin care trece ţara, va fi mai conciliant în negocierile din parlament privind alegerea preşedintelui ţării. Lazăr a criticat din nou decizia actualului guvern de a acoperi, pe termen scurt, deficitul prin emiterea de hârtii de valoare de stat – argumentând că astfel, piaţa este lipsită de lichidităţile de care ar avea nevoie pentru investiţii şi implicit relansarea economiei.

Chișinău: Negocierile dintre PCRM și AIE pentru alegerea președintelui vor începe săptămâna viitoare potrivit deputatului Vladimir Țurcanu

Săptămâna viitoare, partidul comuniştilor şi Alianţa pentru integrare europeană vor începe negocierile privind alegerea preşedintelului – a declarat deputatul comunist Vladimir Țurcanu, agenţiei Moldpres. Totodată el a estimat că prima şedinţă a parlamentului ar putea fi convocata intre 24 si 28 august.

Traian Băsescu consideră că Romania va reveni la o creștere economică în 2010

La Bucureşti, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in opinia sa, Romania va relua cresterea economica incepand din 2010, la o zi dupa ce premierul Emil Boc afirmase ca "o usoara crestere economica se va putea produce in primul trimestru al anului viitor". Seful statului a facut aceasta afirmatie intr-o emisiune difuzata de ProTv si citata de Mediafax. Criza economica "ne-a adus cu picioarele pe pamant" si "in realitatea economica cea mai dura, dar si cea mai corecta a ceea ce inseamna economia de piata".

Cetățeanul american condamnat în Mianmar pentru legături cu militanta Aung San Suu Kyi a fost eliberat de autorități

Americanul condamnat la 7 ani inchisoare în Mianmar a fost eliberat şi este în drum spre casă. Eliberarea a fost negociată de senatorul american Jim Webb, presedintele subcomisiei pentru Asia de est si Pacific din Congresul american. Americanul fusese condamant după ce a trecut un lac inot ca sa ajunga la casa liderei opozitiei din Mianmar, Aung San Suu Kyi. Senatorul Webb s-a intilnit si cu San Suu Kyi, care rămâne in arest la domiciliu dar şi cu conducerea militară a Mianmarului.

Liderul opoziției iraniene, Hossein Mousavi se raliază unei noi mișcări „Calea verde spre speranță”

Unul din liderii opoziţiei iraniene, Mir Hossein Mousavi işi va continua activitatea politică, în cadrul unei noi mişcări numită „Calea verde spre speranţă”. Mişcarea, care a fost infiinţată ca să-i sprijine pe iranieni să-si facă auzite cererile – este mai degrabă o organizaţie ne-guvernamentala de apărare a drepturilor omului decât un partid. Mousavi a fost principalul contracandidat al preşedintelui Ahmadinejad, în alegerile din 12 iunie.

Într timp continua procesele intentate participanţilor la demonstraţiile de protest de luna trecuta. Inca 25 de persoane au fost audiate. In inchisoare se mai afla circa 110 persoane, între care angajaţi ai ambasadelor Franţei şi Marii Britanii. Până acum, nici un proces nu s-a încheiat cu vreun verdict.

Președintele Egiptului în vizită la Washington

Pentru prima dată în ultimii 5 ani, preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak se află din nou în Statele Unite, unde se va întâlni cu preşedintele Barack Obama pentru convorbiri legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu.

La 25 de ani de la lansarea mișcării separatiste kurde în Turcia, președintele Parlamentului pledează pentru reconciliere

Se împlinesc 25 de ani de la apariţia din Turcia a mişcării separatiste kurde. Ciocnirile au izbucnit pe 15 august 1984, când militanţi kurzi au atacat posturi de poliţie, în sudul ţării, după care s-au refugiat in nordul Irakului. De atunci, peste 40 de mii de persoane au murit in ciocnirile dintre forţele turceşti si miliţiile kurde. În parlament, preşedintele legislativului a pledat acum pentru reconciliere intre majoritatea turcă şi minoritatea kurdă.

Ministrul economiei, Igor Dodon a promis un bilanț al activității din ultimele 7 luni

Ministrul economiei, Igor Dodon a promis, in şedinta de guvern de vineri, ca in cel mult două săptămâni va prezenta un bilanţ economic al ultimelor 7 lui. El a respins criticile unor lideri ai opozitiei si experti independenti ca guvernul comunsit ar actiona fără responsabilitate, emiţînd hârtii de valoare de stat. Este o solutie pe termen scurt. Pe termen mediu si lung insa, Moldova are nevoie de un acord de Fondul Monetar Internaţional – a mai declarat Dodon. Cea mai mare scadere economica, a mai declarat Dodon, s-a înregistrat in mai, acum s-ar observa primele semnte de redresare dar in august, Moldova s-ar putea confrunta cu o fază de deflaţie, semn că cererea este în scădere.

Atentat cu bombă în Afganistan în fața sediul Nato din Kabul

In faţa comandamentului forţelor NATO din Kabul a explodat un automobile capcana. 7 persoane au fost ucise, alte 91 rănite. Explozia a avut loc in perimentul intrării principale. În aceeaţi zonă se mai găsesc ambasadele Indiei, Spaniei, Italiei si Statelor Unite, precum si palatal prezidenţial.
Un purtător de cuvânt al miliţiilor Taliban a declarat agentiei Reuters că ţinta reală era ambasada americană, unde militiile nu au putut însă ajunge.
În cinci zile, pe 20 august, în Afganistan sunt programate alegeri presideţiale şi locale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG