Linkuri accesibilitate

Ştiri

CEC a emis legitimațiile de deputat pentru noii parlamentari de la Chișinău

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a aprobat astăzi legitimaţiile celor 101 deputaţi din noul Parlament, aceştia urmînd să le primească oficial vineri 21. Potrivit declarației secretarului CEC, Iurie Ciocan: „Comisia Electorală Centrală a expediat demersuri în adresa celor 5 partide care au acces în Parlament cu invitarea deputaţilor aleşi pentru eliberarea legitimaţiilor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova”.

Liderii AIE s-au întîlnit pentru a discuta cadrul de negocieri cu PCRM în vederea alegerii președintelui țării

Convocarea primei şedinţe a noului parlament de la Chişinău ar fi trebuit sa se facă mai devreme de 28 august, au declarat liderii celor patru partide necomuniste din legislativ, care s-au întîlnit astăzi pentru a încerca să stabilească formatul dialogului cu Partidul Comuniştilor. Data de 28 august a fost stabilită prin decret de preşedintele în exercitiu Vladimir Voronin. Noul parlament trebuie să-şi aleagă structurile de conducere, după care deputaţii trebuie să-l aleagă pe noul şef al statului, pentru ca acesta din urmă să desemneze un nou prim-ministru.

Organizații ale studenților basarabeni cer României un număr mai mare de burse de studiu

Mai multe organizatii ale studenţilor basarabeni din România au cerut statului român să suplimenteze numărul de burse pe care le acordă studenţilor din Republica Moldova aflaţi la studii în România. Într-un mesaj trimis preşedintelui român Traian Băsescu şi guvernului de la Bucureşti se spune că „tinerii care-şi fac studiile în România au fost un catalizator al procesului de schimbare a regimului comunist din Basarabia şi de aceea e nevoie de un număr mai mare burse pentru tinerii etnici români din Republica Moldova, dacă e ca această ţară să aibă un viitor european”.

Vladimir Putin promite fonduri suplimentare pentru industria aeronautică rusă

Premierul rus Vladimir Putin a participat la ceremonia oficială de deschidere a festivalului aviatic de la Jukovsky, din apropiere de Moscova. Într-un discurs ţinut cu această ocazie, Putina poomis că statul va aloca mai multe fonduri industriei aeronautice ruseşti pentru ca aceasta să devină mai competitivă pe plan internaţional.

Milițiile talibanilor lansează atacuri în Afganistan în ajunul alegerilor prezidențiale

Cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale, miliţiile Taliban au lansat o serie de atacuri în Afganistan ucigînd mai multe zeci de persoane. Talibanii şi-au pus astfel în aplicare ameninţarea conţinută de un mesaj trimis azi mai multor instituţii de presă din această ţară. Forţa internaţională condusă de NATO a anunţat că îşi va suspenda majoritatea operaţiunilor în timpul alegerilor prezidenţiale de joi, urmînd să ducă la îndeplinire numai acţiuni de protecţie a civililor. Preşedintele Hamid Karzai a dat un ordin similar forţelor afgane. Joi afganii aleg noul preşedinte şi pe membrii consiliilor provinciale.

Teheran: Mir Hossein Mousavi confirmă acuzațiile de maltratare a protestatarilor arestați de autoritățile iraniene

Se relatează că unul din liderii opoziţiei iraniene Mir Hossein Mousavi a spus că acuzaţiile lansate de un alt politician de opoziţie la adresa puterii de la Teheran sînt reale, anume că unii din protestatarii arestaţi în urma demonstraţiilor antiprezidenţiale din iunie ar fi fost violaţi în închisoare.

Premierul Irakului, Nuri al-Maliki în vizită la Damasc

Premierul irakian Nuri al-Maliki se află la Damasc unde a discutat cu preşedintele sirian Bashar al-Assad chestiuni economice şi de securitate. Bagdadul insistă ca Siria să predea autorităţilor irakiene cîteva persoane bănuite că au legătură cu mişcarea de insurgenţă din Irak. Nuri al-Maliki a cerut de asemenea ajutorul Siriei pentru oprirea infiltrărilor peste graniţă în Irak ale militanţilor islamici.

Președintele Voronin a semnat decretul de convocare a noului Parlament la 28 august

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin a semnat decretul de convocare a noului parlamentul la data de 28 august.

La Comrat și-a deschis lucrările al doilea Congres mondial al găgăuzilor

La Comrat a început cel de-al doilea Congres mondial al găgăuzilor, la care iau parte reprezentanţi ai comunităţilor găgăuze din Turcia, România, Azerbaidjan, Bulgaria, Rusia şi alte ţări. Congresul va dura două zile şi pe agenda discuţiilor figurează, între altele, chestiuni legate de limba găgăuză şi propunerea de înfiinţare a unui centru internaţional al găgăuzilor.

Japonia ridică obligativitatea vizelor de călătorie pentru turiștii români

Guvernul de la Tokio a decis ridicarea în perioada 1 septembrie 2009 – 31 decembrie 2011 a obligativităţii de viză de scurtă durată pentru cetăţenii români care călătoresc în scopuri turistice în Japonia. Acest regim nu se aplică cetăţenilor români care se deplaseaza în Japonia cu intenţia de a obţine un loc de muncă sau de a avea o activitate lucrativă, pentru care rămîne în vigoare obligativitatea obţinerii vizei aferente înaintea deplasării.

Președintele Barack Obama îl primește astăzi la Casa Albă pe omologul său egiptean

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama îl primeşte în cursul după amiezii pe omologul său egiptean Hosni Mubarak. E prima vizită pe care Mubarak o face la Washington după mai mulţi ani. Principalul punct de pe agenda discuţiilor este revigorarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. Washingtonul a cerut statelor arabe de orientare moderată să ia măsuri care ar putea încuraja Israelul să nu mai construiască aşezări evreieşti în teritoriile palestiniene.

Nava comercială rusă „Marea Arctică” ar fi fost deturnată, potrivit ministerului rus al apărării

Ministrul rus al apărării Anatoli Serdiukov este citat de agenţiile de presă de la Moscova cu declaraţia că nava comercianlă „Marea Arctică”, dispărută timp de 3 săptămîni, a fost de fapt deturnată. Serdiukov a adăugat că opt suspecţi ruşi, estoni şi letoni au fost deja arestaţi. Marina rusească a găsit luni vaporul de marfă în apropierea insulelor Capului Verde din Oceanul Atlantic. Dispariţia ei la 29 iulie a fost un mister pentru autorităţile maritime europene.

Talibanii amenință cu împiedicarea procesului electoral din Afganistan

Într-o declaraţie trimisă prin poştă principalelor instituţii de presă de la Kabul, miliţiile Taliban au ameninţat din nou că vor împiedica buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din Afganistan. Ameninţarea vine după ce Talibanii au lansat azi dimineaţă două atacuri cu mortiere în apropiere de palatul prezidenţial din capitala afgană.

Forța internațională Nato din Afganistan își suspendă operațiunile militare în ziua alegerilor prezidențiale

Forţa internaţională condusă de NATO în Afganistan a anunţat că îşi va suspenda majoritatea operaţiunilor în timpul alegerilor prezidenţiale de joi, urmînd să ducă la îndeplinire numai acţiuni de protecţie a civililor. Preşedintele Hamid Karzai a dat un ordin similar forţelor afgane. Joi, afganii aleg noul preşedinte şi pe membrii consiliilor provinciale.

Fostul președinte al Coreei de Sud, Kim Dae Jung a încetat din viață

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, Kim Dae Jung a încetat din viaţă la 83 de ani în urma unei pneumonii. Kim a devenit faimos pentru promovarea unei politici de reconciliere şi apropiere cu regimul comunist al Coreei de Nord, efort pentru care a primit premiul Nobel pentru Pace În 2000 a luat parte la primul summit al celor două Coreei. Înainte de a fi preşedinte între 1998-2003 a fost o lungă perioadă de timp unul din liderii opoziţiei pro-democratice din ţara sa, şi a supravieţuit mai multor tentative de asasinat.

PCRM pretinde cel puțin una din principalele trei funcții din stat

Un lider al comuniştilor, deputatul Vladimir Ţurcan spune că partidul său va pretinde la una din principalele trei funcţii în stat: preşedinte, prim-ministru sau preşedinte al Parlamentului. Ţurcan a făcut declaraţia la postul ProTv Chişinău: „Evident că cel puţin la un post înalt de stat Partidul Comuniştilor are dreptul şi moral şi politic să pretindă.” Ţurcan a spus că Partidul Comuniştilor aşteaptă invitaţia la dialog din partea Alianţei pentru Integrarea Europeană. Agenţia Unimedia îl mai citează dezminţind sugestiile ziarului rusesc Kommersant că Partidul Comuniştilor nu va vota pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Condiţia înaintată de comunişti este aceea ca viitorul şef al statului să nu promoveze „viziuni naţionalist-radicale şi să nu fie angajat politic", a spus Ţurcan.

Atacurile sinucigașe din Caucazul de Nord

Două noi atacuri cu bombă au bulversat regiunea Caucazului de Nord din Rusia. Un atacator sinucigaş a detonat luni un camion încărcat cu explozibil într-o secţie de poliţie din Inguşetia, făcînd cel puţin 20 de victime, în cel mai grav atac din ultimii ani. În Dagestan, o altă republică nord-caucaziană a Federaţiei Ruse, explozia unei bombe în capitala Makhachkala a ucis un poliţist şi a rănit alţi trei luni seara. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev l-a destituit pe ministrul de Interne din Iguşetia pentru incapacitatea să prevină atacul, spunînd că forţele de poliţie sunt la fel de responsabile pentru cele întâmplate ca şi atacatorii.

Barack Obama consideră războiul din Afganistan drept o necesitate pentru apărarea Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a declarat într-un discurs ţinut în faţa unei organizaţii a veteranilor de război în statul Arizona că luptele din Afganistan nu sunt uşoare şi nu se vor încheia în curând. Obama a spus însă că acesta nu este o război opţional, care merită să fie purtat, ci unul necesar pentru apărarea cetăţenilor americani. Cei care au atacat Statele Unite pe 11 septembrie 2001 complotează pentru a ataca din nou, iar, dacă este lăsată fără răspuns, insurgenţa talibanilor în Afganistan va oferi reţelei teroriste al-Qaeda posibilităţi şi mai mari pentru a pregăti atacurile, a spus Obama. Despre Irak, el a spus că se aşteaptă la continuarea violenţelor „lipsite de sens”.

Proces la Vilnius al unui irlandez, membru al IRA

Un bărbat acuzat de încercarea să cumpere arme în Lituania pentru o grupare desprinsă din Armata Republicană Irlandeză va fi adus astăzi în faţa justiţiei la Vilnius. Michael Campbell, un cetăţean irlandez în vârstă de 36 de ani, fratele unui comandant al organizaţiei Adevărata Armată Republicană Irlandeză (Real IRA), se află în închisoare de 19 luni. Procurorii lituanieni îl acuză de tentativa de a obţine ilegal arme şi de ajutarea unei organizaţii teroriste, dar avocatul spune că acuzaţiile sunt lipsite de temei. Campbell a fost arestat la Vilnius în ianuarie 2008, în timpul unei întâlniri cu un agent lituanian sub acoperire, care i-ar fi oferit arme.

Președintele Egiptului discută la Washington o reluare a convorbirilor de pace în Orientul Mijlociu

Administraţia preşedintelui american Barack Obama speră că negocierile de pace între Israel şi palestinieni pot fi reluate în curând. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a făcut declaraţia după convorbirile Secretarului de Stat, Hillary Clinton cu preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, înainte de întâlnirea acestuia cu preşedintele Barack Obama la Casa Albă. Purtătorul de cuvânt a spus că Mubarak şi Clinton au căzut de acord că toate părţile implicate, Israelul, palestinienii şi ţările arabe trebuie să întreprindă „paşi paraleli” pentru a pregăti reluarea negocierilor.

Vladimir Țurcanu nuanțează declarațiile despre eventualele voturi ale comuniștilor în favoarea lui Marian Lupu ca președinte

Agenţia Unimedia îl citează pe un lider comunist, Vladimir Ţurcan, nuanţînd sugestiile ziarului rusesc Kommersant că Partidul Comuniştilor nu va vota pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Potrivit lui Ţurcan, Kommersant l-ar fi citat greşit, atribuindu-i în mod fals declaraţia că Partidul Comuniştilor nu va vota pentru „un trădător” – o referire la plecarea lui Lupu dintre comunişti în luna iunie. Condiţia înaintată de comunişti este aceea ca viitorul şef al statului să nu promoveze „viziuni naţionalist-radicale şi să nu fie angajat politic", a spus Ţurcan. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană spun că vor dialoga cu Partidul Comuniştilor pentru a debloca alegerea unui nou şef al statului, dar nu au spus când vor începe acest dialog.

Doi diplomați ruși expulzați de autoritățile cehe

Presa din Cehia relatează că autorităţile cehe expulzează doi diplomaţi de la ambasada Rusiei la Praga. Potrivit cotidianului "Dnes", unul dintre cei expulzaţi ar fi ataşatul militar adjunct. Celălalt diplomat s-ar afla în vacanţă în afară Cehiei şi autorităţile cehe i-ar fi recomandat să nu se mai întoarcă. Premierul ceh, Jan Fischer a refuzat să facă vreo declaraţie pe această temă. Nici ambasada Rusiei la Praga contactată de agenţia rusă Interfax n-a dorit să comenteze relatările presei ceheşti.

PCRM nu intenționează să sprijine candidatura lui Marian Lupu la președinția R. Moldova

Marian Lupu nu va avea sprijinul Partidului Comuniştilor la candidatura pentru preşedinţie, a anunţat deputatul comunist Vladimir Țurcan, citat de ziarul rus „Kommersant”. Ţurcan a afirmat că PCRM nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care „în primul rînd e trădător şi în al doilea rînd va fi de acord cu o politică nationalistă radicală”. Ţurcan a mai spus că dacă Lupu va ajunge preşedinte, PCRM "se va retrage într-o opoziţie dură care, tinînd cont de criza economică, l-ar putea avantaja în lupta politică".

Un expert de la IPP cere retragerea mandatului de deputat al președintelui Vl. Voronin

Faptul că Vladimir Voronin este în acelaţi timp de şef al statului şi preşedinte al Parlamentului încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut în Constituţie şi, ca atare, lui Voronin ar trebui să i se retragă mandatul de deputat, a declarat Vitalie Catană, expert la Institutul pentru Politici Publice, citat de Info Prim Neo.

Festival internațional de muzică etno-jazz la Chișinău și Tiraspol

Cea de-a 8 ediţie a Festivalul internaţional de muzică ethno-jazz, se va desfăşura între 24 şi 27 septembrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi la Tiraspol. Festivalul, organizat de formaţia Trigon, prezintă publicului interpreţi consacraţi şi talente noi. Potrivit Nataliei Ştefăneţ, manager al festivalului, sunt invitate mai multe formaţii din străinătate, care vor evolua în zile diferite . „Trigon, împreună cu The Shin din Georgia şi Djabe-Ungaria, vor cînta în deschiderea festivalului. Pentru celelalte 3 zile sunt invitaţi din Austria, Polonia, Franţa, Spania, Germania, Rusia, SUA şi Brazilia”, a spus Natalia Ştefăneţ. La Tiraspol, vor fi susţinute concerte la 25 şi 27 septembrie, cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova, unde vor evolua invitaţi din Spania şi Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG