Linkuri accesibilitate

Ştiri

Grupul de presă Realitatea - Cațavencu va lansa un post de televiziune în R. Moldova

Grupul de presa Realitatea-Catavencu intentioneaza sa lanseze un post naţional de televiziune in Republica Moldova in februarie anul viitor, a anunţat patronul grupului media, Sorin Ovidiu Vantu. El a declarat agenţiei Hotnews că „ nu mai am încredere în ziarele generaliste".

95 de morți în urma unor atentate cu bombă la Bagdad

Cel puţin 95 de persoane au fost ucise într-o serie de atacuri teroriste la Bagdad, cel mai sîngeros atac de la retragerea trupelor americane din oraşele iraniene în luna iunie. Potrivit poliţiei irakiene, atacurile s-au petrecut într-o succesiune rapidă în apropiere de clădirile guvernamentale.

Corespondentului postului de radio Irakul Liber a relatat că „cea mai puternică explozie, cea mai sângeroasă" s-a produs în apropierea ministerului de externe. Faţada ministerului a fost distrusă. În jur de 800 de masini, parcate in apropiere, au fost de asemeni distruse.

Ministrul de externe al Franţei, Kouchner a condamnat atacul, declarând că a fost îndreptat spre instituţii simbolizând suveranitatea Irakului.

Moscova: președinții Medvedev și Peres discută despre intenția Rusiei de a livra rachete Iranului

Aflat în vizită la Moscova, preşedintele Israelului Şimon Peres a declarat că a primit promisiuni din partea omologului său rus Dmitri Medvedev că va reanaliza planul de a livra rachete defensive Iranului.

Guvernul de la Berlin dispus să ofere un credit de 4,5 miliarde euro pentru salvarea firmei Opel

Guvernul german este dispus să ofere un credit de 4,5 miliarde de euro consorţiului canado-rus care vrea să preia firma OPEL de la General Motors. Ministerul german al economiei a precizat că astfel va fi redus timpul de negocieri, Germania urmând să discute ulterior cu alte ţări europene, unde Opel are fabrici, ce parte vor prelua din volumul creditului.

Cristian Diaconescu speră că în curînd România și Moldova se vor putea concentra pe finaliarea acordurilor bilaterale

Autorităţile de la Bucureşti speră că se va ajunge la o soluţie pozitivă în ce priveşte perspectiva europeană a Republicii Moldova, a declarat ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat convingerea că în perioada următoare formării structurilor guvernamentale de la Chişinău, România şi Moldova se vor putea concentra pe finalizarea acordurilor bilaterale, care sînt în beneficiul direct al cetăţenilor celor două ţări.

Dorin Chirtoacă renunță la mandatul de deputat în favoarea funcției de primar

Vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a spus că va renunţa la mandatul de deputat obţinut la alegerile anticipate din 29 iulie în favoarea funcţiei de primar pentru a-şi putea onora promisiunile făcute alegătorilor la alegerile locale din 2007. Chirtoacă a renunţat şi la mandatul de deputat obţinut în urma alegerilor din 5 aprilie.

Marian Lupu (PD): PCRM are obligația morală de a nu declanșa alegeri anticipate repetate

Partidul comunistilor are obligaţia morală de a susţine candidatura din partea Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru radio "Europa Liberă" Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat. În caz contrar, a spus Lupu, comuniştii se vor face vinovaţi de continuarea crizei politice prin declanşarea de alegeri anticipate repetate, pe care nimeni nu le doreşte în societatea moldovenească.
Marian Lupu l-a acuzat apoi pe preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin de impunerea unui model autoritar de organizare a guvernării: "Conform acestui model autoritar vicios, persoana cea mai importantă în stat a devenit şeful statului. Dar o atare structură a guvernării nu are absolut nimic de-a face cu prevedierile constituţiei, care spune că cea mai importantă persoană politică a ţării este primul ministru”.

Bagdad: serie de atentate soldate cu 75 de morți

Cel puţin 75 de persoane au fost ucise într-o serie de atacuri teroriste la Bagdad, cel mai sîngeros bilanţ de la retragerea trupelor americane din oraşele iraniene în luna iunie. Potrivit poliţiei irakiene, atacurile s-au petrecut într-o succesiune rapidă în apropiere de clădirile guvernamentale.

ONU critică interdicția impusă presei de autoritățile de la Kabul

Naţiunile Unite au cerut autorităţilor de la Kabul să ridice interdicţia impusă presei străine şi celei afgane de a relata despre eventuale atacuri teroriste în timpul alegerilor prezidenţiale şi regionale care vor avea loc joi în Afganistan.

Președintele rus Medvedev pledează pentru o campanie necruțătoare împotriva teroriștilor din Caucazul de nord

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a afirmat că teoriştii din regiunea nord-caucaziană a Rusiei ar trebui ucişi fără milă, altfel ei nu vor putea fi învinşi. Medvedev a făcut această declaraţie la o reuniune a Consiliului de securitate naţională de la Kremlin.

Ziua internațională a lucrătorilor umanitari - un domeniu de activitate tot mai riscant

Naţiunile Unite au celebrat astăzi pentru prima oară Ziua Mondială a Lucrătorilor Umanitari cu un apel pentru apărarea acestor lucrători care îşi riscă viaţa ajutînd în diferite zone de criză de pe glob. Anul trecut 122 de lucrători umanitari au fost ucişi în întreaga lume, şi cele mai riscante ţări sînt Afganistan, Sudan şi Somalia.

Banca elvețiană UBS va pune la dispoziția autorităților americane datele a peste 4500 de americani bănuiți de evaziune fiscală

Statele Unite şi Elveţia au semnat un acord prin care concernul bancar elveţian UBS urmează să renunţe la principiul secretului bancar pentru a pune la dispoziţia autorităţilor de la Washington date despre conturile a peste 4500 de americani bănuiţi de evaziune fiscală în ţara lor.

Marian Lupu cere comuniștilor să sprijine candidatura AIE la șefia statului

Partidul comunistilor are obligaţia morală de a susţine candidatura din partea Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru radio "Europa Liberă" Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat. În caz contrar, a mai spus Lupu, comuniştii se vor face vinovaţi de continuarea crizei politice prin declansarea de alegeri anticipate repetate, pe care nimeni nu le doreşte în societatea moldovenească. Marian Lupu l-a acuzat apoi pe preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin de impunerea unui model autoritar de organizare a guvernării: "Conform acestui model autoritar vicios, persoana cea mai importantă în stat a devenit şeful statului, iar organele puterii centrale şi locale au devenit fost docile în a îndeplini directiovele preşedintelui ţării. Dar o atare structură a guvernării nu are absolut nimic de-a face cu prevedierile constituţiei, care spune că cea mai importantă persoană politică a ţării este primul ministru, şi nu speakerul Parlamentului, şi nici preşedintele".

Dorin Chirtoacă renunță la mandatul de deputat pentru a rămîne primar al Chișinăului

Vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a spus că va renunţa la mandatul de deputat obţinut la alegerile anticipate din 29 iulie în favoarea funcţiei de primar pentru a-şi putea onora promisiunile făcute alegătorilor la alegerile locale din 2007. Chirtoacă a renunţat şi la mandatul de deputat obţinut în urma alegerilor din 5 aprilie.

România speră în finalizarea acordurilor bilaterale cu noul guvern al R. Moldova

Autorităţile de la Bucureşti speră că se va ajunge la o soluţie pozitivă în ce priveşte perspectiva europeană a Republicii Moldova, a declarat ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat convingerea că în perioada următoare formării structurilor guvernamentale de al Chişinău, România şi Moldova se vor putea concentra pe finalizarea acordurilor bilaterale, care sînt în beneficiul direct al cetăţenilor celor două ţări.

AIE va anunța la sfîrșitul săptămînii candidaturile pentru funcțiile de președinte al țării și prim ministru

Alianţa pentru Integrare Europeană va anunţa public la sfîrşitul acestei săptămîni numele candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte, premier şi sef al parlamentului a declarat într-un interviu pentru postul de radio Realitatea FM de la Bucureşti Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Rugat să dea nume, Filat a spus: „S-a vorbit şi despre Marian Lupu, s-a vorbit şi despre Urechean, s-a vorbit şi despre Filat, şi despre alte persoane. Dar nu putem vorbi acum despre o persoană anume, fără a discuta şi despre alte posibilităţi.”

Vl. Voronin: PCRM va încerca să evite greșelile făcute după alegerile anterioare

Partidul Comuniştilor nu doreşte organizarea unei noi runde de alegeri anticipate şi va încerca să nu facă aceleaşi greşeli ca după alegerile anterioare, a declarat preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin pentru postul public de televiziune “Moldova 1”. Voronin a explicat că formaţiunea sa politică nu a primi încă nici o propunere concretă de dialog.
Pe de altă parte, deputatul comunist Mark Tcaciuc e citat de iMedia cu declaraţia că PCRM nu va umbla cu jumătăţi de măsură şi că îşi doreşte fie întreaga putere fie va intra total opoziţie.

Aniversarea la Sopron a Picnicului Pan European din 1989

În oraşul Sopron din Ungaria s-au comemorat astăzi 20 de ani de la evenimentele de la graniţa dintre Ungaria şi Austria ce au dus la căderea Cortinei de Fier, la reunificarea Germaniei şi la prăbuşirea comunismului în Europa centrală şi de est. La 19 august 1989, cîteva sute de est-germani au trecut graniţa din Ungaria în Austria, fără ca autorităţile comuniste maghiare să intervină. Evadarea a avut loc în timpul unui “Picnic Pan European”, organizat de opoziţia maghiară. Instalaţiile de supraveghere de-a lungul graniţei cu Austria fuseseră dezafectate de regimul comunist de la Budapesta în luna mai a aceluiaşi an. În septembrie, mii de est-germani au trecut graniţa în această ţară. Zidul Berlinului a căzut în noiembrie 1989.

Raport FMI constată o ieșire treptată din recesiunea economică

Fondul Monetar Internaţional consideră că lumea a început să-şi revină din cea mai gravă recesiune economică din ultimele decenii, dar atrage atenţia că e nevoie ca economiile dezvoltate să întreprindă acţiuni care să menţină tendinţa de recuperare. Economistul principal al Fondului Olivier Blanchard precizează că economiile care se bazează acum pe un consum înalt de bunuri, cum sînt Statele Unite, ar trebui să se concentreze pe relansarea exporturilor, iar economiile asiatice, de exemplu China, ar trebui să încurajeze consumul.

Accident grav la o centrală hidroelectrică din Siberia

Scafandri ajutaţi de roboţi submarini caută eventuali supravieţuitori prinşi în interiorul unei centrale hidroelectrice din Siberia, după ce o explozie a dus la inundarea sălii turbinelor. 12 persoane au fost ucise, alte 62 sînt date dispărute. Centrala de la Saiano-Şuşenskaia a fost construită în era sovietică şi este cea mai mare din Rusia.

Convorbiri la Soci Dmitri Medvedev-Shimon Peres

Preşedintele israelian Simon Peres a anunţat că omologul său rus Dmitiri Medvedev i-a promis să reconsidere planul Moscovei de a livra Iranului rachete defensive. În cadrul convorbirilor avute la Soci cu Medvedev, Peres a spus că vînzarea către iranieni a rachetelor ruseşti S-300 ar modifica echilibrul de forţe din Orientul Mijlociu. Rusia a semnat un contract în acest sens cu Iranul, dar încă nu a livrat rachetele.

Moartea în închisoare a unui ziarist azer

Institutul Internaţional de Presă de la Viena deplînge moartea în închisoare a unui binecunoscut jurnalist azer Novruzali Mammadov, condamnat la 10 ani de detenţie sub acuzaţia de spionaj, despre care colegii lui spun că a fost motivată politic. Mamadov, care era în vîrstă de 68 de ani, era un apărător ferm al cauzei minorităţii vorbitoare de limbă farsi Taliş din Azerbaidjan.

Atac al talibanilor împotriva unei bănci de la Kabul

Poliţia afgană a ucis trei atacatori înarmaţi care ocupaseră o bancă din Kabul. Talibanii au spus că militanţi islamici au luat parte la atacul împotriva băncii Pashtani din capitala afgană. Este al treilea atac de amploare la Kabul înaintea alegerilor prezidenţiale şi provinciale de mîine, pe care Talibanii au ameninţat că le vor boicota în mod violent. Mai multe zeci de persoane au fost ucise ieri în cîteva atacuri în Afganistan.

Liderii AIE au discutat formatul dialogului cu PCRM

Liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană au criticat decizia preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Voronin să convoace pe 28 august prima şedinţă a noului Parlament, spunînd că ar trebui ca aceasta să aibă loc mai devreme. Liderii celor patru partide din Alianţă s-au întâlnit din nou marţi pentru a încerca să stabilească formatul dialogului cu Partidul Comuniştilor menit să deblocheze alegerea unui nou şef al statului. Dar un lider comunist, deputatul Vladimir Ţurcan spune că partidul său doreşte să poarte negocieri cu Alianţa la care va pretinde una din cele trei funcţii principale în stat: preşedinte, speaker sau premier.

Georgia s-a retras din CSI dar rămîne parte a unor acorduri

Georgia este prima ţara care s-a retras din Comunitatea Statelor Independente, numărul fostelor republici sovietice rămase în organizaţia dominată de Rusia reducîndu-se la 11. Marţi, s-a încheiat oficial procesul retragerii, iniţiat de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili anul trecut, după războiul cu Rusia din luna august. Un oficial al ministerului georgian de externe a spus că ţara va rămâne parte a unor acorduri ale CSI, cum sînt cel privind schimburile comerciale şi libera trecere a frontierelor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG