Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comunicat de presă al PCRM acuză AIE de incapacitatea de a se pune de acord asupra unui nou guvern

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a dat publicităţii un comunicat în care se spune că încercarea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană de a crea o coaliţei de guvernare s-a soldat cu un eşec, pentru că aceste partide nu au reuşit să se pună de acord în privinţa împărţirii funcţiilor din viitoarea guvernare şi nici în privinţa principiilor de bază ale politicii interne şi externe a Republicii Moldova. PCRM şi-a reafirmat dorinţa de a începe negocieri cu toate partidele, pentru a evita agravarea crizei economice şi politice din Moldova.

Patru ofițeri de poliție uciși într-un atentat în Cecenia

Un atentator sinucigaş a ucis patru ofiţeri de poliţie într-un sat din apropiere de capitala Ceceniei, Groznîi. E cel mai nou dintr-o serie de atacuri care au avut loc recent în Cecenia. Vinerea trecută paru poliţişti au fost uciţi de doi atentatori sinicigaşi la Grîznîi.

Atacurile sinucigașe de la Bagdad revendicate de Al Qaida

Reţeaua teroristă Al Qaida şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile sinucigaşe de săptămîna trecută din capitala irakiană Bagdad, în urma cărora aproximativ o sută de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite. Declaraţia nu a putut fi verificată din surse independente. La 19 august în Zona Verde din Bagdad au avut loc mai multe atacuri, dintre care două aproape simultane împotriva ministerului de finanţe şi cel de externe.

Incidente violente între albanezi și sîrbi în Kosovo

În Kosovo au avut loc ciocniri între sîrbi şi albanezi, în urma cărora şapte persoane au fost rănite înainte de intervenţia militarilor din forţa de menţinere a păcii a Uniunii Europene. Violenţele au izbucnit în timpul unei demonstraţii a aproximativ o sută de sîrbi împotriva reconstrucţiei unor case ale albanezilor distruse în timpul războiului din 1998-1999.

Ben Bernanke nominalizat de Barack Obama pentru un al doilea mandat de președinte al Rezervelor Federale

Preşedintele Satelor Unite Barack Obama l-a nominalizat pe Ben Bernanke pentru un al doilea mandat la cîrma rezervelor federale americane, spunînd că Bernanke a ajutat la scoaterea economiei Statelor Unite din cea mai gravă recesiune din anii ’ 30 încoace. Obama şi-a întrerupt vacanţa pe care o petrece la Martha’s Vineyard în Massachssettes pentru a face acest anunţ.

Acuzații de tortură aduse de un tînăr afgan militarilor americani

Un tînăr afgan care s-a întors acasă după ce a fost eliberat din centrul de detenţie al armatei americane de la Guantanamo a făcut cunoscut că a avut de suferit abuzuri în timpul deţinerii sale. Mohammad Jawad a declarat agenţiei Reuter la Kabul că el şi alţi prizonieri au fost supuşi la tratament inuman şi că au fost lipsiţi de somn şi obligaţi să mănînce cu mîinile legate la spate. Jawad a fost acuzat că a aruncat o grenadă care a rănit doi militari americani şi pe interpretul acestora acum şapte ani, cînd avocaţii lui Jawad spun că acesta avea 12 ani. Un judecător a respins utilizarea mărturiilor acestuia în procesul care i s-a intentat, din cauză că aceste mărturii au fost obţinute de anchetatori prin intimidări şi ameninţări cu moartea considerate a fi echivalente cu tortura.

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Afganistan îi arată la cvasi egalitate pe Hamid Karzai și Abullah Abdullah

Numărarea a 10 la sută din voturile exprimate la alegerilor prezidenţiale care au avut loc la 20 august în Afganistan arată că principalii doi candidați sînt aproape la egalitate: actualul preşedinte Hamid Karzai a obţinut 41 la sută, în timp ce fostul ministru de externe Abdullah Abdullah are 39 de procente. Rezultatele preliminare vor fi date publicităţii la 3 septembrie.

Chișinău: Comunicat de presă al AIE condamnă refuzul comuniștilor de a se angaja într-un dialog politic

Alianţa pentru Integrarea Europeană consideră că refuzul Partidului Comuniştilor de a da curs invitaţiei la dialog lansată de către Alianţă este o sfidare la adresa rezultatului alegerilor parlamentare anticipate de la 29 iulie. Acest refuz, se spune într-un comunicat de presă al Alianţei, va avea grave consecinţe sociale, economice şi politice pentru Republica Moldova.

Măsuri noi ale administrației Obama în anchetarea celor bănuiți de terorism

Ministrul de justiţie şi procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder a numit un procuror pentru anchetarea acuzaţiilor că ofiţeri ai CIA au comis abuzuri în timpul interogării persoanelor bănuite de terorism. Între timp, preşedintele Barack Obama a numit o nouă echipă de anchetatori de elită care urmează să-i interogheze pe suspecţi sub supravegherea Casei Albe. Aceste decizii fac parte din eforturile administraţiei Obama de a elimina măsurile antiteroriste ale fostei administraţii Bush, scoase acum în afara legii.

Rusia cere recunoașterea internațională ca state a regiunilor separatiste georgiene

Rusia a cerut recunoaşterea internaţională a celor două regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud. Într-o declaraţie a ministerului rus de externe se spune că această recunoaştere este necesară pentru a permite observatorilor internaţionali să se reîntoarcă în cele două regiuni. În afară de Rusia, doar Nicaragua a mai recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de sud. La începutul acestui an, misiunile de observatori ONU şi ai Uniunii Europeene au fost obligate să părăsească zona din cauză că Moscova a refuzat să le prelungească mandatul.

Acord ruso-mongol de exploatare în comun a unui zăcămînt de uraniu

Rusia şi Mongolia au semnat un acord pentru exploatarea în comun a zăcămîntului de uraniu de la Dornond de pe teritoriul mongol. Şeful companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom a făcut cunoscut că Rusia va investi sute de milioane de dolari în această exploatare.

Ben Bernanke numit de Obama pentru un nou mandat la conducerea ministerului de finanțe american

Preşedintele Satelor Unite, Barack Obama urmează să-l nominalizeze astăzi pe Ben Bernanke pentru un al doilea mandat la conducerea Rezervelor federale americane. Obama îşi va întrerupe vacanţa pe care o petrece la Martha’s Vineyard în Massachussetts pentru a face acest anunţ şi se aşteaptă ca preşedintele american să aibă cuvinte de laudă la adresa lui Bernanke, pentru felul cum acesta a acţionat pentru a limita efectele crizei economice.

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Afganistan așteptate astăzi la Kabul

Autorităţile electorale din Afghanistan urmează să anunţe primele rezultate ale scrutinului prezidențial şi regional de joia trecută. E vorba de rezultatele parţiale obţinute după numărarea a aproximativ zece la sută din voturi. Rezultatele finale vor fi date publicităţii la 10 septembrie. Principalii candidaţi la prezidenţialele de la 20 august, actualul preşedinte Hamid Karzai şi fostul ministru de externe Abdullah Abdullah pretind că se află pe primul loc, iar Abdullah l-a acuzat pe Karzai de falsificarea alegerilor.

Membri ai administrației fostului președinte Hatami trimiși în judecată de autoritățile din Iran

Autorităţile de la Teheran au trimis în judecată mai mulţi membri ai administraţiei fostului preşedinte reformist al Iranului Mohamad Hatami. E vorba de capete de acuzare legate de protestele antiprezidenţiale violente declanşate după alegerile prezidenţiale din luna iunie, despre care opoziţia din Iran susţine că au fost falsificate de către conservatori.

Declarații făcute Europei Libere pe marginea invitației la negocieri adresată de AIE comuniștilor

Un fruntaş comunist a spus că partidul său nu se va prezenta astăzi la negocierile iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană. Într-un interviu cu Europa Liberă, Mark Tkaciuk, a declarat ieri seară că partidele necomuniste ar fi pornit negocierile de pe “poziţii inacceptabile” şi că PCRM este mult prea important ca să accepte o ofertă inconsistentă. Tot ieri, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a declarat Europei Libere că prioritatea oricărui nou guvern vor fi negocierile cu FMI şi cu Banca Mondială.

Casa Albă numește un procuror pentru investigarea tratamentului aplicat deținuților din Irak și Afganistan sub administrația Bush

Casa Albă continuă să cerceteze felul cum a combătut terorismul fosta administraţie republicană a preşedintelui George Bush. Ieri a fost numit la Washington un procuror, John Durham, care va decide dacă tratamentul aplicat deţinuţilor din Irak şi Afganistan în anii administraţiei Bush trebuie sau nu trebuie să facă obiectul unei anchete oficiale complete. În anii trecuţi, presa, organizaţiile pentru drepturile omului şi alte instituţii au acuzat autorităţile americane că ar fi folosit metode prea dure şi chiar tortura în interogarea suspecţilor de terorism.

Libia și-a încălcat promisiunile făcute la eliberarea autorului atacului terorist de la Lockerbie, afirmă ministrul scoțian de justiție

Ministrul scoţian al justiţiei a spus că Libia şi-a nesocotit promisiunile făcute înainte ca Scoţia să-l pună în libertate din raţiuni umanitare pe autorul atacului terorist de la Lockerbie din anul 1988. Ministul Kenny MacAskill a declarat ieri că guvernul de la Tripoli i-a dat asigurări că întoarcerea în ţară a condamnatului nu va fi însoţită de ceremonii fastuoase. Abdelbaset al-Megrahi a fost însă primit la Tripoli ca un erou. Eliberarea lui de către scoţiene a fost aspru criticată de Statele Unite. Majoritatea victimelor atacului din 1988 au fost americani.

Moartea lui Michael Jackson cauzată de o doză letală de analgezic

Documente juridice citate de agenţiile de presă arată că muzicianul american Michael Jackson ar fi murit din cauza unei doze letale de propofol, un analgezic foarte puternic cunoscut şi sub denumirea “diprivan”. AP spune, citînd surse apropiate investigaţiei, că moartea lui Jackson la vârsta de 50 de ani va fi anchetată ca omucidere, iar principalul suspect este doctorul personal al muzicianului, Conrad Murray. Acesta a recunoscut că i-a administrat propofol lui Michael Jackson, care nu putea să doarmă fără o combinaţie de analgezice şi somnifere puternice.

Kievul a respins acuzațiile Moscovei privind participarea unor militari ucrainieni la războiul din 2008 în Georgia

Rusia susţine că cetăţeni ucrainieni ar fi luptat de partea Georgiei în războiul ruso-georgian de anul trecut. Un purtător de cuvânt al procuraturii generale de la Moscova a spus ieri că ar exista dovezi clare că în războiul de anul trecut georgienii au fost ajutaţi de membrii unor organizaţii naţionaliste din Ucraina. Kievul a respins ieri aceste acuzaţii.

Convorbiri la Londra Beniamin Netanyahu-Gordon Brown

Premierul Israelului Beniamin Netanyahu se întâlneşte astăzi la Londra cu omologul său britanic Gordon Brown într-un efort de relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu. Netanyahu, care a fost primit săptămâna trecută de cancelarul Germaniei Angela Merkel, va discuta la Londra şi ambiţiile nucleare ale Iranului. Pe agenda londoneză a liderului israelian se află şi o întâlnire cu emisarul special în Orientul Mijlociu al preşedintelui american Barack Obama, George Mitchell.

La Kabul sînt așteptate primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale

Astăzi ar urma să fie anunţate rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale din Afganistan. Ambii candidaţi principali la alegerile din 20 august, anume preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai şi fostul ministru de externe Abdullah Abdullah, susţin că ar fi câştigat scrutinul. Rezultatele ce urmează să fie anunţate azi ar acoperi 10 până la 40 la sută din secţiile de votare, iar rezultatele preliminare complete ar trebui să fie anunţate la 3 septembrie.

Vizită surpriză a premierului Putin în Cecenia

Premierul rus Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în Cecenia, unde s-a întâlnit cu liderul regiunii, Ramzan Kadyrov. S-a discutat despre criza economică şi situaţia şomajului, informează guvernul rus. Situaţia din Cecenia s-a degradat în ultimele zile, după ce, vineri, explozia unei bombe a ucis 4 miliţieni. În total, săptămâna trecută au fost ucise peste 20 de persoane.

Cel mai tînăr deținut de la Centrul Guantanamo eliberat și repatriat în Afganistan

Cel mai tînăr deţinut de la centrul militar american Guantanamo din Cuba a fost eliberat şi trimis acasa, în Afganistan, a anunţat avocatul lui. Mohamed Jawad avea 12 ani când a fost arestat pentru că a aruncat o grenadă, rănind 2 militari americani şi pe traducătorul acestora.

Barack Obama aprobă constituirea unei unități speciale de interogare a suspecților de terorism

Preşedintele american Barack Obama a aprobat crearea unei unităţi speciale de interogare a persoanelor suspectate de terorism, unitatea care o să stea sub controlul Consiliului National de Securitate, la rândul său aflat sub controlul preşedintelui.
Între timp, ministerul justiţiei a recomandat redeschiderea unor dosare despre prizonieri care susţin că au fost maltratati de agenţii CIA în cursul interogatoriilor.

PCRM reafirmă că nu se va prezenta mîine la întîlnirea liderilor partidelor parlamentare propusă de AIE

Într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă” (www.europalibera.org), deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat că Partidul Comuniştilor nu se va prezenta mîine la negocierile iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană. Partidul Comuniştilor, a spus Tkaciuk, este mult prea important ca să accepte o ofertă inconsistentă: „Sintem un partid prea mare ca sa permitem oricui ar fi sa discute cu noi de pe asemenea pozitii inacceptabile.”

Alianţa pentru Integrare Europeană a anuntat ca aşteaptă partidul comunistilor la negocieri marti, la ora 11.

Liderul partidului liberal, Mihai Ghimpu a declarat “Europei libere” că prioritatea rămâne depăşirea crizei politice şi crearea unui guvern apt să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. La nevoie, a afirmat Ghimpu, Alianţa ar putea ceda comuniştilor guvernarea: „…noi nu putem depăşi criza dacă nu constituim organele de stat. Poate le cedăm guvernul, ei şi-au asumat răspunderea, ei au spus că o să fie stabilitate. Daca vor… să aducă ce au promis la oameni: stabilitate şi plata pensiilor şi salariilor”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG