Linkuri accesibilitate

Ştiri

Convorbiri la Londra Beniamin Netanyahu-George Mitchell pe tema păcii în Orientul Mijlociu

Premierul israelian Biniamin Netaniahu a avut convorbiri la Londra cu George Mitchell, emisarul special al Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Într-o declaraţie comună dată publicităţii după discuţii se spune că e nevoie de de începerea unor negocieri serioase între Israel şi palestinieni pentru a se ajunge la o înţelegere de pace în regiune.

Procesele intentate protestarilor antiprezidențiali ar fi destructive pentru Iran, afirmă fostul președinte Hatami

Fostul preşedinte iranian Mohamed Hatami a spus că procesul intentat mai multor reformişti acuzaţi că au pus la cale protestele antiprezidenţiale din luna iunie sînt distructive pentru Iran şi nu au bază legală. Zeci de persoane, între care şi cîteva înalte oficialităţi din fosta dministraţie a lui Hatami, sînt judecate pentru incitare la demonstraţii după victoria lui Mahmud Ahmadinejad în alegerile din iunie, despre care opoziţia spune că au fost falsificate.

Liderii AIE repetă că tactica PCRM de dezbinare a Alianței este sortită eșecului

Cei patru lideri din Alianţa pentru Integrarea Europeană spun că tactica Partidului Comuniştilor de a-i dezbina este sortită eşecului, după ce comuniştii au spus că nu recunosc alianţa ca structură politică unitară şi că doresc să negocieze cu fiecare formaţiune componentă în parte.
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu i-a îndemnat însă pe foştii săi colegi comunişti să accepte dialogul cu Alianţa pentru evitarea unor noi alegeri.

Senatorul democrat Edward Kennedy a încetat din viață

A încetat din viaţă, în vîrsta de 77 de ani, senatorul american Edward Kennedy. Edward Kennedy a fost una din cele mai importante personalităţi ale Partidului Democrat din Statele Unite şi unul din cei mai influenţi şi longevivi congresmani americani. A fost ales prima oară în senatul american acum 47 de ani, cînd fratele său John F Kenendy, asasinat în 1963, era preşedinte. Preşedintele american Barack Obama a spus la încetarea din viaţă a lui Edward Kennedy că Statele Unite au pierdut un mare lider.

Raport al Asociației americane a lucrătorilor în comunicații situează Coreea de Sud pe primul loc la capitolul rapidității de conexiune la internet

Statele Unite ocupă locul 28 în topul ţărilor cu cele mai rapide conexiuni de internet din lume şi nu fac progrese semnificative în a construi o reţea mai rapidă. Într-un raport al Asociaţiei Lucrătorilor în Comunicaţii din Statele Unite, se spune că media vitezei de descărcare de pe net în Coreea de Sud e de 20,4 megabiţi pe secundă, de patru ori mai mare ca în America, unde media e de 5,1 megabiţi. Coreea de Sud, Singapore, Olanda, Danemarca şi Taiwan ocupă primele cinci locuri în topul ţărilor cu acces la internet de mare viteză.

Osetia de Sud și Abhazia au marcat un an de la recunoașterea independenței lor de către Rusia

Regiunile separatiste ale Georgiei Osetia de Sud şi Abhazia au marcat astăzi un an de la recunoaşterea independenţei lor de către Rusia. Liderul separatist al Osetiei de Sud Eduard Kokoity urmează să se întîlnească astăzi cu premierul rus Vladimir Putin la Moscova.

Negocieri ruso-americane pentru crearea unui centru comun de monitorizare a rachetelor

Şeful de stat major al armatei ruse, Nikolai Makarov a anunţat că Rusia şi Statele Unite poartă discuţii pentru crearea unui centru comun ruso-american de monitorizare a rachetelor. Makarov a spus că acest centru ar putea ajuta cele două ţări să ţină socoteala lansărilor de rachete şi să uşureze comunicarea în cazul unor aşa-numite „lansări neautorizate”. Moscova şi Washingtonul nu se înţeleg în privinţa planului american de a instala în Europa de est elemente ale unui scut antirachetă.

Noi rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale din Afganistan așteptate la Kabul

Autorităţile electorale din Afganistan vor da azi publicităţii o nouă serie de rezultate ale alegerilor prezidenţiale de la 20 august. După numărarea a 10 la sută din voturi, principalii doi candidaţi, actualul preşedinte Hamid Karzai şi fostul ministru de externe Abdullah Abdullah erau clasaţi aproape la egalitate pe primele două locuri. Mulţi candidaţi însă se plîng de presupuse fraude electorale, iar Abdullah a declarat într-un interviu pentru agenţia Reuter că nu va accepta rezultatele alegerilor pînă ce acuzaţiile de fraudă nu vor fi anchetate temeinic.

Marian Lupu îi îndeamnă pe comuniști să dea dovadă de responsabilitate și să accepte dialogul politic pentru evitarea unor noi alegeri

Cei patru lideri din Alianţa pentru Integrarea Europeană spun că tactica Partidului Comuniştilor de a-i dezbina este sortită eşecului. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a ignorat invitaţia lor să participe marţi la o întâlnire la Palatul Republicii. Comuniştii au spus într-o declaraţie a Comitetul Central că nu recunosc alianţa ca structură politică unitară şi doresc să negocieze cu fiecare formaţiune componentă în parte.
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu i-a îndemnat însă pe foştii săi colegi comunişti să accepte dialogul cu alianţa pentru evitarea unor noi alegeri: „Negocieri separate nu vor fi. Îmi exprim şi eu speranţa că reprezentanţii PCRM-ului vor înţelege cât de necesar este un nivel sporit de maturitate politică în interesul cetăţeanului.”
Cele patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeană au o majoritate de 53 de mandate în noul Parlament, faţă de 48 ale comuniştilor, dar nici o tabără nu dispune de suficiente mandate pentru a alege cu forţe proprii un nou şef al statului.

Asociația Istoricilor din Moldova consideră că noile manuale de istorie ar fi o reflectare a ideologiei comuniste

Asociaţia Istoricilor din Moldova recomandă profesorilor de istorie să se abţină de la utilizarea manualelor recomandate de noua programă şcolară, și care ar reprezenta o “reflecţie a ideologiei comuniste”. Potrivit istoricului Igor Caşu noua programă trece cu vederea teme ca unirea Basarbiei cu România din 1918 şi aspectele represive ale regimului sovietic: „Nu este nici un cuvânt despre Pactul Ribbentrop-Molotov, despre deportările din ’40-’41, despre foametea din ’46-’47, nu se vorbeşte de asemenea despre deportările din ’49-’51.” Asociaţia Istoricilor spune că bibliografia recomandata elevilor ar cuprinde lucrări ale vicepremierului comunist Victor Stepaniuc, dar ar exclude istorici ca Nicolae Iorga. Ministerul Educaţiei nu a comentat aceste dezvăluiri.

Alte patru persoane contaminate cu virusul H1N1 la aeroportul din Chișinău

Încă patru persoane de la punctul de control al Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transportate la spitalul de boli infecţioase Toma Ciorbă cu bănuiala că ar fi infectaţi cu virusul gripei porcine. Cei patru au intrat în contact cu un coleg bolnav. Pâna la 24 august, în Republica Moldova au fost înregistrate 60 de cazuri suspecte şi 8 cazuri confirmate de infectare cu virusul gripal A(H1N1).

Deficitul american așteptat să se ridice anul acesta la 1,6 trilioane de dolari

Casa Albă se aşteaptă că deficitul bugetar în Statele Unite va ajunge anul acesta la 1,6 trilioane de dolari, cel mai mare din câte au fost înregistrate vreodată. Deficitul putea fi comparabil cu cel de anul trecut, dar a crescut în urma stimulentelor economice ale administraţiei Obama de aproape 800 de miliarde de dolari şi a reducerii veniturilor bugetare din cauza recesiunii. Casa Albă spune că economia americană va începe să se refacă anul acesta. Totuşi, deficitul ar putea continua să crească în anii următori şi se estimează că va ajunge la o sumă cumulată de 9 trilioane de dolari peste 10 ani.

Ancheta navei comerciale ruse „Marea Arctică”

Rusia spune că în timpul primei percheziţii pe nava comercială „Marea Arctică”, despre care se crede că a fost capturată temporar de piraţi, nu a fost descoperită nici o încărcătură suspectă. Ministerul rus de externe a făcut declaraţia la câteva ore după ce şeful anchetei efectuate de Rusia a fost citat spunînd că nava cu echipaj rusesc transporta mai mult decât cherestea atunci când a plecat din Finlanda spre Algeria luna trecută. Ministerul de externe spune că percheziţia a avut loc la scurt timp după ce o navă militară rusă a găsit vasul comercial săptămâna trecută în Oceanul Atlantic, la mare distanţă de destinaţie.

Parlamentul lituanian va investiga acuzația că Lituania a găzduit o închisoare secretă CIA

Parlamentul din Lituania va lansa o anchetă în ceea ce priveşte acuzaţiile că această ţară baltică a găzduit o închisoare secretă a spionajului american pentru suspecţii din reţeaua teroristă al-Qaeda. Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a spus că ancheta va fi efectuată de o comisie parlamentară specială. Televiziunea americană ABC a relatat săptămâna trecută că în presupusa închisoare secretă de lângă Vilnius ar fi fost deţinuţi 8 bărbaţi înainte ca aceasta să fi fost închisă cu patru ani în urmă. După Polonia şi România, Lituania este cea de-a treia ţară europeană acuzată de găzduirea închisorilor secrete ale CIA.

CEDO a condamnat Italia pentru ancheta incompletă a uciderii unui protestatar anti-globalizare

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Italia pentru eşecul elucidării depline a morţii unui protestatar anti-globalizare, împuşcat de poliţie în timpul summit-ului G8 la Genova în 2001. Curtea a dispus ca familia lui Carlo Guiliani să primească 40 de mii de euro sub formă de compensaţii. În noiembrie trecut, un tribunal italian a condamnat 13 poliţişti pentru maltratarea protestatarilor în timpul summit-ului.

Președintele Hamid Karzai și contracandidatul său la aproximativ egalitate după numărătoarea a cca. 10% din buletinele de vot în Afganistan

Preşedintele afgan Hamid Karzai s-ar afla aproape la egalitate de voturi cu principalul său contracandidat la alegerile prezidenţiale de săptămâna trecură, fostul ministru de Externe, Abdullah Abdullah, potrivit primelor rezultate parţiale, după numărarea a 10 la sută din buletine. Alţi şase candidaţi s-au alăturat acuzaţiilor lansate de Abdullah, care a spus marţi că votul de pe 20 august ar fi fost falsificat masiv în favoarea preşedintelui Karzai. Comisia Electorală afgană spune că rezultatele preliminare după totalizarea tuturor voturilor vor fi anunţate pe 3 septembrie.

Chișinău: schimb de acuzații între lideri ai AIE și PCRM după refuzul comuniștilor de a dialoga cu oponenții lor

Alianţa pentru Integrarea Europeană şi Partidul Comuniştilor au făcut un schimb de acuzaţii după eşecul unei prime tentative de dialog pentru depăşirea crizei politice. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a ignorat invitaţia celor patru lideri din alianţă să participe astăzi la o întâlnire la Palatul Republicii. Comitetul Central al comuniştilor a explicat într-o declaraţie că nu recunoaşte alianţa ca structură politică unitară şi partener credibil. Comunişti doresc însă să discute separat cu partidele componente sau cu deputaţii lor. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au spus pe de altă parte că partidele lor, cu o majoritate de 53 de mandate în noul Parlament faţă de cele 48 ale comuniştilor, vor rămâne unite. Ei acuză comuniştii că vor adânci criza economică şi socială prin refuzul să poarte un dialog pentru depăşirea celei politice, născută din neputinţa celor două formaţiuni să aleagă în mod independent noul şef al statului.

Val de atentate în Afganistan

Autorităţile afgane spun că cel puţin 30 de oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi într-o serie de atentate cu maşini capcană în oraşul Kandahar din sudul ţării. Potrivit unui membru al consiliului local din provincia Kandahar citat de agenţia Associated Press, cinci maşini cu explozibil au fost detonate concomitent, cauzînd o explozie puternică în apropiere de sediile unor agenţii umanitare internaţionale. Explozia a distrus numeroase clădiri, iar bilanţul morţilor poate creşte.

Militanții talibani pakistanezi confirmă moartea liderului lor, Baitullah Mehsud

Militanţii talibani din Pakistan au confirmat, pentru prima dată, că liderul lor, Baitullah Mehsud a fost ucis. Agenţia Associated Press şi BBC relatează că au discutat cu doi comandanţi ai talibanilor şi ambii au confirmat ceea ce oficialităţi pakistaneze şi americane susţin de mai multe zile şi anume că Mehsud a fost ucis pe 5 august de o rachetă americană în apropierea graniţei cu Afganistanul. Comandanţii talibani intervievaţi de Associated Press au dezminţit existenţa unor divergenţe în conducerea

Comunicat de presă al PCRM acuză AIE de incapacitatea de a se pune de acord asupra unui nou guvern

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a dat publicităţii un comunicat în care se spune că încercarea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană de a crea o coaliţei de guvernare s-a soldat cu un eşec, pentru că aceste partide nu au reuşit să se pună de acord în privinţa împărţirii funcţiilor din viitoarea guvernare şi nici în privinţa principiilor de bază ale politicii interne şi externe a Republicii Moldova. PCRM şi-a reafirmat dorinţa de a începe negocieri cu toate partidele, pentru a evita agravarea crizei economice şi politice din Moldova.

Patru ofițeri de poliție uciși într-un atentat în Cecenia

Un atentator sinucigaş a ucis patru ofiţeri de poliţie într-un sat din apropiere de capitala Ceceniei, Groznîi. E cel mai nou dintr-o serie de atacuri care au avut loc recent în Cecenia. Vinerea trecută paru poliţişti au fost uciţi de doi atentatori sinicigaşi la Grîznîi.

Atacurile sinucigașe de la Bagdad revendicate de Al Qaida

Reţeaua teroristă Al Qaida şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile sinucigaşe de săptămîna trecută din capitala irakiană Bagdad, în urma cărora aproximativ o sută de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite. Declaraţia nu a putut fi verificată din surse independente. La 19 august în Zona Verde din Bagdad au avut loc mai multe atacuri, dintre care două aproape simultane împotriva ministerului de finanţe şi cel de externe.

Incidente violente între albanezi și sîrbi în Kosovo

În Kosovo au avut loc ciocniri între sîrbi şi albanezi, în urma cărora şapte persoane au fost rănite înainte de intervenţia militarilor din forţa de menţinere a păcii a Uniunii Europene. Violenţele au izbucnit în timpul unei demonstraţii a aproximativ o sută de sîrbi împotriva reconstrucţiei unor case ale albanezilor distruse în timpul războiului din 1998-1999.

Ben Bernanke nominalizat de Barack Obama pentru un al doilea mandat de președinte al Rezervelor Federale

Preşedintele Satelor Unite Barack Obama l-a nominalizat pe Ben Bernanke pentru un al doilea mandat la cîrma rezervelor federale americane, spunînd că Bernanke a ajutat la scoaterea economiei Statelor Unite din cea mai gravă recesiune din anii ’ 30 încoace. Obama şi-a întrerupt vacanţa pe care o petrece la Martha’s Vineyard în Massachssettes pentru a face acest anunţ.

Acuzații de tortură aduse de un tînăr afgan militarilor americani

Un tînăr afgan care s-a întors acasă după ce a fost eliberat din centrul de detenţie al armatei americane de la Guantanamo a făcut cunoscut că a avut de suferit abuzuri în timpul deţinerii sale. Mohammad Jawad a declarat agenţiei Reuter la Kabul că el şi alţi prizonieri au fost supuşi la tratament inuman şi că au fost lipsiţi de somn şi obligaţi să mănînce cu mîinile legate la spate. Jawad a fost acuzat că a aruncat o grenadă care a rănit doi militari americani şi pe interpretul acestora acum şapte ani, cînd avocaţii lui Jawad spun că acesta avea 12 ani. Un judecător a respins utilizarea mărturiilor acestuia în procesul care i s-a intentat, din cauză că aceste mărturii au fost obţinute de anchetatori prin intimidări şi ameninţări cu moartea considerate a fi echivalente cu tortura.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG