Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedinţia suedeză a UE critică evacuarea unor palestinieni din Ierusalimul de est

Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a criticat Israelul pentru evacuarea mai multor palestinieni din locuinţele lor din Ierusalimul de est. Într-o declaraţie oficială dată publicităţii la Bruxelles se spune că această măsură este inacceptabilă şi că ea confirmă o tendinţă îngrijorătoare ce îngreunează găsirea unei soluţii viabile şi credibile a conflictului israelo-palestinian.

Secretarul de stat american începe un turneu diplomatic în 7 state africane

Secretarul de stat american Hilary Clinton va face un turneu prin şapte ţări africane, pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite de a contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă Africa. Prima etapă a turneului de 11 zile este Kenia, după care Hillary Clinton va vizita Africa de sud, Angola, Republica Democratică Congo, Nigeria, Liberia şi Insulele Capului Verde.

Comunităţi din estul Pakistanului asaltate de musulmani radicali - 8 morţi

Creştinii pakistanezi îşi închid şcolile timp de trei zile în semn de protest pentru uciderea a 8 membri ai comunităţii lor de către musulmani. Sute de musulmani radicali au atacat sîmbătă cîteva comunităţi de creştini din localitatea Gojira, din estul Pakistanului, după ce s-a răspîndit zvonul că mai mulţi creştini ar fi profanat Coranul. Şase creştini au fost arşi de vii, alţi doi au fost împuşcaţi. Liderii creştini şi ministrul justiţiei din Punjab au declarat că potrivit anchetei iniţiale, profanarae Coranului a fost doar un zvon.

Teheran: demonstraţie de protest în urma confirmării celui de al doilea mandat al lui Ahmadinejad

Sute de demonstranţi s-au adunat în capitala iraniană Teheran, la cîteva ore după ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei a confirmat oficial, în cadrul unei ceremonii, al doilea mandat prezidenţial al lui Mahmud Ahmadinejad. Acesta urmează să depună jurămîntul miercuri.

Declararea lui Ahmadinejad drept învingător în scrutinul de la 12 iunie a generat masive proteste de stradă, reprimate violent de poliţie. Aproximativ 30 de persoane au fost ucise şi altele aproape 2000 au fost arestate în timpul demonstraţiilor.

Nouă rundă de negocieri între PLD, PL, PD şi AMN

Liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat, Partidului Liberal şi al Alianţei Moldova Noastră au avut azi o nouă rundă de convorbiri pentru crearea unei coaliţii de guvernare. Potrivit Unimedia, la sfîrşitul discuţiilor de astăzi, liderul AMN Serafim Urechean a declarat „viitorul Republicii Moldova este mult mai important decît ocuparea funcţiilor”.

CEC va publica marţi procesul verbal final al alegerilor din 29 iulie

Comisia Electorala Centrală va da marţi publicităţii procesul verbal final al alegerilor din 29 iulie. Acesta va conţine numărul de mandate obţinute de fiecare partid şi lista lista candidaţilor supleanţi la funcţia de deputat. Raportul final al Comisiei Electorale Centrale va fi înaintat Curţii Constituţionale, care are la dispoziţie zece zile pentru a valida – sau nu – alegerile pentru cea de-a 18-a legislatură a Parlamentului de la Chişinău.

Berlin: martor în scandalul finanţării partidului CDU extrădat din Canada

Karlheinz Schreiber, un om de afaceri implicat într-un scandal financiar legat de fostul cancelar al Germaniei Helmuth Kohl, a sosit în Germania, unde a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală. Schreiber care a fost extrădat din Candada unde a trăit în ultimii 10 ani, a fost figura centrală în scandalul din 1999 legat de donaţii ilegale pentru Uniunea Creştin-Democrată - CDU, condusă la vremea aceea de Kohl. Se aşteaptă ca procesul împotriva lui Schreiber să scoată la iveală detalii în legătură cu neregularităţi legate finaţarea partidului CDU. Creştin-Democraţii, conduşi acum de Angela Merkel, se află la putere în Germania, iar la 27 septembrie în această ţară vor avea loc alegeri generale.

Moscova: demiterea comandatului forţelor stragegice ruseşti, generalul Nikolai Soloviţov

Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a înlocuit pe comandatul forţelor de rachete stragegice ruseşti, generalul Nikolai Soloviţov, după o serie de teste nereuşite de lansare de pe submarine a rachetei intercontinentale Bulava.

Poliţia chineză operează noi arestări în capitala provinciei Xinjiang

Agenţia de presă oficială a Chinei a anunţat că poliţia a arestat încă 319 de persoane suspectate că au fost implicate în tulburările violente dintre uiguri musulmani şi chinezi han care au avut loc luna trecută în vestul Chinei. Guvernul a arestat deja 1600 de persoane în legătură cu ciocnirile de la Urumki, capitala provinciei Xinjiang, şi în care au fost ucişi aproape 200 de oameni şi alţi 1700 răniţi. Populaţia uigură, care se revoltă împotriva influxului masiv de chinezi în provincie, şi a măsurilor restrictive luate de guvern împotriva religiei lor musulmane, îi acuză pe chinezii han de discriminare.

PPCD cere renumărarea voturilor

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la posibile încălcări ale legislaţiei electorale comise în campania pentru alegerile din 29 iulie, şi cere renumărarea voturilor. PPCD a obţinut la alegeri 1,91% din voturi.

La Chișinău continuă negocierile între liderii partidelor parlamentare opuse comuniștilor

Corina Fusu, vicepreședinta Partidului Liberal este citată de agenția Stirea Zilei cu afirmația că formațiunea sa ar agrea o formulă de compromis în baza căreia Marian Lupu să devină președinte al țării, Vlad Filat, prim ministru și Mihai Ghimpu, președinte al Parlamentului.
Comentînd aceste declarații tot pentru Știrea Zilei, Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat a spus că formula nu “este corecta sub aspectul rezultatului obtinut in urma alegerilor” și că pînă acum nu a fost luată nici o decizie.
Liderii celor patru partide opuse guvernării comuniste se întîlnesc din nou, astăzi, pentru a continua negocierile în vederea formării unei coaliții politice.

CEC va da publicității marți raportul final asupra rezultatelor alegerilor

Comisia Electorala Centrală va da marţi publicităţii procesul verbal final al alegerilor din 29 iulie. Acesta va conţine numărul de mandate obţinute de fiecare partid şi lista lista candidaţilor supleanţi la funcţia de deputat. Raportul final al Comisiei Electorale Centrale va fi înaintat Curţii Constituţionale, care are la dispoziţie zece zile pentru a valida alegerile pentru cea de-a 18-a legislatură a Parlamentului de la Chişinău.

Ministrul de externe israelian, Avigdor Lieberman amenință cu demisia în cazul inculpării oficiale pentru corupție

Ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman a anunțat că va demisiona dacă va fi pus sub acuzare pentru corupţie. Duminică, poliţia a recomandat trimiterea în judecată a lui Lieberman pentru mită, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei. Ministrul neagă acuzaţiile. Avigdor Lieberman e şeful partidului ultranaţionalist Yisrael Beitenu, a doua formaţiune ca mărime din coaliţia de guvernămînt din Israel.

Tbilisi acuză Moscova de extindere a graniței teritoriului Osetiei de Sud

Autorităţile georgiene au acuzat Rusia că a mutat graniţa Osetiei de Sud mai adînc în teritoriul georgian. Potrivit unei declaraţii a ministerului de externe de la Tbilisi, trupele ruseşti au intrat în satul Kveshi din districtul Gori şi au instalat posturi de control cu intenţia de incorpora teritoriul acestui sat în teritoriul regiunii separatiste sud-osetine. La sfîrşitul a săptămînii trecute, Rusia a ameninţat ca va folosi forţa după ce a acuzat Georgia de provocări în Osetia de Sud.

Anders Fogh Rasmussen a preluat funcția de secretar general Nato

Formul premier al Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen a preluat funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, în locul lui Jaap de Hoop Scheffer, care a ocupat acest post din ianuarie 2004. Rasmussen devine şeful NATO într-o perioadă grea pentru această alianţă – în luna iulie coaliţia internaţională condusă de Alianţă în Afganistan a suferit cele mai grele pierderi de la începerea în 2001 a operaţiunilor anti-Taliban şi Al Qaida. Rasmussen a spus într-un interviu că se pronunţă pentru negocieri cu Talibanii moderaţi.

Realegerea președintelui Iranului, Ahmadinejad confirmată oficial de liderul spiritual Hamenei

Liderul spiritual suprem al Iranului, ayatolahul Ali Hamenei a confirmat oficial al doilea mandat prezidenţial al lui Mahmud Ahmadinejad, acesta urmînd să depună jurămîntul miercuri. Anunţul privind realegerea lui Ahmadinejad în urma scrutinului de la 12 iunie a generat masive proteste de stradă, reprimate violent de poliţie. Aproximativ 30 de persoane au fost ucise şi altele aproape 2000 au fost arestate în timpul demonstraţiilor. La Teheran au început procesele a 110 reformatori şi activişti, puşi sub acuzare în legătură cu protestele post-electorale.

Chișinău: Liderii partidelor de opoziție negociază condițiile unei coaliții în Parlament

Liderii partidelor parlamentare din opoziţie s-au întâlnit din nou duminică şi au decis că vor forma o coaliţie in noul parlament. Se pare că nu au discutat despre împărţirea locurilor în guvern , relatează agenţia Ştirea zilei. Negocierile vor fi reluate astăzi.
Împreună, Partidul liberal democrat, partidul liberal, partidul democrat si Alianţa Moldova Noastră dispun de o majoritate simplă de 53 de mandate în viitorul Parlament. Dar nu de majoritatea calificata de 61 de mandate pentru alegerea preşedintelui ţării. În aceste condiţii, liderul democrat Marian Lupu a sugerat că după crearea unei platforme comune, cele patru partide trebuie să negocieze şi cu partidul comuniştilor sau cu deputaţi ai partidului, care împărtăşesc convingeri democratice .
Pe de altă parte, partidul comuniştilor s-a declarat deschis unui dialog cu oponenţii politici dar şi pregătit să intre într-o opoziţie „responsabilă”.

Coaliția civică Alegeri 2009 urmează să-și prezinte raportul final asupra alegerilor

Coalitia civică Alegeri 2009 va prezenta raportul final privind alegerile din 29 iulie. Sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Liga pentru apărarea drepturilor omului din Moldova (LADOM) a calificat alegerile generale din 29 iulie drept partial corecte si partial libere. S-a precizat că aprecierile se bazează mai ales pe deficienteţele constatate de observatorii LADOM în cursul campaniei electorale. Preşedintele LADOM, Paul Strutzescu, a declarat că la scrutinul din 29 iulie s-au înregistrat mai multe nereguli decât la scrutinul din 5 aprilie dar decizia finala privind validarea alegerilor apartine Curtii Constitutionale. Strutzescu a spus ca cele mai multe nereguli înregistrate de observatorii LADOM, dar si anuntate la linia fierbinte de catre alegători, au fost erorile din listele electorale.
Acceaşi constatare a facut-o şi europarlamentara liberala, Renate Weber, care a fost observator la alegerile de miercuri.

Poliția israeliană recomandă inculparea pentru fraudă fiscală a ministrului de externe Avigdor Lieberman

După o anchetă, poliţia israeliană a recomandat deschiderea unui anchete împotriva ministrului de externe Avigdor Lieberman, acuzat de frauda, obstrucţionarea justitiei si luare de mită. Liberman este suspectat că ar fi primit sute de mii de dolari mită de la oameni de afaceri, în perioda în care era parlamentar. Se pare că banii erau plătiţi din Cipru şi printr-o firmă de consultanţă. Liberman, originar din R. Moldova, conduce partidul de extremă dreaptă Israel Beitenu, principalul aliat al partidului conservator Likud, aflat la guvernare.

Creștere masivă a ratei șomajului în unele state ale UE

Rata somajului in Uniunea Europeana a crescut, in luna iunie 2009, la 8,9 procente, de la 8,8 procente in luna precedenta, in timp ce in zona euro rata somajului a ajuns la 9,4%, arată Oficiul European de Statistica. Cele mai reduse cresteri ale ratei somajului au fost inregistrate in Germania (de la 7,3 procente la 7,7 procente), Romania (de la 5,7 procente in primul trimestru din 2008 la 6,2 procente in primul trimestru din 2009) si Olanda (de la 2,7 procente la 3,3 procente).
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Estonia (de la 4,6 procente la 17,0 procente), Letonia (de la 6,4 la 17,2 procente) si Lituania (de la 5,1 la 15,8 procente).

Sondaj Gallup constată încrederea scăzută a populației în conducerile politice de la Kiev și Chișinău

Conducerea Ucrainei are cea mai scazută rată de incredere din spaţiul post sovietic – arată un recent sondaj Gallup. 85 la sută din ucrainieni nu aprobă modul în care este condusă ţara, situaţie explicată prin certurile continue dintre preşedintele Iuşcenco şi premierul Timoşenco.
În acelasi sondaj de opinie, numai 25 la suta din moldoveni sunt mulţumiţi de modul in care este condusă ţara. Sondajul Gallup a fost realizat in mai-iunie 2009, in baza unor interviuri. Conducerea Rusiei pe de alta parte se bucură în continuare de un procent de aprobare de peste 50 la suta.

Mikhail Saakașvili se teme de planurile Moscovei față de Georgia

Preşedintele Georgiei, Mikhail Saakaşvili a declarat că ştie că regiunile separatiste Abhazia şi Oseţia de sud sunt pierdute dar se teme că Moscova ar avea anumite planuri vizînd chiar Tbilisi. Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, Saakaşvili a deplâns şi faptul că Moscova nu a fost trasă la răspundere de comunitatea internaţională pentru izgonirea georgienilor din Oseţia de sud, după războiul din august anul trecut.
Se împlineşte un an de la izbucnirea scurtului război ruso-georgian.
Pe de altă parte, ministerul georgian de esxterne a acuzat Rusia că a împins linia de demarcaţie cu Oseţia de sud mai adânc pe teritoriul Georgiei.

Teheran: Mohammad Khatami critică procesele intentate unor demonstranți anti-prezidențiali

Fostul preşedinte al Iranului si unul din cei mai activi avocaţi ai opoziţiei, Mohammad Khatami a criticat procesele intentate celor implicati in demonstraţiile de protest, provocate de alegerile prezidenţiale. Au fost deschise in jur de 100 de procese. Khatami a declarat că judecătorii se bazează pe mărturii obţinute sub tortură.

Liderul Nato dispus să negocieze cu elementele moderate ale talibanilor din Afganistan

Noul secretar general NATO, Fogh Rasmussen s-a declarat dispus să dialogheze în Afganistan cu elemente moderate din miliţiile Taliban.

Președintele Bakiev va depune jurămîntul pentru un nou mandat în Kirghistan

Kurmanbek Bakiev depune astăzi jurământul ca preşedinte al Kirghistanului după ce săptămâna trecută a cîştigat un nou mandat cu peste 80 la suta din voturi. Desfăşurarea alegerilor a fost criticată de observatorii OSCE şi de ambasada Statelor Unite in Kirghistan, care a precizat că nu a fost respectat nici unul din angajamentele internaţionale, luate de Kirghistan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG