Linkuri accesibilitate

Ştiri

Diplomatul Louis O'Neill: „Moldova are nevoie de un guvern și nu de amenințări și discuții fără sfîrșit”

„Ameninţările proferate de preşedintele Voronin in parlament si după aceea trimiterea unor ofiteri din batalionul Fulger la televiziune... sunt mai degraba gesturi de disperare” – apreciază Louis O’Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, într-un interviu cu Europa Libera (www.europalibera.org). El s-a declarat surprins de reacţia comuniştilor dar a ţinut să reamintească faptul că în acest moment, comuniștii si Alinaţa pentru Integrare Europeana sunt aproape la egalitate. Aşa ca trebui să coopereze în Parlament.

„Cel mai rău pentru Moldova ar fi acum alegeri anticipate, pentru că ţara are mari probleme economice” – a mai declarat diplomatul american – „Moldova are nevoie de un guvern şi nu de convorbiri şi ameninţări şi discuţii fără sfîrșit”. Referitor la un posibil sprijin al Occidentului pentru ca Moldova să depăşească actuala criză politică, O’Neill şi-a exprimat părere că va fi mai degrabă vorbă de sprijin pentru idei şi programe, nu pentru o persoană în parte.

Salonul Internațional de Carte de la Chișinău dedicat poetului Grigore Vieru

Salonului Internaţional de Carte organizat anual, cu ocazia zilei Limbii române, va fi dedicat poetului Grigore Vieru. Salonul, organizat la Biblioteca Naţională, va debuta cu inaugurarea expoziţiei „Taina care mă apără” şi dezvelirea bustului lui Grigore Vieru realizat de sculptorul Ion Bolocan. Tot în cadrul salonului vor fi lansate cinci cărţi ale poetului, editate în România. În total, la Salon vor fi expuse peste 2 mii de cărţi, apărute la 200 de edituri din 14 ţări. Salonul internaţional de carte se închide pe 3 septembrie.

Guvernul român a aprobat rectificarea bugetului de stat pe fundalul crizei economice

Guvernul român a aprobat rectificarea bugetului iar ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea a declarat că produsului intern brut s-ar putea reduce cu 8 până la 8,5 %. Deficitul va ajunge, la sfarsitul anului, la 7,3% din PIB, fata de 4,6% cât era prevăzut iniţial, din cauza nerealizarii veniturilor estimate. Tinta de inflatie este de 4,3%.

Senatorul Edward Kennedy înmormîntat la cimitirul militar Airlington

Senatorul Edward Kennedy, cel mai tânăr frate din singura dinastie politica a americană, a fost înmormântat la cimitirul militar Arlington din apropiere de Washington. Tot acolo sunt înmormântaţi fraţii săi asasinaţi, John şi Robert Kennedy. Preşedintele John F. Kennedy a fost ucis in 1963 iar Robert, în 1968 – în cursul campaniei electorale pentru preşedinţie. Edward Kennedy a fost 47 de ani membru democrat al Senatului american, un avocat al drepturilor şi libertăţilor civile. Ultima batalie senatorială a dat-o în favoarea schimbării sistemului de asigurări medicale, care acum lasă milioane de americani fara nici o asigurare de boală. La înmormîntare, preşedintele american Barack Obama, a declarat: "Ted Kennedy a lucrat o viaţă întreagă nu pentru cei cu bani, cu putere sau relaţii speciale. El a vrut să fie vocea celor care nu se puteau face auziţi”

Parlamentul iranian dezbate lista noului guvern propus de președintele Ahmadinejad

Parlamentul iranian a început trei zile de dezbateri privind guvernul propus de preşedintele Ahmadinejad. Pentru prima dată în istoria republicii islamice, din guvern vor face parte trei femei, care ar urma sa se ocupe de educaţie, sănătate şi probleme sociale.

Demiterea procurorului general al Teheranului

Noul şef al justiţiei iraniene, aiatolahul Sadeq Larijani l-a demis pe procurorul general al Teheranului, care a condus o serie de procese impotriva participanţilor la demonstraţiile anti-prezidenţiale din iunie. Totodata, el a creat o comisie care să investigheze atît cauzele demonstraţiilor cît şi acuzaţiile că cei reţinuţi după proteste ar fi fost torturati şi maltrataţi.

In Japonia se desfășoară alegeri generale

În Japonia au loc alegeri generale. Pe fundalul celei mai profunde crize economice din istoria modernă a Japoniei, este de aşteptat că votul să fie cîştigat de partidul democrat de opoziţie. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, democraţii vor pune capăt guvernării conservatoare a partidului liberal, care durează de aproape 50 de ni.

Peste 550 de plîngeri de fraudă în alegerile prezidențiale din Afganistan

Comisia afgana care cercetează corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 20 august a informat că a primit peste 550 de plîngeri de fraudare a votului – plângeri care, dacă se adeveresc, ar fi putut influenţa serios rezultatul. Până acum au fost numărate cam 35 la sută din voturi iar rezultatele parţiale îl dau cîştigător pe preşedintele Karzai, înaitea fosului sau ministru de externe, Abdulah Abdulah. Rezultatul final este aşteptat în câteva săptămâni.

Alegeri în trei landuri din Germania

In trei state din Germania au loc astăzi alegeri pentru parlamentele locale, un test în perspectiva alegerilor generale din octombrie. Toate trei, Saarland, Turingia si Saxonia, sunt guvernate de Uniunea crestin democrată a cancelarei Angela Merkel dar se pare că în doua dintre ele, consevatorii ar putea pierde majoritatea.

Rata șomajului din R. Moldova a crescut la 6,1%, numărul șomerilor ridicîndu-se oficial al cca. 82,8 mii de persoane

Rata şomajului din Republica Moldova a urcat la 6.1% în trimestrul al doilea din 2009, faţă de 3.0% în perioada respectivă a anului 2008, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS) citate de Business Expert. Numărul şomerilor, estimat conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii, a fost de circa 82.8 mii persoane, cu 40.3 mii peste nivelul din perioada respectivă a anului trecut. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii - 60,9% din total numărul de şomeri, la fel şi persoanele din mediul urban - 57,9%.

PCRM se va supune deciziei Curții Constituționale dacă alegerea președintelui Parlamentului va fi considerată legală

„Dacă Curtea Constituţională va considera legală alegerea preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova se va conforma acestei decizii”, a declarat vineri seară deputatul comunsit Vladimir Ţurcan, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău. El a precizat ănsă că se aşteatpă ca la Curtea Constituţionala, contestaţia înaintată de partidul comuniştilor să aibe câştig de cauză.

Pentru a debloca criza politică, Ţurcanu a propus ca toate partidele să revină la varianta zero şi să aleagă din nou preşedintele Parlamentului.
Aliantei pentru Integrare Europeană îi lipsesc 8 voturi pentru a alege preşedintele ţării.

Raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică afirmă că Iranul continuă programul de îmbunătățire a uraniului

Ultinul raport al Agenţiei internaţionale pentru energie atomică arată că Iranul nu colaboreaza deschis cu agenţia şi continuă programul de îmbogăţire a uraniului. Potrivit Departamentulu de stat american, agenţia nu a primit toate informaţiile necesare pentru a se convinge că programul atomic iranian nu are şi o componentă militară, cum susţine Teheranul.

45 de militari americani uciși în Afganistan în luna august

În august, trupele americane din Afganistan au suferit cele mai multe pierderi, de la lansarea misiunii, cu 8 ani în urmă. 45 de militari au fost ucişi.

60 de ani de la prima experiență nucleară sovietică

Se împlinesc 60 de ani dela primul test nuclear sovietic. Pe 29 august, 1949, pe poligonul de la Semipalatink a fost detonată o bombă de peste 20 dekilotone. Testul a marcat simbolic şi începutul Războiului Rece. Au urmat mai mult de 450 de teste similare, cu urmări dramatice pentru locuitorii din regiune şi pentru mediul înconjurător.

Ciocniri între forțele de ordine rusești și grupuri de militanți din Republica Kabardino-Balkaria

În republica Kabardino-Balkaria din Caucaz au avut loc ciocniri între forţele de ordine ruseşti şi ceea ce autorităţile au numit grupuri de “bandiţi” sau “militanţi”. În republicile caucaziene din Rusia s-a înregistrat a deteriorare serioasă a situaţiei în ultimele săptămâni.

Statele Unite resping relatările de presă potrivit cărora administrația Obama ar fi decis să renunțe la construcția sistemului anti-rachetă din Polonia și Cehia

Statele Unite au respins relatările ca ar fi renunţat la planul de a amplasa în Polonia si Cehia, elemente ale scutului anti-racheta, gândit să zădărnicească atacuri din aşa-numite state nesigure. Planul fusese criticat în repetate rânduri de Rusia drept o ameninţare la securitatea naţională.
Purtătorul de cuvânt al administratiei Obama a declarat că este vorba numai despre o reanalizare a intregului plan.

Statuia lui Lenin din centrul Kievului a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice

Statului lui Lenin din centrul Kievului a fost scoasă de pe lista monumentelor de importanţă deosebită, a anunţat minsitrul ucrainean al justiţiei.
Statuia a fost grav avariata, in vara, de un grup de naţionalişti. Acum este la latitudinea oraşului să decidă ce face cu statuia.

Mahmud Ahmadinejad cere pedepsirea liderilor opoziției iraniene pentru instigare la demonstrații anti-prezidențiale

Preşedintele Iranului Ahmadinejad a cerut ca liderii opoziţiei să fie pedepsiţi pentru instigarea demonstraţiilor din iunie, provocate de realegerea sa in funcţie. În curusl unui discurs ţinut înainte de rugaciunea de vineri, Ahmadinejad a precizat că acesti politicieni nu trebuie să se bucure de nici o formă de imunitate. El nu a numit insă vreo persoană.
Până acum, peste 140 de persoane sunt judecate pentru participarea la demonstratiile de proteste dar nu a fost pronunţată nici o sentinţă.

Ultime omagii aduse în Statele Unite senatorului Edward Kennedy

Americanii continuă să plătească un ultim omagiu senatorului Edward Kennedy, decedat marti, la 76 de ani, în urma unui cancer. Kennedy va fi înmormântat sâmbătă în cimitirul militar de la Arlington, alături de fraţii sai, fostul preşedinte John F.Kennedy şi Robert Kennedy.

Alianța pentru Integrare Europeană a decis ca șefia statului să revină unul reprezentant al PD, iar funcția de prim ministru, unuia din PLDM

Funcţia de preşedinte al Moldovei revine Partidului Democrat, iar aceea de prim-ministru Partidului Liberal Democrat, a anunţat la o conferinţă de presă noul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, liberalul Mihai Ghimpu. Ghimpu a fost ales speaker în absenţa comuniştilor, care au părărsit şedinţa după un schimb de replici între liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat şi liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. Voronin a proferat ameninţări la adresa lui Filat, după ce acesta le-a cerut comuniştilor să nu boicoteze şedinţa.

PCRM va ataca la Curtea constituțională decizia parlamentarilor AIE de a alege conducerea legislativului în lipsa deputaților comuniști

Partidul Comuniştilor va ataca la Curtea Constituţională decizia partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană de a continua astăzi şedinţa Parlamentului şi alegerea conducerii legislativului, după ce aceasta a fost amînată de preşedintele şedinţei. Decanul de vîrsă al PCRM a declarat că şedinţa de azi de amînă pentru data 4 septembrie.

Un ziarist rus, critic față de abuzurile din Cecenia, primește azil politic în Polonia

Polonia i-a acordat statutul de refugiat ziaristului rus Evgheni Novojilov, care a fost internat într-o clinică de boli mintale din Rusia, după ce a scris despre abuzurile comise în Cecenia. Jurnaliştii independenţi din Rusia au devenit în anii din urmă ţinta presiunilor din partea autorităţilor. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat recent că jurnalismul independent din Rusia este pe cale de dispariţie.

Turkmenistanul și-a anunțat disponibilitatea de a vinde gaze naturale Bulgariei

Preşedintele turkmen Gurbanguly Berdymuhamedov a anunţat că ţara e pregătită să vîndă Bulgariei 2 miliarde 500 de milioane de metri cubi de gaz anual. Preşedintele turkmen a avut ieri convorbiri în Bulgaria cu omologul său bulgar Gheorghi Parvanov şi a vizitat după aceea Turcia Turkmenistanul s-a declarat interesat de proiectul Nabucco al Uniunii Europene, iar Bulgaria şi Turcia sînt potenţiali consumatori de gaz turkmen şi doritoare să devină ţări de tranzit pentru acest gaz către Europa Centrală.

Căpitanul vasului comercial rus „Marea Arctică” acuzat de reținerea 8 militanți pentru protecția mediului

Opt bărbaţi acuzaţi că ar fi deturnat nava rusească de transport „Marea Arctică” l-au acuzat la rîndul lor pe căpitanul vasului că i-a reţinut cu forţa. Avocatul unuia din cei opt a declarat că aceştia sînt de fapt activişti pentru protecţia mediului care s-au refugiat la bordul navei ruseşti din cauza unui furtuni. Capitanul a refuzat apoi să-i lase într-un port european şi şi-a continuat călătoria spre Africa. Procuratura rusă i-a acuzat pe cei opt de deturnare a vasului, dar nu a explicat ce motive ar fi avut aceştia să o facă. Au existat speculaţii că nava ar fi avut la bord mărfuri ilegale în momentul capturării ei de marina rusă în dreptul insulelor Capului Verde.

Mihai Ghimpu - noul președinte al Parlamentului de la Chișinău

Liderul Partidul Liberal, Mihai Ghimpu este noul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, după ce a fost ales în această funcţie cu 53 de voturi, în prima şedinţă a legislativului moldovean. Cei 48 de parlamentari comunişti au părăsit sala de şedinţe înainte de vot, după un schimb de replici între liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat şi liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. Voronin i-a adresat lui Filat cuvinte injurioase, după acesta le-a cerut comuniştilor să nu biocoteze şedinţa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG