Linkuri accesibilitate

Ştiri

Într-un interviu acordat postului de radio Echo Moskvy, Mihai Ghimpu declară că prioritatea Moldovei este integrarea în UE

Presa rusă a relatat că preşedintele ales al parlamentului moldovean, liberalul Mihai Ghimpu a negat că ar avea de gând să ducă o politică unionistă. Într-un interviu acordat postului de radio Echo Moskvy, Ghimpu a spus că el are convingeri personale unioniste, ca un cunoscător al istoriei, dar asta nu înseamnă că va promova unirea cu România odată ajuns la putere.

Ghimpu a spus în acelaşi interviu că pentru viitoarea conducere de la Chişinău prioritatea externă numărul unu va fi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Intemperii intempestive - 25 de localităţi deconectate de la reţea

Ploaia şi vântul puternic au lăsat fără curent electric 26 de localităţi, informează Moldpres, citînd Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale. Cel mai afectat a fost raionul Hânceşti, unde au fost deconectate de la reţea opt sate. Principaul furnizor de energie electrică, Union Fenosa a trimis echipe mobile de reparaţii în zonele afectate.

În Chişinău, vântul a doborât peste 20 de arbori. Căderea unor copaci a distrus nouă autovehicule. Meteorologii au anunţat că ploile vor continua până marţi.

Emisarul american pentru Coreea de Nord cere Fenianului clarificări

Emisarul Statelor Unite pentru Coreea de Nord şi-a exprimat îngrijorarea după anunţul Fenianului că ar încerca o nouă metodă pentru producerea unei bombe atomice. Stephen Bosworth a calificat anunţul drept „o nouă manifestare a problemelor” create de nord-coreeni, adăugînd că declaraţia Fenianului „trebuie clarificată”.

În urmă cu două zile, Coreea comunistă a spus că ar fi început îmbogăţirea uraniului, după ce în trecut programul său nuclear s-a bazat pe procesarea plutoniului.

Kabul: numărarea a 2 treimi din voturile exprimate la alegerile prezidenţiale

Oficialii electorali din Afganistan au fost nevoiţi să anuleze buletine de vot la aproape 450 de secţii de votare din cauza unor nereguli. Anunţul a fost făcut simultan cu publicarea mai multor rezultate ale alegerilor prezidenţiale de la 20 august. Potrivit noilor date, după numărarea a două treimi din voturi, preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai şi-a mărit avansul faţă de al doilea clasat. El are acum aproape 49 la sută din voturi, faţă de 32 la sută, cât are fostul ministru de externe Abdullah Abdullah.

Teheranul respinge criticile americane în legătură cu noul ministru iranian al apărării

Iranul a cerut Statelor Unite să respecte numirea în funcţia de ministru iranian al apărării a unui cetăţean urmărit în Argentina în legătură cu atacul terorist din 1994 asupra centrului evreiesc din Buenos Aires. Săptămâna trecută, Washingtonul a spus că Iranul a făcut „un pas înapoi” numindu-l în fruntea armatei pe Ahmad Vahidi. Teheranul susţine că Vahidi nu a fost implicat în atentatul terorist din capitala argentiniană, soldat cu 85 de morţi.

Demisia consilierului pe probleme ecologice al preşedintelui Obama

Un consilier al preşedintelui Statelor Unite Barack Obama şi-a dat demisia în urma mai multor declaraţii controversate. Săptămâna trecută a ieşit la iveală că Van Jones, consilier pe teme de protecţia mediului, a semnat în 2004 o petiţie în care se sugera că guvernul Statelor Unie ar fi fost implicat în atacurile teroriste de la New York şi Washington, din 2001. Presa a mai scris că Jones a folosit un cuvânt foarte vulgar cu referire la republicani.

Accidentul naval din Ohrida - zi de doliu în Macedonia şi Bulgaria

În Macedonia este astăzi zi de doliu naţional, după ce 15 turişti bulgari au murit ieri în urma scufundării unei ambarcaţiuni turistice în lacul macedonean Ohrida. 42 de persoane au fost salvate după ce nava s-a răsturnat şi s-a dus la fund în doar câteva minute. Se relatează că vaporul, construit în 1924 în Germania, transporta mai multe persoane decât îi permiteau normele de siguranţă.

În Bulgaria, a fost anunţată o zi de doliu naţional pentru mâine, lun

Scufundarea unui ferryboat în sudul arhipelagului filipinez

Cel puţin trei persoane au murit, iar alte câteva sute sunt date dispărute după ce un ferry-boat cu sute de pasageri s-a înclinat, iar apoi s-a scufundat în sudul arhipelagului filipinez. Oficialii spun că au fost salvaţi peste 800 de oameni chiar înainte ca nava să se scufunde, prin intervenţia rapidă a ambarcaţiunilor de salvare. Cauza accidentului nu este cunoscută, deocamdată.

FMI anticipează contractarea în 2009 a economiei mondiale cu peste un procent

La Londra, miniştrii de finanţe şi alţi oficiali din 20 de ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare (G20), au decis sâmbătă să continue sprijinirea financiară a economiilor, în ciuda unor semnale de relansare.Vor continua, de exemplu, cheltuielile guvernamentale sporite şi menţinerea ratei-cheie a dobânzilor la un nivel scăzut până ce economiile vor începe să crească din nou.

FMI anticipează pentru anul acesta contractarea economiei mondiale cu peste un procent, iar pentru 2010, reluarea creşterii.

Comandantul trupelor NATO din Afganistan anunţă că va face public rezultatul investigaţiei privind radiul de vineri

Comandantul trupelor NATO din Afganistan a confirmat că în raidul aerian american de vineri asupra unor cisterne cu benzină furate de Talibani au fost răniţi civili. Într-un video transmis la televiziunea afgană sâmbătă, generalul american Stanley McChrystal a mai spus că afganii vor afla rezultatul investigaţiei asupra incidentului, în care se relatează că ar fi murit zeci de persoane.

Stockholm: ministrul de externe Bildt îşi contromandează vizita în Israel

Ministerul de externe al Israelului a anunţat că şeful diplomaţiei suedeze Carl Bildt şi-a anulat vizita în Israel, programată pentru vineri, 11 septembrie. Oficialii israelieni au spus că anularea s-a datorat unor nepotriviri de agendă. Dar presa din Israel susţine că ar fi vorba de tensiuni provocate de publicarea în Suedia a unor articole de presă pe care israelienii le consideră antisemite.

Invocînd libertatea cuvântului, guvernul suedez a refuzat să condamne ştirile potrivit cărora soldaţii israelieni ar fi vândut organe prelevate de la palestinieni ucişi în luptă.

Ankara: guvernul va permite înfiinţarea de posturi private de televiziune în limba kurdă

Turcia pregăteşte legi noi pentru minoritatea kurdă, în speranţa că-şi va grăbi astfel apropierea de Uniunea Europeană. Un ziar de la Istanbul a relatat astăzi că guvernul turc va permite în viitor înfiinţarea de posturi private de televiziune în limba kurdă, care vor putea emite non-stop. Deocamdată, există doar emisiuni în limba kurdă pe frecvenţele televiziunii de stat din Turcia.

Limba kurdă a fost interzisă în Turcia până în anul 1991. Kurzii alcătuiesc 17 la sută din populaţia ţării. Peste 40.000 de oameni, majoritatea kurzi, au murit de când separatiştii kurzi din sud-estul Turciei au început lupta împotriva statului turc în 1984.

Doi astronauţi instalează cabluri pentru un nou modul al Staţiei Spaţieile Internaţionale

Doi astronauţi de pe naveta americană „Discovery”au efectuat cu succes o aşa-numită „plimbare în spaţiu” de aproximativ şapte ore la Staţia Spaţială Internaţională. Printre altele, astronauţii agenţiilor spaţiale americană şi europeană au instalat cabluri de curent pentru ultimul modul al staţiei, care ar urma să fie conectat anul viitor.

Naveta spaţială „Discovery”, care a dus la Staţia Spaţială şapte tone şi jumătate de combustibil, ar urma să revină pe Pământ joi, 10 septembrie.

Scufundarea în lacul Ohrida a unui vas cu turişti bulgari - cel puţin 19 victime

Cel puţin 19 persoane au murit în urma scufundării unei ambarcaţiuni în lacul Ohrida, din sud-vestul Macedoniei. Aproximativ 50 de pasageri au fost salvaţi de la înec. Martori oculari spun că vasul „Ilinden” s-a scufundat în mai puţin de un minut, la aproximativ 200 de metri de ţărm şi că s-ar fi rupt în două.
Nu este limpede câte persoane se aflau la bord, dar se ştie că marea majoritate erau turişti bulgari care urmau să viziteze o mănăstire.

Poliţia macedoneană a trimis la faţa locului scafandri. Un oficial citat de agenţiile de presă a spus că se teme că s-au înecat „mulţi oameni”.

Lacul Ohrida şi oraşul istoric cu acelaşi nume sunt principalele atracţii turistice ale Macedoniei.

Croaţia ar putea încheia negocierile de aderare la UE la mijlocul lui 2010

Ministrul de externe al Sloveniei a spus că ţara sa şi Croaţia vecină s-au apropiat de o înţelegere în disputa teritorială care întârzie aderarea croaţilor la Uniunea Europeană. Samuel Zbogar a spus că discuţiile sloveno-croate intense din ultima vreme au dus la încălzirea relaţiilor bilaterale, dar a adăugat că mai trebuie făcute multe eforturi. Ministrul sloven, a cărui ţară este deja membră în Uniune, a spus că Croaţia ar putea încheia negocierile de aderare la mijlocul anului viitor. Negocierile au fost „îngheţate” în luna iunie. Disputa are ca obiect un golf de la Marea Adriatică, aflat sub jurisdicţia Croaţiei, Sloveniei şi Italiei.

Franţa cere investigarea circumstanţelor bombardamentului american soldat cu moartea unor civili afgani

Franţa a calificat drept „o mare greşeală” bombardamentul american din Afganistan în urma căruia ar fi murit vineri zeci de civili în timp ce extrăgeau benzină din două cisterne furate de Talibani. Vorbind la Stockholm, pe marginea unui întâlniri neformale a miniştrilor de externe din UE, şeful diplomaţiei franceze Bernard Kouchner a spus că incidentul demonstrează „cruzimea războiului” şi că trebuie investigat de îndată.

Astăzi, oficiali afgani au anunţat că un jurnalist american de la „New York Times” care vizita locului tragediei a fost răpit împreună cu translatorul său. Oficialii locali au pus răpirea pe seama miliţiilor Taliban.

Demiterea şefului de partid şi a şefului poliţiei din oraşul Urumqi

Guvernul Chinei i-a demis pe şeful de partid şi pe şeful poliţiei din oraşul Urumqi, unde au avut loc noi confruntări între uiguri, care sunt majoritari în regiune, şi chinezii din etnia han, predominantă în China. Agenţia oficială de ştiri a Chinei nu a explicat demiterea liderului comunist local. El a condus însă oraşul în timpul ciocnrilor interetnice din luna iunie, soldate cu aproape 200 de morţi.
Violenţele de săptămâna aceasta, soldate cu cinci victime, au fost declanşate de un val de atacuri misterioase cu siringi împotriva chinezilor de etnie han.

Rusia cere Georgiei să ridice blocada maritimă impusă Abhaziei

Ministerul de externe al Rusiei a avertizat Georgia că riscă un nou război dacă nu pune capăt blocadei maritime a regiunii separatiste Abhazia, pe care Moscova o consideră stat independent. Rusia susţine că navele georgiene participante la blocadă se află în ape internaţionale, neutre, ale Mării Negre, încălcînd astfel convenţiile internaţionale. Abhazii spun că anul acesta Georgia a oprit 23 de nave în largul coastelor Abhaziei. Georgia susţine că vasele respective ar fi intrat în zonă în mod ilegal.

Teheran: fostul candidat prezidenţial lansează un apel la continuarea protestelor publice

Învinsul alegerilor prezidenţiale din Iran Mirhossein Mousavi a chemat astăzi la reluarea protestelor începute în iunie după realegerea în fruntea statului a preşedintelui Mahmud Ahmadinejad. Pe pagina sa de internet, Mousavi contestă din nou alegerile din iunie şi spune că opoziţia nu-şi poate atinge scopul decât prin organizarea de proteste publice.

Declaraţia apare la puţine zile după ce parlamentul iranian a aprobat marea majoritate a membrilor noului guvern, propus de preşedintele Ahmadinejad.

Belgrad: arestări în legătură cu explozia de joi de la fabrica de muniţii Uzice

În Serbia poliţia a arestat cinci persoane în legătură cu explozia de joi de la fabrica de muniţii Uzice, soldată cu moartea a şapte muncitori şi rănirea altor 14. Ministrul de interne al Serbiei Ivica Dacic a spus că au fost reţinuţi cinci muncitori ai fabricii, suspectaţi că ar fi pus în pericol vieţi omeneşti nerespectînd normele de protecţia muncii.

Londra: ţările G20 decid să prelungească măsurile fiscale extraordinare luate la declanşarea crizei economice

Agenţia Reuter a informat că miniştrii de finanţe din grupul G20 s-au pus de acord la Londra asupra continuării politicii „stimulilor economici”. Reuter scrie că ţările participante nu au ajuns însă la un consens în privinţa limitării „bonusurilor” sau „premiilor” pe care le acordă băncile unor manageri de vârf, adesea în schimbul unor afaceri riscante.

Ţările G20, care au economiile cele mai mari şi mai dinamice din lume, au hotărât la Londra să prelungească măsurile fiscale extraordinare luate după declanşarea crizei globale, până ce vor fi sigure că criza a luat sfârşit.

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu critică ţările care se opun aderării Turciei la UE

Turcia a criticat ţările europene care se opun intrării ei în Uniunea Europeană. Aflat în vizită în Suedia, care deţine preşedinţia UE, ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a atras atenţia că „vocile negative” care se tot aud din partea unor ţări din Uniune împiedică reformele turceşti şi „seamănă îndoieli” în rândul cetăţenilor turci.

Într-un articol apărut într-un ziar suedez, şeful diplomaţiei turce a mai scris că în ţara sa are loc în prezent „o revoluţie tăcută”, dar ea ar putea fi pusă în pericol de politica unor ţări din vestul Europei.

Franţa şi Germania sunt ţările care au spus mereu că ar dori ca Turciei să i se ofere un fel de parteneriat cu Uniunea Europeană, în locul aderării propriu-zise. Negocierile de aderare cu Turcia au început în 2005, dar bat pasul pe loc.

Scufundarea unui vas cu turişti în lacul Ohrida din Macedonia

Cel puţin zece persoane au murit astăzi în lacul Ohrida din sud-vestul Macedoniei, după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a scufundat. Potrivit poliţiei macedonene, majoritatea celor 50 de persoane aflate la bord erau turişti din Bulgaria. Cauza scufundării ambarcaţiunii „Iliden”, la 200 de metri de ţărmul lacului Ohrida, nu este cunoscută deocamdată.

Armata pakistaneză distruge un centru islamist din valea Tirrah

Armata pakistaneză a informat că a ucis astăzi cel puţin 43 de militanţi islamişti şi le-a distrus cartierul general, într-o zonă de la graniţa cu Afganistanul.
Un oficial din domeniul securităţii a spus că armata pakistaneză a atacat cu elicoptere, trupe speciale şi unităţi de artilerie poziţiile insurgenţilor din aşa-numita „Armata Islamului”, în valea Tirrah.

Se va întruni Parlamentul în plen vinerea viitoare?

Comuniştii şi Alianţa pentru Integrare Europeană nu s-au întâlnit nici ieri în parlament. Ambele formaţiuni sunt în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale privind alegerea liberalului Mihai Ghimpu în funcţia de spicher, săptămâna trecută. Comuniştii au spus că alegerea ar fi contrară regulamentului Parlamentului şi Constituţiei Republicii Moldova.

Cei 48 de deputaţi PCRM s-au reunit ieri într-o şedinţă cu uşile închise. Ei au format fracţiunea parlamentară, condusă de Maria Postoico şi şi-au exprimat opinia că legislativul s-ar putea întâlni în plen peste o săptămână.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG