Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bruxelles: întrunirea informală a "Grupului de prieteni ai Republicii Moldova"

Ministrul de Externe Iurie Leancă a participat astăzi la Bruxelles la reuniunea informală a aşa-numitului “Grup de prieteni ai Republicii Moldova” la nivelul miniştrilor europeni de externe. Potrivit unui comunicat de presă al părţii moldovene, ministrul Leancă a spus că priorităţile Chişinăului sunt avansarea în negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi începerea discuţiilor, în viitorul apropiat, pe tema anulării vizelor europene. Mâine, reuniunea „Grupului de prieteni ai Republicii Moldova”, o structură nou creată din iniţiativa României şi Franţei, va continua cu un mic-dejun de lucru.

Montreal: reuniune de urgenţă a donatorilor internaţionali pentru Haiti

Premierul haitian Jean-Max Bellerive a cerut astăzi donatorilor internaţionali să grăbească acordarea ajutoarelor pentru reconstrucţia insulei devastate de cutremurul de pe 12 ianuarie. Bellerive a solicitat oficialilor internaţionali la o reuniune de urgenţă la Montreal să avanseze planuri de reconstrucţie, care vor necesita eforturi „colosale” şi ajutoare „masive”.

V. Voronin audiat la Procuratura Generală în legătură cu tulburările din 7 aprilie

Fostul preşedinte Vladimir Voronin îşi menţine opinia că protestele post-electorale din luna aprilie au fost o tentativă de lovitură de stat pregătită cu mult înainte. După audierea sa la Procuratura Generală în calitate de martor, liderul comuniştilor a declarat, astăzi, că un protest spontan faţă de victoria comuniştilor în alegerile parlamentare de pe 5 aprilie, nu putea avea loc pe data de 7, înainte de anunţarea rezultatelor oficiale: "S-au grăbit băieţii să facă ceea ce le trebuie lor să facă, ceea ce era planificat din timp, indiferent de ce avea să se întâmple pe 5 aprilie".

Tulburările de pe 7 aprilie, izbucnite la o zi după anunţarea rezultatelor parţiale şi soldate cu distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, au fost urmate de sute de arestări în rândul tinerilor care au protestat. Presa a scris că cel puţin trei tineri au fost ucişi în arestul poliţiei. Procuratura îi anchetează în calitate de bănuiţi pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar al poliţiei din Chişinău, Vladimir Botnari, acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Decretul de înlocuire a membrilor Comisiei de Certificare de pe lîngă MJ - jurist comunist îl dă în judecată pe Mihai Ghimpu

Juristul Partidului Comuniştilor, Serghei Sîrbu l-a acţionat în judecată pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu pe motiv că i-a întrerupt mandatul de cinci ani în Comisia de Certificare de pe lângă Ministerul Justiţiei. În cererea de chemare în judecată, Sîrbu scrie că mandatul său în comisa responsabilă cu înregistrarea organizaţiilor neguvernamentale, inclusiv a partidelor, expira în 2012. El îl acuză pe preşedintele interimar că a încălcat legea prin decretul de înlocuire a membrilor comisiei. Mihai Ghimpu nu a comentat deocamdată acuzaţiile.

Preşedintele Băsescu începe miercuri o vizită oficială în Republica Moldova

Preşedintele României Traian Băsescu este aşteptat miercuri într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă, el va fi însoţit de cel puţin 6 miniştri şi alte oficialităţi, inclusiv deputatul Tudor Panţîru originar din Republica Moldova. Programul vizitei include convorbiri cu autorităţile de la Chişinău şi liderii fracţiunilor parlamentare, inclusiv cea a comuniştilor. Împreună cu preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, Traian Băsescu va depune flori la mormintele unor personalităţi, inclusiv Grigore Vieru, la cimitirele ostaşilor români. Cei doi vor participa joi la Cahul la o întâlnire cu studenţii Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi vor vizita sediul viitorului Consulat al României din Cahul.

55 de instituţii de învăţământ preuniversitar şi preşcolar închise din cauza gerului

Toate şcolile din raionul Edineţ au fost astăzi închise din cauza gerului. Procesul de studii a fost suspendat parţial în alte 17 raioane, relatează Moldpres. Tatiana Poting, viceministru al Educaţiei, a declarat că, în total, in dimineaţa zilei de luni, erau închise 55 de instituţii de învăţământ preuniversitar şi preşcolar, iar în alte 49 au fost suspendate orele doar în clasele primare. Deciziile de sistare a procesului de studii au fost luate de direcţiile teritoriale de învăţământ. Potrivit prognozelor meteo, în perioada 25-27 ianuarie, in Moldova se aşteaptă temperaturi scăzute, care pot ajunge, pe alocuri, în cursul nopţii, la -25 – 28 grade Celsius.

Vlad Filat i-a mulţumit lui Vladimir Putin pentru deblocarea exporturilor de vin moldovean în Rusia

Premierul moldovean Vlad Filat i-a mulţumit omologului său rus Vladimir Putin pentru deblocarea exporturilor de vin moldovenesc în Federaţia Rusă. Într-un mesaj adresat lui Putin, Filat îşi exprimă „gratitudinea pentru aportul personal” al premierului rus la reluarea exporturilor. Mai multe cisterne cu vin moldovenesc destinat Federaţiei Ruse au fost blocate în vamă la mijlocul lunii ianuarie. Moscova a introdus anul acesta licenţe de import noi ca urmare a creării spaţiului vamal unic cu republicile Belarus şi Kazahstan. Autorităţile moldovene şi exportatorii spun că nu fuseseră informaţi la timp despre noile licenţe.

Lituania şi Estonia pledează la Bruxelles pentru acordarea Ucrainei a unui statut special UE

Miniştrii de Externe din Lituania şi Estonia au cerut Uniunii Europene să-i ofere Ucrainei un statut special şi să-i promită aderarea în viitor. La o reuniune a miniştrilor europeni de externe, cei doi miniştri baltici au descris Ucraina drept o ţară care „nu este gata de aderare, dar pentru care statutul de parteneră este prea puţin”. Aceste comentarii survin pe fondul pregătirilor pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, la care se vor confrunta, pe 7 februarie, Iulia Timoşenco şi Victor Ianucovici. Într-un semnal că ar dori normalizarea relaţiei cu Ucraina, Rusia a anunţat astăzi sosirea noului său ambasador la Kiev, după o amânare de 5 luni.

Soci: preşedinţii Rusiei, Armeniei şi Azerbaijanului caută modalităţi de soluţionare a conflictului din Nagorno-Karabah

Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit astăzi cu preşedinţii Armeniei şi Azerbaijanului în staţiunea rusească Soci pentru a examina statutul enclavei Nagorno-Karabakh. Ambele ţări, Armenia şi Azerbaijanul, revendică acest teritoriu, iar războiul purtat în perioada destrămării Uniunii Sovietice s-a încheiat cu un armistiţiu şubred în 1994. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat presei după convorbirile trilaterale că părţile au căzut de acord asupra preambulului unui document despre principiile de bază ale reglementării conflictului din Nagorno-Karabakh.

Serie de atentate la trei hoteluri din Bagdad - cel puţin 36 de victime

Trei explozii puternice în centrul capitalei irakiene au ucis cel puţin 36 de oameni şi au rănit peste 70. Cele trei explozii la Bagdad s-au produs la scurt timp una după cealaltă în apropierea hotelurilor Ishtar Sheraton, Babylon şi Hamra. Un hotel este folosit uneori pentru întruniri oficiale, iar unul găzduieşte frecvent jurnalişti străini. Ultimul atac important la Bagdad a avut loc pe 8 decembrie când peste 100 de oameni au fost ucişi într-o serie de explozii provocate de maşini capcană.

Bagdad: executarea lui Ali Hassan al-Majid, autorul mai multor masacre în rîndul kurzilor

Ali Hassan al-Majid, vărul lui Saddam Hussein, cunoscut cu porecla „Ali Chimicul” a fost executat astăzi prin spânzurare. Cu o săptămână în urmă, el a fost condamnat pentru atacul din 1988 împotriva kurzilor din satul Halabja din nordul Irakului, când au fost ucişi aproximativ 5 mii de oameni. Ali Chimicul a fost condamnat la moarte în patru procese separate pentru atacuri împotriva kurzilor în anii 1980. Organizaţia Human Rights Watch spune că el ar fi fost responsabil de uciderea ori dispariţia a peste 100 de mii de oameni din rîndul populaţiei kurde.

Istanbul: convorbiri ale preşedinţilor afgan şi pakistanez privind combaterea talibanilor

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că eforturile reînnoite ale guvernului său de reconciliere cu talibanii au sprijinul aliaţilor Afganistanului, inclusiv al Statelor Unite şi ţărilor europene. Karzai a făcut declaraţia la o conferinţă de presă la Istanbul după convorbiri cu preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari pe marginea cooperării împotriva extremiştilor islamişti. A fost cea de-a patra rundă a unor asemenea convorbiri afgano-pakistaneze ţinute sub auspiciile Turciei din 2007.

Prăbuşirea unui avion de pasageri etiopian în Marea Mediterană

Aproximativ 20 de cadavre au fost recuperate dintr-un avion de pasageri etiopian care s-a prăbuşi în Marea Mediterană, la scurt timp după decolarea de la Beirut în condiţii meteorologice aspre. La bordul avionului se aflau aproximativ 90 de oameni. Cauzele prăbuşirii nu sunt cunoscute încă. Preşedintele Libanului Michel Suleiman a declarat că printre versiuni nu se examinează cea a unui atac.

Madrid: deschidea procesului intentat unui agent spaniol acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un prezumtiv agent dublu spaniol a dezminţit că ar fi vândut informaţii confidenţiale Rusiei. Procesul cu uşile închise al lui Roberto Florez, fost angajat al Centrului Naţional de Informaţii al Spaniei, a început astăzi la Madrid. Printre dovezi se numără două copii ale scrisorilor adresate de Florez fostului responsabil numărul trei al ambasadei Rusiei la Madrid. În aceste scrisori, spaniolul propunea să vândă Rusiei informaţii despre identitatea agenţilor secreţi spanioli, structura sistemului serviciilor secrete spaniole şi despre metodele lor de lucru în privinţa Rusiei. Când Florez a fost reţinut în 2007, ambasada Rusiei a dezminţit că ar fi avut contacte cu el.

Mesaj de mulțumiri adresat de Vlad Filat lui Vladimir Putin cu ocazia reluării exporturilor de vinuri moldovenești în Federația Rusă

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, premierul Vlad Filat i-a adresat omologului său rus, Vladimir Putin un mesaj de mulțumiri pentru contribuția sa la normalizarea relațiilor comercial-economice, odată cu reluarea exporturilor de vin moldovenesc în Federația Rusă. In mesaj se afirmă „că dialogul politic constructiv şi eficient va contribui la activizarea din continuare a relaţiilor reciproc avantajoase dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, deschizînd noi perspective în colaborarea bilaterală”.
Reluarea exporturilor de vinuri a constituit unul din subiectele convorbirii telefonice dintre cei doi premieri de la 19 ianuarie.

Val de frig în Moldova

Vremea se va menţine deosebit de rece în următoarele zile. Potrivit serviciilor meteo, de astăzi şi până miercuri temperatura va coborî noaptea până la minus 20 de grade, iar în nordul ţării chiar până la minus 28 de grade.
Temperaturile maxime peste zi vor fi de minus 9 grade şi nu se întrevăd ninsori.
Potrivit Moldpres, recordul de frig pentru sfârşitul lunii ianuarie în Moldova datează din 1963, când la 30 ianuarie s-au înregistrat la Briceni aproape minus 34 de grade.

Premierul Filat a cerut reamenajarea Piaței agroalimentare centrale din Chișinău

Premierul Vlad Filat a vizitat ieri Piaţa Agroalimentară Centrală din Chişinău şi a spus că unii comercianţi lucrează în condiţii inumane. Filat a spus că piaţa trebuie reamenajată. Premierul a mai spus că astăzi guvernul va discuta problema preţurilor, mai exact, a faptului că unii comercianţi ar profita „de situaţia grea a moldovenilor” ca să facă scumpiri exagerate.

Accident aviatic al unui Boeing 737 etiopian în Marea Mediterană

Un avion etiopian cu 90 de persoane la bord s-a prăbuşit în Marea Mediterană în această dimineaţă, la scurt timp după decolarea din capitala Libanului, Beirut. Aeronava, despre care unele surse spun că era un Boeing 737, plecase pe o vreme furtunoasă în direcţia capitalei etiopiene Addis Abeba.
Agenţia Reuters scrie că la bord se aflau 50 de libanezi, restul pasagerilor fiind în majoritate etiopieni, ca şi echipajul. Nu există informaţii despre eventuali supravieţuitori.

Intîlnire Medvedev - președinții Armeniei și Azerbaidjan pe tema conflictului din Nagorno-Karabach

Preşedintele rus Dmitri Medvedev se va întâlni astăzi la Soci cu preşedinţii Armeniei şi Azerbaidjanului, pentru discuţii asupra rezolvării conflictului din Nagorno-Karabach. Armenii şi azerii îşi dispută teritoriul respectiv, pentru care s-au angajat într-un război la în prima parte a anilor 90. Până acum, negocierile internaţionale mediate de OSCE n-au dat rezultate spectaculoase.

Conferință în Canada a donatorilor pentru Haiti

În Canada va avea loc astăzi o conferinţă internaţională a donatorilor pentru Haiti. La întrunire vor participa mai ales lideri din emisfera vestică, adică din Statele Unite, Canada şi ţări latino-americane, dar şi un reprezentant al Franţei. Diferite guverne au promis ajutoare în valoare totală de un miliard de dolari.
Între timp, oficialii din Haiti au informat că bilanţul victimelor recentului cutremur ar fi de 150.000 de morţi.

Suplimentarea trupelor americane în Afganistan menită să pună capăt războiului

Comandantul trupelor NATO din Afganistan, americanul Stanley McChrystal, a spus că suplimentarea efectivelor americane din Afganistan cu 30.000 de soldaţi îi va face pe Talibani să accepte un acord de pace şi să pună capăt războiului. McChrystal a făcut aceste previziuni într-un interviu apărut în ziarul britanic „Financial Times”. El a mai declarat că în viitor Talibanii ar putea avea un rol în guvernarea Afganistanului.

China respinge din nou acuzațiile de organizare a unor atacuri cibernetice

China a respins din nou acuzaţiile occidentale că ar fi organizat atacuri cibernetice împotriva unor companii americane şi a unor activişti chinezi pentru drepturile omului. Ministerul chinez al tehnologiei informaţionale a spus că asemenea acuzaţii sunt lipsite de fundament.
Pe de altă parte, guvernul chinez a spus că este legal să restrângă accesul la unele site-uri de internet, şi a cerut guvernelor occidentale să nu se amestece în această chestiune, numită de Beijing „strict internă”.

Human Rights Watch: Iran în criză în respectarea drepturilor omului

Organizaţia internaţională pentru drepturile omului „Human Rights Watch” a spus că în Iran s-ar înregistra o „criză a drepturilor omului” încă de la alegerile controversate din vara anului anul trecut. Într-un raport lansat la Dubai, organizaţia spune că după realegerea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, gărzile revoluţionare din Iran, precum şi alte structuri represive controlate de regim, ar fi arestat arbitrar „mii de protestatari” şi activişti.

Explozie într-un tren de pasageri pe ruta Cernăuți-Kiev

Cel puţin şase persoane au fost rănite de o explozie produsă în trenul de pasageri Cernăuţi-Kiev. Agenţiile de presă ruseşti spun că incidentul a fost provocat de o butelie cu gaz transportată de un pasageri. Accidentul s-a produs la ceva mai mult de 20 de kilometri depărtare de Cernăuţi.

Viaceslav Untilă - noul preşedinte al Mişcării "Acţiunea Europeană"

La Congresul Mişcării „Acţiunea europeană”, Viaceslav Untilă a fost ales preşedinte al partidului, după ce fostul preşedinte şi fondator al partidului, Anatol Petrenco a renunţat să candideze. Venit recent din Alianţa „Moldova Noastră”. Untilă a fost ales cu majoritatea voturilor, numai 12 participaţi au fost impotriva şi 34 s-au abţinut. Anatol Petrenco a fost ales prim-vicepreşedinte, Viaceslav Untilă s-a angajat să mărească partidul şi la următoarele alegeri să-l ducă în parlament.

Congresul a adoptat şi 2 rezoluţii, cu privire la unificarea partidelor extraparlamentare democratice şi aderarea Mişcării "Acţiunea europeană" la Partidul Popular European.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG