Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ofensivă a forţelor aliate împotriva talibanilor din sudul Afganistanului

In Afganistan continuă ofensiva militara aliata impotriva talibanilor din provincia Helmand din sudul tarii. La operatiuni participa mii de militari, 60 de elicoptere şi avioane. Comandatul forţelor NATO din sudul Afganistanului, Nick Cater a declarat că operatiunea va continua si la noapte si ca ostilitatile s-au soldat pina acum cu moartea a 20 de militanti talibani.

Sportivii georgieni decid să participe la Jocurile Olimpice în ciuda morţii lui Nodar Kumaritaşvili

Moartea sportivului georgian Nodar Kumaritaşvili în cursul antrenamentului pe cea mai rapidă pistă pentru sanie din lume a îndoliat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver. Delegatia Georgiei a decis să participe în continuare la Olimpiada. Potrivit anchetei efectuate de oficialii de la Federaţia Internaţională de sanie, accidentul nu a fost provocat de o defecţiune a pistei.

Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu primit în audienţă de Papa Benedict al 16-lea

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu l-a invitat pe Papa Benedict al 16-lea să facă o vizită în România. Invitaţia a fost făcută în cadrul unei audienţe a arhiepiscopul la Vatican. Potrivit agenţiilor de ştiri din România, Arhiepiscopul Robu i-a vorbit Suveranului Pontif despre problemele nerezolvate legate de proprietăţile bisericii romano-catolice din România şi despre indiferenţa cu care autorităţile au tratat situaţia Catedralei Sf. Iosif de la Bucureşti în vecinătatea căreia s-a construit un edificiul de 19 etaje care, potrivit unor experti, ar pune în pericol catedrala. Potrivit sursei citate, Papa Benedict a vorbit despre nevoia dialogului constructiv şi a înţelegerii între creştinii catolici si ortodocşi şi despre speranţa ca acest lucru să se întîmple în Europa.

Arhiepiscopul Artemie din Kosovo destituit de Sfîntul Sinod al BOS

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe l-a destituit pe controversatul arhiepiscop din Kosovo, Artemie. Inaltul cleric cu vederi ultranationaliste si anti occidentale este suspectat ca a delapidat fonduri de milioane de euro si ajutoare guvernamentale trimise in regiune în ultimii ani. Pina la finalizarea investigatiilor, episcopul Atanasie a fost numit de Sfintul Sinod sa il inlocuiască pe arhiepiscopul Artemie.

Kiev: Victor Ianucovici pledează pentru îmbunătățirea relațiilor ucraino-ruse

Noul preşedinte ucrainean, Victor Ianucovici a declarat într-un interviu cu televiziunea rusă de stat VESTI 24 că administraţia de la Kiev ar putea să permită stationarea flotei ruseşti de la Marea Neagră în portul Sevastopol după data de 2017, aşa cum este actualul contract şi că este nerăbdator să îmbunătăţească relatiile dintre ţara sa şi Rusia.

Curtea militară de apel în România a decis eliberarea din arest a unui general în retragere implicat în reprimarea revoluției din 1989

In Romania, fostul general Mihai Chiţac, condamnat in 2008 la 15 ani de închisoare in dosarul revoluţiei din Timişoara, va fi eliberat din arest luni, pentru a fi operat la inima. Decizia a fost luata de Curtea Militara de Apel.

Polițiștii din brigada Fulger anchetați de Procuratură pentru utilizarea gloanțelor de luptă la 7 aprilie 2009

Procurorul general, Valeriu Zubco a anunţat ieri că procurorii îi investigează pe poliţiştii din brigada cu destinaţie specială Fulger bănuiţi de folosirea armelor de foc în noaptea de pe 7 spre 8 aprilie. Zubco a declarat că poliţiştii sunt învinuiţi de tentativă de omor pentru că ar fi tras cu gloanţe de luptă asupra unei maşini cu două persoane, soţ şi soţie, în apropierea clădirii preşedinţiei.

R. Moldova nu va ceda Ucrainei segmentul de teren Palanca

Ministrul adjunct de externe, Andrei Popov a declarat că Republica Moldova nu va ceda Ucrainei dreptul de proprietate asupra terenului pe care trece şoseaua Odesa-Reni, în regiunea satului Palanca. Oficialul moldovean a spus că segmentul de şosea de 7,7 kilometri şi terenul de sub ea va rămâne proprietate a Moldovei, în ciuda acordului de frontieră cu Ucraina ratificat în 2001. Ministrul ucrainean de Externe, Petro Poroşenco a declarase în Parlamentul de la Kiev că Ucraina aşteaptă în următoarele 4-5 săptămâni să primească actul de proprietate asupra şoselei şi terenului, aşa cum s-a convenit la recentele negocieri moldo-ucrainene. Prim-vicepreşedintele comisiei de politică externă din Parlamentul ucrainean, Taras Cernovil a declarat Europei Libere că, în caz contrar, Ucraina poate denunţa acordul de frontieră, caz în care Moldova va pierde în favoarea Ucrainei ieşirea la Dunăre, unde a construit după 2001 terminalul petrolier de la Giurgiuleşti.

Prezența elementelor scutului defensiv în România nu va avea repercusiuni asupra reglementării problemei nistrene

La Bucuresti, Secretarul de Stat în ministerul român de externe, Bogdan Aurescu a declarat pentru site-ul Hotnews.ro că amplasarea elementelor scutului defensiv american antirachetă în România nu va avea nici un efect negativ asupra rezolvării problemei transnistrene, tot aşa cum nu afectează nici negocierile ruso-americane privind noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare. Aurescu a spus că a discutat pe această temă la telefon cu ministrul adjunct de externe de la Chişinău, Andrei Popov. Decizia României de a găzdui elemente ale scutului defensiv american, din 2015, a fost criticată la Moscova, precum şi de opoziţia comunistă de la Chişinău.

Ofensivă majoră în Afganistan împotriva talibanilor

In Afganistan, forţele NATO si cele afgane au declanşat noaptea trecuta o importanta ofensiva militară asupra localităţii Marjah, din provincia Helmand, unul din locurile in care se pare ca militanţii talibani şi-au consolidat poziţiile. Preşedintele de la Kabul, Hamid Karzai le-a cerut încă o data militanţilor să depună armele şi a cerut militarilor să evite să faca victime în rîndul populaţiei civile. Potrivit unui comandat al armatei afgane, in primele ore ale operaţiei, 5 militanţi talibani au fost omorîţi.

Dechiderea Jocurilor olimpice de iarnă în Canada îndoliată de moartea unui sportiv georgian

Jocurile olimpice de iarna de la Vancouver, din Canada au fost deschise oficial noaptea trecuta, cu o ceremonie consacrata sportivului georgian Nodar Kumaritașvili, care a murit ieri in timpul antrenamentelor pentru competiţia de sanie. In timpul ceremoniilor, publicul s-a ridicat in picioare si a aplaudat in semn de respect pentru tînărul sportiv decedat. Nodar Kumaritaşvili era originar din Osetia de Sud, avea 21 de ani şi întreaga sa familie a fost o familie de sportivi. Echipa olimpica a Georgiei a purtat doliu in timpul ceremoniei şi a decis să participe mai departe la competiţia olimpica. In cursul zilei de astazi încep competiţiile la biatlon, schi alpin, sărituri, patinaj viteza si schi acrobatic.

Barack Obama îl va întîlni pe Dalai Lama în ciuda protestelor Chinei

Statele Unite au respins cererea oficiala a Chinei comuniste pentru ca preşedintele american Barack Obama să anuleze întrevederea planificată pentru 18 februarie cu liderul spiritual din Tibet, Dalai Lama. China îl acuza pe Dalai Lama că pledează pentru independenţa Tibetului fata de China. Relatiile dintre China si Statele Unite s-au tensionat în ultimul timp mai ales după ce Statele Unite au decis să vîndă arme sofisticate Taiwanului. China comunista nu a recunoscut independenţa Taiwanului.

Varşovia: ministrul de externe belorus respinge criticile privind oprimarea de către Minsk a minorităţii poloneze

Premierul polonez Donald Tusk a criticat represaliile împotriva minorităţii poloneze din Republica Belarus. Tusk a spus că tratamentul aplicat polonezilor de către autiorităţile beloruse reprezintă „un element scandaloas şi nejustificat de represiune şi intimidare”. Aflat la Varşovia, ministrul belorus de externe Syarhey Martynau a dezminţit că Minskul ar fi violat drepturile minorităţii poloneze şi a spus că această impresie ar fi fost creată de divergenţele din sânul comunităţii poloneze însăşi. Vizita lui Martynau are loc pe fondul tensiunilor provocate după ce o organizaţie culturală a polonezilor din Republica Belarus a rămas fără sediu.

Preşedintele armean Sarkisian: Parlamentul va aproba protocolul cu Turcia abia după o acţiune similară a Ankarei

Preşedintele Armeniei Serzh Sarkisian a trimis Parlamentului protocoalele menite să repare relaţia ostilă cu Turcia. Dar Sarkisian a spus că parlamentul armean va ratifica acordurile pentru normalizarea relaţiilor doar după cel turc. Armenia şi Turcia au căzut de acord în 2009 să stabilească legături diplomatice şi să deschidă graniţa comună în timp de două luni după aprobarea celor două parlamente. Înţelegerea are scopul să repare relaţia ostilă care se menţine de un secol, în urma masacrării armanilor de către forţele otomane în perioada primului război mondial.

Serghei Bagapş - al doilea mandat de "preşedinte" al Abhaziei

Serghei Bagapş, liderul republicii separatiste georgiene Abhazia, a fost inaugurat astăzi pentru cel de-al doilea mandat în cadrul unei ceremonii descrisă de autorităţile de la Tbilisi drept „o parodie”. După depunerea jurământului, Bagapş a mulţumit Rusiei pentru că a recunoscut independenţa regiunii separatiste în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Bagapş a câştigat în mod covârşitor alegerile în Abhazia în decembrie trecut.

Parlamentul azer aprobă o serie de restricţii de presă

Parlamentul din Azerbaijan a aprobat amenamente legislative care prevăd noi restricţii asupra presei. Amendamentele interzic fotografierea, filmarea sau înregistrarea vocii cuiva fără permisiunea persoanei vizate, ceea ce, potrivit organizaţiilor pentru libertatea presei, va împiedica investigaţiile jurnalistice. Amendamentele fuseseră aprobate la un referendum anul trecut. La acelaşi referendum, preşedintele Ilham Aliyev a obţinut dreptul să rămână la conducerea Azerbaijianului pe o perioadă nedefinită.

Baku: proiect de lege privind derusificarea numelor de familie

Comisia pentru cultură din parlamentul din Azerbaijian pregăteşte un proiect o lege pentru de-rusificarea numelor de familie ale cetăţenilor azeri. Serviciul azer al Europei Libere relatează că o comisie a Academiei de Ştiinţe a elaborat în ultima jumătate de an politica de-rusificării aflată la baza iniţiativei legislative.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru cultură, Nizami Jafarov a declarat jurnaliştilor că noua politică va face ca toţi noi născuţii să fie trecuţi în acte cu numele de-rusificat, iar pentru toţi ceilalţi de-rusuficarea numelui va fi opţională. Majoritate numelor de familie azere au ternminaţia în "ov" ori "ev" pentru bărbaţi şi "ova" ori "eva" pentru femei, o moştenire din perioada sovietică.

Andrei Popov: „Moldova nu va ceda Ucrainei dreptul de proprietate asupra terenului de la Palanca"

Ministrul adjunct de Externe Andrei Popov a declarat că Republica Moldova nu va ceda Ucrainei dreptul de proprietate asupra terenului pe care trece autostrada Odesa-Reni, în regiunea satului Palanca. Oficialul moldovean a spus că segmental de şosea de 7,7 kilometri si terenul de sub ea va rămâne proprietate a Moldovei, în ciuda acordului de frontieră cu Ucraina ratificat în 2001. Ministrul ucrainean de Externe Petro Poroşenco a declarat ieri în Parlamentul de la Kiev că Ucraina aşteaptă în următoarele 4-5 săptămâni să primească actul de proprietate, aşa cum s-a convenit la recentele negocieri moldo-ucrainene. Prim-vicepreşedintele comisiei de politică externă din Parlamentulu ucrainean, Taras Cernovil a declarat astăzi Europei Libere că în caz contrar Ucraina poate denunţa acordul de frontieră, caz în care Moldova va pierde în favoarea Ucrainei ieşirea la Dunăre, unde a construit terminalul petrolier de la Giurgiuleşti.

Poliţiştii din brigada Fulger bănuiţi de folosirea armelor de foc în noaptea de 7/8 aprilie

Procurorul general Valeriu Zubco a declarat că procurorii îi investigează pe poliţiştii din brigada cu destinaţie specială Fulger bănuiţi de folosirea armelor de foc în noaptea de pe 7 spre 8 aprilie. Zubco a declarat astăzi că poliţiştii sunt învinuiţi de tentativă de omor pentru că ar fi tras cu gloanţe de luptă asupra unei maşini cu două personae, soţ şi soţie, în apropierea clădirii Preşedinţiei. Declaraţiile Procurorului general le contrazic pe cele ale fostelor autorităţi comuniste, care au insistat că în timpul tulburărilor post-electorale de primăvara trecută forţele de ordine nu au folosit armele de foc. Valeriu Zubco nu a explicat de ce abia acum a fost intentat noul dosar penal împotriva poliţiştilor, dar a spus că ar exista un deficit de procurori pentru investigarea mai rapidă a evenimentelor de pe 7 aprilie.

Intemperii hibernale lasă fără curent circa 135 de localităţi moldovene

Vântul puternic de noaptea trecută şi chiciura depusă pe liniile electrice au lăsat temporar fără curent aproape 135 de localităţi din Republica Moldova. Departamentul Situaţii Excepţionale spune că au avut de suferit sate din 14 raioane. La Chişinău, copacii prăbuşiţi din cauza chiciurei au rupt 13 linii electrice. Avarierea reţelei termice magistrale a lăsat fără căldură pentru câteva ore noaptea trecută peste 230 de blocuri de locuit din capitală.

Bogdan Aurescu (MAE, Bucureşti): Scutul antirachetă nu are cum afecta soluţionarea problemei transnistrene

Secretarul de Stat în ministerul român de externe, Bogdan Aurescu a declarat că amplasarea elementelor scutului american antirachetă în România nu va avea nici un efect negativ asupra rezolvării problemei transnistrene, în condiţiile în care nu afecteaza nici negocierile ruso-americane privind noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare.

Aurescu a declarat agenţiei online hotnews.ro că a discutat pe această temă la telefon cu viceministrul moldovean de externe Andrei Popov. „I-am prezentat elementele principale ale deciziei pe care Romania a luat-o”, a spus oficialul român. Decizia României de a găzdui elemente ale scutului american, din 2015, a fost criticată la Moscova şi de opoziţia comunistă de la Chişinău.

Bustul lui Grigore Vieru a fost dezvelit pe Aleea Clasicilor din Chişinău

Bustul lui Grigore Vieru a fost dezvelit astăzi pe Aleea Clasicilor din Chişinău, în ajunul împlinirii a 75 de ani de la naşterea regretatului poet. De asemenea, Consiliul municipal Chişinău a aprobat decizia de redenumire a bulevardului Renaşterii în bulevardul Grigore Vieru.

Poetul Grigore Vieru a decedat într-un accident de circulaţie în apropierea Chişinăului în noaptea de 16 ianuarie 2009, când se întorcea de la o manifestare la Cahul dedicată lui Mihai Eminescu.

Preşedintele Comitetului Helsinki Moldova, Ştefan Urâtu numit consilier prezidenţial pe probleme politice

Preşedintele Comitetului Helsinki Moldova, Ştefan Urâtu a devenit consilier prezidenţial pe probleme politice. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu l-a numit astăzi în această funcţie prin decret prezidenţial. În vârstă de 59 de ani, Ştefan Urâtu s-a aflat în anii 1990 în detenţia regimului de la Tiraspol. Doctor în fizică, el şi-a făcut o carieră de activist pentru drepturile omului. El a fost membru al Partidului Comunistilor pana in 1989, iar ulterior a fost timp de doi ani membru al Frontului Popular Crestin Democrat. In anul 2009, la alegerile parlamentare din 5 aprilie, Stefan Uratu a candidat in calitate de independent.

Bagdad - lansarea campaniei electorale pentru alegerile legislative

În Irak, a început campania pentru apropiatele alegeri parlamentare. Un start tensionat din cauza interdicţiei de a candida pentru numeroşi politicieni, acuzaţi de legături cu fostul partid Baath al lui Saddam Hussein. Mulţi irakieni sunniţi, care formau comunitatea dominantă pe timpul lui Saddam, se plâng că ar fi discriminaţi de actualul guvern condus de şiiţi. Iniţial, autorităţile electorale au interzis candidatura a 500 de persoane, dar ulterior au redus lista până la 170.

Ciocnire armată în Inguşetia între forţele ruse şi insurgenţi

Forţele de securitate ruse susţin că au omorît cel puţin 20 de insurgenţi într-o ciocnire armată în republica Inguşetia din regiunea nord caucaziană a Federaţiei Ruse. Serviciul Federal de Securitate, FSB, a spus că operaţiunea forţelor ruse a început joi, când un grup de militanţi a fost încercuit în munţii de la graniţa administrativă cu Cecenia. Luptele care mai continuă între forţele federale şi militanţi ar fi cele mai intense din ultimele luni. FSB afirmă că forţele speciale nu au suferit pierderi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG