Linkuri accesibilitate

Ştiri

Raport AIEA: probe credibile privind intenţia Teheranului de a construi arme nucleare

Agentia Internationala pentru Energie Atomica a declarat ca informatiile referitoare la activitatile Iranului intaresc ingrijorarea ca regimul de la Teheran lucreaza in prezent la constructia unor focoase nucleare. Este pentru prima data ca agentia foloseste astfel de formulari in rapoartele sale. Raportul vorbeste despre „probe cuprinzătoare si credibile”.

Ciocnire armată la graniţa enclavei Nagorno Karabach soldată cu moartea a 3 militari azeri

Trei soldati azeri au murit intr-un schimb de focuri cu militari armeni la granita enclavei Nagorno Karabach, informeaza serviciul azer al postului nostru de radio. Schimbul de focuri a fost confirmat de ministerul azer al apararii. Armenia si Azerbaijan au luptat timp de 6 ani in Nagorno Karabach, iar razbouiul s-a incheiat in 1994 cu fortele armenesti ocupind teritoriul disputat.

Barack Obama se întîlneşte la Casa Alba cu Dalai Lama

Presedintele Statelor Unite Barack Obama s-a intilnit la Casa Alba cu Dalai Lama, în ciuda protestelor exprimate de conducerea comunista de la Beijing. Intilnirea a avut loc in Sala Hartilor si nu a fost urmata de o conferinta de presa comuna. Dalai Lama a declarat insa presei la iesirea de la discutii ca s-a vorbit despre promovarea pacii si a drepturilor omului.

China il acuza pe liderul spiritual tibetan că militeaza pentru independenta Tibetului fata de China. Relatiile dintre Washinghton si Beijing s-au deteriorat in ultimul timp dupa ce Statele Unite au vindut arme sofisticate Taiwanului. China nu recunoaste independenta Taiwanului.

Premierul Filat semnează la Varşovia un acord prin care Polonia acordă un credit de 15 milioane de dolari

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat se afla in Polonia, unde, potrivit serviciului de presa al guvernului, a avut intrevederi cu omologul sau polonez Donald Tusk care a apreciat eforturile de reforma ale noilor autoritati de la Chisinau. Cu aceasta ocazie a fost semnat acordul prin care Polonia ofera Moldovei un credit de 15 milioane de dolari.

Partidul Moldova Unită cere demisia ministrului Vitalie Marinuţă

Partidul Moldova Unita cere demisia ministrului apararii Vitalie Marinuta pentru declaratiile pe care le-a facut recent referitoare la relatia dintre Alianta Nord Atlantica si Republica Moldova. Potrivit presedintelui partidului, Vladimir Turcan, deputat independent acum, dar intrat in parlament pe listele Partidului comunistilor, ministrul apararii ar fi devenit „reprezentantul neoficial al Aliantei Nord Atlantice in Moldova” prin mai multe declaratii recente legate de colaborarea dintre Republica Moldova si NATO si neutralitatea tarii.

Un comunicat al ministerului moldovean al apararii, respinge acuzatiile deputatului si precizeaza ca ministrul apararii a declarat ca atîta timp cit neutralitatea tari este prevazuta de constitutie, actiunile ministerului apararii trebuie sa respecte legea suprema a Moldovei.

Vladimir Turcan a criticat si decizia autoritatilor de la Bucuresti de a permite amplasarea unor elemente ale scutului american anti racheta in Romania.

Serghei Bagapsh: „ Avem nevoie de de o bază rusească in Abhazia, aşa cum NATO are nevoie de o bază în Kosovo”

Intr-un interviu acordat in exclusivitate serviciului rusesc al postului nostru de radio, liderul regiunii separatist abhaz, Serghei Bagapsh a declarat ca nu exista nicio sansa ca cei aproximativ 200 de mii de refugiati georgieni din regiune sa revina la casele lor si ca un eventual exod al acestora catre Abhazia ar putea duce la un nou razboi. Bagapsh a semnat ieri la Moscova un acord prin care permite Rusiei construirea unei baze militare in regiunea pe care o controleaza de facto. Baza ar putea adaposti 3000 de militari rusi si acordul este semnat pentru o durata de 49 de ani. „ Avem nevoie de de o baza ruseasca in Abhazia, asa cum NATO are nevoie de o baza in Kosovo” a spus liderul abhaz serviciului rusesc al Europei Libere, spunînd si ca Abhazia este si va ramine un stat independent.

Independenta regiunii separatiste a Georgiei a fost pina acum recunoscuta doar de Rusia, Nicaragua, Venezuela si insula Nauru. Bagapsh a acuzat tarile Occidentale si NATO ca ar ajuta regimul de la Tbilisi sa se înarmeze in loc sa aloce bani pentru a rezolva problema refugiatilor georgieni din Abhazia.

Moscova: Dmitri Medvedev demite 2 adjuncţi ai ministrului de interne

Presedintele Rusiei Dmitry Medvedeev a demis 2 adjuncti ai ministrului de interne si 16 ofiteri cu rang inalt din politie, într-o încercare de reformare a sistemului si de a combate coruptia la nivel înalt din politie. Mai mult, presedintele Medvedeev a decis concedierea a jumatate din angajatii din centrala Ministerului de Interne, adica 10 mii din cei 20 de mii existenti. Decizia presedintelui de a reforma ministerul de interne a fost anuntata in luna decmebrie, iar ministrul de interne Nurgaliev are la dispozitie o luna de acum inainte pentru a o pune in practica.

Blocul Timoşenco îl acuză pe Victor Ianucovici de tentativă de uzurpare a puterii de stat

Partidul premierului Yulia Timosenko l-a acuzat pe presedintele ales Viktor Yanukovici ca încearca sa uzurpeze puterea de stat, si ca ceremonia de investire, planificata pentru 25 februarie, ar reprezenta o astfel de tentativa. Ieri, Curtea suprema administrativa a Ucrainei a suspendat anuntarea rezultatului alegerilor prezidentiale din 7 februarie, pina ce va fi judecat cazul adus in instanta de Timoshenko. Ea nu recunoaste rezultul si considera ca alegerile au fost masiv fraudate. Miine vor incepe audierile in instanta in acest caz.

Interpolul a emis mandate de arestare pentru cei suspectaţi de asasinarea unui lider Hamas în Dubai

Ministrul britanic de externe David Milliband a declarat ca Marea Britanie colaboreaza cu Israelul in investigatia legata de pasapoartele false - britanice si irlandeze – pe care le-ar fi folosit cei suspectati de a-l fi omorît luna trecuta, la Dubai pe un important lider al gruparii radicale palestiniene HAMAS. Politia din Dubai a dat publicitatii numele a 11 persoane suspectate de aceasta crima dintre care 6 ar fi detinut pasapoarte false britanice, 3 irlandeze, unul german si unul francez. Potrivit speculatiilor in spatele acestei morti s-ar afla serviciile secrete israeliene, Mossad. Seful politiei din Dubai a declarat ca este 99 la suta sigur de implicarea Mossadului in aceasta crima. Interpolul a emis mandate de arestare pentru cei 11 suspecti. Israelul a spus ca nu exista nici o dovada a implicarii serviciilor secrete Mossad in aceasta afacere.

Dalai Lama primit la Casa Albă de preşedintele Barack Obama

Presedintele Statelor Unite Barack Obama se intilneste la aceasta ora, la Casa Alba cu Dalai Lama, în ciuda protestelor exprimate de conducerea comunista de la Beijing. China il acuza pe liderul spiritual tibetan ca militeaza pentru independenta Tibetului fata de China. Relatiile dintre Washinghton si Beijing s-au deteriorat în ultimul timp si dupa ce Statele Unite au vindut arme sofisticate Taiwanului. China nu recunoaste independenta Taiwanului.

Richard Holbrooke salută capturarea în Pakistan a mulahului Baradar

Reprezentatntul special al administratiei Obama in Afganistan si Pakistan, Richard Holbrooke a avut in cursul zilei convorbiri la Islamabad cu premierul pakistanez. Intrevederea a avut loc la o zi dupa ce a fost confirmat faptul ca numarul doi al retelei teroriste Al Qaida, mulahul Abdul Ghani Baradar a fost capturat in urma unei operatii comune a serviciilor de informatii americane si pakistaneze. Holbrooke a caracterizat aceasta evolutie drept una „semnificativa”.

Atentat cu bombă într-o moschee din nord-vestul Pakistanului - 29 de morţi

In nordvestul Pakistanului explozia unei bombe intr-o moscheee s-a soldat cu cel putin 29 de morti si ranind peste 50. Pina la aceasta ora responsabilitatea atacului nu a fost revendicata.

Pe de alta parte in sudul Afganistan continua ofensiva trupelor NATO si afgane. Misiunea Moshtarak este considerata una din cele mai importante ofensive aliate din Afganistan din ultimii ani.

Diplomat iranian obţine azil politic în Norvegia

Norvegia a anuntat ca ofera azil politic fostului diplomat iranian Mohamed Reza Heydari care a demisionat din functie in semn de protest dupa reprimarea demonstratiilor de protest in decembrie de la Teheran.

Demisia agenţiei ONU privind problemele schimbărilor climaterice

Seful agentiei ONU pentru schimbari climatice, Yvo de Boer a anuntat ca demisioneaza din functie, la doua luni dupa esecul conferintei de la Copenhaga. Demisia sa va intra in vigoare la 1 iulie. Yvo de Boer a condus aceasta agentie ONU din 2006.

Belgrad obţine un nou credit BERD pentru infrastructură

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Serbiei pentru a–si imbunatati infrastructura in domeniul gazelor naturale. Banii vor fi folositi la construirea unui rezervor in nordul Serbiei si la dezvoltarea retelei de conducte de gaze. Investitiile BERD in Serbia ating 1 miliard si jumatate de euro in aproape 90 de proiecte.

Zagreb: Ivo Iosipovici instalat preşedinte al Croaţiei

La Zagreb a avut loc ceremonia de investire a lui Ivo Josipovici ca presedinte al Croatiei. In discursul oficial, noul presedinte croat a promis reforme ferme, aderarea la Uniunea Europeana si promovarea de relatii bune cu tarile din Balcani. La inaugurare au participat 10 sefi de state din tarile regiunii si ale Europei centrale si de rasarit.

Primăria Moscova intenţionează să afişeze portrete ale lui Stalin în luna mai

Presedintele Dumei de Stat Boris Grîzlov a criticat planurile primariei Moscovei de a afisa portrete ale liderului sovietic Iosif Visarionivici Stalin in cadrul ceremoniilor de aniversare a 65 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. Proteste au fost lansate si de catre organizatiile care militeaza pentru drepturile omului. Potrivit unui recent sondaj de opinie, Stalin este plasat pe locul 5 in ierarhia personalitatilor cele mai proeminente ale Rusiei.

Președintele Ghimpu sceptic față de o posibilă unire a R. Moldova cu România

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a negat că Moldova ar avea de gând să se unească cu România. Într-un dialog online cu cititorii ziarului „Komsomolskaia Pravda”, Ghimpu a spus că „unire cu România nu va fi niciodată”, adăugînd că recenta vizită a preşedintelui român Băsescu la Chişinău ar fi demonstrat acest lucru. În lunile de când se află la putere, Ghimpu a spus de câteva ori că în sinea lui este unionist, dar şi că nu va promova o politică unionistă.

Europarlamentara Monica Macovei își exprimă speranța ca tratatul de asociere între Moldova și UE să fie adoptat pînă la începutul anului 2011

Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, Monica Macovei, aflată la Chişinău în fruntea delegaţiei Uniunii Europene în comisia de cooperare parlamentară cu Republica Moldova, a menţionat pentru prima dată sfârşitul anului 2010 ca termen posibil de semnare a acordului de asociere a Moldovei la UE . Europarlamentara română a spus: „Sper ca tratatul de asociere să se finalizeze la sfârşitul anului 2010 şi să se adopte cel târziu la începutul lui 2011.” Macovei a mai spus că a cerut ca negocierea celuilalt acord între Uniunea Europeană şi Moldova, pentru liberalizarea vizelor europene să înceapă anul acesta.

Vlad Filat se deplasează astăzi în Polonia

Premierul Vlad Filat călătoreşte astăzi în Polonia unde urmează să semneze un acord de împrumut în valoare de 15 milioane de dolari. El a spus că banii vor fi folosiţi la redresarea deficitului bugetar. Guvernul Filat a obţinut până acum un credit de la Fondul Monetar Internaţional, negociază împrumuturi de la Banca Mondială şi Rusia şi are promisiuni de ajutor financiar din partea Comisiei Europene, Marii Britanii şi României.

Voronin critic față de guvernarea de la Chișinău la o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite

Partidul Comuniştilor din Moldova spune că liderul său Vladimir Voronin a criticat noua guvernare de la Chişinău şi conducerea României într-o discuţie cu ambasadorul Statelor Unite, Asif J. Chaudhry. Potrivit unui comunicat de presă de la PCRM, la întâlnirea de miercuri Voronin s-a declarat îngrijorat de planul amplasării elementelor unui scut antirachetă american în România. Ambasadorul american l-a asigurat că scutul din România va fi numai defensiv şi va consolida securitatea în regiune. Un purtător de cuvânt al Ministerului român de externe a anunţat că diplomaţii moldoveni şi români vor discuta în zilele următoare la Chişinău pe tema scutului.

Un adjunct al secretarului de stat al apărării sugerează acțiuni americane de convingere a Moscovei că scutul defensiv nu amenință Rusia

O oficialitate americană din Ministerul apărării a spus că Statele Unite ar trebui să facă mai multe pentru a convinge Moscova că scutul anti-rachetă planificat în Europa nu este o ameninţare la adresa Rusiei. Îngrijorările Rusiei faţă de planurile administraţiei Obama au crescut mai ales după anunţul că România va găzdui elemente ale scutului, iar Bulgaria a spus că este şi ea interesată. Alexander Vershbow, secretar adjunct pentru afaceri internaţionale de securitate în Ministerul american al apărării a declarat că Moscova cunoştea încă de anul trecut că România este o posibilă ţară gazdă pentru scutul american. El a mai spus agenţiei Reuter că Washingtonul nu a adresat deocamdată vreo cerere Bulgariei.

Rusia și Abhazia au semnat un acord pentru extinderea unei baze militare ruse

Rusia şi Abhazia au semnat miercuri un acord care permite Moscovei să aibă o bază militară terestră permanentă pe teritoriul regiunii separatiste georgiene. Ceremonia semnării a avut loc la Kremlin în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a liderului abhaz Serghei Bagapsh. Preşedintele Georgiei Mihail Saakashvili a criticat aspru acordul militar. El a cerut Uniunii Europene să înceapă noi negocieri în regiunea Caucazului, avertizînd că „o nouă invazie” în Georgia este încă posibilă.

Washingtonul se felicită pentru capturarea comandantului militar principal al talibanilor

La Washington, purtătorul de cuvînt la președintelui american a făcut o primă declaraţie despre recenta capturare a principalului comandant militar taliban, calificînd-o drept “un mare success”. Mullah Abdul Ghani Baradar a fost prins de serviciile speciale americane şi pakistaneze. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs a spus că Baradar se află în custodia pakistanezilor şi Casa Albă nu cunoaşte că ar exista planuri pentru preluarea lui de către americani.

Reprezentantul Iranului pe lîngă AIEA afirmă că Teheranul nu va renunța la îmbogățirea uraniului

Trimisul iranian la agenţia nucleară a Naţiunilor Unite este citat cu declaraţia că Teheranul nu va renunţa niciodată şi sub nici o formă la controversatul program de îmbogăţire a uraniului. Într-un interviu publicat de revista britanică New Statesman, Ali Asghar Soltanieh spune că Occidentul trebuie să se deprindă cu ideea unui Iran capabil de îmbogăţirea uraniului. Potrivit lui Soltanieh, ameninţările cu noi sancţiuni ONU promovate de Statele Unite reflectă o „mentalitate colonialistă”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG