Linkuri accesibilitate

Ştiri

In Georgia au avut loc funerariile sportivului care și-a pierdut viața la un antrenament la Olimpiada de la Vancouver

In Georgia, mii de oameni au participat in localitatea, Bakuriani, la inmormintarea sportivului de 21 de ani Nodar Kumaritaşvili, mort la un antrenament inainte de deschiderea Olimpiadei de Iarna de la Vancouver. La inmormintare a fost prezent si preşedintele Georgiei, Mikail Saakashvili si sotia. Dupa moartea sportivului, oficialităţile de la Vancouver au modificat pista pe care sportivul si-a pierdut viata, întarind elementele de securitate. Federaţia Internationala de Sanie a anuntat că va reevalua situatia acestei pîrtii considerata a fi cea mai rapida din lume, dar si cea mai periculoasă pentru sportivi.

Angela Sârbu este noua directoare a Televiziunii de stat de la Chișinău

Consiliul de observatori ai Companiei Tele Radio Moldova a ales-o astazi cu 6 voturi pentru in funcţia de director al postului public de televiziune pe Angela Sarbu, director al Centrului Independent de Jurnalism. Angela Sarbu este din noiembrie anul trecut şi consultant media pentru Europa de Est si Asia Centrala, programul sanatate publica, la Institutul pentru o Societate Deschisa din New York. Doamna Sarbu este licentiata a Facultății de Jurnalism si Știinte ale Comunicarii a Universitatii Caroline de la Praga. Este casatorita si are doi copii.

La București are loc Congresul PSD pentru alegerea unui nou președinte

La Bucuresti se desfasoară congresul Partidului social democrat, de opozitie. Pe ordinea de zi, se afla reforma partidului si alegerea conducerii PSD. Si-au depus candidatura 9 candidaţi, printre care si actualul preşedinte si preşedinte al Senatului Romaniei Mircea Geoana. Din cursa s-au retras primarul Constanţei, Radu Mazăre si senatorul Miron Mitrea. Cei doi au declarat ca il sprijina pentru aceasta functie pe deputatul Victor Ponta. Victor Ponta a primit si sprijinul preşedintelui Consiliului National al PSD, Adrian Năstase. In discursul sau la congres, preşedintele onorific al partidului si fondatorul sau, Ion Iliescu, aplaudat la scena deschisa de participanti, a declarat ca nu va părăsi partidul, a criticat aspru actuala sa conducere şi a anunţat ca susţine o conducere noua şi întinerită.

România a deschis un consulat onorific la Silistra în Bulgaria

Romania a deschis ieri un consulat onorific la Silistra, in Bulgaria, informeaza site.ul Hotnews.ro, citînd un comunicat al Ministerului roman de externe.

Criză în coaliția guvernamentală din Olanda pe tema prezenței militare în Afganistan

Coaliţia de guvernare din Olanda s-a destrămat după ce partidele componente nu au cazut la o întelegere privind menținerea trupelor olandeze in Afganistan. Crestin democratii premierului Jan Peter Balkendende au sustinut cererea Aliantei de a-i mentine pe cei 2000 de militari in Afganistan si după luna august, cînd guvernul a anunţat retragerea militarilor săi. Partidul laburist nu a fost de acord solicitind intoarcerea militarilor olandezi din Afganistan potrivit planificării iniţiale. Purtatorul de cuvint al NATO a declarat ca Alianta spera ca trupele olandeze sa ramina in Afganistan cit va fi necesar.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea compensațiilor pentru familiile nevoiașe după majorarea tarifelor energetice

Parlamentul a votat vineri, in unanimitate, proiectul legii compensaţiilor, prin care familiile considerate vulnerabile vor primi sume de la guvern care să le ajute sa plateasca facturile la încalzire pentru lunile de iarnă. Proiectul guvernului Filat a fost posibil cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene si Marii Britanii.

Oleg Voronin a anunțat că se va prezenta la 22 februarie la audierile de la CCIEC

Omul de afaceri Oleg Voronin a fost convocat încă o data pentru luni 22 februarie la Centrul pentru Combaterea Infracţiunilor Economice si Corupţiei. Potrivit site-urilor de informații moldovene, Oleg Voronin a anunţat ca se va prezenta luni la audieri. Ieri, preşedintele partidului comunistilor, Vladimir Voronin, fost preşedinte al Moldovei timp de 8 ani, a declarat că actualele autorităţi ar fi declanşat o campanie de răzbunare împotriva familiei sale şi că ea ar avea numai un scop electoral.

Deputatul Oleg Reidman îl apostrofează pe Mihai Ghimpu președintele Parlamentului

Deputatul Oleg Reidman a numit „ruşinoasă” apostrofarea cu substrat etnic pe care i-a făcut-o ieri de la tribuna parlamentului preşedintele legislativului, preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, afirmînd „eu îi reprezint în Parlamentul Republicii Moldova pe cetăţenii Republicii Moldova şi eu sunt deputat în Parlament ca cetăţean al Republicii Moldova, nu ca evreu sau ca reprezentant al unei culturi aparte. De aceea domnul Ghimpu ar fi putut să se abţină de la astfel de declaraţii.”, a mai spus Oleg Reidman, deputat al opoziţiei comuniste.

Premierul Ucrainei a retras contestația rezultatelor alegerilor prezidențiale

Premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko a anunţat că îşi retrage acţiunea din tribunalul administrativ superior al Ucrainei impotriva rezultatului alegerilor prezidentiale din 7 februarie, scrutin ciştigat la diferenta de 3,5 procente de preşedintele partidului Regiunilor Viktor Yanukovici. Parlamentul decisese anterior data de 25 fenruarie pentru inaugurarea noului preşedinte de la Kiev.

Criză guvernamentală în Olanda

Coaliţia de guvernare din Olanda s-a destrămat după ce partidele componente au eșuat să ajungă la o întelegere privind menținerea trupelor olandeze in Afganistan. Crestin democratii premierului Jan Peter Balkendende au sustinut cererea Aliantei de a-i mentine pe cei 2000 de militari in Afganistan si după luna august, cînd guvernul a anunţat retragerea militarilor săi. Partidul laburist nu a fost de acord solicitind intoarcerea militarilor olandezi din Afganistan potrivit planificării iniţiale.

40 de oameni uciși în prăbușirea unui minaret în Maroc

In Maroc, prabuşirea unui minaret al moscheei in localitatea istorica Meknes, s-a soldat cu moartea a 40 de oameni şi ranirea a altor 70. Minaretul avea o vechime de peste 400 de ani iar localitatea este sub patronaj UNESCO.

Emisarul american Richard Holbrooke subliniază importanța regiunii Central Asiatice în operațiunile Nato din Afganistan

Emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan si Pakistan, Richard Holbrooke care vizitează tări ale Asiei centrale a vorbit la Dushambe reporterilor despre importanta regiunii şi a Tadjikistanului pentru succesul operatiunilor aliate din Afganistan.

FMI eliberează noi tranșe din împrumutul finaciar acordat României

Fondul Monetar International a aprobat eliberarea transelor a treia si a patra din imprumutul acordat Romaniei. Valoarea celor 2 transe este de 2, 3 miliarde de euro şi banii vor fi viraţi la începutul săptaminii, informează agentia Mediafax. Potrivit sursei citate jumatate din aceasta suma va merge la rezerva valutara a Romaniei iar partea cealaltă va fi folosită pentru finanţarea deficitului bugetar. Valoarea totala a împrumutului acordat de FMI Romaniei este de aproape 13 miliarde de euro. O noua misiune de evaluarea a FMI va se afla la Bucuresti in aceasta primavara.

Congresul PSD la București alege președintele partidului

La Bucuresti se desfasoară astazi congresul Partidului social democrat, de opozitie. Pe ordinea de zi, se afla reforma partidului si alegerea conducerii PSD. Si-au depus candidatura 9 candidaţi, printre care si actualul preşedinte si preşedinte al Senatului Romaniei Mircea Geoana.

Funerarii în Georgia ale sportivului mort la Olimpiada de la Vancouver

In Georgia in cursul zilei va fi inmormintat, in localitatea sa de baştina, Bakurianu, sportivul Nodar Kumaritaşvili, mort la un antrenament inainte de deschiderea Olimpiadei de Iarna de la Vancuver. In vista de 21 de ani, Kumaritasvili facea parte dintr-o familie de sportivi de performanţa. Dupa moartea sa, oficialităţile de la Vancouver au modificat pista pe care sportivul si-a pierdut viata, întarind elementele de securitate. Federaţia Internationala de Sanie aanuntat că va reevalua situatia acestei pirtii considerata a fi cea mai rapida din lume, dar si cea mai periculoasă pentru sportivi.

Piloţii de la Lufthansa decid să intre luni într-o grevă de patru zile

Pilotii de la compania germana de aviatie Lufthansa au anuntat că vor declansa luni o greva de 4 zile, pentru ca nu au ajuns la o înţelegere cu conducerea companiei în legatură cu salarizarea şi problemele de securitate aduse in discutie de sindicate. Greva ar putea afecta 2 treimi din zborurile companiei.

Un mesaj antisemit în numele „Noii Drepte” adresat politologului M. Shafir îi cere să părăsească România

In România, un mesaj în numele formațiunii radicale „Noua Dreaptă” i-a cerut profesorului Michael Shafir de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, colaborator al postului nostru radio, să părăsească țara în decurs de 3 zile. Mesajul e-mail anonim, încărcat de stereotipuri anti-semite și rasiale, trimis de la adresa ndreapta@yahoo.com, face apologia mișcării legionare, cerîndu-i socoteală cercetătorului clujean pentru scrierile sale științifice.
Prin Legea nr. 105, România a ratificat în 2009 Protocolul adițional la Convenția Consiliului Europei „privind criminalitatea informatică, referitor la încriminarea actelor de natură rasistă și xenofobă”, formulînd însă rezerva de a „nu aplica dispozițiile paragrafului 1 al articolului 5 din Protocol, privitor la insulta avînd la bază o motivație rasistă și xenofobă”.

Parlamentarii decid să îl audieze săptămîna viitoare pe preşedintele CSJ Ion Muruianu

Dezbateri furtunoase in parlament in cursul zilei de astazi intre opozitia comunista si partidele din Alianta pentru Integrare Europeana. Au fost schimburi de replici pe tema declaratilor facute de ministrul apararii Vitalie Marinuta legate de neutralitatea Moldovei, deputatul independent, fost comunist Vladimir Turcan cerind audierea ministrului, dar propunerea sa a cazut la vot. S-a votat proiectul guvernului pentru acordarea de compensatii familiilor vulnerabile, s-a respins propunerea partidului comunistilor de a se acorda facilitati noi veteranilor celui de-al doilea razboi mondial, iar premierul Vlad Filat si ministrul muncii Valentina Buliga si-au depus mandatele de deputat.

De asemenea, parlamentarii au decis ca saptamina viitoare, pe 26 februarie sa il audieze pe presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu. Liderul comunistilor Vladimir Voronin a acuzat actuala putere ca a declansat o rafuiala cu familia sa, prin faptul ca Centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei l-a invitat la audieri pe fiul sau, omul de afaceri Oleg Voronin. O noua data a audierii a fost fixata pentru luni 22 februarie si potrivit site.ului Jurnal MD, Oleg Voronin a confirmat ca se va prezenta luni in fata procurorilor anti coruptie.

Bucureşti: MAE susţine că amenintarile reprezentate de rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune sunt in creştere

Un comunicat de presa al Ministerului roman de extrene, citat de site-ul hotnews.ro, arata ca Romania a explicat Moldovei, Ucrainei, Serbiei, Ungariei si Bulgariei ce inseamna amplasarea unor elemente ale scutului american anti racheta in Romania. Potrivit sursei citate, proiectul va intari securitatea regiunii si acest lucru a fost explicat reprezentantilor tarilor vecine Romaniei, inclusiv reprezentantilor Republicii Moldova. „Noua abordare a administratiei americane creste capacitatea de aparare a Europei, in conditiile in care amenintarile reprezentate de rachete cu raza scurta sau medie de actiune sunt in crestere, iar zona geografica in care se afla Romania este una din cele mai vulnerabile din acest punct de vedere”, se arata in declaratia ministerului roman de externe.

Reamintim ca Partidul comunistilor din republica Moldova a criticat de mai multe ori decizia Bucurestiului, spunind ca va avea un impact negativ asupra stabilitatii regionale.

Kiev: cea mai înaltă instanţă administrativă din Ucraina examinează acuzaţiile de fraudă electorală emise de Iulia Timoşenco

Cea mai inalta instanta administrativa din Ucraina a inceput audierile in cazul adus in fata instantei de premierul IuliaTimosenko care sustine ca turul doi al alegerilor prezidentiale din 7 februarie a fost fraudat masiv. Contracandidatul IulieiTimosenko, liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici a cistigat scrutinul la o diferenta de 3,5 procente. Parlamentul de la Kiev a stabilit data inaugurarii noului presedinte pentru 25 februarie. Iar Partidul Regiunilor a difuzat astazi un proiect de rezolutie in care cere sa se analizeze „ raspunderea guvernului”, ceea ce inseamna un prim pas catre o motiune de neincredere in guvernul Timosenko.

Guido Westerwelle: „Proliferarea armelor nucleare în Iran va fi un factor de instabilitate mondială”

Dupa ce Agentia pentru Energie Atomica a Natiunilor Unite a dat publicitatii ieri ultimul sau raport referitor la situatia din Iran, exprimind ingrijorare fata de planurile nucleare ale regimului de la Teheran, Germania si Franta au cerut comunitatii internationale sa riposteze cu hotarire la lipsa de cooperare din partea Teheranului. Ministrul german de externe Guido Westerwelle a declarat: „Proliferarea armelor nucleare in Iran nu reprezinta numai o amenintare serioasa pentru regiune, dar un factor de instabilitate pentru intreaga lume. De aceea, comunitatea internationala va discuta masurile ce trebuie luate impotrive acestei amenintari”.

Poliţişti inguşi atraşi într-o cursă la periferia oraşului Nazran - 2 morţi şi 35 de răniţi

O serie de explozii au avut loc in Ingusetia si s-au soldat cu moartea a doi oameni si ranirea a 35. Exploziile au avut lor la periferia orasului Nazran, cel mai mare oras din republica nord caucaziana. Potrivit investigatorilor incidentului, politia a fost atrasa intr-o cursa de un telefon anonim care le semnala existenta unei bombe intr-o casa parasita. Odata ce politia a intrat in zona, au fost declansate mai multe explozii. Dintre cei 35 de raniti, 22 sunt politisti.

Preşedintele georgian Saakashvili critică intenţia Franţei de livra Rusiei nave de tip Mistral

Presedintele Georgiei Mikail Saakashvili a criticat la Londra intentiile Frantei de a vinde Rusiei nave de razboi de tip Mistral, spunind ca tranzactia ar putea sa sporeasca riscul instabilitatii in regiune. Saakashvili a spus si ca va discuta chestiunea cu presedintele Frantei Nikolas Sarkozy. Statele Unite au spus ca aliatii est europeni din NATO si Georgia au argumente pentru a-si exprima ingrijorarile legate de aceasta tranzactie. Daca ea va fi finalizata, ar fi prima tranzactie de echipament militar performat intre Rusia si o tara a Aliantei Nord Atlantice.

PromoLex critică atitudinea Procuraturii Generale de la Chişinău în dosarul Matcenco

Procuratura generala ar simula numai respectarea deciziilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg – a declarat Doina Ioana Straisteanu, expert pentru drepturile omului la organizatia PromoLex. Straisteanu a adus in atentia presei, intr-o conferinta de presa, cazul clientului ei detinut din penitenciarul nr 3 de la Tiraspol, Iurie Matcenco, arestat in septembrie 2009 si acuzat de escocherie. Potrivit PROMO LEX Iurie Matcenco s-a aflat timp de 40 de zile in greva foamei si a fost supus unor tratamente inumane si degradante. PromoLEX spune ca procuratura generala a dat un raspuns evaziv cererii de examinare a cazului, spunind ca nu are posibilitatea de a interveni pentru protejarea drepturilor omului din regiunea separatista. Avocata a anuntat ca a trimis cazul la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, chemind in judecata atit Republica Moldova cit si Federatia Rusa.

Sud-osetinii vor putea călători în Rusia fără paşaport

Liderul regiunii separatiste Osetia de Sud, Eduard Kokoity a declarat postului nostru de radio ca pina la sfirsitul acestui an „cetatenii Osetiei de Sud” vor avea acte de identitate noi, care sa le inlocuiasca pe cele georgiene. Sud Osetinii vor putea sa calatoreasca in Rusia incepind de la 1 martie numai cu cartile de identitate interna ale regiunii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG