Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisia pentru reformă constituțională se consultă cu președintele Comisiei de la Veneția

La aceasta ora, continua intilnirea intre membrii Comisiei pentru reforma constitutională cu presedintele interimar Mihai Ghimpu şi Giani Buquichio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, agenţie consultativă a Consiliului Europei pe probleme constituţionale. Mihai Ghimpu a confirmat că alianţa a găsit un consens, dar a refuzat deocamdată să facă public punctul de vedere al acesteia.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că în cadrul alianţei au loc permanent consultări, iar poziţia formaţiunii pe care o conduce (PLDM) va fi una solidară cu cea a AIE. Corespondentul nostru relateaza ca vineri, Giani Giani Buquichio va avea o noua runda de convorbiri cu liderii partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana si cu cei ai Partidului comunistilor, inainte de a-şi expune public punctul de vedere.

Moscova construiește o nouă centrală nucleară în Kaliningrad

Premierul Rusiei Vladimir Putin a aprobat constructia unei noi centrale nucleare in regiunea Kaliningrad. Piatra de temelie a noii centrale va fi pusa miine, iar primul bloc al centralei va fi operational in 2016, iar al doilea in 2018. Centrala este situata la 20 de kilometri de granita cu Lituania.

Moscova: Catherine Ashton speră că Rusia va susține sancțiunile propuse de Occident împotriva Iranului

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a declarat la Moscova ca Rusia recunoaste gravitatea chestiunii iraniene si si-a exprimat speranta ca Occidentul sa se poată baza pe votul Rusiei in Consiliul de Securitate ONU daca se va ajunge la o rezolutie care sa impuna sanctiuni regimului de la Teheran. Pina acum, Moscova a fost precaută in privinta unor noi sanctiuni impotriva Iranului.

Beijing: nou cod etic pentru oficialități

China comunista a dat publicitatii un cod al comportamentului moral si etic pentru oficialităţile chineze. El cuprinde 52 de interdictii pentru oficialii chinezi. Cei care vor încalca cele 52 de „porunci” vor fi aspri pedepsiti, avertizeaza conducera comunista chineză. Interdictiile vizeaza mai ales darea si luarea de mita. Intre 1978 si 2003 in jur de 4000 de oficiali chinezi corupti au fugit din tara, lunind cu ei aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Praga: Conferință internațională „Crimele Comunismului”

La Praga are loc in aceste zile o conferinta internationala intitulata „Crimele Comunismului”. La conferinta care va dura 3 zile se discuta despre modalitatile in care tarile din Europa Centrala si de rasarit au abordat perioada istoriei lor recente.

Chișinău: convorbiri Mihai Ghimpu - Gianni Buquicchio (Comisia de la Veneția)

Presedintele intermiar Mihai Ghimpu are convorbiri la aceasta ora cu presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio. Inainte de inceperea convorbilor, Mihai Ghimpu a declarat ca, in opinia sa, o reforma constitutionala in Moldova ar pune bazele reformei democratice, inclusiv reformei sistemului de justitie.

Potrivit corespondentului nostru, vineri, membrii Comisiei de la Venetia au programata o intrevedere cu liderii celor 4 partide din Alianta Pentru Integrare Europeana si cu cei ai Partidului Comunistilor, inainte de a-si expune opinia despre propunerile avansate de Comisia pentru modificarea constitutiei de la Chisinau

Ministrul finanțelor Negruță dezminte relatările privind restanțe la plata salariilor și pensiilor

Ministrul finantelor Veaceslav Negruta a declarat, citat de agentia Moldpres, ca nu sunt restante nici la salarii, nici la pensii si nici la platile sociale. Potrivit serviciului de presa al ministerului de finante, nu exista nici un temei pentru acumularea de restante la plata salariilor, pensiilor si platile sociale. Ministrul Neguta a incercat astfel sa infirme unele informatii aparute in presa de la Chisinau.

Premierul Filat anunță măsuri de eficientizare a activității guvernului

Premierul Vlad Filat a anuntat ca, incepind de saptamina viitoare, fiecare ministru al cabinetului sau va trebui sa prezinte dari de seama despre activitatea in domeniul sau de responsabilitate. Filat a precizat ca aceasta masura nu vizeaza demiterea unor ministrii, ci eficientizarea activitatii guvernului.

Intr-un interviu iayi dimineata cu Radio Europa Libera, liderul Partidului Democrat Marian Lupu a vorbit si el despre nevoia eficientizarii activitatii in cadrul guvernului si parlamentului, dar si a colaborarii in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana. Liderul PD Marian Lupu a declarat Europei Libere si ca isi doreste in continuare sa devina presedintele Republicii Moldova.

Valeriu Zubco deshide arhiva Procuraturii Generale pentru membrii Comisiei Cojocaru

Procurorul General Valeriu Zubco a anuntat in cadrul unei intrevederi cu membtrii Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Moldova ca Procuratura generala este disponibila sa ofere acces deplin la materialele din arhiva institutiei.

Mihai Ghimpu va participa la ceremonia de investire a președintelui ucrainean Victor Iușcenco

Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu va participa miine la ceremonia de investire a presedintelui Ucrainei Viktor Yanukovici. Potrivit serviciului ucrainian al postului nostru de radio, delegatia Statelor Unite la aceasta ceremonie este condusa de consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Barack Obama, generalul in retragere James Jones. Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene si presedintele Parlamentului European Jiri Buzek vor reprezenta Uniunea Europeana, impreuna cu presedintii din Bulgaria, Romania, Ungaria, Polonia, Lituania si Letonia. Rusia va fi reprezentata de presedintele Dumei de stat, Boris Grizlov si de patriarhul Rusiei Kirill.

Vineri intră în vigoare acordul micului trafic de frontieră cu România

Vineri intra in vigoare prevederile acordului moldo-român privind micul trafic la frontiera dintre cele doua tari, acord de care vor beneficia peste un milion de moldoveni, care locuiesc in 361 de localitati la o distanta de 50 de km de granita cu Romania. Permisele de trecere a frontierei vor putea fi obtinute la Consulatele Romaniei de la Chisinau, Cahul si Balti.

Adunarea populară de la Comrat solicită aderarea la Adunarea parlamentară a țărilor turcice

Agentia de presa Infotag informeaza, citind site-ul Adunarii Parlamentare a tarilor turcice, ca Adunarea populara a Gagauziei a solicitat aderarea la aceasta organizatie si ca cererea sa va fi examinata. Potrivit deputatilor din Adunarea populara a autonomiei gagauze participarea la aceasta organizatie ar contribui la solutionarea unor probleme economice, sociale si etnice din regiune.

Atena: proteste împotriva măsurilor de asteritate ale guvernului socialist

Peste 20 de mii de oameni au iesit pe strazile Atenei, protestind impotriva planurilor guvernului socialist al premierului George Papandreu de a impune masuri de austeritate financiara pentu a putea reduce deficitul bugetar al tarii si a evita un faliment. In cursul zilei a fost declarata o greva generala de 24 de ore. Au avut loc proteste insemnate si in alte localitati ale Greciei. La Atena , politia a folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor.

Tarile Uniunii Europene din zona monedei unice, euro, au dat un termen guvernului de la Atena de a implementa aceste masuri, pentru a putea acorda un imprumut financiar Greciei si a evita scaderea, pe mai departe, a valorii monedei unice.

Ministrul rus de externe Lavrov justifică amînarea acordului cu Iranul de livrare a unor rachete S300

Rusia si-a intarit pozitia fata de tranzactia legata de vinzarea catre Iran a a unor sisteme antiracheta S300, rachete ce pot tinti un avion la o distanta de 150 de km. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca aminarea inchiereii acestei tranzactii s-ar datora obligatiilor internationale ale Rusiei, de a nu lua nici o masura ce ar putea destabiliza anumite regiuni, si ca, inainte de a o ancheia, Moscova ar trebui sa mai clarifice anumite aspecte ale tranzactiei.

Saptamina trecuta s-a aflat la Moscova, premierul Istraelian Beniamin Netaniahu, care a cautat sprijin din partea Rusiei pentru intarirea sanctiunilor internationale impitriva regimului de la Teheran.

Moscova: convorbiri Catherine Ashton - Dmitri Medvedev

Presedintele Dmitry Medvedev a declarat ca Rusia si Uniunea Europeana ar trebui sa isi intareasca relatiile. Declaratia a fost facuta la Moscove, unde se afla coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton. Dupa intilnirea cu Ashton, seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov a spus ca Rusia ar vrea ca aceasta colaborare sa se axeze pe colaborarea in zone concrete, practice si importante, precum cele economice, educatie, tehnologie, inovatie si guvernare. Uniunea Europeana si Rusia nu au mai semnat din 2007 un acord de partenariat si cooperare.

3 directori ai companiei Google condamnați în Italia pentru „încălcarea dreptului la viață privată"

Un tribunal italian a condamnat trei directori ai companiei Google pentru ca ar fi incalcat dreptul la viata privata, dupa ce pe YouTube a fost postata o inregistrare video aratind cum un copil cu deficiente este abuzat. Inregistrarea a fost postata in 2006 si procurorii italieni au sustinut ca desi nici unul dintre cei 3 directori executivi ai companiei Google nici nu a participat la filmari si nici nu a postat inregistrarea, ei ar fi vinovati ca nu au scos-o de pe YouTube imediat ce a atins un numar record de vizionari. Cei 3 au fost condamnati la 3 luni cu suspendare.

Ankara: 7 generali turci acuzați oficiali de tentativă de putsch

Un tribunal din Turcia a pus oficial sub acuzare 7 inalti ofiteri ai armatei turce pentru tentativa de lovitura de stat in 2003. Cei 7 sunt in arestul politiei. Procuratura a arestat aproximativ 50 de oameni, in general persoane cu functii importante in armata in legatura cu acest caz. Ieri seara, generali si amirali ai armatei turce au discutat situatia la cartierul general al armatei, calificind-o drept „ foarte grava”.

CSM a început procedura disciplinară în cazul Muruianu

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a calificat drept „politizată” posibila lui sancţionare disciplinară pentru o expresie nepotrivită folosită în legătură cu unii ziarişti.
Recent, Muruianu s-a plâns de felul cum se reflectează în presă problema dosarelor moldovene la CEDO şi a spus că uneori jurnaliştii se transformă din „câini de pază” ai democraţiei în „câini turbaţi”.
De atunci, mai mulţi ziarişti şi avocaţi au cerut demiterea lui Muruianu, iar ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a pornit împotriva lui procedura disciplinară. Prezent la şedinţă, ministrul justiţiei Alexandru Tănase a luat din nou partea presei în disputa ei cu Muruianu.

Chișinău: Hotelurile „Codru” şi „Naţional” ar putea fi renaționalizate

Hotelurile „Codru” şi „Naţional” sunt două proprietăţi care ar putea fi renaţionalizate, pentru că guvernarea anterioară le-ar fi vândut la preţuri prea mici. Procuratura Generală a contestat în instanţă aceste şi alte trei privatizări făcute de guvernele Tarlev şi Greceanâi. Procurorii spun că în cazul hotelului „Codru”, de pildă, preţul de vânzare a fost cu 13 milioane de lei mai mic decât cel al pieţei.
Într-o declaraţie pentru Europa Liberă, avocatul Vlad Gribincea, de la asociaţia Juriştii pentru Drepturile Omului, a avertizat că renaţionalizarea trebuie făcută cu atenţie, pentru că Moldova a fost de mai multe ori condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate.

Grevă în Grecia împotriva măsurilor de austeritate

În Grecia are loc astăzi o nouă grevă de 24 de ore împotriva măsurilor de austeritate anunţate de guvern.
Vor fi închise şcoli, spitale şi nu va funcţiona transportul în comun. Mii de muncitori sunt aşteptaţi să participe la un marş până la sediul parlamentului, din centrul Atenei.
Grecia are cel mai mare deficit bugetar din UE şi a promis celorlalte ţări din zona euro că-l va reduce prin micşorarea cheltuielilor sociale şi alte măsuri. Necazurile Greciei au afectat moneda unică europeană, care şi-a pierdut din valoare în ultima vreme faţă de alte valute internaţionale.

Robert Gates le cere europenilor să mărească bugetele militare

Ministrul american al apărării Robert Gates a spus că Alianţa nord-atlantică ar putea intra în criză dacă europenii nu-şi măresc bugetele militare. Vorbind la Washington, Gates a spus că demilitarizarea Europei nu mai este deja o binecuvântare, ca în secolul trecut, ci a devenit un pericol pentru pacea securitatea internaţională. Ministrul american a spus că dotarea insuficientă a trupelor NATO afectează şi cursul operaţiunilor din Afganistan şi a amintit că numai 5 membri europeni ai Alianţei îşi respectă angajamentul de a cheltui pentru apărare cel puţin două procente din PIB.

17 mineri uciși într-o explozie în subteran în Turcia

Explozia unei acumulări de gaz metan a ucis 17 muncitori într-o mină din nord-vestul Turciei. Zeci de mineri au fost blocaţi în subteran, la 250 de metri adâncime şi numai 29 au fost salvaţi. Agenţiile de presă relatează că în aceeaşi mină au murit într-un accident similar alţi 17 mineri, în iunie 2006.

Dick Cheney externat din spital după un atac de inimă ușor

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite Dick Cheney ar putea fi externat din spital peste o zi sau două, au spus medicii de la Washington, confirmînd că a suferit un uşor atac de cord. Consilierii fostului vicepreşedinte au spus că Dick Cheney, care are 69 de ani, s-a plâns de dureri în piept luni, şi a fost internat. Cheney a avut cinci asemenea atacuri, primul fiind la vârsta de 37 de ani.

OMS: pandemia gripei A nu a trecut de punctul culminant

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că este prea devreme să declare că pandemia gripei de tip nou ar fi trecut de punctul culminant. Membrii unei comisii internaţionale speciale ar urma să dea astăzi la o conferinţă de presă detalii despre evoluţia pandemiei, care a provocat moartea a 16.000 de persoane în lumea întreagă, începînd din aprilie 2009.

Un deținut politic a murit în Cuba urmare a unei greve a foamei

O organizaţie pentru drepturile omului a anunţat că în Cuba un deţinut politic a murit la spital în urma unei greve a foamei de 85 de zile. Comisia cubaneză pentru drepturile omului spune că Orlando Zapata Tamayo, în vârstă de 42 de ani, se afla în închisoare din anul 2003. El fusese condamnat pentru perturbarea ordinii publice şi lipsă de respect faţă de autorităţile comuniste.
Amnesty International susţine că în închisorile din Cuba se află aproape 60 de deţinuţi politici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG