Linkuri accesibilitate

Ştiri

Varșovia și Minskul vor crea o comisie mixtă de evaluare a situației minortății poloneze din Belarus

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski s-a intilnit la Kiev, la ceremonia de investitura a noului preşedinte ucrainean, cu presedintele Alexandr Lukashenka, pentru a discuta situatia minoritatii poloneze din Belarus. Potrivit corespondenţilor nostri, cei doi au cazut de acord să formeze un grup mixt care sa analizeze situatia creata in jurul minorităţii poloneze.

Si Parlamentul European va trimite o delegatie de experti sa investigheze acelasi lucru. Recent politia a intervenit evacuind o organizaţie culturală a minoritatii poloneze din sediul ei si retinind pentru scurt timp pe mai multi lideri ai organizatiei. Reamintim ca Uniunea Europeana şi-a exprimat ingrijorarea fata de cresterea tensiunilor intre Varsovia si Minsk.

Îngrijorări ecologice în legătură cu viitoarea centrală nucleară din Kaliningrad

Oficialităti ruse au pus piatra de temelie la o noua centrala nucleara ce va fi construita in enclava Kalinigrad. Centrala va fi amplasată la 20 de km de granita Lituaniei si hotarîrea Moscovei a stirnit ingrijorări in regiune. Activistii ecologisti critică traseul pe care ar urma sa ajunga la viitoarea centrala combustibilul nuclear cît şi modul in care va fi rezolvata problema deseurilor nucleare.

Intr-un interviu cu radio Svoboda, Rashid Alimov, de la organizatia non guvernamentala Ecoperestroika a spus ca informatile oferite in aceste subiecte sunt ingrijoratoare. Se spune, de exemplu, ca deşeurile nucleare vor fi reproocesate in Rusia, or, acest lucru nu se va putea face decit tranzitind Lituania sau pe apa, prin Marea Baltica. Ambele trasee, spun ecologistii rusi sunt extrem de periculoase. Primul bloc al centralei urmeaza sa fie operaţional in 2016 şi al doilea în 2018, iar costul este estimat la 6 miliarde de dolari.

Ankara: procuratura dispune eliberarea din arest preventiv a unui comandat de marină și a unui general

Potrivit agentiei Associated Press, procuratura turca a pus in libertate un fost comandat al marinei turce si un general de rang inalt dintre cei retinuti zilele trecute, fara a li se aduce nici un fel de invinuire.

CCCEC începe urmărirea penală în dosarul Oleg Voronin care nu are încă calitatea de învinuit

Seful adjunct al directiei de urmarie penala al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Bogdan Zumbreanu a anuntat ca a fost declansata urmarirea penala in cazul omului de afaceri Oleg Voronin pentru spalare de bani in proportii desebit de mari, dar ca domnul Voronin junior nu are calitatea nici de banuit si nici de invinuit. Zumbreanu a mai spus si ca in carul investigatiei vor fi audiate si persoane din alte tari.

Mihai Ghimpu declară la Kiev că Moldova și Ucraina sunt sortite să aibă relații bune

Aflat la Kiev la ceremonia de investire a noului presedinte Viktor Yanukovici, presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a declarat, citat de postul public Radio Moldova, „ca Moldova si Ucraina sunt sortite sa aiba relatii foarte bune si ca aceasta este, in viziunea presedintelui parlamentului de la Chisinau, o cerinta de baza pentru orice stat cu initiativa europeana”.

Convorbiri Vlad Filat - Emil Boc la Budapesta

Premierul Moldovei Vlad Filat s-a aflat la Budapesta astazi, la Reuniunea Tarilor Dunarene unde a avut, potrivit agentiei Moldpres, intrevederi cu omologul sau de la Bucuresti, Emil Boc. Premierul Filat i-a spus lui Emil Boc ca spera ca primul cetatean moldovean sa intre in Romania cu permisul pentru micul trafic la frontiera la 31 martie, asa cum au stabilit cele doua parti.

Vlad Filat a avut si o intrevedere cu liderul partidului Fides, de opozitie, Viktor Orban. Potrivit sursei citate, tema convorbirilor a fost intarirea relatiilor dinte Moldova si Uniunea Europeana in perspectiva anului viitor, cind presedintia rotativa va fi preluata, in primele 6 luni de Ungaria. Polonia este cealalta tara a Uniunii care va avea aceasta functie in 2011.

Victor Stepaniuc contrazis de Comisia Interparlamentară pentru păstrarea secretului de stat

Comisia Interparlamentara pentru pastrarea secretului de stat precizeaza, citata de agentia Moldpres, ca toate documentele sedintelor de guvern descretizate si facute publice in ultimul timp sunt originale. Potrivit site-ului Unimedia, deputatul Victor Stepaniuc a anuntat ca documentele descretizate publicate si care ar fi fost semnate de el, ar fi false.

Petrom Moldova ieftinește prețul motorinei

Compania Petrom Moldova a anuntat ca au fost ieftinite mai multe sortimente de carburanti incepind de astazi. Motorina Euro 5 costa 12 lei si 61 de bani si motorina Euro 12 lei si 11 bani, adica o ieftinire de 7 bani.

Marian Lupu susține ideea tichetelor de masă pentru angajați

Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a anuntat intr-o conferinta de presa ca partidul sau sustine ideea acordarii de tichete de masa pentru angajati si ca fractiunea sa parlamentara va propune o inuitiativa legislativa in acest sens.

Noul ambasador român Marius Lazurca așteptat la Chișinău în luna martie

Noul ambasador al Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca isi va incepe activitatea in Republica Moldova luna viitoare. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvint al ministerului de externe de la Chisianu.

Protest împotriva deciziilor CCA în legatura cu televiziunea NIT, postului de radio Ploaia de Argit, Antena C și Vocea Rusiei

Un grup de aproximativ 30 de persoane a pichetat sediul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, cerind demisia presedintelui Gheorghe Gorincioi. Potrivit agentiei info prim neo, acest grup aduna semnaturi pentru un apel in care se cere tratament egal pentru tele-radio difuzori. Oamenii au protestat fata de deciziile CCA in legatura cu televiziunea NIT, postului de radio Ploaia de Argit, Antena C si Vocea Rusiei.

CCA nu a comentat asupra revendicarilor protestatarilor.

Deputatii primului parlament al Republicii Moldova cer renumerotarea legislaturilor

Deputatii primului parlament al Republicii Moldova cer legislativului sa aprobe un proiect de lege prin care sa se renumeroteze legislaturile de la Chisinau. Astfel ei sustin ca in 1990 a fost constituit primul legislativ democratic al Republicii Moldova si ca acesta ar trebui sa aiba numarul 1 si nu 12, deoarece, spun initiatorii acestui demers, parlamentele anterioare anului 1990 au fost „ ale unei colonii din imperiul sovietic”.

Chișinău: protest CCGDT în dosarul Palanca

Membri ai Coalitiei Civice pentru o Guvernare Democratica si Transparenta au pichetat ministerul de externe de la Chisinau cerind autoritatilor sa nu semneze actul de transmitere in proprietatea Ucrainei a terenului de sub segmentul de sosea Odesa Reni din apropierea satului Palanca, Reamintim ca in baza intelegerilor dintre Moldova si Ucraina, Kievl se asteapta ca la 11 martie sa primeasca actul de transmitere a proprietatii .

Kiev: Iulia Timoșenco și Victor Iușcenco nu participă la ceremonia de inaugurare a președintelui Ianucovici

Ucraina are un nou presedinte - Viktor Yanukovici. In cursul zilei Yanukovici a depus juramintul si a declarat ca sub mandatul sau, Kievul va urmari o politica externa care sa aduca maxim de rezultate pentru Ucraina. Yanukovici a vorbit despre situatia dezastruoasa a economiei tarii, despre coruptia larg raspindita si despre datoriile uriase pe care le are. De la ceremonia de inaugurare au lipsit fostii presedinti Leonid Kravciuc si Viktor Yushcenko, cit si deputatii din blocul premierului Yulia Timosenko. A fost prezenta coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton si presedintele Parlamentului european, polonezul Jiri Buzek.

Bagdad: partid al suniților acceptă să participe la alegerile legislative

In Irak, Frontul Dialogului National, un bloc masiv al musulmanilor suniti, a anuntat ca nu va boicota alegerile parlamentare din 7 martie. Frontul are in prezent 11 deputati in parlamentul de la Bagdad si un eventual boicot al alegerilor ar fi ridicat serioase semne de intrebare despre legitimitatea scrutinului.

Președintele, premierul și șeful armatei din Turcia conferă asupra cazului generalilor arestați sub acuzația de tentativă de putsch

Presedintele Turciei Abdulah Gul, premierul Regep Tayyip Erdogan si seful armatei turce au dat publicitatii o declaratie comuna in care se dau asigurari populatiei ca institutiile statului vor aborda in termenii legii cazul militarilor de rang inalt pusi sub acuzare in ultimele zile pentru o presupusa tentativa de lovitura de stat in 2003. 20 de generali si amirali sunt inca in custodia politiei.

Dmitri Medvedev: ”Moscova este îngrijorată de extinderea fără șfîrșit a Alianței Atlantice”

Intr-un interviu publicat de saptaminalul francez Paris Match, presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a spus ca noua doctrina militara rusa, devenita lege recent, nu identifica Alianta Nord Atlantica drept o amenintare majora la adresa Rusiei, dar Moscova este ingrijorata de ceea ce liderul de la Kremlin a numit „ extinderea fara de sfirsit” a NATO.

”Problema extinderii nesfirsite a NATO, prin abosorbirea unor tari care au facut cindva parte din Uniunea Sovietica, sau care sunt vecii nostri imediati, ne creaza probleme, pentru ca Alianta Nord Atlantica este, pina la urma, un bloc militar”, a declarat Medeveev.

Pe de alta parte, preseditele rus a spus saptaminalului francez ca Moscova este interesata sa cumpere nave militare sofisticate de la tarile NATO, vorbind despre intentia de a plati in jur de jumatate de miliard de dolari pentru o nava de tip Mistral.

Potrivit agentiei Reuter, ministrul francez pentru afaceri europene se afla intr-un turneu in tarile baltice, incercind sa domoleasca temerile exprimate de tarile baltice fata de aceasta tranzactie. Georgia si-a exprimat si ea ingrijorarea spunind ca navele Mistral in Marea Neagra ar reprezenta o amenintare pentru intreaga regiune.

Vas militar american sosește în portul georgian Poti pentru manevre cu marina locală

Nava americana USS John Hall a acostat in portul georgian Poti de la Marea Neagra pentru exercitii comune americano-georgiene, planificate pentru saptamina viitoare. Portul Poti se afla la o distanta de 50 de km de regiunea separatista Abhazia si la 130 de km de baza militara rusa din Abhazia care controleaza coasta regiunii.

Permisele pentru micul trafic de frontieră vor fi eliberate în termen de 30 de zile

Nici un moldovean nu a depus până acum cerere pentru permis de mic trafic la frontieră, relatează Infoprim, citînd un oficial de la ambasada României. Săptămâna aceasta, guvernul român a spus că acordul va intra în vigoare vineri, 26 februarie, şi că solicitanţii de permise le vor primi în termen de 30 de zile. În baza acordului moldo-român, peste un milion de moldoveni vor putea intra în zona de frontieră din estul României, fără viză, pentru şederi de scurtă durată.

Vlad Filat neagă intenția de a remania guvernul

Premierul Vlad Filat a negat că ar avea de gând să remanieze guvernul, spunînd însă că va cere miniştrilor „dări de seamă”, ca să-i facă mai eficienţi. Miniştrii ar urma să prezinte rapoarte începînd de săptămâna viitoare, la fiecare şedinţă de guvern.
Săptămâna aceasta, în mai multe interviuri de presă, Filat s-a arătat nemulţumit de funcţionarea guvernului. El a sugerat că unii miniştrii fac mai degrabă politica partidului lor, decât a Alianţei.

Pensionarii își continuă protestele la Chișinău

Pensionarii din Chişinău îşi vor relua astăzi, a doua zi consecutiv, protestele împotriva scumpirilor şi pentru mărirea pensiilor. Ieri, pensionarii conduşi de Maia Laguta au demonstrat în faţa guvernului. Premierul Filat susţine că a invitat reprezentanţii pensionarilor la dialog, dar aceştia au refuzat. Protestul de astăzi ar urma să aibă loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Mihai Ghimpu va fi prezent la ceremonia de instalare ca președinte a lui Victor Ianucovici

În Parlamentul de la Kiev, Victor Ianucovici va depune astăzi jurământul în calitate de preşedinte al Ucrainei.
Ianucovici a învins-o la limită în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale pe premierul Iulia Timosenko, promiţînd ucrainienilor stabilitate politică şi economică, relaţii mai bune cu Federaţia Rusă şi eliminarea diviziunilor interne. La ceremonia de astăzi vor asista mulţi demnitari străini, inclusiv noua coordonatoare a politicii externe europene Catherine Ashton.
Republica Moldova va fi reprezentată de Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al ţării.

Premierul Filat participă la summitul țărilor dunărene de la Budapesta

Premierul Vlad Filat va participa astăzi la Budapesta la un summit al ţărilor dunărene, ţinut sub egida UE.
La reuniune sunt reprezentate 14 ţări, majoritatea membre în Uniunea Europeană sau candidate la aderare.
Potrivit unui anunţ făcut la începutul săptămânii, premierul Vlad Filat ar urma să aibă la Budapesta şi o întâlnire bilaterală cu omologul său din România, Emil Boc.

Reuniune de criză în Turcia după arestarea unor comandanți din armată

Liderii Turciei vor avea astăzi o aşa-numită „reuniune de criză”, după ce zeci de militari de rang înalt au fost arestaţi pentru că ar fi pus la cale în urmă cu şapte ani o tentativă de lovitură de stat. La convorbirile de astăzi, iniţiate de preşedintele Abdullah Gul, vor participa liderii politici ai Turciei şi reprezentanţii armatei.
Armata turcă neagă că militarii arestaţi ar fi pus la cale vreun puci şi acuză partidul islamist de guvernămînt că se răfuieşte cu forţele armate, care se prezintă mereu în Turcia drept apărătoare ale statului secular.

Convorbire telefonică Medvedev-Obama pentru accelerarea negocierilor asupra unui nou tratat de reducere a armamentului strategic

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a spus că el şi omologul său din Statele Unite Barack Obama au căzut de acord ca negocierile privind un nou tratat de securitate să fie accelerate. Medvedev a spus că a stat de vorbă cu Obama la telefon şi că liderul american, ca şi el însuşi, doreşte ca tratatul să fie semnat „cât mai curînd posibil”.
Noua înţelegere privind reducerea armamentului strategic nuclear ar urma să înlocuiască tratatul START, a cărui valabilitate a expirat în decembrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG