Linkuri accesibilitate

Ştiri

Seismul din Chile s-a soldat cu moartea a cel puțin 76 de oameni

Cel putin 76 de persoane au murit în Chile, în urma unui puternic cutremur de pamânt, cu o intensitate de 8,8 pe scara Richter. Epicentrul seismului s-a aflat la 100 de kilometri de al doilea oraş ca marime din Chile. Centrul american pentru prevenirea “tsunamiului” a emis un avertisment pentru Chile şi Peru.

Trupele ISAF alungă forțele talibane din provincia afgană Marja

Provincia afgană Marja din sudul ţării a fost “curăţată” de militanţi Talibani, după o ofensivă de 2 săptămâni a trupelor internationale – au informat comandaţii forţelor americane.

Pe de altă parte, Naţiunile Unite au condmant atacurile sinucigaşe de vineri de la Kabul, soldate cu moartea a cel puţin 17 afgani şi străini, atacuri organizate de miliţiile Taliban.

Legislativul amînă decizia de destituire a președintelui CSJ Ion Muruianu

Parlamentul a amanat pentru urmatoarea sedinta luarea unei decizii privind destituirea presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, demitere ceruta de liderii Aliantei pentru Integrarea Europeana. Muruianu este criticat ca de la numirea sa în fruntea Curtii Supreme, în 2007, Republica Moldova a pierdut multe procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Chișinău: parlamentul aprobă alocațiile sociale care compensează scumpirile la energie

Parlamentul a aprobat alocatiile sociale propuse de guvern pentru compensarea diferentei de tarif dupa scumpirea gazelor, curentului electric si caldurii. Guvernul spune ca a primit ajutoare din Occident, din partea Uniunii Europene si Marii Britanii, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare din primele trei luni ale anului pentru 260 de mii de persoane cu venituri mici. Alocatiile sociale vor fi acordate lunar odata cu pensiile sau alte ajutoare primite în mod curent de cei cu venituri mici.

Atena: Papandreu plănuiește consultări financiare cu cancelarul Merkel și președintele Obama

Premierul grec George Papandreou se va întalni cu Angela Merkel, cancelara Germaniei si cu presedintele Statelor Unite Barack Obama pentru a discuta despre imensa datorie externa a Greciei, deficitul bugtar si alte probleme financiare ale tarii sale, care au determinat o devalorizare a monedei unice europene.

In curind, guvernul grec intentioneaza sa scoata pe piata noi obligatiuni de stat, în speranta sa stringa miliardele necesare pentru a-si achita scandentele. Analistii privesc însa cu scepticism sansele Greciei, apreciind ca neancrederea investitorilor este foarte mare. Pana acum, Uniunea Europeana si-a exprimat solidaritatea cu Grecia, dar nu a prezentat nici un plan concret de a sprijini guvernul de la Atena.

Puternic cutremur de pămînt în Chile

Chile a fost lovit de un puternic cutremur de pamant, cu o intensitate de 8,8 pe scara Richter. Epicentrul s-a situat la 100 de kilometri de al doilea oras ca marime din Chile. În pofida intensitatii cutremului, pana acum s-a înregistrat o singura victima. Centrul american pentru prevenirea “tsunamiului” a emis însa un avertisment pentru Chile si Peru.

Ankara: arestarea a încă doi generali în rezervă în dosarul unui prezumtiv complot

Inca 2 generali in rezerva au fost pusi sub acuzare de un tribunal din Turcia, radicand la 33 numarul total al ofiterilor, activi si în rezerva, retinuti sub acuzatia de complot. Se banuieste ca în 2003 ar fi existat un complot al armatei împotriva regimului islamist al premierului Erdogan.

Moscova susține că scutul antirachetă american periclitează arhitectura de securitate europeană

Ministerul rus de Externe spune ca are intrebari serioase în privinta scopurilor urmarite de Statele Unite cu planurile de amplasare a scutului antiracheta în Europa. Purtatorul de cuvant Andrei Nesterenko a descris planurile americane drept „aranjamente pripite care fac fragila arhitectura de securitate europeana ostateca unor amenintari cu racheta imaginare”. Este cea mai aspra critica formulata pana acum de Rusia, dupa ce Romania a anuntat ca va gazdui elemente ale scutului, iar Bulgaria s-a aratat interesata.

Donații de peste un miliard de dolari pentru Jocurile olimpice de la Soci

Organizatorii Jocurilor olimpice de iarna din 2014 de la Soci au anuntat ca au strans peste un miliard de dolari, donatii de la firme rusesti pentru organizarea jocurilor. Ultima donatie este de la caile ferate, în valoare de peste 100 de milioane. Aceste donatii sunt vitale, dupa ce guvernul si-a redus volumul invetitiilor în proiectul olimpic, ca urmare a crizei economice mondiale.

Georgia şi Rusia vor deschide luni un punct de trecere a graniţei închis în 2006

Georgia şi Rusia urmează să redeschidă luni un punct de trecere a graniţei închis în 2006. Ministerul georgian de Externe a spus că punctul de trecere cunoscut ca Verhnii Lars în Rusia şi Kazbegi în Georgia va fi deschis pentru pe 1 martie, dar cetăţenii ruşi vor avea nevoie de vize pentru a intra în Georgia. Autorităţile de la Tbilisi şi Moscova au ajuns anul trecut la înţelegerea pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei. Este singurul punct situat în afara segmentului de frontieră care trece prin regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

ONU cere Israelului și palestinienilor să învestigheze în cinci luni acuzațiile de crime de război în Fîșia Gaza

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite hotărât să acorde Israelului şi palestinienilor cinci luni suplimentare pentru a efectua o investigaţie independentă pe tema presupuselor crime de război în timpul conflictului din Fâşia Gaza în iarna 2008-2009. Națiunile Unite avertizează că, în cazul în care o investigaţie independentă nu are loc, ar putea urma „noi acţiuni” ale structurilor ONU, inclusiv ale Consiliului de Securitate. În noiembrie, Adunarea Generală ONU acordase Israelului şi palestinienilor trei luni pentru o anchetă „independentă şi credibilă” asupra constatărilor făcute de un grup de experţi ai Naţiunilor Unite privind crimele de război.

Gianni Buquicchio (Comisia de la Veneția) conferă cu liderii AIE

Preşedintele Comisiei de la Veneţia spune că orice modificare a Constituţiei moldovene ar trebui negociată între forţele politice parlamentare. Gianni Buquicchio s-a întâlnit astăzi cu liderii coaliţiei de guvernare cărora le-a prezentat viziunea comisiei Consiliului Europei: Gianni Buquicchio a spus că nu doreşte să facă publice detaliile recomandărilor sale pentru a nu prejudicia procesul de negociere între partide, dar că scopul lor este depăşirea impasului constituţional la alegerea şefului statului.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că liderii alianţei de guvernare vor dezbate propunerile, dar el personal optează pentru un referendum, pentru că ar fi imposibilă găsirea celor două treimi de voturi în Parlament necesare modificării Constituţiei.

Acordul privind asistența financiară a României va fi semnat pînă la 24 martie

Premierul Vlad Filat spune că acordul cu România prin care Republica Moldova va primi ajutoare nerambursabile de 100 de milioane de euro va fi negociat şi semnat până la 24 martie. Vlad Filat a discutat pe tema ajutoarelor cu premierul roman Emil Boc la o întâlnire la Budapesta în marginea summitului dunărean. Prima tranşă în valoare de 25 de milioane de euro aşteptată în acest an va fi folosită pentru proiecte în infrastructură, în special în zonele rurale. Ajutorul eşalonat pe trei ani a fost anunţat de preşedintele Băsescu în timpul vizitei din luna ianuarie la Chişinău.

Legislativul moldovean aprobă alocaţiile sociale propuse de guvern pentru compensarea diferenţei de tarif la gaze, electricitate și căldură

Parlamentul a aprobat alocaţiile sociale propuse de guvern pentru compensarea diferenţei de tarif după scumpirea gazelor, curentului electric şi căldurii. Guvernul spune că a primit ajutoare din Occident, din partea Uniunii Europene şi Marii Britanii, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare din primele trei luni ale anului pentru 260 de mii de persoane cu venituri mici. Alocaţiile sociale vor fi acordate lunar odată cu pensiile sau alte ajutoare primite în mod curent de cei cu venituri mici.

Ministrul educației Leonid Bujor renunță la mandatul de deputat

Ministrul educaţiei Leonid Bujor şi-a depus mandatul de deputat ales pe listele Alianţei Moldova Noastră, înainte de expirarea termenului de şase luni în care putea deţine ambele funcţii. Până acum au renunţat la mandatele de parlamentari alţi 5 membri ai guvernului, reprezentînd alte partide din coaliţia de guvernare, între care premierul Vlad Filat.

Șase dosare penale împotriva fostei conduceri MAI pentru deturnare de fonduri

Procuratura Generală a deschis 6 dosare penale împotriva fostei conduceri a ministerului de Interne bănuită de deturnarea fondurilor publice. Şeful direcţiei investigaţii generale a procuraturii, Iurie Garaba a spus că vor fi audiaţi mai mulţi foşti demnitari, inclusiv fostul ministru Gheorghe Papuc. Procuratura a deschis dosarele în urma unei revizii făcute de Curtea de Conturi, care a descoperit, între altele, că fosta conducere a ministerului a plătit chirie din banii publici pentru un sediu al Partidului Comuniştilor în sectorul Botanica al Chişinăului, precum şi pentru întreţinerea unui automobil folosit de un deputat comunist.

Chișinău: proiectul unui azil pentru cîinii vagabonzi

Consiliul Municipal Chisinau a hotărât să aloce un lot de pământ de jumătate de hectar destinat construcţiei unui nou azil pentru câinii fără stăpân. Potrivit deciziei, azilul cu o capacitate de o mie de animale urmează a fi construit în decurs de un an. La începutul lunii, primăria a cerut regiei "Autosalubritate" să acţioneze mai hotărât pentru a captura toţi câinii vagabonzi, în urma câtorva incidente în care adulţi şi copii au fost atacaţi de animalele fără stăpân. Primarul Chişinăului spune că azilurile existente sunt neîncăpătoare. Acuzat că ar fi cerut uciderea câinilor prinşi, Dorin Chirtoacă a spus că numai animalele bolnave sunt eutanasiate.

Atentat taliban la Kabul - 16 morți din care 11 cetățeni străini

Un atac al insurgenților în Kabulului a făcut 16 victime printre care se numără şi cetăţeni străini. Peste 30 de oameni, afgani şi străini, au fost răniţi. India a anunțat că în atac au fost ucişi 9 cetăţeni indieni, inclusiv oficiali. Printre victime se află şi un consilier diplomatic italian, iar Franţa a confirmat moartea unui cetăţean francez. Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atacul care a avut ca ţintă un complex rezidenţial, inclusiv un hotel şi două pensiuni folosite de străini, precum şi un centru comercial.

Ankara - al doilea val de arestări în rîndul armatei

Televiziunea turcă relatează că autorităţile au arestat încă 18 ofiţeri ai armatei bănuiţi de implicare într-o presupusă tentativă de lovitură de stat în 2003. Numărul total al arestaţilor ajunge la 67, după primul val de arestări la începutul săptămânii. Premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat astăzi că „nimeni nu se află mai presus de lege” şi că toţi cei care au conspirat împotriva democraţiei vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Haga: debutul procesului intentat fostului general al sârbilor bosniaci Zdravko Tolimir

La tribunalul Naţiunilor Unite pentru crime de război în fosta Iugoslavie a început procesul fostului general al sârbilor bosniaci, Zdravko Tolimir, acuzat de genocid. În vârstă de 61 de ani, Tolimir a fost unul din cei şapte comandanţi militari subordonaţi lui Ratko Mladic, fostul şef al armatei sârbilor bosniaci aflat încă în căutare. Generalul adus astăzi în faţa tribunalului este acuzat în legătură cu crime comise în Bosnia în 1995, inclusiv masacrul de la Srebrenica în care au fost ucişi aproape 800 de musulmani.

Moscova califică scutul american anti-rachetă drept o decizie pripită contra unei amenințări imaginare

Ministerul rus de Externe are întrebări serioase în privinţa scopurilor urmărite de Statele Unite cu planurile de amplasare a scutului antirachetă în Europa. Purtătorul de cuvânt Andrei Nesterenko a descris planurile americane drept „aranjamente pripite care fac fragila arhitectură de securitate europeană ostateca unor ameninţări cu rachetă imaginare”. Este cea mai aspră critică formulată până acum de Rusia, după ce România a anunţat că va găzdui elemente ale scutului, iar Bulgaria s-a arătat interesată.

Atena: premierul Papandreu speră să obțină un sprijin mai mare din partea UE

Premierul Greciei George Papandreou a spus că Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de o mai mare solidaritate cu ţara sa confruntată cu o imensă datorie externă. El a anunţat că planifică săptămâna viitoare o vizită în Germania al cărei sprijin poate fi vital pentru orice decizie a Uniunii Europene de a acorda ajutoare financiare Greciei. Criza financiară din Grecia a slăbit moneda unică europeană pe pieţele externe şi a ridicat semne de întrebare în legătură cu situaţia altor ţări din zona euro, ca Portugalia şi Spania.

Veneția: arestarea unor membri ai organizației kurde din Turcia PKK

Poliţia din Italia a emis mandat de arestare pe numele a 11 oameni din Veneţia şi alte localităţi din nordul ţării în cadrul unei operaţiuni menite să neutralizeze reţeaua de recrutare şi antrenament a kurzilor pentru Partidul Muncitoresc din Kurdistan care operează în Turcia. O declaraţie a poliţiei spune că mandatele de arest au fost emise pe numele a 10 cetăţeni turci şi unui italian, acuzaţi de legături cu acte de terorism internaţional. Autorităţile italiene spun că investigaţiile se desfăşoară în paralel cu anchete asemănătoare ale poliţiei franceze, în care este implicată poliţia germană, belgiană şi olandeză. Marţi, poliţia olandeză a spus că a arestat un presupus lider al PKK.

Acordul moldo-român privind micul trafic de frontieră în vigoare de astăzi

Astăzi intră în vigoare Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră. Potrivit ministerului afacerilor externe și integrării europene, începând de luni, 1 martie, se pot depune cereri pentru permiselor de mic trafic de frontieră la Secţia consulară a Ambasadei României situată pe strada Vlaicu Pârcălab 39, din Chişinău.
Serviciul de presă al externelor a mai informat că permisele se perfectează gratis și nu există limită de vârstă în acordarea acestor documente. Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile, iar cel de eliberare a permisului – de maximum 60 de zile.

Oleg Voronin neinculpat în ancheta penală în curs asupra cheltuielilor sale

Cheltuielile făcute de fiul fostului preşedinte Voronin vor fi cercetate penal, dar Oleg Voronin nu figurează el însuşi ca inculpat în acest caz, cel puţin deocamdată. Anunţul a fost făcut ieri de procurorii centrului pentru combaterea corupţiei, care verifică bănuieli de spălare de bani şi evaziune fiscală în legătură cu suma de 66 de milioane de lei cheltuită în ultimii ani de Oleg Voronin.
Oleg Voronin a spus zilele trecute că interesul pentru cheltuielile sale se datorează exclusiv faptului că este fiul fostului şef al statului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG