Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sindicatul „Demnitate” propune suspendarea urmării penale în cazurile legate de evenimentele din aprilie 2009

Sindicatul „Demnitate” infiintat pentru a apara interesele politistilor, propune suspendarea urmaririi penale in toate cazurile legate de evenimentele din aprilie 2009, care au urmat alegerilor generale. „Prin acest act optam pentru pacea civica in societate, mai ales ca o asemenea initiativa a fost expusa anterior de catre alti oficiali, care au spus ca este binevenita", a declarat Mihail Lascu, presedintele sindicatului Demnitate, astazi, la Adunarea reprezentantilor subdiviziunilor Afacerilor Interne din Chisinau.
Reprezentantul Procuraturii Generale, prezent la adunare, a respins categoric propunerea, și a argumentat că ilegalităţile şi abuzurile comise in aprilie 2009 trebuie cercetate şi pedepsite, indiferent de cine au fost comise, protestatari sau forţe de ordine.

De la 1 martie cetățenii moldoveni pot solicita permisul pentru micul trafic de frontieră

De mîine, luni 1 martie, cetăţenii moldoveni care locuiesc la o distanţă de până la 50 de kilometri de graniţa cu România, pot cere permisul de mic trafic de frontieră, care le va permite să intre în România fără viză.
Cererile se depun la consulatul României de la Chișinău. Se estimează că în jur de un milion de moldoveni vor putea beneficia de permisul de mic trafic de frontieră.

Marius Oprea demis de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului la București

Politologul Vladimir Tismnăneanu şi Ioan Stanomir sunt noii directori ai unui nou Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Ambii au condus comisia prezidentiala de cercetare a regimului comunist al cărei raport a stat la baza condamnării oficiale, în Parlament, a regimului comunist din România. Prin decizia premierului Emil Boc, noul institut a fost creat prin comasarea a două alte institute, create in timpul guvernarii anterioare şi conduse de Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu. Ambii susţin ca atât comasarea institutelor pe care l-au condus cât şi demiterea lor sunt decizii politice.

Marius Oprea, demis de premierul Emil Boc de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a declarat, pentru Agerpres, ca a aflat din Monitorul Oficial despre eliberarea sa din functie si inlocuirea cu Vladimir Tismaneanu. Premierul Emil Boc l-a demis pe Marius Oprea de la conducerea Institutului si pe Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc.

Președintele grupului energetic TransNafta găsit mort la Moscova

Preşedintele conglomeratului energetic rus Trans Nafta a fost găsit, împuşcat în cap, în biroul său din Moscova. Poliţia pleacă de al teza că Vladimir Kondreachuk s-ar fi sinucis.

Premierul Filat s-a întîlnit cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatului

Premierul Vlad Filat s-a întlnit cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatului pentru o discuţie legată de ajutoarele sociale acordate de stat şi despre economia subterană. El a precizat că pentru următoarele două luni şi jumătate, guvernul are la dispoziţie 82 de milioane de lei, bani ce vor fi alocaţi la peste 260 mii cetăţeni cu venituri mici.
Filat a mai declarat, că anul acesta alocarea compensaţiilor se va face pe sistemul vechi dar că la anul, cu ajutorul sindicatelor şi patronatului, guvernul vrea sa creeze un nou sistem social. Alocarea ajutoarelor a fost aprobată vineri de Parlamentul de la Chişinău.

Peste 300 de victime în cutremurul din Chile

Se pare că numărul victimelor cutremurului de pământ din Chile este de peste 300. Preşedinele chilean estimează că aproximativ 2 milioane de persoane sunt afectate de cutremurul de sâmbătă, în unul din cele mai puternice cutremure din istorie: 8,8 pe scara Richter. Seismul a provocat şi mari valuri tsunami aşa că zeci de mii de persoane au fost evacuate din zonele de coastă ale Japoniei şi Rusiei.

Alegeri generale și locale în Tadjikistan

În Tadjikistan au loc alegeri generale si locale. Este aproape sigur că învingător va ieşi partidul democrat al preşedintelui Rakhmon, aflat la putere de 17 ani. Partidul de guvernământ deţine în acest moment 50 din cele 63 de locuri în Parlament.

Intîlnire Papandreou-Merkel-Obama pe tema datoriei externe a Greciei

Premierul grec George Papandreou se va întâlni cu Angela Merkel, cancelara Germaniei şi cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama pentru a discuta despre imensa datorie externă a Greciei, deficitul bugtar si alte probleme financiare ale ţării sale, care au determinat în ultimele zile o devalorizare a monedei unice europene.
In curind, guvernul grec intentionează să scoată pe piată noi obligaţiuni de stat, în speranţa să strîngă miliardele necesare pentru a-şi achita scandenţele. Analiştii privesc însă cu scepticism şansele Greciei, apreciind ca neîncrederea investitorilor este foarte mare. Până acum, Uniunea europeană şi-a exprimat solidaritatea cu Grecia dar nu a prezentat nici un plan concret de a sprijini guvernul de la Atena.

Alți doi generali puși sub acuzare în Turcia pentru tentativă de puci militar

Încă 2 generali în rezervă au fost puşi sub acuzaţie de un tribunal din Turcia, ridicand la 33 numărul total al ofițerilor activi şi în rezervă, reţinuţi sub acuzaţia de complot. Se bănuieşte că în 2003 ar fi existat un complot al armatei împotriva regimului islamist al premierului Erdogan.

ONU condamnă atacurile sinucigașe din Afganistan

Provincia afgană Marja din sudul ţării a fost „curăţată” de militanţi Talibani, după o ofensivă de 2 săptămâni a trupelor internationale – au informat comandaţii forţelor americane. Pe de altă parte, Naţiunile Unite au condamnat atacurile sinucigaşe de vineri de la Kabul, soldate cu moartea a cel puţin 17 afgani şi străini, atacuri organizate de miliţiile Taliban.

Ministerul rus de externe critică planurile americane de amplasare a scutului antirachetă în Europa

Ministerul rus de externe spune că are întrebări serioase în privinţa scopurilor urmărite de Statele Unite cu planurile de amplasare a scutului antirachetă în Europa. Purtătorul de cuvânt, Andrei Nesterenko a descris planurile americane drept „aranjamente pripite care fac din fragila arhitectură de securitate europeană ostateca unor ameninţări cu rachetă imaginare”. Este cea mai aspră critică formulată până acum de Rusia, după ce România a anunţat că va găzdui elemente ale scutului, iar Bulgaria s-a arătat interesată.

Un miliard de dolari donații pentru Jocurile olimpice de iarnă de la Soci

Organizatorii jocurilor olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au anunţat că au strâns peste un miliard de dolari, donaţii de la firme ruseşti pentru organizarea jocurilor. Ultima este de la căile ferate, în valoare de peste 100 de milioane. Aceste donaţii sunt acum vitale, după ce guvernul şi-a redus volumul investiţiilor în proiectul olimpic, ca urmare a crizei economice mondiale.

Seismul din Chile s-a soldat cu moartea a cel puțin 76 de oameni

Cel putin 76 de persoane au murit în Chile, în urma unui puternic cutremur de pamânt, cu o intensitate de 8,8 pe scara Richter. Epicentrul seismului s-a aflat la 100 de kilometri de al doilea oraş ca marime din Chile. Centrul american pentru prevenirea “tsunamiului” a emis un avertisment pentru Chile şi Peru.

Trupele ISAF alungă forțele talibane din provincia afgană Marja

Provincia afgană Marja din sudul ţării a fost “curăţată” de militanţi Talibani, după o ofensivă de 2 săptămâni a trupelor internationale – au informat comandaţii forţelor americane.

Pe de altă parte, Naţiunile Unite au condmant atacurile sinucigaşe de vineri de la Kabul, soldate cu moartea a cel puţin 17 afgani şi străini, atacuri organizate de miliţiile Taliban.

Legislativul amînă decizia de destituire a președintelui CSJ Ion Muruianu

Parlamentul a amanat pentru urmatoarea sedinta luarea unei decizii privind destituirea presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, demitere ceruta de liderii Aliantei pentru Integrarea Europeana. Muruianu este criticat ca de la numirea sa în fruntea Curtii Supreme, în 2007, Republica Moldova a pierdut multe procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Chișinău: parlamentul aprobă alocațiile sociale care compensează scumpirile la energie

Parlamentul a aprobat alocatiile sociale propuse de guvern pentru compensarea diferentei de tarif dupa scumpirea gazelor, curentului electric si caldurii. Guvernul spune ca a primit ajutoare din Occident, din partea Uniunii Europene si Marii Britanii, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare din primele trei luni ale anului pentru 260 de mii de persoane cu venituri mici. Alocatiile sociale vor fi acordate lunar odata cu pensiile sau alte ajutoare primite în mod curent de cei cu venituri mici.

Atena: Papandreu plănuiește consultări financiare cu cancelarul Merkel și președintele Obama

Premierul grec George Papandreou se va întalni cu Angela Merkel, cancelara Germaniei si cu presedintele Statelor Unite Barack Obama pentru a discuta despre imensa datorie externa a Greciei, deficitul bugtar si alte probleme financiare ale tarii sale, care au determinat o devalorizare a monedei unice europene.

In curind, guvernul grec intentioneaza sa scoata pe piata noi obligatiuni de stat, în speranta sa stringa miliardele necesare pentru a-si achita scandentele. Analistii privesc însa cu scepticism sansele Greciei, apreciind ca neancrederea investitorilor este foarte mare. Pana acum, Uniunea Europeana si-a exprimat solidaritatea cu Grecia, dar nu a prezentat nici un plan concret de a sprijini guvernul de la Atena.

Puternic cutremur de pămînt în Chile

Chile a fost lovit de un puternic cutremur de pamant, cu o intensitate de 8,8 pe scara Richter. Epicentrul s-a situat la 100 de kilometri de al doilea oras ca marime din Chile. În pofida intensitatii cutremului, pana acum s-a înregistrat o singura victima. Centrul american pentru prevenirea “tsunamiului” a emis însa un avertisment pentru Chile si Peru.

Ankara: arestarea a încă doi generali în rezervă în dosarul unui prezumtiv complot

Inca 2 generali in rezerva au fost pusi sub acuzare de un tribunal din Turcia, radicand la 33 numarul total al ofiterilor, activi si în rezerva, retinuti sub acuzatia de complot. Se banuieste ca în 2003 ar fi existat un complot al armatei împotriva regimului islamist al premierului Erdogan.

Moscova susține că scutul antirachetă american periclitează arhitectura de securitate europeană

Ministerul rus de Externe spune ca are intrebari serioase în privinta scopurilor urmarite de Statele Unite cu planurile de amplasare a scutului antiracheta în Europa. Purtatorul de cuvant Andrei Nesterenko a descris planurile americane drept „aranjamente pripite care fac fragila arhitectura de securitate europeana ostateca unor amenintari cu racheta imaginare”. Este cea mai aspra critica formulata pana acum de Rusia, dupa ce Romania a anuntat ca va gazdui elemente ale scutului, iar Bulgaria s-a aratat interesata.

Donații de peste un miliard de dolari pentru Jocurile olimpice de la Soci

Organizatorii Jocurilor olimpice de iarna din 2014 de la Soci au anuntat ca au strans peste un miliard de dolari, donatii de la firme rusesti pentru organizarea jocurilor. Ultima donatie este de la caile ferate, în valoare de peste 100 de milioane. Aceste donatii sunt vitale, dupa ce guvernul si-a redus volumul invetitiilor în proiectul olimpic, ca urmare a crizei economice mondiale.

Georgia şi Rusia vor deschide luni un punct de trecere a graniţei închis în 2006

Georgia şi Rusia urmează să redeschidă luni un punct de trecere a graniţei închis în 2006. Ministerul georgian de Externe a spus că punctul de trecere cunoscut ca Verhnii Lars în Rusia şi Kazbegi în Georgia va fi deschis pentru pe 1 martie, dar cetăţenii ruşi vor avea nevoie de vize pentru a intra în Georgia. Autorităţile de la Tbilisi şi Moscova au ajuns anul trecut la înţelegerea pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei. Este singurul punct situat în afara segmentului de frontieră care trece prin regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

ONU cere Israelului și palestinienilor să învestigheze în cinci luni acuzațiile de crime de război în Fîșia Gaza

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite hotărât să acorde Israelului şi palestinienilor cinci luni suplimentare pentru a efectua o investigaţie independentă pe tema presupuselor crime de război în timpul conflictului din Fâşia Gaza în iarna 2008-2009. Națiunile Unite avertizează că, în cazul în care o investigaţie independentă nu are loc, ar putea urma „noi acţiuni” ale structurilor ONU, inclusiv ale Consiliului de Securitate. În noiembrie, Adunarea Generală ONU acordase Israelului şi palestinienilor trei luni pentru o anchetă „independentă şi credibilă” asupra constatărilor făcute de un grup de experţi ai Naţiunilor Unite privind crimele de război.

Gianni Buquicchio (Comisia de la Veneția) conferă cu liderii AIE

Preşedintele Comisiei de la Veneţia spune că orice modificare a Constituţiei moldovene ar trebui negociată între forţele politice parlamentare. Gianni Buquicchio s-a întâlnit astăzi cu liderii coaliţiei de guvernare cărora le-a prezentat viziunea comisiei Consiliului Europei: Gianni Buquicchio a spus că nu doreşte să facă publice detaliile recomandărilor sale pentru a nu prejudicia procesul de negociere între partide, dar că scopul lor este depăşirea impasului constituţional la alegerea şefului statului.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că liderii alianţei de guvernare vor dezbate propunerile, dar el personal optează pentru un referendum, pentru că ar fi imposibilă găsirea celor două treimi de voturi în Parlament necesare modificării Constituţiei.

Acordul privind asistența financiară a României va fi semnat pînă la 24 martie

Premierul Vlad Filat spune că acordul cu România prin care Republica Moldova va primi ajutoare nerambursabile de 100 de milioane de euro va fi negociat şi semnat până la 24 martie. Vlad Filat a discutat pe tema ajutoarelor cu premierul roman Emil Boc la o întâlnire la Budapesta în marginea summitului dunărean. Prima tranşă în valoare de 25 de milioane de euro aşteptată în acest an va fi folosită pentru proiecte în infrastructură, în special în zonele rurale. Ajutorul eşalonat pe trei ani a fost anunţat de preşedintele Băsescu în timpul vizitei din luna ianuarie la Chişinău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG