Linkuri accesibilitate

Ştiri

Voronin, Stratan, Gurbulea, Resetnicov şi alţi 22 de foşti demnitari nu au restituit paşapoartele diplomatice

26 de fosti demnitari si membri ai femiliilor lor nu au restituit inca pasapoartele diplomatice, desi trebuiau sa le dea inapoi imediat după pierderea funcţiei. Potrivit ministrului de externe Iurie Leancă, printre acestia se numara fostul presedinte al tarii Voronin, fostul ministru de externe Andrei Stratan, fostul Procurorul general Valeriu Gurbulea şi fostul directorul SIS Artur Resetnicov.

Consilierul municipal Oleg Cernei: „Protestul din aprilie a fost deturnat cu scopul de a acuza opoziţia de lovitură de stat"

Procuratura generala a continuat audierile legate de tulburarile din 7 aprilie 2009. Dupa ce a fost auditat, ca martor, peste 3 ore, consilierul municipal Oleg Cernei a declarat, citat de portalul „Stirea zilei“: „Pe 7 aprilie a avut loc o provocare. Protestul pasnic a fost deturnat pentru a vandaliza Parlamentul si Presedintia si a acuza ulterior liderii de opozitie de lovitura de stat”. Cernei sustine ca cele doua cladiri au fost „distruse intentionat”, iar politia „s-a balbait” si nu a asigurat securitatea institutiilor de stat.

Totodata, Procuratura s-a autosesizat dupa ce miercuri, in cursul audierii, fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate Artur Resetnicov a declarat ca in aprilie 2009 s-ar fi incercat si o tentativa de asasinare a presedintelui Vladimir Voronin. Procuratura Generala informeaza, citata de agentia Info Prim, ca din luna aprilie 2009 si pana in prezent, procurorii nu au fost sesizati de SIS cu referire la o eventuala tentativa de asasinare a lui Vladimir Voronin.

Scumpirea carburanţilor în urma majorării accizelor

Pretul benzinei a crescut din nou, cu aproximativ 8 la suta. De astazi, un litru de benzina cu cifra octanica 95 costa 13,68 lei, iar un litru de benzina 92 – 13,28 lei. Motorina s-a scumpit deasemeni cu 80 de bani, a precizat Petrom Moldova, citata de Stirea zilei.

Directorul executiv al Uniunii importatorilor a precizat ca scumpirea carburantilor a fost inevitabila dupa ce din 1 ianuarie 2010 s-au majorat accizele la benzina si motorina cu 50 la suta.

Misiune UE va decide în martie cînd pot începe discuţiile vizînd liberalizarea regimului de vize

Ministrul de externe Iurie Leanca a informat ca la inceptul lunii martie, la Chisinau o sa vina prima misiune a Uniunii Europene care va evalua situatia pentru a decide cand pot incepe discutiile privind liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni. In cadrul unei conferinte de presa de bilant, Leanca a precizat ca misiunea europeana va evalua cat este de pregatita Modlova si ce mai este de facut pentru a putea fi discutata liberalizarea regimului de vize.

Totodata Leanca a declarat ca guvernul va incerca sa adopte masurile necesare pentru ca Moldova sa fie scoasa, pana la sfarsitul anului, de sub monitoziarea Consiliului Europei.

Comisia Cojocaru cere desecretizarea mai multor documente oficiale de după 1974

Presedintele interimar Mihai Ghimpu a cerut premierului Vlad Filat sa dispuna deschiderea anumitor documente de dupa 1974, care sunt tinute la secret dar care ar trebui consultate de membri Comsiei prezidentiale pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Repubica Moldova. Cererea a fost provocata de o solicitare a istoricului Gheorghe Cojocaru, presedintele comisiei respective, infiintata de presedintele tarii pe 14 ianuarie. Comisia ar trebui sa elaboreze pana pe 1 iunie un raport privind natura regimului comunsit, informeaza Moldopres.

Chişinău: suspendarea concursului pentru funcţia de director al televiziunii publice

Consiliul de Observatori (CO) al Companiei „Teleradio-Moldova” a suspendat concursul pentru functia de director al televiziunii publice, in urma deciziei luata de Curtea de Apel. Fostul director al televiziunii publice, Adela Raileanu a atacat in instanta decizia CO, iar Curtea de Apel a hotarat sa fie suspendat concursul.

Presedintele Consiliului de Observatori, citat de portalul „Jurnal.md” , a precizat insa ca vor avea loc concursurile pentru ocuparea porturilor de presedinte al Companiei „Teleradio-Moldova” si de director al postului national de radio. Audierea candidatilor este programata vineri.

Bucureşti: CSAT aprobă participarea României la proiectul american de apărare anti-rachetă

La Bucuresti, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat participarea Romaniei la noua structura americana de aparare anti-racheta, care spre deosebire de vechiul scut, va acoperi intreg teritoriul tarii – a declarat presedintele Traian Basescu.

In Romania vor fi amplasate interceptoare terestre, a mai informat presedintele care a tinut sa precizeze ca aceasta decizie trebuie aprobata de Parlament.
Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca proiectul american nu este indreptat impotriva Rusiei.

Kiev: ratidicarea unui amendament la legea electorală, amendament constestat de Iulia Timoşenco

Presedintele Ucrainei Victor Iuscenco a ratificat un amendament la legea electorala, contestat de unii pentru ca ar putea permite falsificarea votului de duminica, din al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Prin amendament se elimina obligatia ca la toate centrele de votare sa fie reprezentanti ai candidatilor.

Premierul Iulia Timosenco care se confrunta cu liderul opozitiei Victor Ianucovici, a amenintat cu proteste de strada, sustinand ca Partidul Regiunilor al lui Ianucovici se pregateste sa fraudeze alegerile.

Port-au-Prince: seismul din 12 ianuarie s-a soldat cu peste 200 de mii de morţi

Autoritatile din Haiti estimeaza numarul victimelor cutremului de pamant la peste 200 de mii. Premierul haitian a precizat ca alte 300 de mii de persoane au fost ranite in cutremurul din 12 ianuarie. Peste 250 de mii de constructii au fost distruse.

In curand, fostul presedinte american Bill Clinton, coordonator din partea ONU a eforturilor de ajutorare a victimelor din Haiti, organizeaza o mare conferinta internationala a tarilor donatoare.

Demonstraţia de protest recentă de la Kaliningrad duce la demisia unui consilier de la Kremlin

Un inalt consilier al Kremlinului, responsabil cu politica interna, a fost obligat sa demisioneze dupa protestul de la Kaliningrad. Pe 30 ianuarie, peste 10 mii de oameni, sustin organizatorii, au protestat impotriva premierului Vladimir Putin si al guvernatorului regiunii.

Bagdad: Curtea de Apel anulează hotărîrea legislativului de a interzice candidatura celor care au avut legături cu regimul Saddam Hussein

Premierul irakian al-Maliki a cerut Parlamentului sa dezbata duminca decizia Curtii de apel care a suspendat o hotarare a Parlamentului prin care era interzisa candidatura persoanelor care au avut legaturi cu regimul Saddam Hussein. Este vorba de circa 500 de candidati pentru alegerile generale din 7 martie.

Moscova ratifică amendamentul la regulamentul de funcţionare a CEDO

Rusia este ultima tara din Consiliul Europei care a ratifica un amendament la regulamentul de funtionare a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, un amendament care va face Curtea mai functionala, reducand si numarul foarte mare de cazuri restante. Rusia esta tara care furnizeaza cele mai multe cazuri, examinate de CEDO.

40 la suta din cazurile de cancer ar putea fi evitate prin măsuri preventive

Este ziua internationala de combatere a cancerului, ocazie cu care Uniunea internationala de lupta impotriva cancerului a declarat ca 40 la suta din cazuri ar putea fi evitate prin masuri preventive. Anual se diagnosticheaza in jur de 12 milioane de cazuri de cancer si tot anual peste 7 milioane de persoane mor de cancer.

Președintele Mihai Ghimpu cere guvernului să urgenteze aplicarea înțelegerilor moldo-române

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al republicii Moldova şi preşedinte al Parlamentului a cerut cabinetului Filat să urgenteze acţiunile pentru punerea în aplicare a înţelegerilor recente moldo-romane si pentru pregătirea documentelor ce trebuie sa fie semnate pentru ca Moldova sa poată beneficia de ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de Romania republicii Moldova si care va fi derulat in următorii 4 ani.

Președintele Comisiei de la Veneția sosește la Chișinău în februarie

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio se va afla in Moldova la 26 februarie pentru a acorda asistenta autorităţilor din Moldova în vederea găsirii unei solutii pentru actuala criza constituţională. Potrivit agentiei Moldpres, preşedintele comisiei de la Veneţia va discuta cu toate fracţiunile parlamentare şi cu membrii Comisiei pentru reforma Constituţiei de la Chişinău.

Promo Lex atrage atenția asupra implicațiilor cazului de spionaj din Ucraina

Preşedintele Asociatiei pentru drepturile omului Promo Lex, Ion Manole a declarat ieri că recentul caz de spionaj din Ucraina in care, potrivit autorităţilor de la Kiev ar fi fost implicati si 4 ofiteri ruşi din Grupul operativ al contingentului de militari ruşi din regiunea transnistreana ar trebui să trezească îngrijorari la Chisinau. Ion Manole a cerut schimbarea formatului misiunii militare din Transnistria şi autosesizarea autorităţilor moldovene.

Participarea României la negocierile în chestiunea transnistreană respinsă de Tiraspol

Autorităţile de la Tiraspol au spus că nu e nevoie ca România să participe la negocierile asupra conflictului transnistrean, deoarece ea se poate implica in aceste negocieri ca parte a Uniunii Europene. Potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax, declaraţia a fost făcută la Tiraspol de auto-proclamatul ministrul de externe Vladimir Iastrebceac, ca răspuns la unele remarci recente ale preşedintelui României Traian Băsescu. Săptămâna trecută, în interviuri de presă, preşedintele Băsescu spunea că România a făcut o greşeală renunţînd să fie parte la negocieri, în primii ani ai deceniului trecut.

Reținere la Tiraspol față de reluarea negocierilor de reglementare a conflictului transnistrean

Un membru al noii preşedinţii OSCE, deţinută anul acesta de Kazahstan, a declarat la finalul unei vizite de trei zile în Moldova că aşteaptă cu nerăbdare reluarea negocierilor în problema transnistreană, în formatul 5+2, luna viitoare dar ca a remarcat reţineri din partea transnistrenilor. El a spus că din discuţiile avute cu Igor Smirnov a înţeles că liderul de la Tiraspol nu are încredere în sinceritatea declaraţiilor autorităţilor de la Chişinău privind dorinţa de-a relua discuţiile şi de-a mări încrederea între cele două maluri ale Nistrului.

Proiect de lege cerînd impunerea rusei ca a doua limbă oficială de stat elaborat la Comrat

Executivul de la Comrat a anunţat că pregăteşte un proiect de lege, ce urmează sa fie dezbătut în cadrul Adunării Populare şi prin care se solicită ca limba rusă sa devină a doua limba oficiala in Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de başcanul Gagauziei Mihail Formuzal şi este citat de agentia Decca Press.

Fostul șef SIS, Artur Reșetnikov a fost audiat la Procuratură în dosarul evenimentelor din aprilie 2009

Procuratura a continuat ieri audierea martorilor în dosarul protestelor din aprilie. La ieşirea de la Procuratură, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov a declarat presei că în aprilie 2009 ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat şi de asasinare a şefului statului. Reşetnicov nu a vrut să spună cine a plănuit aşa ceva. Ca şi alţi martori apropiaţi fostei guvernări, Reşetnicov a spus că fosta putere, în frunte cu preşedintele Voronin, a acţionat înţelept, evitînd vărsarea de sânge.

Recesiunea economică exceptează industria armamentului în lume

Institutul international pentru studii strategice de la Londra a anunţat ca actuala recesiune economica nu a afectat industria de armament. Potrivit institutului britanic, in 2008 au fost alocate cheltuielilor militare in lume peste 1 trilion si jumătate de dolari, iar tendinţa de creştere a acestor cheltuieli continuă. China, Statele Unite, Franta si Japonia, tarile care cheltuiesc cel mai mult in acest domeniu, in ultimele 18 luni şi-au crescut cheltuielile sau le-au păstrat, la nivelele anilor trecuţi. Potrivit raportului acestui institut Rusia şi-a redus cheltuielile militare, in timp ce India, Australia, Indonezia, Singapore si ţările din Orientul Mijlociu au alocat mai mult domeniului apărarii.
In 2010, dintre ţarile europene, numai Norvegia si Danemarca ar putea cheltui mai mult pe apărare in 2011, prognozează raportul Institutului International pentru Studii Strategice.

Franța se pronunță pentru noi sancțiuni internaționale împotriva Iranului

Franta a anunţat că intenţionează să exercite presiuni în cadrul Consiliului de Securitate ONU pentru a se impune noi sancţiuni regimului de la Teheran din cauza dosarului sau nuclear si a lipsei de cooperare cu comunitatea internaţională. Declaratia a fost făcuta ieri de premierul de la Paris, Francios Fillon care a avertizat că nu a ramas prea mult timp de negocieri şi că încă nu este prea titziu pentru ca, prin presiuni politice si dialog diplomatic, regimul de le Teheran sa fie impiedicat sa obtină arme nucleare. Opinia Frantei vine dupa ce preşedintele Iranian a declarat ca nu ar ave nimic împotrivă să trimită uraniu pentru îmbogăţire în alte ţări, o cerere anterioară a comunităţii internaţionale. Puterile occidentale au reacţionat cu prudenţă fata de propunerea Iranului.

Decizie a Curții Supreme de Justiție din Albania permite foștilor angajați ai securității să ocupe posturi ministeriale

Curtea Suprema de Justitie din Albania a decis că fostii angajati ai politiei politice secrete comuniste, Segurimi, pot sa detina acum posturi ministeriale sau in aparatul de justiţie, anulind astfel o decizie a guvernului conservator al Partidului Democrat. Politia secreta comunista din Albania este considerata vinovata de crime, detentii ilegale şi persecutii impotriva civililor in perioada dictaturii comuniste dintre 1944 -1991.

UE critică Belarusul pentru impunerea controlului asupra utilizării Internetului

Uniunea Europeana şi-a exprimat ingrijorarea in legatura cu decizia autorităţile din Belarus de a impune un control strict asupra utilizatorilor de internet. Potrivit purtatorului de cuvint al biroului de afaceri externe al Uniunii Europene, autorităţile de la Minsk au facut „un pas in direcţia greşită”, intr-o perioada in care Uniunea cauta sa dinamizeze relatiile cu Minskul.

Eutelsat dat în judecată de autoritățile georgiene

Canalul public de televiziune georgian in limba rusă pentru tarile din regiunea Caucazului a hotarit aducerea in fata instantei internaţionale a operatorului francez Eutelsat, pentru ca a incalcat acordul prin care transmitea emisiunile acestui post de televiziune. Directorul canalului a acuzat compania Eutelsat că ar fi cedat presiunilor venite din partea Rusiei, dupa ce a acceptat un contract foarte avantajos din partea Gazpromului pentru preluarea unor emisiuni rusesti in locul celor georgiene. Compania Eutelsat, respinge aceste acuzatii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG