Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vladimir Ţurcan - noul preşedinte al partidului Moldova Unită

Fostul parlamentar comunist, Vladimir Ţurcan este noul preşedinte al partidului Moldova Unită, partid extra-parlamentar de stînga.
La congresul partidului s-a decis şi schimbarea siglei, care este acum un cap de zimbru, cu o stea deasupra.

Alexandru Dorogan - noul director al postului public de radio

Noul director al postului naţional public de radio este Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice. În perioada când Dorogan s-a ocupat de serviciul relaţii cu publicul al primariei Chişinău, în mandatul lui Serafim Urechean, s-au înfiintat Antena C si Euro TV ca posturi publice locale de radio şi televiziune.

UE analizează posibilitatea de a oferi Moldovei un suport financiar suplimentar

Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutoare din strainatate pentru compensarea majorarii tarifelor. Potrivit unui comunicat de presa de la guvern, apelul a fost facut la o intalnire a premierului Vlad Filat cu ambasadorii tarilor din UE, cu reprezentantul Comisiei Europene si cu ambasadorul Statelor Unite.

Vlad Filat a spus ca imprumuturile contractate in ultima vreme de Moldova sunt foarte binevenite, dar ca pentru protectia celor care au cel mai mult de suferit de urma majorarii preturilor, Chisinaul ar dori asistenta suplimentara.

Potrivit aceluiasi comunicat de la guvern, seful delegatiei CE in Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel, a spus ca Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea oferirii unui „suport financiar suplimentar”.

SIS a distrus la ordinului lui Artur Reşetnicov majoritatea materialelor operative din timpul evenimentelor din aprilie

O mare parte din materialele operative ale Serviciului de Informatii Securitate din timpul evenimentelor din aprilie au fost distruse la indicatia fostului director al institutiei Artur Resetnicov. Acuzatia vine chiar de la SIS care sustine ca “cercetarile efectuate de actuala conducere a Serviciului nu au oferit probe ce ar permite calificarea evenimentelor din 7 aprilie ca tentativa de lovitura de stat”.

Serviciul promite ca va colabora cu Procuratura Generala si Comisia parlamentara de ancheta pentru a contribui la elucidarea cauzelor si consecintelor evenimentelor din aprilie 2009.

La Chişinău se aşteaptă alegerea directorului postului naţional de radio

La Chisinau are loc alegerea directorului postului national de radio dupa ce vineri, Consiliul de Observatori l-a desemnat pe Constantin Marin in functia de presedinte al Companiei Teleradio Moldova.

Tot astazi urma sa aibe loc si concursul pentru alegerea directorului televiziunii publice dar a fost suspendat in urma unei decizii a Curtii de Apel . Curtea a suspendat, pana la judecarea cazului, decizia de demitere a fostului director Adela Raileanu care a contestat darea ei afara.

Moscova: intrarea în vigoare a noii strategii militare care pleacă de la premisa că NATO este o ameninţare la adresa Rusiei

Presedintele Rusiei Dmitry Medvedev a semnat o versiune noua a principalul document rusesc de strategie militara, in care extinderea NATO este mentionata ca una din principalele amenintari. Documentul publicat pe pagina de internet a Kremlinului sustine ca Alianta Nord-Atlantica vrea sa-si „globalizeze” activitatea, in ciuda legislatiei internationale.

Doctrina militara rusa, care ar urma sa fie valabila pana in 2020, nu mentioneaza asa-numitele „lovituri nucleare preventive”, desi unii oficiali rusi au cerut acest lucru. Se spune doar ca Rusia isi rezerva dreptul de a folosi forta nucleara ca raspuns la un atac nuclear sau de magnitudine echivalenta.

Kiev: ajunul turului doi al alegerilor prezidenţiale

In Ucraina are loc duminica al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, intre fostul premier Victor Ianucovici si actualul premier Iulia Timosenko. In primul tur de scrutin, Ianucovici, liderul Partidului Regiunilor a cistigat peste 35 la suta din voturi, Iulia Timoseco a primit in jur de 25 la suta din voturi.

In Republica Moldova, cetatenii ucrainieni vor putea vota din nou la doua sectii, create pe langa misiunile diplomatice ale Ucrainei, la Chisinau si Balti.

Sarajevo: senatorii John McCain şi Joe Lieberman avertizează că numai o Bosnie unită poate adera la structurile euro-atlantice

La Sarajevo, doi senatori americani au cerut liderilor bosniaci sa dea dovada de unitate si sa rezolve o criza privind viitorul structurilor de guvernare.
Senatorul republican John McCain si senatorul democrat Joe Lieberman au spus ca numai prin unitate Bosnia poate adera la structurille euroatlantice, NATO si UE.

Bosnia este alcatuita din doua entitati, una musulmano-croata, alta sarba, legate intre ele de institutii centrale slabe. Distributia confuza a puterii intre centru si cele două entitati duce adesea la paralizarea structurilor administrative.

München: ministrul de externe iranian reiterează oferta Teheranului de a procesa parţial uraniu în străinătate

Ministrul de externe al Iranului, Mottaki a declarat, la conferinta internationala de securitate de la Munchen, ca exista acum sanse reale ca sa fie rezolvat conflictul cu comunitatea internationala, alarmata de posibilitea ca Iranul sa produca arme nucleare. Sansa este oferita de decizia guvernului de la Teheran de a trimite in strainatate, pentru prelucrare, o parte din uraniul slab imbogatit.

Mottaki a tinut insa sa precizeze ca Iranul trebuie sa aiba libertatea de a decide cat uraniu trimite in strainatate, ca sa fie imbogatit.

Pe de altă parte, in Iran, au fost deschise doua noi fabrici, unde vor fi produse rachete, anti-elicoptere si sol-sol.

China protestează împotriva apropiatei întîlniri Barack Obama - Dalai Lama

China se opune categoric deciziei presedintelui american Barack Obama de a se intalni cu liderul spiritul tibetan Dalai Lama. Intalnirea este programata pe 17-18 februarie si continua o traditie a Casei Albe, inaugurata cu cel putin doua decenii in urma. Fiecare presedinte american s-a intanit cu Dalai Lama pentru a exprima hotararea Statele Unite de a apara drepturile omului. De fiecare data China a protestat, acuzandu-l pe Dalai Lama ca militeaza pentru independenta Tibetului, ceea ce el neaga.

Dolarul american în creştere în raport cu moneda europeană unică

Dolarul creste si pretul petrolului este in scadere pe piata internationala, reflectind temerile investitorilor ca refacerea economiei mondiale va fi mai lenta decat se spera. Un motiv serios de ingrijorare este situatia financiara dezastroasa a Greciei si problemele de deficit bugetar cu care se confrunta Spania si Portugalia, toate trei aflate in zona euro.

Suport financiar suplimentar UE pentru compensarea majorării tarifelor?

Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutoare din străinătate pentru compensarea majorării tarifelor. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, apelul a fost făcut la o întâlnire a premierului Vlad Filat cu ambasadorii ţărilor din UE, cu reprezentantul Comisiei Europene şi cu ambasadorul Statelor Unite.

Vlad Filat a spus că împrumuturile contractate în ultima vreme de Moldova sunt foarte binevenite, dar că pentru protecţia celor care au cel mai mult de suferit de urma majorării preţurilor, Chişinăul ar dori asistenţă suplimentară.

Potrivit aceluiaşi comunicat de la guvern, şeful delegaţiei CE în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel a spus că Uniunea Europeană analizează posibilitatea oferirii unui „suport financiar suplimentar”.

Moscova: preşedintele Medvedev semnează noua strategie militară a Rusiei

Preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev a semnat o versiune nouă a principalului document rusesc de strategie militară, în care extinderea NATO este menţionată ca una din principalele ameninţări. Documentul publicat pe pagina de internet a Kremlinului susţine că Alianţa Nord-Atlantică vrea să-şi „globalizeze” activitatea, în ciuda legislaţiei internaţionale.

Doctrina militară rusă, care ar urma să fie valabilă până în 2020, nu menţionează aşa-numitele „lovituri nucleare preventive”, deşi unii oficiali ruşi au cerut acest lucru. Se spune doar că Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi forţa nucleară ca răspuns la un atac nuclear sau de magnitudine echivalentă.

John McCain şi Joe Lieberman exclud aderarea Bosniei la structurile euro-atlantice fără unitatea statului

La Sarajevo doi senatori americani au cerut liderilor bosniaci să dea dovadă de unitate şi să rezolve o criză privind viitorul structurilor de guvernare. Senatorul republican John McCain şi senatorul democrat Joe Lieberman au spus că numai prin unitate Bosnia poate adera la structurille euroatlantice, NATO şi UE.
Bosnia este alcătuită din două entităţi autoguvernate, una musulmano-croată, alta sârbă, legate între ele de instituţii centrale slabe. Împărţirea confuză a puterii între centru şi entităţi duce adesea la paralizarea structurilor administrative.

Ministrul de externe chinez: dosarul nuclear iranian se află într-o fază crucială

Ministrul de externe al Chinei a spus că criza provocată de programul nuclear iranian ar fi intrat într-o fază „crucială”. Vorbind în prima zi a unei conferinţe pe teme de securitate, la Muenchen, Yang Jiechi a spus că toate părţile implicate în criza iraniană trebuie să aibă răbdare, dar să-şi intensifice şi eforturile diplomatice.

Iranul, dezarmarea nucleară şi războiul din Afganistan domină agenda reuniunii de la Muenchen, care va dura până duminică.

Constantin Marin - noul preşedinte al TRM

Consiliul de observatori de la Teleradio Moldova a ales astăzi noul preşedinte al companiei. Decanul Facultaţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, Constantin Marin, un filolog şi jurnalist în vârstă de 54 de ani, a obţinut cinci din cele nouă voturi ale observatorilor. Postul rămăsese vacant prin demiterea lui Valentin Todercan, la 30 decembrie.

Melanie Marlett (Banca Mondială): Moldova ar putea excela în tehnologia informaţională, ecoturism şi agricultură avansată

Melanie Marlett, manager de ţară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, a spus că, după depăşirea crizei globale, Moldova va trebui să-şi găsească un nou model de dezvoltare economică. Într-un interviu acordat agenţiei Infoprim, Marlett a spus că declinul economic din ultima vreme a demonstrat că Moldova nu se poate baza doar pe remitenţe şi pe consum, care au generat creşterea economică din anii trecuţi. Melanie Marlett a menţionat printre domeniile în care Moldova ar putea excela tehnologia informaţională, ecoturismul şi agricultura avansată.

Chişinău: Iurie Platon câştigă concursul pentru monumentul victimelor stalinismului

Artistul plastic Iurie Platon a câştigat concursul pentru monumentul victimelor stalinismului, pe care primăria Chişinăului vrea să-l ridice în faţa Gării Feroviare. Moldpres relatează că lucrarea lui Platon reprezintă un tren care se descompune treptat, simbolizînd dispariţia familiilor deportate în Siberia.

Sculptorul şi pictorul Iurie Platon are 46 de ani şi a studiat la Liceul de arte plastice „Igor Vieru” din Chişinău şi la Academia de Arte din Tallin.

Ministrul de externe rus Lavrov intrigat de incerceptoarele anti-rachetă din România

Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a spus că Moscova speră că primească mai multe informaţii din partea Statelor Unite în privinţa planului de-a amplasa în România interceptoare antibalistice. Vorbind la Berlin, Lavrov a mai spus că preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite s-au înţeles ca orice ameninţări legate de proliferarea balistică să fie discutate mai întâi între cele două ţări.

Statele Unite au confirmat ieri anunţul preşedintelui român Traian Băsescu privind intenţia amplasării unor elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul României. Preşedintele român a insistat că această măsură nu este îndreptată împotriva Rusiei.

Kiev: ultima zi a campaniei electorale pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale

Astăzi este ultima zi de campanie electorală în Ucraina, unde va avea loc duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Candidaţii, anume premierul Iulia Tymoshenko şi fostul premier Viktor Yanukovich, aveau programate pentru astăzi mitinguri electorale în centrul Kievului.

În ultimele zile, cei doi rivali s-au acuzat reciproc că ar vrea să falsifice alegerile şi că-i mint pe alegători. Ieri, Tymoshenko a spus că în caz de fraudă, va scoate în stradă demonstranţi într-o repetare a aşa-numitei „Revoluţii Portocalii” care a adus-o la putere în anul 2004.

Istanbul: Secretarul general NATO cere suplimentarea forţelor ISAF

Secretarul-general NATO Anders Fogh Rasmussen a cerut membrilor alianţei şi altor ţări să-şi mărească efortul de stabilizare a Afganistanului. Vorbind la Istanbul, la o conferinţă a ţărilor participante la operaţiunile din Afganistan, Secretarul-general NATO le-a îndemnat să caute noi resurse umane pentru misiuni de instruire a forţelor de securitate afgane. Fogh Rasmussen a mai spus că numai cu un efort internaţional suplimentar afganii vor fi capabili să-şi asume răspunderea pentru securitatea propriei ţări.

Karbala: atentate pelerinilor şiiţi soldate cu cel puţin 30 de morţi

Două maşini încărcate cu bombe au explodat în oraşul sfânt Karbala din Irak, unde s-au adunat cu ocazia unei sărbători sute de mii de musulmani de rit şiit.
Exploziile s-au soldat cu cel puţin 30 de morţi şi zeci de răniţi. Atacul a avut loc în ultima zi a festivalului Arbaeen, pentru a cărui pază autorităţile au desfăşurat 30.000 de militari şi poliţişti.

4 parlamentari britanici daţi în judecată pentru deconturi nejustificate din fondurile de cheltuieli la care au acces ca legislatori

Procurorii britanici au anunţat că patru parlamentari vor fi trimişi în judecată pentru că ar fi abuzat de fondurile de cheltuieli la care au acces ca legislatori.
Un raport oficial dat publicităţii ieri arăta că 390 de parlamentari şi-au decontat nejustificat din banii publici cheltuieli personale. Suma totală pe care vor trebui s-o înapoieze este echivalentul a un milion şi jumătate de dolari.

Scandalul a afectat atât Partidul Laburist de guvernămînt, cât şi opoziţia conservatoare, înaintea alegerilor din iunie.

Majorare cu cca. 8% a prețului benzinei în R. Moldova

In Republica Moldova, prețul benzinei a crescut din nou, cu aproximativ 8 %. De ieri un litru de benzina 95 costa 13, 68 lei, iar un litru de benzina 92 – 13,28 lei. Motorina s-a scumpit de asemenea cu 80 de bani.
Directorul executiv al Uniunii importatorilor a precizat că scumpirea carburanţilor a fost inevitabilă după ce din 1 ianuarie 2010 s-au majorat accizele la benzină si motorină cu 50 la sută.

Misiune UE așteptată în Moldova la începutul lunii martie

Ministrul de externe Iurie Leancă a informat că la începutul lunii viitoare la Chişinău o sa vină prima misiune a Uniunii Europene care va evalua situaţia pentru a decide când ar putea începe discuţiile privind liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni.
În cadrul unei conferinţe de presă de bilanţ, desfășurată ieri, la Chişinău, şeful diplomaţiei moldovene a precizat că misiunea europeană va evalua cât este de pregătită Moldova şi ce mai este de făcut pentru a putea fi discutată liberalizarea regimului de vize.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG