Linkuri accesibilitate

Ştiri

7 persoane arestate în Iran sub acuzația de pregătire a unor demonstrații de protest anti-guvernamental

Potrivit mediilor iraniene de informaţie, 7 persoane au fost arestate, acuzate că ar plănui să organizeze demonstraţii de protest pe 11 februarie, data la care este sărăbtorită revoluţia islamică din 1979. Potrivit ministerului pentru informaţii, cei 7 ar fi fost pregătiţi în Dubai şi Istanbul şi ar fi avut contacte cu redactia persană a Europei Libere-Libertarea, Radio Farda.

Kiev: turul II al alegerilor prezidenţiale - Victor Ianucovici creditat cu şanse mai mari decît Iulia Timoşenco

In Ucraina are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in care se confrunta fostul premier Victor Ianucovici si actualul premier Iulia Timosenco. In primul tur de scrutin, Ianucovic a castigat in jur de 35 la suta din voturi, Timosenc, putin peste 25 la suta.

Ultimele sondaje de opinie arata ca Ianucovici are cele mai mari sanse de a castiga. Analistii, pe de alta parte, avertizeaza ca o victorie la limita va fi aproape sigur contestata ce cel care va pierde. Timosenco a amenintat deja ca va organiza proteste stradale, ca in 2004, daca se incearca fraudarea alegerilor.

PCRM critică furibund includerea României în planul american anti-rachetă

Partidul comunistilor a criticat in termeni vehementi faptul ca Romania a acceptat sa faca parte din planul strategic american anti-racheta. Pana in 2015, in Romania ar urma sa fie amplasate un numar nespecificat de interceptoare de rachete.

Comunistii acuza Romania ca destabilizeaza regiune, ca aduc „statul nostru neutru intr-o zona din preajma teatrului de razboi” si cer guvernlui sa protesteze oficial pe langa autoritatile de la Bucuresti.

Vladimir Ţurcan susţine că Moldova Unită este alternativa politică a electoratului dezamăgit de PCRM

Fostul parlamentar comunist, Vladimir Turcan este noul presedinte al partidului Moldova Unita, partid extra-parlamentar de stinga. La congresul partidului s-au decis si schimbarea siglei, care este acum un cap de zimbru, cu o stea deasupra.

Dupa congres, Turcan a declarat presei: „Programul acesta este o varianta de alternativa pentru toti cei care anterior au sustinut sau poate chiar pana in ziua de astazi sustin PCRM”.

Turcan a critica conducerea partidului comunistilor sustinand ca din cauza ei, multe idei bune din programul PCRM nu au fost puse in aplicare.

Preşedintele APE Alexandru Dorogan ales în funcţia de director al postului naţional de radio

Noul director al postului national public de radio este Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice. In perioada cand Dorogan s-a ocupat de serviciul relatii cu publicul al primariei Chisinau, in mandatul lui Serafim Urechean, s-au infiintat Antena C si Euro TV ca posturi publice locale de radio si televiziune.

München: Fogh Rasmussen pledează pentru o colaborare NATO cu China, India şi Pakistanul

NATO trebuie sa devina centrului unui sistem globalzat de securitate, a declarat Secretatul general al Aliantei, Fogh Rasmussen. Vorbind la conferinta internationala pe teme de securite de la Munchen, Fogh Rasmussen a pledat pentru o colaborare mai strinsa si intensa cu puteri regionale precum China, India sau Pakistanul.

Teheran: preşedintele Ahmadinejad dispune începerea procesului de îmbogăţire a uraniului

Presedintele Iranului a cerut Agentie atomice nationale sa inceapa imbogatirea uraniului la 20 la suta – un ordin care pare sa contrazica spirtul declaratiei facuta simbata, la Munchen, de ministrul iranian de externe. Acesta spunea ca Iranul a acceptat sa trimita uran in strainatate pentru a fi imbogatit, ceea ce va facilita aplanarea conflictului cu comunitatea internationala.

Exista temerea ca Iranul foloseste uranium imbogatit nu numai pentru programe civile si si pentru productia de arme nucleare.

Secretarul general NATO deplînge viziunea cuprinsă în noua doctrină militară a Rusiei

Secretarul general NATO Fogh Rasmussen s-a declarat surprins ca in noua doctrina militara rusa, Alianta este perceputa drept un pericol pentru securitatea Rusiei. Doctrina nu reflecta realitatea, a continua Rasmussen, si este in contradictie cu toate eforturile noastre de a imbunatati cooperarea NATO cu Rusia.

G7 - băncilor din principalele ţări industrializate li se recomandă să finanţeze fondurile de securitate

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din grupul principaleor 7 tari industrializate au declarat ca economia mondiala este pe cale sa se refaca dar ca este prea devreme ca guvernele sa-si retraga sprijinul activ, acordat pana acum. Cu toate acestea, ei recomanda ca in viitor, bancile sa finanteze fondurile de securitate. Cat priveste Grecia, directorul Bancii Europene s-a declarat increzator ca va reusi sa reduca deficitul si datoria extera la parametrii promisi.

Vladimir Ţurcan - noul preşedinte al partidului Moldova Unită

Fostul parlamentar comunist, Vladimir Ţurcan este noul preşedinte al partidului Moldova Unită, partid extra-parlamentar de stînga.
La congresul partidului s-a decis şi schimbarea siglei, care este acum un cap de zimbru, cu o stea deasupra.

Alexandru Dorogan - noul director al postului public de radio

Noul director al postului naţional public de radio este Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice. În perioada când Dorogan s-a ocupat de serviciul relaţii cu publicul al primariei Chişinău, în mandatul lui Serafim Urechean, s-au înfiintat Antena C si Euro TV ca posturi publice locale de radio şi televiziune.

UE analizează posibilitatea de a oferi Moldovei un suport financiar suplimentar

Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutoare din strainatate pentru compensarea majorarii tarifelor. Potrivit unui comunicat de presa de la guvern, apelul a fost facut la o intalnire a premierului Vlad Filat cu ambasadorii tarilor din UE, cu reprezentantul Comisiei Europene si cu ambasadorul Statelor Unite.

Vlad Filat a spus ca imprumuturile contractate in ultima vreme de Moldova sunt foarte binevenite, dar ca pentru protectia celor care au cel mai mult de suferit de urma majorarii preturilor, Chisinaul ar dori asistenta suplimentara.

Potrivit aceluiasi comunicat de la guvern, seful delegatiei CE in Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel, a spus ca Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea oferirii unui „suport financiar suplimentar”.

SIS a distrus la ordinului lui Artur Reşetnicov majoritatea materialelor operative din timpul evenimentelor din aprilie

O mare parte din materialele operative ale Serviciului de Informatii Securitate din timpul evenimentelor din aprilie au fost distruse la indicatia fostului director al institutiei Artur Resetnicov. Acuzatia vine chiar de la SIS care sustine ca “cercetarile efectuate de actuala conducere a Serviciului nu au oferit probe ce ar permite calificarea evenimentelor din 7 aprilie ca tentativa de lovitura de stat”.

Serviciul promite ca va colabora cu Procuratura Generala si Comisia parlamentara de ancheta pentru a contribui la elucidarea cauzelor si consecintelor evenimentelor din aprilie 2009.

La Chişinău se aşteaptă alegerea directorului postului naţional de radio

La Chisinau are loc alegerea directorului postului national de radio dupa ce vineri, Consiliul de Observatori l-a desemnat pe Constantin Marin in functia de presedinte al Companiei Teleradio Moldova.

Tot astazi urma sa aibe loc si concursul pentru alegerea directorului televiziunii publice dar a fost suspendat in urma unei decizii a Curtii de Apel . Curtea a suspendat, pana la judecarea cazului, decizia de demitere a fostului director Adela Raileanu care a contestat darea ei afara.

Moscova: intrarea în vigoare a noii strategii militare care pleacă de la premisa că NATO este o ameninţare la adresa Rusiei

Presedintele Rusiei Dmitry Medvedev a semnat o versiune noua a principalul document rusesc de strategie militara, in care extinderea NATO este mentionata ca una din principalele amenintari. Documentul publicat pe pagina de internet a Kremlinului sustine ca Alianta Nord-Atlantica vrea sa-si „globalizeze” activitatea, in ciuda legislatiei internationale.

Doctrina militara rusa, care ar urma sa fie valabila pana in 2020, nu mentioneaza asa-numitele „lovituri nucleare preventive”, desi unii oficiali rusi au cerut acest lucru. Se spune doar ca Rusia isi rezerva dreptul de a folosi forta nucleara ca raspuns la un atac nuclear sau de magnitudine echivalenta.

Kiev: ajunul turului doi al alegerilor prezidenţiale

In Ucraina are loc duminica al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, intre fostul premier Victor Ianucovici si actualul premier Iulia Timosenko. In primul tur de scrutin, Ianucovici, liderul Partidului Regiunilor a cistigat peste 35 la suta din voturi, Iulia Timoseco a primit in jur de 25 la suta din voturi.

In Republica Moldova, cetatenii ucrainieni vor putea vota din nou la doua sectii, create pe langa misiunile diplomatice ale Ucrainei, la Chisinau si Balti.

Sarajevo: senatorii John McCain şi Joe Lieberman avertizează că numai o Bosnie unită poate adera la structurile euro-atlantice

La Sarajevo, doi senatori americani au cerut liderilor bosniaci sa dea dovada de unitate si sa rezolve o criza privind viitorul structurilor de guvernare.
Senatorul republican John McCain si senatorul democrat Joe Lieberman au spus ca numai prin unitate Bosnia poate adera la structurille euroatlantice, NATO si UE.

Bosnia este alcatuita din doua entitati, una musulmano-croata, alta sarba, legate intre ele de institutii centrale slabe. Distributia confuza a puterii intre centru si cele două entitati duce adesea la paralizarea structurilor administrative.

München: ministrul de externe iranian reiterează oferta Teheranului de a procesa parţial uraniu în străinătate

Ministrul de externe al Iranului, Mottaki a declarat, la conferinta internationala de securitate de la Munchen, ca exista acum sanse reale ca sa fie rezolvat conflictul cu comunitatea internationala, alarmata de posibilitea ca Iranul sa produca arme nucleare. Sansa este oferita de decizia guvernului de la Teheran de a trimite in strainatate, pentru prelucrare, o parte din uraniul slab imbogatit.

Mottaki a tinut insa sa precizeze ca Iranul trebuie sa aiba libertatea de a decide cat uraniu trimite in strainatate, ca sa fie imbogatit.

Pe de altă parte, in Iran, au fost deschise doua noi fabrici, unde vor fi produse rachete, anti-elicoptere si sol-sol.

China protestează împotriva apropiatei întîlniri Barack Obama - Dalai Lama

China se opune categoric deciziei presedintelui american Barack Obama de a se intalni cu liderul spiritul tibetan Dalai Lama. Intalnirea este programata pe 17-18 februarie si continua o traditie a Casei Albe, inaugurata cu cel putin doua decenii in urma. Fiecare presedinte american s-a intanit cu Dalai Lama pentru a exprima hotararea Statele Unite de a apara drepturile omului. De fiecare data China a protestat, acuzandu-l pe Dalai Lama ca militeaza pentru independenta Tibetului, ceea ce el neaga.

Dolarul american în creştere în raport cu moneda europeană unică

Dolarul creste si pretul petrolului este in scadere pe piata internationala, reflectind temerile investitorilor ca refacerea economiei mondiale va fi mai lenta decat se spera. Un motiv serios de ingrijorare este situatia financiara dezastroasa a Greciei si problemele de deficit bugetar cu care se confrunta Spania si Portugalia, toate trei aflate in zona euro.

Suport financiar suplimentar UE pentru compensarea majorării tarifelor?

Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutoare din străinătate pentru compensarea majorării tarifelor. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, apelul a fost făcut la o întâlnire a premierului Vlad Filat cu ambasadorii ţărilor din UE, cu reprezentantul Comisiei Europene şi cu ambasadorul Statelor Unite.

Vlad Filat a spus că împrumuturile contractate în ultima vreme de Moldova sunt foarte binevenite, dar că pentru protecţia celor care au cel mai mult de suferit de urma majorării preţurilor, Chişinăul ar dori asistenţă suplimentară.

Potrivit aceluiaşi comunicat de la guvern, şeful delegaţiei CE în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel a spus că Uniunea Europeană analizează posibilitatea oferirii unui „suport financiar suplimentar”.

Moscova: preşedintele Medvedev semnează noua strategie militară a Rusiei

Preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev a semnat o versiune nouă a principalului document rusesc de strategie militară, în care extinderea NATO este menţionată ca una din principalele ameninţări. Documentul publicat pe pagina de internet a Kremlinului susţine că Alianţa Nord-Atlantică vrea să-şi „globalizeze” activitatea, în ciuda legislaţiei internaţionale.

Doctrina militară rusă, care ar urma să fie valabilă până în 2020, nu menţionează aşa-numitele „lovituri nucleare preventive”, deşi unii oficiali ruşi au cerut acest lucru. Se spune doar că Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi forţa nucleară ca răspuns la un atac nuclear sau de magnitudine echivalentă.

John McCain şi Joe Lieberman exclud aderarea Bosniei la structurile euro-atlantice fără unitatea statului

La Sarajevo doi senatori americani au cerut liderilor bosniaci să dea dovadă de unitate şi să rezolve o criză privind viitorul structurilor de guvernare. Senatorul republican John McCain şi senatorul democrat Joe Lieberman au spus că numai prin unitate Bosnia poate adera la structurille euroatlantice, NATO şi UE.
Bosnia este alcătuită din două entităţi autoguvernate, una musulmano-croată, alta sârbă, legate între ele de instituţii centrale slabe. Împărţirea confuză a puterii între centru şi entităţi duce adesea la paralizarea structurilor administrative.

Ministrul de externe chinez: dosarul nuclear iranian se află într-o fază crucială

Ministrul de externe al Chinei a spus că criza provocată de programul nuclear iranian ar fi intrat într-o fază „crucială”. Vorbind în prima zi a unei conferinţe pe teme de securitate, la Muenchen, Yang Jiechi a spus că toate părţile implicate în criza iraniană trebuie să aibă răbdare, dar să-şi intensifice şi eforturile diplomatice.

Iranul, dezarmarea nucleară şi războiul din Afganistan domină agenda reuniunii de la Muenchen, care va dura până duminică.

Constantin Marin - noul preşedinte al TRM

Consiliul de observatori de la Teleradio Moldova a ales astăzi noul preşedinte al companiei. Decanul Facultaţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, Constantin Marin, un filolog şi jurnalist în vârstă de 54 de ani, a obţinut cinci din cele nouă voturi ale observatorilor. Postul rămăsese vacant prin demiterea lui Valentin Todercan, la 30 decembrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG