Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul de externe Iurie Leancă aşteptat miercuri la sediul NATO de la Bruxelles

Ministrul de externe Iurie Leancă se va întâlni miercuri 10 februarie la Bruxelles cu ambasadorii la NATO ai ţărilor membre în Alianţa Nord-Atlantică.
Potrivit unui comunicat de presă, Leancă se va întâlni cu un oficial al Uniunii Europene tot la Bruxelles, în cadrul unui turneu diplomatic care începe mâine şi care va mai include vizite în Austria, Slovacia şi Olanda.

Kiev: Victor Ianucovici a devansat-o pe Iulia Timoşenco cu 3 procente

Liderul opoziţiei din Ucraina Viktor Yanukovych pare să fie câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. După numărarea a peste 99 la sută din buletinele de vot, Yanukovych are un avantaj de puţin peste 3 procente asupra premierului Yulia Tymoshenko.

Peste 4% din buletinele de vot au cuprins voturi „împotriva tuturor candidaţilor”.

Yanukovych şi observatorii internaţionali, care au spus că alegerile au fost corecte, i-au cerut Yuliei Tymoshenko să-şi recunoască înfrângerea şi să permită o tranziţie paşnică a puterii.

Participarea la votul de ieri a fost de aproape 69 la sută.

Guvernatorul BNM prognozează o scumpire în 2011 a curentului electric şi a gazelor naturale

Guvernatorul Băncii Naţionale a spus la o conferinţă de presă că energia s-ar putea scumpi din nou la începutul anului viitor. Dorin Drăguţanu a anticipat că din 2011 preţul curentului va creşte cu încă 10 la sută, iar al gazului, cu 15%.

Contactat de portalul „Ştirea zilei”, directorul ANRE Victor Parlicov a spus că estimările guvernatorului Drăguţanu „nu sunt bătute în cuie”, fiind nişte „simple prognoze”.

Curentul electric, gazul şi căldura s-au scumpit deja de la 1 ianuarie. Săptămâna trecută, premierul Filat a cerut ajutorul UE şi Statelor Unite pentru plata compensaţiilor către moldovenii cei mai afectaţi de aceste scumpiri.

Procuratura de la Chişinău continuă audierea martorilor în dosarul evenimentelor din aprilie

La Chişinău Procuratura a continuat audierea martorilor în dosarul evenimentelor din aprilie. Iurie Bolbocean, fost membru în conducerea PSD, actualmente în PD, a spus după audieri că în primăvară n-a fost o tentativă de lovitură de stat, cum spun comuniştii, ci o provocare a comuniştilor, o capcană în care opoziţia de atunci a căzut. Bolbocean a mai spus că în Moldova nu există voinţa politică de-a afla adevărul despre evenimentele din aprilie.

„O parte dintre actorii acelor evenimente s-au aflat la guvernare, alţii se află acum la guvernare şi nu cred că unii sau alţii vor să se afle adevărul despre aprilie”, a spus Bolboceanu.

Tot astăzi procurorii l-au audiat ca martor pe ministrul Valeriu Cosarciuc care a acuzat de începerea violenţelor fosta putere comunistă.

Acord de principiu franco-rus privind vînzarea navei militare „Mistral"

Oficiali francezi din apărare au anunţat că Franţa a ajuns la un acord de principiu pentru a vinde Rusiei o navă de război ultramodernă şi că ia în considerare dorinţa Moscovei de a cumpăra încă trei. Vânzarea navei de asalt „Mistral” ar fi prima tranzacţie de armament majoră încheiată de Rusia cu o ţară membră în NATO.

Nava, care costă între 500 şi 600 de milioane de euro, poate transporta elicoptere, vehicule blindate şi trupe. Ştirile despre posibilul contract ruso-francez au fost primite cu îngrijorare de unii vecini ai Rusiei, mai ales de Georgia, dar şi de unele ţări din NATO.

Regimul de la Teheran încearcă să şantajeze comunitatea internaţională anunţînd că începe procesul de îmbogăţire a uraniului

Iranul a informat astăzi agenţia atomică a Naţiunilor Unite despre planurile sale de a îmbogăţi uraniu la un nivel superior. Teheranul a anunţat ieri că va începe să îmbogăţească uraniu până la 20% începînd de mâine, marţi. În anunţ se mai spune că aceste proces va fi oprit de îndată ce se ajunge la un compromis cu comunitatea internaţională, sub egida ONU.

Guvernul Franţei a spus astăzi că Parisul şi Washingtonul vor cere impunerea de noi sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, din cauza ambiţiilor sale nucleare.

Victime în rîndul trupelor ISAF în provincia Helmand şi lîngă Mazar-i-Sharif

Doi militari britanici din forţa internaţională din Afganistan, condusă de NATO, au fost ucişi în sudul ţării de explozia unei bombe. Ministerul britanic al apărării a spus că militarii au murit duminică, în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Helmand.

Tot duminică au murit în Afganistan doi ofiţeri suedezi şi interpretul lor afgan în apropierea oraşului Mazar-i-Sharif, din nordul ţării. Potrivit agenţiei France Presse, de la începutul anului curent au murit în Afganistan 61 de militari străini.

Sarajevo: condamnarea la închisoare a doi sârbi bosnici pentru crime de război

Un tribunal din Bosnia a condamnat astăzi doi sârbi bosniaci pentru crime comise în războiul din anii 1992-1995. Fostul poliţist Predrag Bashtah a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, iar fostul soldat Goran Viskovic, la 18 ani.

Cei doi au fost găşiţi vinovaţi de omor, totură, privare ilegală de libertate şi de abuz psihologic şi sexual a bosniacilor musulmani în oraşul Vlasenica, din nordul ţării.

Bucureşti: rata şomajului în România a depăşit în ianuarie cota de 8%

În România rata şomajului a trecut în ianuarie de 8%, fiind cea mai înaltă din ultimii 7 ani. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, luna trecută erau înregistraţi în România aproape 741.000 de şomeri. Judeţele cu cei mai mulţi şomeri erau Mehedinţi, Vaslui şi Alba. Cei mai puţini şomeri sunt ca şi în trecut în capitală şi în zona din jurul capitalei, apoi în judeţele Timiş, Bihor şi Cluj.

Creştere cu 25% a participării la vot a ucrainenilor din Moldova

Ambasada Ucrainei la Chişinău spune că participarea ucrainienilor din Moldova la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor a fost cu 25% mai mare decât la primul. Ieri s-au prezentat la urne la Chişinău şi Bălţi peste o 1600 de alegători. Potrivit portalului jurnal.md, cei mai mulţi dintre cei care au votat în Moldova l-au preferat pe şeful Partidului Regiunilor Viktor Yanukovich.

Kiev: Victor Ianucovici cîştigă practic alegerile prezidenţiale, deşi numărarea voturilor nu s-a încheiat

Liderul opoziţiei din Ucraina Viktor Yanukovich pare să se îndrepte spre victorie în alegerile prezidenţiale de ieri. După numărarea aproape tuturor voturilor, Yanukovich are un avantaj de peste două puncte procentuale faţă de premierul Yulia Tymoshenko.

Fără să anunţe rezultatele finale, Comisia electorală centrală a spus astăzi că Tymoshenko nu-l mai poate devansa pe Yanukovich. Participarea la vot a fost de 69%.

Principalul observator internaţional, OSCE, a lăudat felul cum a decurs votul, spunînd că alegerile au fost „o demonstraţie impresionantă de democraţie”.

Tot astăzi, coordonatoarea politicii externe a UE Catherine Asthon a anunţat dorinţa Bruxelles-ului de a conlucra cu viitorul preşedinte ucrainian, pe care însă nu l-a menţionat cu numele.

Ninsori puternice determină închiderea a 17 drumuri naţionale în sudul României

În sudul României viscolul de duminică a provocat închiderea a 17 drumuri naţionale şi a multor segmente de pe autostrăzile care leagă Bucureştiul de Piteşti şi de Dobrogea. Meteorologii anticipează că în zona de sud a României ninsorile şi vânturile puternice vor continua cel puţin până diseară. La Bucureşti şcolile au fost închise pentru astăzi şi mâine.

În nordul Bulgariei, tot din cauza viscolului, peste 160 de localităţi au rămas fără electricitate. Punctul de trecere a frontierei româno-bulgare Giurgiu-Ruse a fost închis pentru camioanele de marfă.

Scriitorul Dorin Tudoran în sprijinul elucidării evenimentelor din decembrie 1989 în România

Fostul disident anticomunist din România, scriitorul Dorin Tudoran i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă în care-i cere să ajute la elucidarea evenimentelor din decembrie 1989. Tudoran, care trăieşte din 1985 în Statele Unite, spune în scrisoare că reconcilierea naţională nu este posibilă atâta vreme cât nu se ştie cine a tras în mulţime în timpul revoluţiei române, soldată cu peste o mie de morţi. „Cei care v-au votat au pus în mâinile dumneavoastră și liniștea pe care o aşteaptă morții lor. Cei care nu v-au votat așteaptă și ei liniște pentru morții lor. Cine nu îşi îngroapă morții cum se cuvine nu merită să trăiască. Dați celor uciși liniștea pe care nu și-o găsesc; celor vii – liniștea că merită să trăiască.”, se spune în scrisoarea lui Dorin Tudoran.

La începutul lunii februarie, preşedintelui Băsescu i-au adresat mesaje asemănătoare scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan. Cei doi s-au solidarizat pe aceeaşi cale cu Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, aflat într-o prelungită grevă a foamei în semn de protest faţă de nerezolvarea dosarelor revoluţiei din 1989 şi a aşa-numite mineriade din iunie 1990. Mărieş se plânge că a încercat în zadar să intre în posesia unei copii integrale a dosarului revoluţiei, deşi are acest drept printr-o hotărâre a CEDO.

Victor Ianucovici s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale din Ucraina

Liderul opoziției ucrainiene, Victor Ianucovici s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale desfășurate duminică și a cerut din nou contracandidatei sale, Iulia Timoșenco să demisioneze de la conducerea guvernului.
După numărătoarea a aproape 84 % din voturi, Comisia Electorală Centrală de la Kiev a anunțat că Ianucovici a obținut 48,46% din sufragii, iar Timoșenco 45,87%, o diferență de mai puțin trei puncte procentuale.

Naveta spațială americană Endeavour într-o nouă misiune

NASA pregătește lansarea astăzi a unei noi misiuni a navetei spațiale Endeavour, cu 6 astronauți la bordul ei. Misiunea urmează să dureze 13 zile, în cursul cărora vor fi instalate piese noi de echipament la Stațiunea Spațială Internațională.

Explozie de proporții la o centrală din Connecticut (SUA)

Cel puțin 5 persoane au fost ucise în timp ce alte circa 50 se află sub dărămături, în urma unei puternice explozii la o centrală energetică din Connecticut, la Middletown. Oficialitățile suspectează că la originea exploziei s-a aflat o scurgere de gaz, combustibilul utilizat de centrală.

Intensificare a actelor de violență în Caucazul de Nord

In apropierea orașului Karabulak, din Ingușeția, militanți neidentificați au ucis două persoane între care un polițist rus. Atacul survine pe fondul unei intensificări în ultimele zile a actelor de violență în regiunea nord-caucaziană.

Iranul anunță continuarea procesului de îmbogățire a uraniului

Președintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad a anunțat că de marți la centrala nucleară de la Natanz va începe îmbogățirea uraniului într-un grad cu 20% mai înalt decît pînă în prezent. Ministrul american al apărării, Robert Gates a calificat anunțul drept „extrem de dezamăgitor”, în timp ce omologul său german, Karl-Theodor zu Guttenberg s-a pronunțat pentru o înăsprire a sancțiunilor la adresa Iranului.

Sesiune de urgență a Parlamentului irakian

Parlamentul irakian se reunește din nou în sesiune de urgență pentru a încerca să dezbată astăzi problema alegerilor de luna viitoare. Parlamentarii urmează să discute o decizie controversată de a accepta candidați suspectați de legături cu Partidul Baath al fostului dictator Saddam Husein. Duminică parlamentul nu a putut reuni quorumul necesar luării unei decizii, în timp ce demonstranți șiiți au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva anulării interdicției.

7 persoane arestate în Iran sub acuzația de pregătire a unor demonstrații de protest anti-guvernamental

Potrivit mediilor iraniene de informaţie, 7 persoane au fost arestate, acuzate că ar plănui să organizeze demonstraţii de protest pe 11 februarie, data la care este sărăbtorită revoluţia islamică din 1979. Potrivit ministerului pentru informaţii, cei 7 ar fi fost pregătiţi în Dubai şi Istanbul şi ar fi avut contacte cu redactia persană a Europei Libere-Libertarea, Radio Farda.

Kiev: turul II al alegerilor prezidenţiale - Victor Ianucovici creditat cu şanse mai mari decît Iulia Timoşenco

In Ucraina are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in care se confrunta fostul premier Victor Ianucovici si actualul premier Iulia Timosenco. In primul tur de scrutin, Ianucovic a castigat in jur de 35 la suta din voturi, Timosenc, putin peste 25 la suta.

Ultimele sondaje de opinie arata ca Ianucovici are cele mai mari sanse de a castiga. Analistii, pe de alta parte, avertizeaza ca o victorie la limita va fi aproape sigur contestata ce cel care va pierde. Timosenco a amenintat deja ca va organiza proteste stradale, ca in 2004, daca se incearca fraudarea alegerilor.

PCRM critică furibund includerea României în planul american anti-rachetă

Partidul comunistilor a criticat in termeni vehementi faptul ca Romania a acceptat sa faca parte din planul strategic american anti-racheta. Pana in 2015, in Romania ar urma sa fie amplasate un numar nespecificat de interceptoare de rachete.

Comunistii acuza Romania ca destabilizeaza regiune, ca aduc „statul nostru neutru intr-o zona din preajma teatrului de razboi” si cer guvernlui sa protesteze oficial pe langa autoritatile de la Bucuresti.

Vladimir Ţurcan susţine că Moldova Unită este alternativa politică a electoratului dezamăgit de PCRM

Fostul parlamentar comunist, Vladimir Turcan este noul presedinte al partidului Moldova Unita, partid extra-parlamentar de stinga. La congresul partidului s-au decis si schimbarea siglei, care este acum un cap de zimbru, cu o stea deasupra.

Dupa congres, Turcan a declarat presei: „Programul acesta este o varianta de alternativa pentru toti cei care anterior au sustinut sau poate chiar pana in ziua de astazi sustin PCRM”.

Turcan a critica conducerea partidului comunistilor sustinand ca din cauza ei, multe idei bune din programul PCRM nu au fost puse in aplicare.

Preşedintele APE Alexandru Dorogan ales în funcţia de director al postului naţional de radio

Noul director al postului national public de radio este Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice. In perioada cand Dorogan s-a ocupat de serviciul relatii cu publicul al primariei Chisinau, in mandatul lui Serafim Urechean, s-au infiintat Antena C si Euro TV ca posturi publice locale de radio si televiziune.

München: Fogh Rasmussen pledează pentru o colaborare NATO cu China, India şi Pakistanul

NATO trebuie sa devina centrului unui sistem globalzat de securitate, a declarat Secretatul general al Aliantei, Fogh Rasmussen. Vorbind la conferinta internationala pe teme de securite de la Munchen, Fogh Rasmussen a pledat pentru o colaborare mai strinsa si intensa cu puteri regionale precum China, India sau Pakistanul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG