Linkuri accesibilitate

Ştiri

Separatiștii transnistreni prelungesc mandatul de arestare preventivă emis împotriva ziaristului Ernest Vardanean

Mandatul de arestare preventiva emis impotriva jurnalistului Ernest Vardanean, retinut miercuri la Tiraspol de serviciile secrete, a fost prelungit cu doua luni, a declarat Europei Libere sotia jurnalistului. Irina Vardanean a declarat ca nu i s-au comunicat motivele pentru care a fost prelungit mandatul de arestare.

Seful adjunct al misiunii OSCE la Chisinau, Klaus Neukirch si-a exprimat ingrijorarea pentru soarta jurnalistului, mai ales pentru gravitatea acuzatiilor care i se aduc: de spionaj si inalta tradare. “Noi am contactat autoritatile nistriene si suntem in contact cu ei” – a precizat Neukirch pentru Europa Libera.

Varșovia: doliu național în urma catastrofei aeriene de la Smolensk

Polonia este in doliu dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski si a multor altor lideri politici ai tarii, in accidentul de avion petrecut sambata langa Smolensk, in vestul Rusiei. Avionul oficial, cu 96 de persoane la bord, s-a prabusit cand incerca sa aterizeze. Nimeni nu a supravituit. Alaturi de presedinte, au murit sotia sa, seful statului major, guvernatorul bancii nationale, ministrul adjunct de externe, mai multi parlamentari. Delegatia poloneza urma sa participe la ceremonia marcand 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde 22 de mii de ofiteri si intelectuali polonezi au fost ucisi la ordinul lui Stalin.

Ancheta oficiala privind cauzele accidentului aviatic de la Smolensk este condusa de premierul Vladimir Putin. Potrivit mai multor oficialitati ruse, intre care guvernatorul regiunii Smolensk, accidentul s-ar putea datora unei greseli de pilotaj. Luni, in Rusia, este zi de doliu in memoria victimelor accidentului.

In Polonia, presedintia interimara a fost preluata de liderul camerei inferioare a parlamentului. In decurs de doua luni se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate.

Hillary Clinton primește asigurări că noile autorități kirghize vor respecta acordul privind baza militară Manas

Secretarul de stat american Hillary Clinton a vorbit la telefon cu premierul interimar al Kirghistanului Roza Otunbaeva care a dat asigurari ca guvernul ei va respecta toate contractele incheiate cu Statele Unite privind baza militara de la Manas. Baza militara este folosita pentru aprovizionarea trupelor internationale din Afganistan.

La Washington s-a precizat ca secretarul de stat adjunct Robert Blake este in drum spre Biskek.

Pe de alta parte, un emisar special al OSCE a informat ca sambata noua guvernare a discutat cu presedintele Bakiev pentru a gasi o modalitate de iesire din criza.

Washington: președintele Obama va conferi cu omologul său ucrainean Ianucovici

Casa Alba a anuntat ca pe marginea summitului privind securitatea nucleara, presedintele Barack Obama se va intalni cu noul presedinte al Ucrainei, Victor Ianucovici. La prima intalnire a celor doi presedinti de la victoria lui Ianucovici, discutiile se vor concentra pe probleme de securitate nucleara si energetica.

Bangkok: ciocniri între demonstranți și poliție soldate cu 18 morți

In Tailanda, cel putin 18 persoane au murit si peste 800 au fost ranite in ciocnirile dintre politie si manifenstantii anti-guvernametali. Ciocnirile au avut loc la Bangkok. Printre victime sunt si politisti. Ciocnirile violente au fost provocate de incercarea politiei de a-i dispersa pe manifestantii strinsi de zile intregi in diverse puncte ale capitalei. Ei cer demisia guvernului si alegeri anticipate.

Budapesta: alegeri generale cu partidul Fidesz ca favorit

In Ungaria are loc primul tur de scrutin al alegerilor generale, care se asteapta sa fie castigate, clar, de partidul de dreapta FIDESZ al fostului premier Victor Orban. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, s-ar putea ca pentru prima data in istoria post-comunista a tarii, un singur partid sa aiba majoritatea de doua treimi in parlament, care-i permite sa faca schimbari constitutionale. Se asteapta deasemeni ca a doua forta in parlament sa fie partidul de extrema dreapta Jobbik, cunoscut pentru platforma sa rasista. Marii invinsi ai alegerilor vor fi socialistii aflati acum la putere, care s-ar putea sa fie numai a treia forta in noul parlament.

Alegeri prezidențiale și generale în Sudan - Omar al-Beshir fără contracandidat la președinție

In Sudan au loc primele alegeri pluripartite din 1986. In decurs de trei zile, electoratul va vota pentru presedinte, parlament, administratia regiunii semi-autonome din sudul tarii si administratii locale. Se pare ca victoria presedintelui Omar al-Beshir este sigura. El a venit la putere in 1989, dupa o lovitura de stat militara. Toti contracandidati la presedintie s-au retras din cursa. Tribunalul international a emis un mandat de arestare impotriva lui al-Beshir, acuzat de crime impotriva umanitatii, in Darfur.

Chișinău: BNS înregistrează o crește cu peste 60% a exporturilor în Rusia

Federatia Rusa ramane cea mai mare piata pentru exporturile moldovenesti. Potrivit Biroului National de Statistica, exporturile spre Rusia au crescut cu peste 60 la suta, in primele doua luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Mandatul de arestare preventivă a ziaristului Ernest Vardanean prelungit cu două luni

Mandatul de arestare preventivă impotriva jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut miercuri la Tiraspol de serviciile secrete, a fost prelungit cu două luni, a declarat Europei Libere sotia jurnalistului.

Președintele Poloniei și alți demnitari polonezi uciși într-un accident de avion la Smolensk

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski a murit intr-un accident de avion. Avionul Tupolev 154, la bordul căruia se aflau preşedintele, sotia sa, seful statului major polonez, guvernatorul Bancii centrale si ministrul adjuct de externe, s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Smolensk, în vestul Rusiei. Delegatia poloneza urma să participe la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, cind peste 22 de mii de ofiţeri si intelectuali polonezi au fost executaţi din ordinul lui Stalin.
Ministerul de externe de la Varşovia a confirmat că nimeni nu a supravietuit accidentului. Se pare că aeroportul din Smolensk era într-o ceaţă densă când avionul preşedintelui polonez a încercat să aterizeze,
La Varşovia, premierul Donald Tusk a convocat o şedinţă de urgenţă a cabinetului.

Premierul kirghiz Rosa Otunbaeva refuză să negocieze cu președintele Bakiev

În Kirghistan au avut loc funerariile celor morţi în 7 aprilie, în cursul revoltei care a răsturnat regimul preşedintelui Bakiev. Potrivit ministerului sănătăţii, număru final al victimelor este de 79. Şefa noului guvern interimar din Kirghistan, Rosa Otunbaeva a declarat că nu se va negocia cu preşedintele Bakiev, care trebuie să-şi dea demisia. Ea a precizat că noua guvernare va garanta securitatea lui Bakiev daca acesta acceptă să părăsească ţara. Otunbaeva a mai spus că s-s deschis deja o invesitgaţie pentru a se clarifica ce rol au jucat forţele de ordine în violenţele din ultimele zile. Într-un interviu cu agentia France Presse, preşedintele Bakiev a reafirmat că el nu a dat ordin forţelor de securitate să deschidă focul împotriva demonstranţilor din Bişkek.

Suspendare termporară a transporturilor de trupe de la baza americană Manas din Kirghistan

Statele Unite au decis să suspende pentru moment transportul de trupe la baza americană Manas, din Kirghistan. Baza, aflată în apropiere de Bişkek, este folosită şi pentru aprovizionarea fortelor americane din Afganistan iar transporturile de bunuri vor continua. De la izbucnirea revoltei, militarii americani au avut ordin să nu părăsească baza, relatează agenţia Reuters.

Lansarea construcției gazoductului North Stream

Vineri, a fost lansată oficial construcţia gazoductului North Stream, care va lega direct Rusia de Germania, trecând prin Marea Baltică. Pentru prima data, a subliniat preşedintele Medvedev la ceremonia de deschidere a şantierului, gazul rusesc nu va mai trece prin ţări de tranzit, în drum spre Occident. Gazoductul ar trebui să fie gata in 2012 şi să transporte până la 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Atac sinucigaș în Ingușeția împotriva unei patrule de poliție

În Inguşeţia, regiune din Caucazul de nord rusesc, o femeie s-a aruncat în aer, încercând să ucidă o patrulă a forţelor de ordine. Un poliţist a fost ucis. În ultimele săptămâni s-a înregistrat un val de atacuri teroriste, la Moscova si in Caucazul de nord.

Fiul fostului președinte al Georgiei, Gamsakhurdia condamnat la 9 ani de închisoare pentru tentativă de omor

Fiul primului preşedinte al Georgiei independente, Zviad Gamsakhurdia a fost condamant la 9 ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor şi posesie ilegală de armte. Ţotne Gamsakhurdia susţine că procesul de motivate politic, ţtiută fiind opoziţia sa faţă de preşedintele Saakaşvili.
Zviad Gamsakhurdia a fost un an preşedinte, 1991-1992 si răsturnat de la putre într-o revoltă violentă. Fostul preşedinte a murit în circumstanţe şi astăzi neclare.

Parlamentul polonez a cerut Rusiei să publice toate documentele referitoare la masacrul de la Katyn

Parlamentul polonez a adresat Rusiei o cerere de a face publice toate documentele legate de masacrul de la Katyn. 22 de mii de prizonieri de război polonezi au fost executaţi, cu 70 de ani în urmă, de trupele sovietice.
Reconcilierea, se mai arată în declaraţia Parlamentului polonez, nu se poate baza decât pe adevăr. Totodată, Parlamentul a salutat prezenţa, în acest an, a premierului rus Putin la comemorarea victimelor de la Katyn.

Acord al țărilor din zona euro asupra condițiilor de creditare a Greciei

Moneda unică europeană s-a apreciat şi bursele europene au închis în căştig după ce s-a anuntat că cele 16 ţări din zona euro au cazut de acord asupra condiţiilor în care să împrumute Greciei bani, dacă Atena cere acest ajutor.

Luna trecută, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar International au declarat că ar putea ajuta Grecia cu peste 22 de milliarde de euro. Trebuia să se stabilească dobânda acestui împrumut, iar Germania era ţara care insita ca dibînda să fie suficient de ridicată pentru a încuraja celelalte ţări din zona euro să evite problemele Greciei.

Nu este încă evident daca Grecia va reuşi să-şi achite datoriile externe sau să-şi reducă semnidicativ deficitul bugetar.

Poliția tailandeză utilizează forța împotriva demonstranților anti-guvernamentali

Pentru prima data, poliţia din Bangkok a utilizat forţa împotriva manifestanţilor care participă la demonstraţiile anti-guvernamentale, lansate cu o lună în urmă. Poliţia a intervenit cu gaze şi tutunri cu apă pentru a împiedica mulţimea să ia cu asalt o televiziune. Era televiziunea care coordona protestele si care a fost închisă la ordinele autorităţilor după impunerea stării de urgenţă în caputala tailandeză.

Jurnalistul Ernest Vardanean în așteptarea unei decizii a autorităților de la Tiraspol după arestarea sa

Mandatul de arestare preventivă impotriva jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut miercuri la Tiraspol de serviciile secrete, ar trebui să expire astăzi. Tot astăzi, o instanţă de judecată ar trebui să decidă dacă mandatul se prelungeste sau nu. Vardanean, care lucra pentru publicaţia Novîi Reghion, de la Tiraspol, este acuzat de spionaj şi înaltă trădare şi riscă până la 20 de ani închisoare, a precizat Ion Manole, preşedintele organizaţiei neguvernamentale, Promo-lex. De arestarea lui Vardanean s-a aflat numai vineri, la Chisinau.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov a dat publicităţii un comunicat în care cere eliberarea lui Ernest Vardanean.

Autoritatile de la Chisinau detin informatii ca în ultimele zile structurile securitatii de la Tiraspol au supus unor acuzatii fabricate de „înalta tradare” o serie de reprezentanti ai societatii civile din Transnistria.

Vicepremierul subliniaza ca aceste actiuni contravin tendintei de întarire a încrederii dintre cele doua maluri ale Nistrului si ca este o încalcare flagranta a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreana. Victor Osipov mai spune ca învinuirile aduse jurnalistului sunt aberante si ca acest caz va capata o rezonanta internationala.

Pentru eliberarea lui Ernest Vardanean autoritatile de la Chisinau au convenit cu seful Misiunii OSCE în Moldova sa intervina pe lânga structurile de la Tiraspol. Vor fi sensibilizati si partenerii internationali implicati în formatul de negocieri „5+2” pentru a se alatura eforturilor de eliberare a jurnalistului.
Pe facebook s-a creat deja un grup , sub titlul “Cerem eliberarea jurnalistului Ernes Vardanean” cu ceva peste 100 de membri.

Președintele Poloniei Lech Kaczynski și cca 130 de demnitari polonezi și-au pierdut viața într-un accident aviatic lîngă Smolensk

Avionul la bordul căruia se afla preşedintele Poloniei, Lech Kaczyznski şi soţia sa, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul din Smolensk, din vestul Rusiei. Guvernatorul regiunii Smolensk a declarat că nu sunt supravieţuitori. El a mai declarat că avionul s-a rupt în momentul impactului cu pământul. Primele imagini de la locul accidentului au fost prezentate de televiziunea rusă. La bordul avionului Tupolev erau circa 130 persoane, politicieni si înalţi demnitari polonezi, în drum spre ceremonia care urma să marcheze 70 de ani de la masacrul de la Katyn.
La Varşovia, premierul Donald Tusk a convocat o şedinţă de urgenţă a cabinetului.

Bișkek: noile autorități cer președintelui Bakiev să părăsească Kirghistanul

Şefa guvernului interimar din Kirghistan, Rosa Otumbaieva a declarat că nu se va negocia cu preşedintele Bakiev. Ea a precizat că noua guvernare va garanta securitatea lui Bakiev daca acesta acceptă să părăsească ţara. Bakiev a fugit din Bişkek cînd manifestaţile au degenerat în acte de violenţă şi se află acum în sudul ţării. El s-a declarat dispus la negocieri, dar a precizat că nu renunţa la funcţia sa legitimă de preşedinte.

Otumbaeva a mai spus că s-a deschis deja o investigaţie pentru a se clarifica ce rol au jucat forţele de ordine în violenţele din ultimele zile. Într-un interviu cu agentia France Presse, preşedintele Bakiev a reafirmat că el nu a dat ordin forţelor de ordine să deschidă focul împotriva demonstranţilor din Bişkek. În capitala au murit cel puţin 75 de persoane.

Fitch reduce rating-ul Greciei în privința capacității de rambursare a datoriilor externe

Agenţia internaţională de rating Fitch a scăzut din nou calificativul pentru capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile externe, după ce s-a dovedit că guvernul de la Atena are mari probleme cu reducerea deficitului. Totodată, Atena găseşte cu greu bani pe piaţa internaţională. Iar faptul cp Fitch şi-a revizuit în jos calificativul face şi mai scump orice împrumut pentru Grecia. De aceea se întăresc specualţiile că Grecia va fi obligată să cerea sprijinul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional. Criza din Grecia a determinat devalorizarea mondei euro.

Ministrul de externe austriac Spindelegger conferă la Chișinău cu șeful diplomației moldovene Leancă

În cadrul întâlnirii cu ministrul de externe austriac Michael Spindelegger, aflat la Chişinău, ministrul de externe Iurie Leancă a pledat din nou pentru liberalizarea regimului de acordare a vizelor moldovenilor care vor să călătorească în spatiul Uniunii Europene. Totodată, el a declarat că semnarea unui acord de protecţie socială pentru moldovenii care lucrează în Austria ar strînge relaţiile de colaborare dintre cele două ţări.

Tot potirivit lui Leancă, ministrul austriac de externe a promis sprijinul ţării sale pentru ambiţiile europene ale Republicii Moldova.

Viitor memorandum moldo-rus de reglementare a problemelor migrației de muncă

În curînd Republica Moldova va semna cu Rusia un memorandum de cooperare privind reglementarea problemelor în domeniul migrației de muncă. Ministrul moldovean al muncii, Valentina Buliga a precizat, citată de agenţia Info Prim, că oficial în Rusia lucrază 150 de mii de moldoveni.
Se va încerca mai ales coordonarea eforturile de prevenire a migraţiei ilegale.

Propunerile guvernului de modificare a codului funciar

Guvernul propune modificarea codului funciar, astfel ca terenurile agricole să nu poate fi cumpărate decît de persoane fizice, cetăţeni moldoveni. Se mai propune limitarea mărimii loturilor ce pot fi vândute, dar liberalizarea procedurii de schimbare a destinaţiei terenurilor agricole. O altă propunere este ca loturile să fie vândute numai celor care le lucrează. Noul cod funciar nu va permite investitorilor străini să cumpere terenuri agricole în Moldova care la ora actuală dispune de aproape 2 milioane de hectare de teren agricol. Modificătile la codul funciar au fost supuse dezbaterii publice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG