Linkuri accesibilitate

Ştiri

Victor Osipov va aborda la Bruxelles și Washington cazul Vardanean

Vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov va fi, între 14 și 21 aprilie la Bruxelles și Washington, pentru discuţii legate de reglementarea problemei transnistrene. Un loc aparte, îl va avea soarta jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut la Tiraspol de forţele speciale, miercuri 7 aprilie. Vardanean este acuzat de spionaj şi înaltă trădare iar mandatul de arestare a fost prelungit, sâmbătă, cu două luni, fără explicaţii.

Într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare, Victor Osipov a cerut din nou eliberarea necondiţionată a jurnalistului.

Mihai Ghimpu: Arestarea la Tiraspol a lui Ernest Vardanean este o încălcare a drepturilor omului

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a calificat drept "un abuz" si "incalcare a drepturilor omului" arestarea de catre structurile securitatii de la Tiraspol a lui Ernest Vardanian. Potrivit agenţiei MOLDPRES, Ghimpu a mai declarat ca autoritatilor de la Tiraspol nu le convine modul pasnic de activitate a noii guvernari de la Chisinau, din care cauza "le trebuie scandal", care sa ataga atentia asupra lor.

Uniunea jurnaliştilor din Moldova condamnă arestarea lui Ernest Vardanean

Uniunea jurnaliştilor din Republica Moldova și Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Ernest Vardanean. Mai mullt, Uniunea jurnaliştilor din Moldova îşi exprimă îngrijorarea cu privire la soarta lui Vardanean şi condamnă reţinerea acestuia drept “un atentat la libertatea de exprimare, la libertatea creatiei, la libertatea presei”. Se apelează şi la intervenţia activă a Uniunii jurnaliştilor din Rusia, fiind ştiută influenţa Moscovei asupra autorităţilor de la Tiraspol.

Primăria Chișinău a reluat licitațiile funciare

Dupa o pauza de mai bine de 4 ani, informează agenţia Info Prim, primaria Chisinau a reluat licitatiile funciare. La urmatoarea sedinta, pe 23 aprilie, vor fi licitate 11 terenuri. Alte 4 loturi vor fi date in arenda.

Chișinău: BNS înregistrează o rată a inflației de peste 5% în martie

Preţurile de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 8,1 la sută, informează Biroul Naţional de Statistică. Rata inflaţiei, în martie, este deasemeni peste limita de 5 la sută, stabilită de guvern pentru sfîrşitul anului 2010.

Bișkek: Kurmanbek Bakiev dispus să demisioneze dacă i se garantează securitatea

Preşedintele Kirghistanului Kurmanbek Bakiev a declarat că este dispus să demisioneze dacă i se garantează securitatea, lui şi familiei sale. La o conferinţă de presă organizată în satul său natal din sudul ţării, Bakiev a invitat-o pe noua lideră a autorităţilor interimare kirghize, Roza Otunbaeva să-l viziteze pentru convorbiri.

Noua conducere a ţării i-a dat astăzi lui Bakiev un ultimatum de 24 de ore să demisioneze. În caz contrar, a ameninţat că-l va aresta.

Haga: reluarea lucrărilor procesului intentat liderului sîrbilor bosniaci Radovan Karadzic

La Tribunalul International pentru crime de război comise în fosta Iugoslavie a fost reluat procesul intentat fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic. Împotriva lui au fost formultate 11 capete de acuzaţie, privind crime împotriva umanităţi, crime de război, genocid. Karadzic este acuzat că poartă resposabilitatea masacrului de la Srebrenica din 1995, când au fost executaţi peste 7 mii de musulmani.

Barack Obama cere participanților la summitul de la Washington să asigure securitatea nucleară

Rusia şi Statele Unite vor semna astăzi un nou acord privind reducerea rezervelor de plutoniu îmbogăţit la nivelul la care poate fi utilizat pentru arme.
Acordul va fi semnat de miniştrii de externe ai celor două ţări, în cea de a doua zi a reuniunii internaţionale de la Washington, privind securitatea nucleară.

Preşedintele Barack Obama a declarat la sesiunea de astăzi că a crescut pericolul ca organizaţii teroriste să facă rost de arme nucleare. Al-Qaida a încercat deja să-şi procure material nuclear, a avertizat Obama care a cerut celor 47 de ţări participante să ia măsuri concrete pentru a asigura securitatea nucleară.

Sesiunea de astăzi s-a deschis cu un moment de reculegere, în memoria preşedintelui Poloniei și a celorlalte victime ale accidentului de avion de sîmbătă, iar preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat din nou regretul pentru această pierdere.

Funeraliile președintelui Lech Kaczyski vor avea loc duminică la Cracovia

Sicriile preşedintelui polonez Lech Kacynski şi al soţiei sale Maria au fost depuse în palatal prezidenţial de la Varşovia, unde polonezii pot veni să aducă un ultim omagiu. Funeraliile vor avea loc duminică, la Cracovia.

Ministrul rus al sănătăţii a informat că până acum, mai mult de jumătate din victime au fost identificate. 96 de persoane au decedat sâmbătă, când avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul din Smolensk. Delegaţia poloneză urma să participe la ceremonia marcând 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Chișinău: slujbe religioase în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk

În bisericile Mitropoliei Moldovei si Mitropoliei Basarabiei s-au oficiat slujbe religioase în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care si-au pierdut viata presedintele Poloniei Lech Kaczynski si alti numerosi demnitari polonezi. Prim-ministrul Vlad Filat a participat la ambele slujbe.

Bagdad: 25% din irakieni trăiesc sub nivelul sărăciei

Fiecare al patrulea irakian trăieşte sub nivelul sărăciei, arată Biroul de statistică din Irak. Într-un raport dat astăzi publicităţii se arată că cei care trăiesc sub nivelul sărăciei câştigă mai puţin de 65 de dolari pe lună. Sărăcia este mai răspândită în zonele rurale: 39 la sută faţă de numai 19 la sută în oraşe.

Avion de pasageri american aterizează forțat în Islanda

Un avion american de pasageri a aterizat forţat în Islanda după ce pasagerii s-au plâns că sunt deranjaţi de un fum chimic în cabină. Potrivit reprezentanţilor aeroportului Keflavik, citaţi de AP, avionul a atenrizat fără probleme şi situaţia este sub control. Avionul decolase de la Paris.

Moscova: FSB anunță că anul acesta a arestat 170 de persoane suspectate de terorism

Şeful serviciilor de securitate din Rusia, FSB, a anunţat că anul acesta au fost arestate 170 de persoane, suspectate că ar pune la cale atacuri teroriste. Totodată, au fost prevenite 10 atacuri teroriste. Cât priveste atacul sinucigaş din metroul moscovit, şeful FSB-ul a declarat că autorii au fost identificaţi. Deasemeni au fost “anihilati” cei care au pus la cale atacul terorist din noiembrie trecut asupra unui tren de pasageri pe ruta Moscova – Sankt Petersburg.

Deputata comunistă Veronica Abramciuc despre cazul Ernest Vardanean

Deputatul comunist Veronica Abramciuc, membra a comisiei parlamentare pentru drepturile omului si relatii interetnice a declarat Europei Libere ca numai un avocat priceput l-ar putea ajuta pe jurnalistul de la Tiraspol Ernest Vardanean, acuzat de spionaj si inalta tradare de autoritatile autoproclamate transnistrene. Veronica Abramciuc crede ca in acest caz nu pot interveni tarile implicate in procesul de reglementare a diferendului transnistrean si ca numai vicepremierul Victor Osipov ar putea sa intervina. Deputata comunistă a mai reamintit ca in eliberarea grupului Ilascu din inchisorile transnistrene, Moscova a jucat un rol esential, dar ca de data aceasta, Rusia nu se va putea implica pina nu va avea acces la toate datele dosarului.

Guvernul Moldovei face eforturi pentru eliberarea lui Ernest Vardanean

Vice-premierul Victor Osipov a declarat Europei Libere că guvernul Moldovei face toate eforturile pentru a obţine eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean, de la Tiraspol, dar că nu este foarte optimist, ţinând cont de acuzaţiile care i se aduc. Vardanean a fost reţinut miercuri de fortele de securitate de la Tiraspol şi este acuzat de spionaj şi înaltă trădare. Sîmbătă, arestul preventiv a fost prelungit cu două luni.

Zi de doliu în Moldova în memoria polonezilor uciși în accidentul aviatic de la Smolensk

Guvernul Republicii Moldova a anunţat pentru astazi zi de doliu în memoria celor 96 de oameni omoriţi în urma accidentului aviatic de sîmbătă, de la Smolensk, din Rusia, printre care preşedintele Poloniei Lech Kaczyinski si soţia sa. In cursul zilei, in toate localităţile din Moldova şi la misiunile diplomatice ale Moldovei în străinătate drapelul va fi coborît în bernă, iar la ora 10.00 va fi păstrat un moment de reculegere în semn de compasiune şi solidaritate cu poporul polonez.

Funeralii de stat în Polonia programate pentru sîmbătă

Funerariile de stat pentru preşedintele polonez Lech Kaczynski ar urma să aibă loc sîmbătă dar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei poloneze a precizat că data va fi stabilită definitiv numai după ce sunt repatriate corpurile tuturor celor 96 de victime ale accidentului aviatic de sîmbăta trecută. Delegatia poloneză urma să participe la ceremoniile dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn în care au murit, din ordinul lui Stalin, 22 de mii de ofiţeri si intelectuali polonezi.
Cauzele accidentului nu au fost încă stabilite oficial dar surse ruseşti exclud o defecţiune tehnică a avionului Tupolev. Ancheta este condusă de premierul Rusiei, Vladimir Putin.

Chișinău: Fostul inspector de poliție Ion Perju internat în spital pentru o operație

Fostul inspector al poliţiei criminale din Chişinau, Ion Perju a fost internat in spital, urmînd să fie operat de apendicită, informează site-ul Unimedia. Md. Ion Perju este suspectat că l-ar fi omorît în bătaie pe Valeriu Boboc acum un an. Ion Perju este reținut în baza unui mandat de arestare preventiva pentru 15 zile.

Statele Unite și Rusia semnează astăzi un acord de reducere a arsenalelor de arme pe bază de plutoniu

Statele Unite si Rusia vor semna astăzi o înţelegere în legătură cu reducerea arsenalelor de arme cu plutoniu radioactiv. Protocolul urmeaază să fie semnat de secretarul de stat american Hillary Clinton şi de omologul său rus, Serghei Lavrov. Ieri, la summitul nuclear de la Washington, preşedintele Ukrainei a anunţat că ţara sa va renunţa la uraniul imbăgăţit care poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare. Canada a anunţat că va trimite în Statele Unite deşeurile nucleare pentru a asigura securitatea materialelor nucleare.

Apel al președintelui american pentru normalizarea relațiilor dintre Armenia și Turcia

Preşedintele Statelor Unite, Barak Obama a cerut Armeniei si Turciei, „sa faca toate eforturile posibile” pentru a-şi normaliza relaţiile. Declaraţia a fost facuta în marginea reuniunii la virf de la Washington pe teme nucleare la care participa preşedintele de la Erevan, Serj Sarkisian şi premierul Turciei, Regep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri au anunţata o intrevedere în cursul zilei de astazi. Armenia şi Turcia au semnat in 2009 un acord prin care lăsau în urma disputa lor legata de masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman din timpul primului război mondial. Parlamentele celor 2 ţări nu au ratificat însă acest acord, iar situaţia continuă să fie blocată.

Un asistent al Secretarului de stat american vizitează Bișkekul

Un important diplomat american, Robert Blake, asistent al secretarului de stat, merge in Kirghistan pentru a întîlni autorităţile provizorii de la Bişkek. Robert Blake urmează să aibă intrevederi cu premierul interimar Roza Otunbaeva, după revolta violentă de saptamina trecută ce a dus la părăsirea capitalei de catre preşedintele Kurmanbek Bakiev. Inaltul diplomat american nu are prevăzute întîlniri şi cu Bakiev care a repetat că nu intenţionează să demisioneze. Robert Blake a declarat că Statele Unite nu recunosc oficial guvernul autoproclamat de la Bişkek.
Bakiev a refuzat din nou să demisioneze sau să părăsească ţara. Noua administraţie susţine că Bakiev şi-a pierdut orice legitimitate după ce 81 de persoane au fost ucise miercurea trecută, în ciocnirile dintre forţele de ordine şi protestatari şi a anunţat aducerea în judecata a foştilor lideri de la Bişkek. Bakiev susţine că nu a dat ordine poliţiei să folosească forţa sau muniţie de război împotriva protestatarilor.

Convorbiri Barack Obama-Hu Jintao la Washington

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a avut la Washington convorbiri pe o gama larga de subiecte cu Hu Jintao, preşedintele Chinei comuniste. A fost abordat subiectul iranian si nevoia impunerii de sancţiuni regimului de la Teheran. Pina acum China a fost reticentă asupra subiectului, avind in vedere legaturile economice şi comerciale strînse între China si Iran. In ceea ce priveşte relaţia dintre moneda chineză si dolar, preşedintele american a pledat pentru o mai mare flexibilitate a yuanului, în timp ce liderul de la Beijing a declarat că ţara sa rămîne „cu fermitate” ataşata propriei strategii monetare.

Hamid Karzai condamnă public uciderea neintenționată a unor civili afgani de forțele Nato

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai a dat publicităţii o declaraţie în care condamnă în termeni severi forţele NATO pentru că ar fi ucis din greşeală, 4 civili cînd au deschis focul asupra unui autobuz in apropiere de Kandahar. Incidentul este sub anchetă. După incident, localnicii au blocat o şosea importantă din regiune, dînd foc la cauciuciuri si scandind slogane anti americane şi anti NATO.
Din nordul Pakistanului, de la graniţa cu Afganistanul, Naţiunile Unite informează că peste 200 de mii de persoane şi-au părăsit casele pe măsură ce înaintează ofensiva fortelor militare pakistaneze împotriva luptătorilor Taliban.

Președintele Croației intenționează să-și ceară scuze pentru crimele comise în războiul din Bosnia în anii 1993-94

Preşedintele Croaţiei, Ivo Josipovici se pare că va fi primul lider croat ce intenţionează să îşi ceară iertare, în numele ţării sale, pentru violenţeşe şi crimele comise in timpul războaielor din Balcani în Bosnia. Josipovici începe mîîine o vizită în Bosnia iar joi se va afla in localităţile Ahmici şi Krizancevo Selo unde, in războialele din 1993 – 1994 forţele croate au omorit peste o sută de musulmani bosniaci.

Dimitri Medvedev rezervat asupra introducerii de sancțiuni economice severe împotriva Iranului

Preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev este de părere că genul de sancţiuni economice, susţinute de mulţi politicieni americani, ar putea provoca în Iran o „catastrofă umanitară”. Programul nuclar al Iranului, a spus Medvedev, într-un interviu cu postul de televiziune american ABC, trebuie urmărit cu atenţie (pentru ca Teheranul este bănuit că dezvoltă şi un program militar pe lângă cel civil). Dar sancţiunile ar putea discredita lumea occidentală. Medvedev a mai declarat că Rusia s-ar putea retrage din nou tratat START dacă scutul anti-rachetă, creat de americani, va provoca o dezechilibrare a balanţei strategice între Statele Unite si Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG