Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vicepremierul Victor Osipov va aborda la Bruxelles și Washington cazul Vardanean

Vicepremierul Victor Osipov incepe un turneu la Bruxelles si la Washington unde, potrivit unui comunicat al guvernului Moldovei, va avea convorbiri legate de problematica transnistreana. Potrivit sursei citate, un subiect de discutie cu gazdele sale de la Washington va fi legat de problemele respectarii drepturilor omului in regiunea transnistreana, si in acest context, va fi discutata si situatia jurnalistului si politologului de la Tiraspol, Ernest Vardanean, arestat de serviciile de securitate ale regiunii separatiste pentru „inalta tradare si spionaj”.

Mihai Ghimpu și Iurie Leancă vor participa la funeraliile lui Lech Kaczynski

Presedintele interimar Mihai Ghimpu va participa la ceremoniile funerale ale presedintelui Poloniei Lech Kaczynski si ale celorlalti inalti demnitari polonezi morti in accidentul aviatic de la Smolensk. Mihai Ghimpul va fi insotit de ministrul de externe Iurie Leanca, iar delegatia va zbura cu o cursa charter.

Comisie guvernamentală însărcinat cu identificarea celor care au suferit în evenimentele din aprilie anul trecut

O comisie guvernamentala urmeaza sa identifice toate persoanele care au avut de suferit in evenimentele violente de anul trecut din 7 aprilie pentru a primi sprijin financiar din partea guvernului. Decizia pentru formarea comisiei fost luata de premierul Vlad Filat azi dimineata. Premierul a precizat ca vor beneficia de asistenta nu numai civilii care au avut de suferit, dar si politistii. Comisia va fi condusa de ministrul justitiei Alexandru Tanase. Pe de alta parte, Procuratura Generala a facut un apel catre populatie sa prezinte informatiile pe care le detin in legatura cu violentele din 7-8 aprilie 2009.

Varșovia: data alegerilor prezidențiale va fi anunată pe 21 aprilie

Presedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski a anuntat ca data alegerilor prezidentiale din Polonia va fi anuntata pe 21 aprilie dupa funeraliile nationale de duminica ale presedintelui Lech Kaczynski, ale sotiei sale si ale celorlalti inalti deminitari morti simbata trecuta in accidentul aviatic de la Smolensk. La ceremoniile de duminica de la Cracovia si-au anuntat participarea Barack Obama, Dmitri Medvedeev, Nicolas Sarkosy si presedintii Germaniei, Canadei, Spaniei, Cehiei, Ucrainei, Georgiei, Romaniei, Ungariei, Indiei, Israelului.

In Romania duminica va fi zi de doliu national in semn de compasiune si solidaritate cu poporul polonez, informeaza site-ul hotnews.ro

Statele Unite sunt dispuse să acorde asistență autorităților interimare de la Bișkek

Asistentul Secretarului de stat american Robert Blake care se afla in Kirghistan, a declarat ca Statele Unite sunt pregatite sa ajute autoritatile provizorii de la Biskek. Declaratia a fost facuta dupa convorbirile pe care Blake le-a avut cu Roza Otunbaeva, premierul interimar. Robert Blake a declarat ca este optimist in legatura cu pasii facuti de autoritatile interimare.

Presedintele Kurmanbek Bakiev a parasit capitala dupa violentele de saptamina trecuta si se afla in sudul tarii, in localitatea Jalal Abad, inconjurat de forte loiale. Autoritatile provizorii sustin ca Bakiev trebuie sa raspunda in fata justitiei pentru actele sale, dar Roza Otunbaeva a declarat ca nu sunt excluse convorbiri cu Bakiev. Anterior Bakiev declarase ca ar accepta sa demisioneze, daca i se va asigura protectie, atit lui cit si familiei sale.

Seism în Qinghai - peste 400 de morți și 10 mii de răniți

Autoritatile chineze spun ca numarul mortilor in urma puternicului cutremur de azi dimineata din muntii provinciei Qinghai este de peste 400 si cel al ranitilor de peste 10 mii. Printre victime se afla si copii, prinsi sub darimaturile unor scoli. Pina acum 32 de oameni au fost scosi in viata de sub darimaturi, dar echipele de salvare nu au nici un echipament pentru salvarea oamenilor.

Gazprom intenționează să mărească extracția de gaze naturale în următorii trei ani

Aleksei Miller, directorul executiv al companiei ruse de stat Gazprom, a declarat ca pina in 2013, compania isi va mari productia, ajungind, peste 3 ani la peste 565 de miliarde de metri cubi anual. Din 2006 productia Gazprom s-a aflat in declin, anul acesta planificind sa produca 520 de miliarde de metri cubi de gaze.

Petiție a locuitorilor din orașul rusesc Ivangorod de a reveni sub jurisdicția Estoniei

Locuitorii din orasul Ivangorod, de la granita cu Estonia, au trimis o petitie autoritatilor ruse si estone in care si-au anuntat intentia ca localitatea lor sa fie parte a Estoniei, informeaza serviciul rusesc al Europei Libere. Petitia este semnata de 660 de locuitori, iar populatia orasului este de 11 mii de oameni. Presedintele adjunct al consiliului orasenesc din Ivangorod, Iuri Gordeiev a declarat colegilor nostri ca localitatea sa a fost parte a Estoniei acum 300 de ani si ca ar trebui sa revina sub jurisdictie estona. Orasul este asezat pe malul estic al Nevei, invecinindu-se, peste apa cu orasul eston Narva. Gordeiev spune ca nu isi face iluzii ca granita dintre Estonia si Rusi se va schimba incorporind si localitatea sa, dar spera ca astfel sa atraga atentia Moscovei asupra situatiei dezastruoase a localitatii, care are un buget mult diminuat si unde preturile la utilitati au crescut in ultimii ani peste puterea de cumparare a localnicilor.

Moscova: redacția publicației Timpuri noi percheziționată de poliție

Redactorul sef al publicatiei rusesti „Timpuri noi”, apropiata opozitiei, Yevghenia Albats a anuntat ca politia a intreprins un raid in redactie, ca urmare a unor articole publicate despre abuzurile politiei. Albats a facut apel la comunitatea internationala pentru sprijin si a anuntat ca va depune plingere oficiala .

Publicatia se afla in investigatiile procuraturii pentru calomnie, dupa ce a publicat 2 articole in luna februarie despre abuzurile brigazii speciale OMON, bazate pe marturii ale unor actuali si fosti ofiteri ai brigazii. Articolele vorbesc despre acordarea de protectie platita unor firme particulare si locuinte, despre colectarea de bani de la retelele de prostitutie si despre folosirea imigrantilor din tarile Asiei centrale ca sclavi in diferite activitati ilegale.

Președintele Croației Ivo Josipovici cere iertare la Sarajevo pentru crimele de război comise de croați în Bosnia

Presedintele Croatiei Ivo Josipovici a cerut iertare, in numele tarii sale, pentru implicarea croatilor in razboiul din Bosnia din anii 90 si in distrugerile provocate de conflagratie. Noul presedinte de la Zagreb a spus ca este in interesul tarii sale sa existe o Bosnie prospera si stabila la granitele Croatiei. Iosipovici a facut aceste declaratii in fata parlamentarilor de la Sarajevo.

Miine Iosipovici va merge in doua sate din Bosnia – Ahmici si Krizancevo Selo. In Ahmici, in aprilie 1993 fortele croatilor bosniaci au ucis cu cruzime peste 100 de civili musulmani bosniaci, iar in Krizancevo Selo, in decembrie 1993, 70 de soldati si civili croati au fost omoriti de armata musulmanilor bosniaci.

Publika TV dă detalii despre declarația de venituri a premierului Filat

Potrivit declaratiei de venituri a premierului Vlad Filat, acesta ar fi cel mai bogat membru al guvernului sau. Potrivit televiziunii Publika TV, anul trecut Vlad Filat a cistigat lunar cite 600 de mii de lei din afacerile sale, ceea ce ar insuma peste 7 milioane 200 de mii de lei pe intreg anul.

Chișinău: 11 veterani de război primesc medalii rusești consacrate viitoarei aniversări a sfîrșitului celui de al doilea război mondial

11 veterani ai celui de-al doilea razboi mondial au primit astazi de la ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau Valeri Kuzmin, medalii consacrate aniversarii a 65 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial si de la victoria asupra Germaniei naziste. Ambasadorul Rusiei la Chisinau a declarat presei si ca saptamina trecuta a inminat medalii veteranilor celui de-al doilea razboi mondial care locuiesc in regiunea separatista transnistreana.

Declarație de presă a președinției Moldovei califică arestarea ziaristului Ernest Vardanean o încălcare a drepturilor omului

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că arestarea ziaristului de la Tiraspol Ernest Vardanean este o încălcare a drepturilor omului. Într-o declaraţie de presă, Ghimpu a îndemnat organizaţiile internaţionale să facă presiuni pentru eliberarea jurnalistului. Vardanean are 33 de ani şi este corespondentul unei agenţii locale de ştiri. El a fost arestat în urmă cu o săptămână de serviciile de securitate transnistrene, sub acuzaţia de spionaj şi înaltă trădare. Dacă este găsit vinovat, poate fi condamnat la 12 până la 20 de ani de închisoare.
Apeluri la eliberarea lui Vardanean au făcut mai multe organizaţii pentru drepturile omului şi pentru libertatea presei.

Procuratura generală a redeschis ancheta în cazul morții lui Ion Țâbuleac

Procuratura generală a redeschis cazul unui tânăr care a fost arestat de poliţişti la 7 aprilie anul trecut şi a murit apoi în condiţii neclare. Într-un comunicat de presă, Procuratura a informat că pentru stabilirea cauzei morţii lui Ion Ţâbuleac este nevoie de o nouă expertiză medico-legală. Investigaţia de anul trecut a ajuns la concluzia că Ţâbuleac ar fi căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune, dar presa a contestat această variantă.
Tot ieri, Procuratura a exclus orice legătură cu protestele din aprilie a altor două decese controversate din primăvara anului trecut, ale lui Eugen Ţapu şi Maxim Canaşciev.

Barack Obama califică drept succes summitul de securitate nucleară de la Washington

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a calificat drept „un succes” summitul de la Washington asupra siguranţei nucleare. Obama a spus că toţi cei 49 de şefi de state şi de guvern prezenţi la summit au fost de acord să securizeze materialele nucleare din diferite regiuni ale lumii în următorii patru ani. Preşedintele american a spus că această promisiune este ambiţioasă, dar trebuie pusă în practică, dată fiind gravitatea catastrofală a unui eventual act de „terorism nuclear”.

Președintele Rusiei a cerut Congresului american să ratifice acordul START II

Aflat la Washington, unde a participat la summitul siguranţei nucleare, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a lăudat evoluţia relaţiilor ruso-americane sub noua administraţie democrată şi a cerut Congresului să-l ajute pe Barack Obama.
Vorbind despre recenta semnare la Praga a tratatului START II, prin care Washingtonul şi Moscova se obligă să-şi reducă arsenalele nucleare, Medvedev a cerut Congresului american să ratifice înţelegerea. El a spus că ar fi păcat ca acordul să aibă soarta celor încheiate în vremea războiului rece, care nu primeau acordul legislativului american.

Un asistent al secretarului de stat american în vizită la Bișkek

Un diplomat american de rang înalt se va întâlni astăzi cu autorităţile interimare din Kirghistan. Asistentul secretarului de stat, Robert Blake, are programată o întâlnire la Bişkek cu lidera interimară Roza Otunbaeva şi cu alţi membri în guvernul de tranziţie. Blake este primul diplomat american care merge în Kirghistan după violenţele politice soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.
Ieri, după multe zile de incertitudine, preşedintele kirghiz înlăturat de la putere Kurmanbek Bakiev a spus că este gata să demisioneze dacă i se garantează securitatea.

La Varșovia se așteaptă anunțul datei alegerilor prezidențiale anticipate

Preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, urmează să anunţe astăzi data alegerilor prezidenţiale menite să-l înlocuiască pe Lech Kaczynski, care a murit împreună cu soţia şi alte zeci de persoane în tragedia aviatică de sâmbăta trecută.
Mii de polonezi s-au perindat ieri prin faţa sicrielor cuplului prezidenţial, la Varşovia. Înmormântarea va avea loc duminică la Cracovia. Ar urma să participe mulţi şefi de stat şi de guvern, inclusiv preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei și cancelarul german Angela Merkel.

România, Azerbaidjanul și Georgia au încheiat un acord privind transportul gazelor lichefiate spre UE

România, Azerbaidjanul şi Georgia au încheiat un acord pentru transportul gazelor lichefiate din zona Caspicii spre UE. Documentul semnat ieri la Bucureşti prevede construirea unor terminale pentru gazul lichefiat azer, unul în Georgia, altul pe coasta românească a Mării Negre. Vorbind la ceremonia semnării înţelegerii, ministrul român al economiei, Adrian Videanu a spus că noul sistem, care va costa între două şi patru miliarde de euro, va completa proiectul conductei Nabucco, dar va fi probabil gata mai devreme.

Cutremur de pămînt cu intensitatea 6,9 în provincia Qinghai din China

Un cutremur puternic a lovit în această dimineaţă platoul tibetan al Chinei. Potrivit agenţiei France Presse, care preia informaţii ale presei de stat din China, au murit cel puţin 24 de persoane. Agenţia Reuters citează martori oculari cu afirmaţia că sub dărâmăturile locuinţelor de chirpici s-ar afla zeci de persoane.
Potrivit agenţiei China Nouă, cutremurul a avut magnitudinea de 6.9 grade şi s-a produs în regiunea Qinghai, învecinată cu regiunea autonomă Tibet.

Victor Osipov va aborda la Bruxelles și Washington cazul Vardanean

Vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov va fi, între 14 și 21 aprilie la Bruxelles și Washington, pentru discuţii legate de reglementarea problemei transnistrene. Un loc aparte, îl va avea soarta jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut la Tiraspol de forţele speciale, miercuri 7 aprilie. Vardanean este acuzat de spionaj şi înaltă trădare iar mandatul de arestare a fost prelungit, sâmbătă, cu două luni, fără explicaţii.

Într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare, Victor Osipov a cerut din nou eliberarea necondiţionată a jurnalistului.

Mihai Ghimpu: Arestarea la Tiraspol a lui Ernest Vardanean este o încălcare a drepturilor omului

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a calificat drept "un abuz" si "incalcare a drepturilor omului" arestarea de catre structurile securitatii de la Tiraspol a lui Ernest Vardanian. Potrivit agenţiei MOLDPRES, Ghimpu a mai declarat ca autoritatilor de la Tiraspol nu le convine modul pasnic de activitate a noii guvernari de la Chisinau, din care cauza "le trebuie scandal", care sa ataga atentia asupra lor.

Uniunea jurnaliştilor din Moldova condamnă arestarea lui Ernest Vardanean

Uniunea jurnaliştilor din Republica Moldova și Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Ernest Vardanean. Mai mullt, Uniunea jurnaliştilor din Moldova îşi exprimă îngrijorarea cu privire la soarta lui Vardanean şi condamnă reţinerea acestuia drept “un atentat la libertatea de exprimare, la libertatea creatiei, la libertatea presei”. Se apelează şi la intervenţia activă a Uniunii jurnaliştilor din Rusia, fiind ştiută influenţa Moscovei asupra autorităţilor de la Tiraspol.

Primăria Chișinău a reluat licitațiile funciare

Dupa o pauza de mai bine de 4 ani, informează agenţia Info Prim, primaria Chisinau a reluat licitatiile funciare. La urmatoarea sedinta, pe 23 aprilie, vor fi licitate 11 terenuri. Alte 4 loturi vor fi date in arenda.

Chișinău: BNS înregistrează o rată a inflației de peste 5% în martie

Preţurile de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 8,1 la sută, informează Biroul Naţional de Statistică. Rata inflaţiei, în martie, este deasemeni peste limita de 5 la sută, stabilită de guvern pentru sfîrşitul anului 2010.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG