Linkuri accesibilitate

Ştiri

AIE depune la CC propunerea sa de modificare a articolului din Constituție privind alegerea președintelui țării

Alianta pentru Integrare Europeana a depus la Curtea Constitutionala pentru avizare propunerile sale de modificare a articolului 78 din Constitutie, cel care se refera la alegerea presedintelui Moldovei. Partidele Aliantei au decis modificarea articolului in sensul votarii presedintelui de catre populatie si nu de catre parlament. Curtea Constitutionala are 6 luni pentru aprobarea proiectului.

Partidul comunistilor a avansat propria propunere de modificare a articolului 78, solicitind alegerea presedintelui TOT de catre parlamentari, din 3 incercari - dar prima data cu 61 de voturi, a doua oara cu 57 si a treia oara cu 52.
Ambele variante – cea propusa de alianta la putere si de opozitia comunista sunt menite sa deblocheze actuala criza constitutionala din Moldova.

Chișinău: mandat de arestare pe 10 zile pentru fostul șef al poliției Gumeniță

Fostul sef al politiei din Chisinau, Iacob Gumenita a fost arestat pentru 10 zile, potrivit unui comunicat al Procuraturii generale. Gumenita este cercetat ca banuit in dosarul 7 aprilie, pentru depasirea atributiileorde serviciu si maltratarea manifestantilor pasnici. Potrivit avocatului sau, starea sanatatii fostului sef al politiei din Chisinau este foarte precara si ar exista riscul unui accident cerebral. El a fost arestat astazi din salonul de spital unde fusese internat cu o urgenta cardiaca, saptamina trecuta.

Arestarea la Tiraspol a jurnalistului Vardanean condamnată de organizația Reporteri fără frontiere

Intr-un comunicat de presa difuzat astazi, organizația „Reporteri fara frontiera” condamna detenția de catre autoritațile transnistrene a ziaristului independent, analistul politic Ernest Vardanean. Potrivit comunicatului, organizația non-guvernamentala se teme ca „autoritațile de la Tiraspol ar putea sa-l condamne pe Vardanean, intr-o maniera lipsita de transparența și in mod arbitrar, la o lunga pedeapsa cu inchisoarea, deși le lipsesc orice dovezi pentru a proceda astfel”. „Reporteri fara frontiera” atrage atenția ca arestarea ziaristului risca sa fie un prim gest intr-o campanie impotriva jurnaliștilor transnistreni care lucreaza cu mediile de informare moldovenești și exprima opinii critice la adresa autoritaților din regiunea separatista.

Comunicatul amintește ca Ernest Vardanean este bine cunoscut pentru a fi formulat critici impotriva liderului transnistrean Igor Smirnov și ca se pregatea sa colaboreze cu Serviciul moldovenesc de la Radio Europa Libera ca autor al unui blog.

La Bruxelles, mai multi eurparlamentari din Romania, printre care Cristian Preda, Monica Macovei si Traian Ungureanu au initiat o lista de semnaturi in sprijinul eliberarii jurnalistului de la Tiraspol.

Sondaj IDIS Viitorul: Peste 19% dintre respondenți nehotărîți în privința opțiunii de vot

Potrivit unui sondaj realizat de IDIS Viitorul si publicat de publicatia Monitorul Economic, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate 30,3 % ar vota cu partidul comunistilor, 14 % cu Partidul Liberal Democrat, 10 % pentru Partidul Democrat din Moldova si 7, 4 % pentru Partidul Liberal. 19,4 la suta dintre cei intervievati in cadrul acestui sondaj ce a avut loc in luna martie spun ca nu stiu cu cine vor vota. La capitolul incredere in personalitati, liderul PD Marian Lupu se plaseaza pe primul loc, urmat de premierul Vlad Filat si apoi pe locul trei, de liderul comunistilor moldoveni Vladimir Voronin. Pe locul 4 se plaseaza primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca si pe locul 5, presedintele interimar si speaker al parlamentului Mihai Ghimpu.

Kurmanbek Bakiev se refugiază în Kazahstan

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a confirmat, printr-un comunicat de presa, ca fostul lider de la Biskek, Kurmanbek Bakiev a parasit Kirghistanul si a plecat in Kazahstan. Potrivit OSCE, plecarea sa este rezultatul eforturilor comune ale presedintilor american, rus si kazah care au mediat intre Bakiev si guvernul provizoriu. „ Aceasta evolutie este un pas important catre stabilizarea situatiei si catre instaurarea domniei legii in Kirghistan si evitarea unui razboi civil”, se arata in declaratia OSCE.

Anterior, in localitatea Osh, din sudul tarii, au avut loc schimburi de focuri intre fortele loiale lui Bakiev si cele care sustin autoritatile provizorii de la Biskek. Nu au fost inregistrate victime. Bakiev a declarat ieri ca ar putea sa demisioneze daca i se asigura protectie, iar astazi a refuzat o oferta de azil venita dinspre autoritatile de la Minsk. Guvernul interimar de la Biskek spune ca Bakiev si cei apropiati lui trebuie sa raspunda in fata justitiei pentru faptele comise si pentru uciderea, in tulburarile de saptamina trecuta, a 80 de oameni. Ieri a avut loc o convorbire telefonica intre Bakiev si premierul Rusiei Vladimir Putin, dar nu au fost facute publice detaliile ei.

Președintele Croației Ivo Josipovici vizitează 2 sate din Bosnia afectate de războiul croato-bosniac din anii 1993-1994

Presedintele Croatiei Ivo Josipovici, intr-un gest cu mare incarcatura simbolica, a cerut iertare musulmanilor bosniaci si familiilor croatilor bosniaci are au avut de suferit de pe urma razboiului croato-bosniac din 1993-1994. Iosipovici a vizitat astazi localitatile Ahmici si Krizancevo Selo din Bosnia, marcate de violentele interetnice din timpul razboiului. Iosipovici a fost insotit in aceasta calatorie de cardinalul de Sarajevo Vinko Puljic si de muftiul Bosniei, Mustafa Ceric.

Reactivarea unui vulcan islandez perturbă traficul aerian din nordul Europei

Traficul aviatic din Europa de Nord a fost grav afectat astazi de cenusa vulcanului reactivat dupa 200 de ani, din Islanda. Au fost perturbate zborurile catre si din Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda. Marea Britanie a anuntat ca zborurile nu vor fi reluate pina miine dimineata la ora 6. Si in Franta mai multe aeroporturi au fost inchise ca urmare a cenusii vulcanului islandez, printre care si principalul aeroport de la Paris.

Moscova suspendă toate adopțiile de copii ruși de către cetățeni americani

Ministerul afacerilor externe de la Moscova a anuntat ca a suspendat, incepind de astazi, toate adoptiile pe care vreau sa le faca persoane din Statele Unite. Potrivit purtatorului de cuvint al ministerului, adoptiile vor ramine inghetate pina ce intre Statele Unite si Rusia nu va fi semnat un acord asupra procedurilor de adoptie. Decizia vine dupa ce o familie din Statele Unite a trimis neinsotit inapoi in Rusia un copil adoptat de 7 ani, spunind ca baiatul avea mari probleme psihice si ca a autoritatile ruse au indus in eroare familia adoptiva in legatura cu starea sanatatii copilului. Cazul a stirnit reactii foarte aprinse si negative in Rusia.

Președitnele rus Medvedev în turneu sud-american

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev, aflat in Argentina, a semnat in cursul zilei mai multe acorduri de cooperare cu presedinta Cristina Fernandez. Este prima vizita a unui presedinte rus in Argentina in ultimii 125 de ani. Presedintele Rusiei va participa in Brazilia la reuniunea grupului BRIC, o alianta economica din care fac parte Brazilia, Rusia, India si China.

Numărul victimelor cutremului din CingHai continuă să crească

Premierul chinez Wen Jiabao a vizitat locul cutremurului de ieri din provincia CingHai (Qinhai) care a facut peste 600 de victime si mii de raniti. Cutremurul a avut o intensitate de 6,9 grade pe scara Richter. Se asteapta ca numarul mortilor sa creasca, odata ce continua operatiile de dezgropare a celor aflati sub darimaturi. Presedintele Chinei si-a scurtat vizita in Brazilia pentru a coordona eforturile umanitare de dupa acest cutremur.

Ministrul Justiției Alexandru Tănase demască risipa CSJ sub președinția lui Ion Muruianu

Curtea Suprema de Justitie din Moldova a cumparat la sfirsitul anului trecut un automobil Mercedes E 230 in valoare de jumatate de milion de lei. Achizitia a fost prezentata astazi la o conferinta de presa a ministerului Justitiei Alexandru Tanase. Ministrul justitiei a spus ca masina a fost cumparata pe semnatura presedinmtelui Curtii supreme de justitie, Ion Muruianu, si ca, la data achizitiei, institutia mai avea un automobil in dotare.

Vanu Jereghi (Institutul pentru Drepturile Omului) numit consilier al ministrului Justiției

Directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Vanu Jereghi a devenit consilier al ministrului justitiei. Aceasta decizie nu are precedent in istoria justitiei din Moldova si face parte din eforturile guvernului de a se apropia de societatea civila.

Chișinău: PLDM propune ca o stradă din capitala Moldovei să poarte numele Lech Kacinsky

Membrii Partidului Liberal Democrat din Consiliul Municipal Chisinau au propus ca o strada din capitala Moldovei sa poarte numele presedintelui Lech Kacinsky, mort, impreuna cu sotia sa si alte 95 de persoane, in accidentul de avion de simbata trecuta de la Smolensk. PLDM asi justifica propunerea prin ajutorul politic si financiar pe care Moldova l-a primit din partea Poloniei de-a lungul anilor.

București: două capitole din legea ANI decretate ”neconstituționale”

Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost decretate ieri drept neconstitutionale, in timpul procesului lui Serban Bradisteanu, acuzat de procurorii ANI ca a primit mita in valoare de aproape 4 milioane de euro, in perioada in care a fost parlamentar al Partidului Social Democrat.

Laura Stefan, experti anti-coruptie la Societatea Acadmica Romana, este citata de HotNews.ro cu declaratia ca „aceasta decizie este o rusine care nu poate fi egalata decit de decizia aceleiasi curti cu privire la decretarea neconstitutionala a legii Consiliului National pentru Studierea Dosarelor Fostei Securitati, CNSAS”.

Pelicule românești incluse în concursul de anul acesta al Festivalului de la Cannes

Filmele romanesti de lung metraj „Aurora” de Cristi Puiu si „Marti, dupa Craciun” de Radu Muntean au fost incluse in sectiunea „Un certain regard” de la Festivalul International al Filmului de la Cannes din luna mai. Scurt metrajul „Ploaie in desert” regizat de Ilinca Neagu a fost selectat la sectiunea pentru scurt metraj.

„Reporteri fără frontieră” condamnă arestarea ziaristului Ernest Vardanean

Intr-un comunicat de presă difuzat astăzi, organizația „Reporteri fără frontieră” condamnă detenția de către autoritățile transnistrene a ziaristului independent, analistul politic Ernest Vardanean. Potrivit comunicatului, organizația non-guvernamentală se teme că „autoritățile de la Tiraspol ar putea să-l condamne pe Vardanean, într-o manieră lipsită de transparență și în mod arbitrar, la o lungă pedeapsă cu închisoarea, deși le lipsesc orice dovezi pentru a proceda astfel”. „Reporteri fără frontieră” atrage atenția că arestarea ziaristului riscă să fie un prim gest într-o campanie împotriva jurnaliștilor transnistreni care lucrează cu mediile de informare moldovenești și exprimă opinii critice la adresa autorităților din regiunea separatistă.

Comunicatul amintește că Ernest Vardanean este bine cunoscut pentru a fi formulat critici împotriva liderului transnistrean Igor Smirnov și că se pregătea să colaboreze cu Serviciul moldovenesc de la Radio Europa Liberă ca autor al unui blog.

Ambasadorul Rusiei anunță o reuniune la vîrf ruso-ucraineană pe tema reglementării conflictului transnistrean

La mijlocul lunii mai, preşedinţii Rusiei şi Ucrainei s-ar putea întâlni pentru a semna un acord privind reglementarea conflictului transnistrean – a declarat la Chişinău, ambasdorul Rusiei Valeri Kuzmin.
Ambasadorul Kuzmin a reafirmat adeziunea Federaţiei Ruse faţă ceea ce el a numit principiul de bază al reglementării transnistrene – menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar a subliniat că Moscova pledează şi pentru principiul egalităţii între părţile aflate în conflict, principiu cu care nu sunt de acord Chişinăul şi ceilalţi mediatori şi observatori la negocieri.

Proiect de lege aprobat de guvern vizind combaterea imixtiunilor în justiție

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care judecatorii vor fi obligati sa-si anunte superiorii despre incercarile de a fi influentati in deciziile pe care le iau in anumite cauze examinate. „Pe de o parte, aceste modificari vor contribui la transparenta si legalitate in procesul de infaptuire a justitiei, iar pe de alta parte, vor servi ca un instrument de protectie pentru judecatori fata de acele imixtiuni care au avut loc in trecut si se mai intampla, cu parere de rau, si astazi”, a explicat ministrul Justitiei, Alexandru Tanase.

Experți moldoveni prognozează o majorare a prețurilor la produsele de consum în viitorul apropiat

În viitorul apropiat, se aşteaptă o creştere a preturilor la produsele alimentare, precum si la diferite marfuri si servicii, ca urmare a scumpirii gazului si produselor petroliere, sunt de părere experţii de la IDIS „Viitorul”.
Preţurile produselor alimentare au crescut în ultimele 12 luni cu 7 la suta.
Potrivit datelor Biroului National de Statistica, preturile de consum s-au majorat in luna martie cu 8,1 la suta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi Biroul Naţional de Statistică se aşteaptă la depăsirea nivelului inflaţiei de 5 la sută, până la sfârşitul anului curent.

Seismul din China a făcut cca 600 de victime

Aproape 600 de persoane au murit ca urmare a cutremurului de pământ din China, petrecut într-o regiune izolată din vecinătatea Tibetului. Oficialităţile chineze se aşteatpă ca numărul victimelor să crească pe măsură ce sunt îndepărtate ruinele caselor prăbuşite.

Reuniune economică la vîrf a liderilor din Brazilia, Rusia, India și China

Liderii din principalele patru state cu economii în dezvoltare din lume, Brazilia, Rusia, India şi China se întâlnesc astăzi pentru a doua reuniune la nivel înalt. Este de aşteptat să se facă auzite noi apeluri ca aceste ţări să aibe un cuvânt mai greu de spus în facerile globale. Anul trecut, la primul summit, cele patru ţări au pledat pentru schimbarea regulilor care domină pieţele financiare si pentru găsirea unei noi monede de rezervă, care să înlocuiască dolarul.

Statele Unite și Rusia oferă sprijin noilor autorități kirghize

Statele Unite sunt pregătite să sprijine noile autorităţi kirghize, a declarat adjunctul secretarul de stat american Robert Black, după o întâlnire la Bişkek cu noul premier, Roza Otunbaeva. Totodată el s-a declarat optimist cu privire la primii paşi decişi de noua putere.
Otunbaeva cere acum ca fostul preşedinte Bakiev, care s-a refugiat în regiunea sa natală din sudul ţării, să fie judecat pentru intervenţia brutată a poliţiei împotriva demonstranţilor, cu o săptămână în urmă. Peste 80 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Pe de altă parte, Rusia a acceptat să acorde Kirghistaului un împrumut de 50 de milioane de dolari, după ce noua adminsitraţia a declarat că statul este falimentar.

Critici în Polonia la adresa înmormîntării lui Lech Kaczynski în cimitirul regal din Cracovia

Duminică, fostul preşedinte al Poloniei Lech Kaczynski şi soţia sa Maria urmează să fie inmormântaţi în cimitirul regilor si eroilor polonezi de la Cracovia – decizie care a fost criticătă de influentul cotidian „Gazeta Wyborcza” drept pripită şi emoţională. Şi regizorul de film Andrzej Wajda crede că Lech Kaczynski a fost „o persoană remarcabilă dar nu de talia unui rege al Poloniei”.

Președintele Băncii Mondiale pledează pentru modificarea unor termeni economici

După criza financiară globală din 2009, ar trebui să se renunţe la termenul de lumea a 3-a, a declarat Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale. În opinia sa, multe economii din lumea a treia s-au adeverit mult mai dinamice decît cele din lumea dezvoltată. Perimate sunt şi definiţiile de ţară donatoare sau ţară în curs de dezvoltare. „Regulile geopoliticii s-au schimbat” a mai declarat Zoellick.

Creștere economică puternică în China

Economia Chinei a crescut cu aproape 12 la sută în primul trimestru al anului. Inflaţia este scăzută iar preţurile au crescut cu numai 2,2 la sută.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG