Linkuri accesibilitate

Ştiri

Aeroporturile europene își reiau de marți treptat activitatea

Zborurile din Republica Moldova ar putea fi reluate miine dupa ora 15.00, a declarat directorul aeroportului international Chisinau Roman Podcorîkov, într-o sedinta de urgenta a guvernului, fiind citat de agentiile de presa moldovene. La ora 21 spatiul aerian moldovean continua sa fie inchis. Pîna acum au fost anulate 47 de curse si 7 mii de calatori au fost afectati în aeroportul moldovean.

Uniunea Europeana a anuntat, dupa video conferinta ministrilor transporturilor din ţările comunitare din aceasta seara, ca aeroporturile europene vor fi deschise treptat, incepînd de miine dimineata de la ora 6 GMT, ora 9 ora Chisinaului, dar respectind cu stricteţe regulile de securitate. Comisarul pentru transport Siim Kallas a spus ca nu poate fi pusa în pericol siguranta calatorilor din motivele economice invocate de liniile de aviatie care înregistreaza pierderi zilnice de peste 200 de milioane de dolari.

Pe de alta parte un oficial de grad inalt american a declarat astazi ca in motorul unui avion de lupta NATO F-16 a fost gasita sticla rezultata din cenusa vulcanului din Islanda. Pe pagina noastra de internet gasiti o harta a norului de cenusa si a deplasarii sale, oferite de institutul norvegian meteorologic.
.

Deputat ucrainean critică arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de către separatiștii transnistreni

Seful comitetului parlamentar pentru libertatea de exprimare din Rada Suprema a Ucrainei, deputatul Alexandr Golub a criticat autoritatile de la Tiraspol, pentru arestarea jurnalistului independent Ernest Vardanean, informeaza agentia de presa Omega. “Acuzatiile de tradare a statului sunt foarte grave. Nu se poate arunca cu astfel de acuzatii. Acest lucru demonstreaza ca jurnalistii scriu adevarul, dar nu ceea ce doreste aceasta enclava“, ar fi declarat Golub citat de OMEGA. Potrivit aceleiasi agentii de presa, ministrul de interne Victor Catan ar fi declarat ca in acest caz Rusia, Ucraina si OSCE, ca mediatori ai conflictului transnistrean ar fi cei care ar trebui sa se autosesizeze.

Jurnalistul Ernest Vardanean a fost retinut in seara zilei de 7 aprilie, de serviciile speciale transnistrene, fiind pus sub arest pentru “inalta tradare“. Potrivit presei transnistrene, Vardanean risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 20 de ani, fara a fi date explicatii care au fost crimele comise de ziarist. Familia jurnalistului a facut apel la presedintele Armeniei Serj Sarkisian, care are miine o intrevedere la Moscova cu presedintele Rusiei Dmitry Medvedev sa solicite sprijin Kremlinului pentru rezolvarea cazului.

Kurmanebek Bakiev a părăsit Kazahstanul cu o destinație necunoscută

Ministerul de externe din Kazahstan a anuntat ca presedintele demisionar al Kirghistanului, Kurmanebek Bakiev a parasit Kazahstanul, dar ca nu poate spune cu ce destinatie.

Nu se stie unde se afla Kurmanbek Bakiev, dar presedintele Aleksandr Lukashenka l-a invitat in Belarus. Colegii nostril de la servicviul kirghiz spun insa ca ambasadorul Minskului la Biskek a declarat ca Bakiev ar fi rezuzat oferta de ospitalitate venita de la Lukasenka.

In Kirghistan au avut loc ciocniri in periferia Biskekului, iar sprijinitorii presedintelui demisionar au organizat manifestatii in sudul tarii.

Atena și Nicosia deplîng victoria lui Dervis Eroglu la alegerile prezidențiale din nordul Ciprului

Grecia si guvernul cipriotilor greci de la Nicosia au caracterizat drept o evolutie negativa victoria de ieri din alegerile prezidentiale din partea turca a insulei, a nationalistului Dervis Eroglu, un adept al independentei partii turcesti a insulei. Eroglu a declarat ca va continua negocierile pentru unificarea insulei, divizata din 1974, dar purtatorul de cuvint al guvernului Ciprului Stefanos Stefanou a declarat ca pozitia impotriva federalizarii insulei sustinuta de noul presedinte al cipriotilor turci reprezinta evolutii negative pentru procesul de negocieri.

Ankara a declarat ca spera sa se ajunga la o solutie in problema cipriota in acest an, exprimandu-si sprijinul pentru continuarea negocierilor de pace.

Bagdad: doi lideri al Qaida își pierd viața în nodul Irakului

Premierul irakian Nuri al Maliki a declarat ca 2 lideri ai retelei Al Qaida a au fost omoriti in nordul Irakului. Informatia a fost confirmata din surse americane, iar premierul Maliki a spus ca au fost facute teste ADN asupra cadavrelor si ca identitatea celor doi lideri Al Qaida ar fi fost stabilita astfel.

București: PSD și PNL intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boc

Partidul Social Democrat si Partidul Liberal vor depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Boc, a anuntat televiziunea Realitatea. Decizia ar fi fost luata in urma unei intrevederi intre liderul liberalilor Crin Antonescu si cel al social democratilor Victor Ponta. Cele doua partide nu au insa majoritatea parlamentara necesara pentru a impune o motiune de cenzura.

Alger: reuniune a țărilor producătoare de gaze naturale

Ministrii energiei din tarile mari producatoare de gaz au inceput o reuniune in Algeria pe tema masurilor ce le-ar putea lua pentru a stavili reducerea pe mai departe a pretului gazelor naturale. Unele dintre tarile participante sustin formarea unui cartel al gazului, pe modelul OPEC. La conferinta participa ministri din 11 tari, de la Rusia la Quatar si Iran, tari care detin peste 70 la suta din cantitatea totala de gaze naturale a lumii.

17 țări europene continuă să aibă spațiul aerian închis din cauza norului de cenușă vulcanică

Zborurile din Republica Moldova ar putea fi reluate miine dupa ora 15.00, a declarat directorul aeroportului international Chisinau Roman Podcorikov, intr-o sedinta de guvern, fiind citat de agentiile de presa moldovene. Pina acum au fost anulate 47 de curse si 7 mii de calatori au fost afectati in aeroportul moldovean. In urmatoarele 12 ore Republica Moldova fi acoperita in intregime de norul de cenusa al vulcanului islandez.

17 tari continua sa aiba spatiul aerian inchis. Uniunea Europeana a anuntat ca nu poate fi pusa in pericol seguranta calatorilor din motive ecenomice invocate de liniile de aviatie care inregistreaza pierderi zilnice mai mari de 200 de milioane de dolari. Comisarul pentru transport SIM KALLAS: „ Nu exista compromisuri cind e vorba de siguranta. Activitatea trebuie sa se bazeze pe dovezi stiintifice si noi trebuie sa ajutam la coordonarea solutiilor europene daca vrem sa gasim o cale de iesire din situatie”.

Tot la Bruxelles comisarul UE pentru competitie Joachuin Almunia a anuntat ca acele companii de aviatie europene care au fost grav afectate de norul de cenusa ar putea obtine ajutoare financiare de la stat, ca sa isi acopere o parte din pierderi.

Pe de alta parte un oficial de grad inalt american a declarat ca in motorul unui avion de lupta NATO F16 a fost gasita sticla rezultata din cenusa vulcanului din Islanda. Pe pagina noastra de internet gasiti o harta a norului de cenusa si a deplasarii sale, oferite de institutul norvegian meteorologic.

Compania Germana de aviatie Lufthansa a anuntat ca a primit permisiunea sa opreze 50 de zboruri, dupa testele facute ieri.

In Romania, aeroporturile din Timisoara si Arad au fost redeschise, potrivit agentiei Newsin. In Marea Britanie, unele aeroporturidin Scotia, Irlanda de Nordul si nordul Angliei vor fi deschise miine dimineata la ora 6, informeaza BBC.

Ședință comună a comisiilor pentru învățămînt ale parlamentelor din București și Chișinău

Comisia pentru invatamint, cultura si sport din Camera Deputatilor din Romania va avea miine o intrevedere cu comisia similara a parlamentului de la Chisinau, condusa de Corina Fusu, presedinta comisiei.

Misiune de evaluare a FMI în România între 27 aprilie și 7 mai

O misiune a Fondului Monetar International se va afla in Romania la sfirsitul acestei luni, intre 27 aprilie si 7 mai, se arata intr-un comunicat al FMI citat de site-ul Hotnews.ro. In luna iunie, FMI urmeaza sa se pronunte asupra eliberarii celei de-a 5-a transe din acordul cu Romania, in valoare de 850 de milioane de euro. Intregul imprumut al Romaniei de la FMI cerut pentru a face fata actualei crize economice si financiare este de 12,95 de miliarde de euro.

Presedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski va participa la ceremoniile de la 9 mai de la Moscova

Presedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski a acceptat invitatia facuta ieri de presedintele Rusiei Dmitri Medvedev de a participa la 9 mai, la Moscova, la ceremoniile de aniversare a 65 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit agentiei France Presse, decizia presedintelui interimar de la Varsovia ar fi o dovada a normalizarii relatiilor dintre Polonia si Rusia.

Atentat cu bombă la Peshavar: 20 de morți

Cel putin 20 de oameni au murit astazi intr-o piata aglomerata din Peshavar, ca urmare a unui atac cu bomba in apropierea unei statii de politie. Potrivit radio Marshal, serviciul postului nostru de radio pentru zona de granita dintre Pakistan si Afganistan, printre cei morti in explozie se numara seful adjunct al politiei locale si un lider al partidului Jama at e Islami, care participa la un miting al partidului sau. Intr-un alt atac cu bomba din cursul zilei asupra unei scoli, un baiat a murit si alti 10 copii au fost raniti.

Teheran: debutul construcției unor noi centre de îmbogățire a uraniului

Un consilier apropiat al presedintelui Mahmud Ahmadinejad a anuntat ca Iranul a inceput constructia unei noi centre de imbogatirea a uraniului. Decizia Teheranului vine pe fondul unor puternice presiuni ale comunitatii internationale de a impune noi sactiuni economice in Consiliul de securitate ONU impotriva autoritatilor iraniene pentru ca nu coopereaza cu comunitatea internationala in domeniul energiei atomice. Iranul sustine ca activitatile sale sunt strict pasnice, in timp ce comunitatea internationala banuieste ca ele au o importanta dimensiune militara.

Cleric iranian acuză femeile de propagarea răului prin încălcarea legii islamice

Un important cleric iranian a dat vina pe femei si pe modul lor de viata „ promiscuu” pentru cutremurele de pamint din ultimul timp. Iranul este una din tarile in care cutremurele sunt frecvente. Legea islamica obliga femeile sa poarte valul musulman si vesminte care sa le acopere in intregime. Inaltul cleric le-a acuzat pe femeile iraniene ca incalca legea islamica, propaga adulterul si corup societatea.

Ședință comună de lucru la MAI pe tema asigurării securității angajaților și site-ului Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM)

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului pentru Drepturile Omului de la Chișinău (IDOM), în cursul acestei după-amieze la Ministerul Afacerilor Interne se va desfășura o ședință comună de lucru cu participarea miniștrilor de interne și de justiție și a directorului IDOM, pe tema securității angajaților și a site-ului Web al institului.

Ședința este urmarea plîngerilor depuse de IDOM în urma acțiunilor de intimidare la care au fost supuși telefonic și prin mesaje angajații și a două atacuri cibernetice lansate împotriva paginii internet a Institutului, ultima în cursul zilei de sîmbătă 17 aprilie.

Institutul pentru Drepturile Omului s-a distins prin acțiuni de sprijinire a victimelor demonstrațiilor de la 7 aprilie 2009 și a oferit sprijin juridic rudelor celor uciși în urma intervenției poliției.

Traficul aerian în Europa continuă să fie perturbat de norul de cenușă vulcanică

Companiile aeriene europene fac presiuni asupra autorităţilor pentru a relaxa interdicţia de zbor provocată de norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda. British Airways, Air France, KLM şi Lufthansa spun că au făcut deja zboruri de încercare şi nu au constatat nici un fel de problemă.
Experţii spun însă că particulele de sticlă şi piatră pot avaria motoarele şi alte părţi ale aeronavelor. Zborurile au fost oprite joia trecută în peste 20 de ţări europene. De atunci şi până aseară, fuseseră anulate aproximativ 63.000 de curse aeriene.

Cursele avioanelor de la Chișinău în continuare anulate

Autorităţile moldovene au prelungit astă-noapte interdicţia de zbor până la 6 dimineaţa, dar aceasta nu înseamnă neapărat că zborurile vor fi reluate astăzi. Potrivit paginii de internet a aeroportului, a fost anulată cursa de Bucureşti, de la ora 6.40, Moscova, de la 7.15, cursa de Viena, tot de la 7.15 şi zborul către Istanbul, programat pentru 12.40.
Pasagerii care au cumpărat bilete pentru aceste curse sunt îndemnaţi să se adreseze companiilor aeriene cu care urmau să zboare.

Președintele Mihai Ghimpu și Marian Lupu (PD) au participat la funeraliile lui Lech Kaczynski

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi liderul PD Marian Lupu au participat ieri la funeraliile cuplului prezidenţial polonez, la Cracovia. Lech Kaczynski şi soţia sa, care au decedat în accidentul de avion de la Smolensk, au fost înmormântaţi în cripta catedralei din castelul Wawel.
Mulţi lideri, inclusiv preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, dar şi cancelarul Germaniei, au fost nevoiţi să-şi anuleze participarea datorită norului de cenuşă vulcanică de deasupra Europei. A fost prezent printre alţii preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.

Mitropolia Moldovei a cerut interdicția unei parade a gay-lor și lesbienelor la Chișinău

Mitropolia Moldovei a cerut autorităţilor să interzică un marş al gay-lor şi lesbienelor programat pentru săptămâna viitoare, la Chişinău. Într-un comunicat de presă, Mitropolia spune că o asemenea manifestare ar fi „un atac la normele sociale morale şi etice” şi „un eveniment ofensator” într-o ţară „practic în totalitate ortodoxă”. Marşul ar urma să fie parte dintr-o suită de manifestări ale minorităţilor sexuale din Moldova, în perioada 27 aprilie-2 mai.
În ultimii ani, mai multe ţări cunoscute pentru intoleranţa tradiţională faţă de gay şi lesbiene, inclusiv România, au permis ţinerea unor asemenea marşuri. La Chişinău, tentativele din ultimii ani au eşuat, din cauza acţiunilor de intimidare puse la cale de organizaţii religioase şi a adversităţii publicului.

Naveta spațială „Discovery” își încheie astăzi misiunea spațialâ

Naveta spaţială americană „Discovery” şi-a început întoarcerea acasă după o misiune la Staţia Spaţială Internaţională. Nava ar urma să aterizeze la centrul Kennedy din Florida la 15.50, ora Moldovei. Experţii NASA au spus că norul de cenuşă vulcanică de deasupra Europei nu prezintă nici un pericol pentru „Discovery”.
După încheierea misiunii, vor mai fi trimise în spaţiu doar trei navete americane, pentru că întreaga flotilă va fi retrasă din circulaţie în luna septembrie. După aceea, Staţia Spaţială Internaţională va fi aprovizionată de misiunile ruseşti.

Israelul serbează a 62-a aniversare a întemeierii statului modern

Israelul începe manifestările prilejuite de a 62-a aniversare a întemeierii statului. Preşedintele Shimon Peres a spus duminică într-un discurs că ţara sa, ca şi altele, se confruntă cu ameninţarea programului nuclear al Iranului. El a avertizat însă că nimeni nu are voie să subestimeze capacitatea de apărare a Israelului.
La Washington, secretarul de stat american Hillary Clinton a dat publicităţii o declaraţie în care spune că Statele Unite nu vor ezita să apere securitatea Israelului şi să-l ajute să-şi croiască viitorul.

Dervis Eroglu cîștigător al alegerilor prezidențiale din partea turcească a insulei Cipru

Guvernul grecilor din Cipru a calificat drept „evoluţie negativă” victoria unui naţionalist în alegerile prezidenţiale din partea turcească a insulei. Scrutinul de duminică a fost câştigat de Derviş Eroglu, care a promovat în trecut independenţa Ciprului de nord, turcesc. Învinsul alegerilor, preşedintele în exerciţiu Mehmet Ali Talat, era partizanul continuării negocierilor de pace.
Dar premierul Turciei, singura ţară care recunoaşte statul turcilor ciprioţi, a spus că Ankara speră totuşi într-o rezolvare pe calea negocierilor a conflictului până la sfârşitul anului curent.

Republica Belarus îi oferă azil președintelui demisionar al Kirghistanului

Preşedintele din Belarus, Alexandr Lukaşenca, a spus că preşedintele demisionar al Kirghistanului ar fi binevenit la Minsk. Agenţia oficială de ştiri Belat îl citează pe Lukaşenca cu afirmaţia că l-ar primi pe Bakiev „ca pe un oaspete drag şi un coleg”.
Bakiev s-a refugiat în Kazahstan joia trecută, după violenţe de stradă soldate în Kirghistan cu peste 80 de morţi şi sute de răniţi. Nu este încă limpede dacă liderul kirghiz fugar vrea să rămână în Kazahstan, sau va căuta adăpost în altă ţară.

Compania Toyota acceptă o amendă americană de peste 16 milioane dolari

În Statele Unite, constructorul de automobile Toyota s-a declarat de acord să plătească guvernului american o amendă de peste 16 milioane de dolari. Sancţiunea a fost anunţată după ce firma japoneză a fost acuzată că a tăinuit un defect la pedalele de acceleraţie ale unor maşini.

Sute de mii de polonezi prezenți la funeraliile președintelui Lech Kaczynski

La Cracovia au avut loc funeraliile nationale ale presedintelui Poloniei Lech Kaczynski si ale sotiei sale Maria, morti saptamina trecuta intr-un accident aviatic la Smolensk impreuna cu alti 94 de reprezentati ai elitei politice, religioase si academice a Poloniei. Serviciul religios a avut loc in catedrala de la Cracovia, Sf.Maria, locul în care a slujit si Ioan Paul al doilea, inainte de a deveni Papa si unde sunt îngropati regii si eroii Poloniei. Au fost trase 21 de salve de tun in memoria victimelor accidentului de simbata trecuta.

Sute de mii de polonezi s-au adunat in fata catedralei din Cracovia si in alte mari orase ale lumii unde se afla importante comunitati de polonezi. Slujba religioasa a fost oficiata de arhiepiscopul Cracoviei, cardinalul Stanislav Dziwisz care s-a adresat lui Dmitry Medevedev, presedintelui Rusiei : “Acum 70 de ani, masacrul de la Katyn a despartit cele doua natiuni. Ascunderea adevarului nu poate duce la vindecarea ranilor. Simtamintele de compasiune pe care le-am simtit in aceste ultime zile de la fratii nostri rusi ne dau sperante de apropiere pentru cele doua natiuni slave ale noastre“, a spus arhiepiscopul Cracoviei.

Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu au participat din partea Moldovei la ceremonii. Au mai fost de fata, presedintele Rusiei, ai Germaniei, Ucrainei, Romaniei, Slovaciei , Georgiei, Albaniei, Cehiei, Bosniei Hertegovina, Ungariei, Kosovo, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei. Presedintele american Barack Obama nu a putut participa la funeralii, din cauza perturbarii traficului aerian international.

Filarmonica din Berlin a dat un concert astazi in semn de solidaritate cu poporul polonez, un gest venind dinspre ministrul german de externe, si el prezent astazi la Cracovia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG