Linkuri accesibilitate

Ştiri

Martor al uciderii lui Valeriu Boboc dispus să depună depoziție la Procuratură

Un martor care a văzut cum poliţiştii l-au ucis în bătaie pe Valeriu Boboc în noapte de pe 7 spre 8 aprilie 2009, a anunţat că doreşte să depună mărturie în faţa procurorilor. Damian Hâncu, student în Franţa, a declarat Europei Libere că s-a aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi a văzut crima cu ochii proprii. Până acum nu avea alte dovezi, dar a decis să depună mărturie după ce a văzut imaginile video din piaţă făcute publice ieri de preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă.

Damian Hâncu: ”Din imagini am recunoscut maşina Niva aflată la câţiva paşi şi vocile poliţiştilor care strigau „Acesta-i gata!” şi-l târau pe Valeriu Boboc. L-am văzut cu ochii proprii timp de câteva secunde că era în picioare, era viu iar apoi că îl băteau şi mort”.

Imaginile filmate de pe casa guvernului înfăţişează scene în care poliţiştii încercuiesc şi bat mai mulţi tineri. Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă s-au arătat exasperaţi de mersul anchetei şi au spus că imaginile incriminează mai mulţi poliţişti rămaşi nepedepsiţi, deşi pot fi recunoscuţi pe video.

Procuratura Generală a trimis în instanță dosarele Papuc și Botnari

Procuratura Generală spune că a finalizat şi trimis instanţei de judecată dosarul fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc şi fostului comisar general al Chişinăului, Vladimir Botnari. Un comunicat al serviciul de presă al procuraturii spune că cei doi sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave. Cei doi riscă până la şapte ani de închisoare. Procuratura mai spune că a aflat identitatea poliţistului din brigada cu destinaţie specială „Fulger”, care a tras cu gloanţe de luptă la o intersecţie din Chişinău în noaptea de 7 aprilie.

Moscova: autoritățile recunosc că au greșit incluzînd numele Tatianei Coșcodan în lista victimelor atentatelor din metrou

Autorităţile ruse au dezminţit moartea Tatianei Coşcodan, moldoveanca despre care au spus iniţial că a murit în atacurile de luni din metroul de la Moscova. Ministerul Situaţiilor Excepţionale din Rusia, care publicase numele Tatianei Coşcodan pe lista celor decedaţi a informat ambasada Moldovei la Moscova că a greşit. Şeful pentru relaţii internaţionale al ministerului, Iuri Brajnikov a mai informat că autorităţile ruse au primit apeluri telefonice din partea rudelor Tatianei Coşcodan, care au spus că ea este vie şi se află acasă. Autorităţile ruse anunţaseră la început că, în afara Tatianei Coşcodan, mai decedase în atacurile de luni o moldoveancă cu cetăţenie rusă.

Moscova: numărul victimelor atentatelor de luni se ridică la 40

Încă un om a murit în Rusia din cauza rănilor, în urma atacurilor cu bombă de luni din metroul de la Moscova. Presa rusă relatează că decesul bărbatului de 51 de ani la spital ridică numărul victimelor la 40. Alţi 84 de răniţi rămân la spital. Potrivit relatărilor presei, anchetatorii ruşi au identificat-o pe una din cele două atacatoare sinucigaşe ca fiind văduva în vârstă de 17 ani a unui militant din Daghestan, republica nord caucaziană lovită şi ea de două atacuri miercuri.
Preşedintele Dmitri Medvedev s-a întâlnit astăzi cu liderii partidelor politice, cărora le-a spus că ancheta decurge rapid şi a descris drept „stabilă şi calmă” situaţia din Daghestanul pe care l-a vizitat joi.

Negociatorul şef al Iranului în probleme nucleare susține că Beijingul se opune unor sancțiuni ONU împotriva Teheranului

Negociatorul şef al Iranului în probleme nucleare a declarat în urma discuţiilor purtate în China că Teheranului şi Beijingul au căzut de acord că sancţiunile nu pot da rezultate. Saeed Jalili a spus în a doua zi a vizitei sale în China că Occidentul trebuie să înceteze ameninţările la adresa Iranului pe tema disputatului program nuclear iranian.

Preşedintele american Barack Obama declarase mai devreme că Statele Unite vor continua să intensifice presiunile asupra Iranului, dar o vor face cu un „sprijin internaţional unificat”. La Beijing, Jalili a spus că sancţiunile internaţionale nu vor împiedica Iranul să dezvolte programul nuclear. Autorităţile iraniene insistă că urmăresc scopuri exclusiv paşnice.

Ambasadorul Turciei la Washington revine la post

Turcia a anunțat că ambasadorul său se întoarce la Washington la o lună după ce fusese rechemat în semn de protest faţă de proiectul unei rezoluţii a Congresului american în care masacrarea armenilor din Imperiul Otoman este calificată drept „genocid”. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a spus astăzi că ambasadorul Namik Tan se va întoarce la Washington săptămâna viitoare, înainte ca Erdogan însuşi să participle în capitala americană la un summit pe tema securităţii nucleare. Ambasadoarea Turciei în Suedia a revenit şi ea la post săptămâna aceasta, după ce fusese rechemată din cauza unei rezoluţii asemănătoare a parlamentului suedez.

Washington: noi proceduri de securitate pentru pasagerii din 14 state

Autorităţile americane urmează să anunţe astăzi că renunţă la verificările corporale speciale pentru pasagerii care zboară spre Statele Unite din 14 ţări care ar prezenta riscuri de securitate. O sursă oficială americană a spus că, în schimb, vor fi verificate mai minuţios datele personale ale pasagerilor şi confruntate cu informaţii specifice despre potenţiale ameninţări teroriste. Noile proceduri urmează să le înlocuiască pe cele introduse după tentativa eşuată de detonare a unui avion american în ziua Crăciunului anul trecut. Verificările corporale suplimentare introduse atunci vizau călătorii în drum spre Statele Unite din Afganistan, Algeria, Cuba, Iran, Irak, Liban, Libia, Nigeria, Pakistan, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Daimler AG plătește o amendă de 185 milioane de dolari în Statele Unite

Compania de automobile Daimler AG cu sediul în Germania s-a recunoscut vinovată în procesul de corupţie intentat în Statele Unite şi a acceptat să plătească o amendă de 185 de milioane de dolari. Producătorul maşinilor Mercedes Benz a fost acuzat de violarea legilor americane prin faptul că a plătit zeci de milioane de dolari oficialităţilor din cel puţin 22 de ţări din anul 1998 până 2008 pentru a obţine contracte guvernamentale. Printre cei mituiţi se numără oficiali din Rusia, China, Turcia, Egipt, Irak, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Turkmenistan şi Uzbekistan. Companiile subsidiare ale Daimler din Germania şi Rusia au acceptat să plătească amenda pentru a aplana procesul printr-o înţelegere amiabilă.

Valeriu Lazăr: Scumpirea gazelor rusești nu va provoca majorări în lanț ale prețurilor

Ministrul economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr crede că scumpirea gazelor ruseşti nu va provoca noi scumpiri în lanţ. „Dar dacă se va întâmpla acest lucru, avem mecanismul şi resursele necesare pentru a compensa scumpirile”, a spus Lazăr la o conferinţă de presă. Concernul rus Gazprom a majorat de la 1 aprilie preţul gazelor livrate Moldovei cu 20 de dolari pentru mia de metri cubi, până la 253 de dolari. Scumpirea poate atrage majorarea tarifelor pentru consumatorii interni.

Audierile de la Procuratura generală în dosarul evenimentelor din aprilie 2009

Fostul preşedinte Vladimir Voronin, deputatii comunisti Vadim Mîşin şi Iurie Stoicov si primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă depun mărturie la Procuratura generală ca martori în dosarul evenimentelor de la 7 aprilie. Șefa grupului parlamentar al comuniştilor, Maria Postoco a repetat in fata procurorilor punctul de vedere al partidului său şi anume că pe 7 aprilie a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Sergiu Cociorvă, Comisarul Chișinăului, a demisionat

Comisarul Chişinăului, Sergiu Cociorvă şi-a dat demisia. Acuzat de implicare în maltratarea tinerilor în timpul tulburărilor de pe 7 aprilie, Cociorvă spune că este nevinovat, dar a demisionat pentru a nu aduce daune de imagine comisariatului. „Dacă ancheta va demonstra că nu poartă vreo vină, Cociorvă va reveni să lucreze la ministerul de Interne”, a declarat, site-ului jurnal.md, purtătorul de cuvânt al ministerului, Chiril Moţpan.

Două moldovence între victimele atacurilor din metroul de la Moscova

Premierul Vlad Filat a declarat că două moldovence se numără printre cele 39 de victime ale dublului atac cu bombă în metroul de la Moscova. Guvernul a ţinut astăzi un moment de reculegere în memoria celor două femei, Tatiana Chimova, care deţinea cetăţenia rusă şi Tatiana Coşcodan.

Deputații PMU cer să li se permită înființarea unei fracțiuni parlamentare

Cei cinci deputaţi ai Partidului Moldova Unită au cerut majorităţii parlamentare să modifice regulamentul Parlamentului pentru a le permite înfiinţarea unei fracţiuni proprii. Vladimir Ţurcanu, liderul celor cinci deputaţi desprinşi din fracţiunea comuniştilor, a spus că, în caz contrar, vor boicota şi ei şedinţele Parlamentului. Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu le-a promis că majoritatea parlamentară va examina cererea.

Dimitri Medvedev pledează pentru măsuri severe de combatere a terorismului

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev s-a pronunţat pentru măsuri „dure şi severe” în lupta cu terorismul, în urma seriei de atacuri săptămâna aceasta, care au făcut peste 50 de victime.
Aflat într-o vizită în Daghestan, Medvedev a spus că măsurile antiteroriste trebuie însoţite de îmbunătăţirea vieţii în Caucazul de Nord, iar oamenii de afaceri prosperi din Rusia, care provin din regiunea caucaziană ar trebui, in opinia preşedintelui de la Moscova, să ajute autorităţile.

Traian Băsescu alături de alte oficialități de stat est-europene va fi prezent la 8 aprilie la Praga la o întîlnire cu președintele Obama

Potrivit agenţiei cehe de ştiri CTK, preşedintele Romaniei, Traian Băsescu ar urma să se întilnească la Praga, săptamina viitoare, pe 8 aprilie cu preşedintele american Barack Obama, cind acesta va semna, alături de preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev noul tratat de reducere a armelor nucleare START. Potrivit sursei citate, preşedintele american are pe agenda întrevederi cu preşedintele Rusiei, Donald Tusk, premierul Poloniei, cu Gordon Bajnai, premierul de la Budapesta, cu alte oficialitați din Slovacia, Bulgaria, Slovenia, Croatia si statele baltice.

Protest georgian împotriva construirii unui aeroport militar rus în Osetia de Sud

Georgia a protestat fata de intenţia Moscovei de a construi un aeroport pentru elicoptere in regiunea separatista Osetia de Sud, in districtele Djava şi Akalgori. Decizia Moscovei a fost anunţata pe site-ul guvernului rus, anuntînd licitarea lucrărilor de constructie. Potrivit corespondentilor Europei Libere, ministerul georgian de externe a protestat fata de aceasta decizie, avertizind ca orice violare a spaţiului aerian al Georgiei de catre elicoptere de razboi ruseşti reprezinta o ameninţare la securitatea aviaţiei civile internaţionale. In 2008, Rusia a recunoscut independenta regiunii separatiste Osetia de Sud si a Abhaziei, dupa razboiul ruso-georgian din luna august.

Raiduri aeriene israeliene împotriva unor obiective militare palestiniene din Fîșia Gaza

Avioane istraeliene au lansat noaptea trecuta 6 atacuri in Fîşia Gaza dupa ce o racheta palestiniana a lovit tinte din sudul Israelului, in localitatea Aşkelon. Armata isrealiana a anunţat ca au fost ţintite arsenale militare palestiniene. In nici unul din incidente nu au fost anunţate victime.

Statele Unite resping acuzațiile lui Hamid Karzai despre o fraudă electorală promovată de observatorii internaționali

Statele Unite au respins acuzaţiile lansate de preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, că Naţiunile Unite si Occidentul ar fi orchestrat o mare frauda electorala menita sa ii diminueze puterea şi să instaleze in Afganistan un Parlament slab şi ineficient. Purtatorul de cuvint al Departamentului de stat american a declarat ca Washingtonul respinge acuzatiile aduse de liderul de la Kabul si a cerut preşedintelui Karzai să faca un pas inainte şi să ia măsuri eficiente pentru combaterea corupţiei si impunerea domniei legii. Acuzatiile lui Karzai au fost respinse şi de Peter Galbraith, fostul adjunct al misiunii ONU in Afganistan care, anul trecut, l-a acuzat pe preşedintele Karzai de organizarea unei fraude de proporţii in alegeri. Declaratiile preşedintelui Afganistanului au fost făcute după vizita surpriza de duminica de la Kabul a preşedintelui american Barack Obama. Observatorii politici internaţionali apreciaza că acuzatiile lui Karzai sunt o dovada în plus a deteriorării relaţiilor dintre liderul de la Kabul şi administraţia americana.

Moqtada al Sadr organizează un referendum între șiiții irakieni pentru a decide sprijinirea unui candidat la funcția de premier

Clericul militant shiit Moqtada al Sadr a anunţat organizarea unui referendum de două zile pentru a decide caruia dintre candidatii la funcţia de premier să ii acorde sprijinul. Blocul sprijinitorului clericului militant a dobîndit 40 de mandate in Parlamentul de la Bagdad, in urma alegerilor din 7 martie. Alegerile au fost cîştigate la limita de fostul premier Iyad Allawi, iar sprijinul acestui bloc ar putea fi crucial pentru formarea unui nou guvern pentru Allawi sau pentru actual premier Nuri Al Maliki.

Vladimir Putin în vizită în America Latină

Premierul Rusiei, Vladimir Putin incepe o vizita in America Latina, in Venezuela. Potrivita agentiei oficiale de stiri din Bolivia, la intrevederea premierului Rusiei cu preşedintele venezuelean Hugo Chavez va participa si preşedintele bolivian Evo Morales. Putin va semna importante acorduri economice, in domeniul industriei militare, petroliere şi agriculturii cu preşedintele de la Caracas.

Washingtonul salută decizia Chinei de a se alătura discuțiilor pentru sancționarea Iranului

Statele Unite au salutat decizia Chinei comuniste de a se alatura comunitatii internaţionale pentru convorbiri menite sa impună noi sancţiuni impotriva regimului de la Teheran.

Ministerul chinez de externe a anunţat că preşedintele Hu Jintao va participa luna aceasta la un summit în Statele Unite pe tema securităţii nucleare. Anunţul este văzut ca un semnal că relaţiile americano-chineze, umbrite de dispute comerciale, se pot îmbunătăţi.

Compania Daimler-Benz recunoaște că a încălcat legislația americană dînd mită

Compania germana de automobile, Daimler, care fabrica masinile Mercedes, a recunoscut că se face vinovată de acte de corupţie in Statele Unite şi că este de acord să plătească 185 de milioane de dolari amendă. Justiția americana a acuzat compania germană că a încălcat legile americane mituind oficialităţi din 22 de ţari, intre 1998 si 2008, în Rusia, China, Turcia, Egipt, Croatia, Serbia, Muntenegru, Turkmenistan si Uzbekistan, pentru a obţine contracte avantajoase. Procurorii americani au acuzat compania germană că darea de mita ar face parte din modul său clasic de a face afaceri.

Înregistrări video inedite din noapte de 7 aprilie cu scene în care poliţiştii bat mai mulţi tineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă au dat publicităţi înregistrări video inedite din noaptea de pe 7 spre 8 aprilie, despre care spun că ar putea proba uciderea lui Valeriu Boboc de către poliţie. Imaginile filmate de pe casa guvernului înfăţişează scene în care poliţiştii încercuiesc şi bat mai mulţi tineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Preşedintele interimar şi primarul Chişinăului spun că l-au identificat printre poliţişti pe fostul comisar al capitalei, Iacob Gumeniţă şi cel puţin alţi 16 comisari şi poliţişti de rang mai mic.

Mihai Ghimpu a spus că face publice imaginile pentru că ancheta procuraturii nu a adus rezultate timp de un an: „Se spune că nu sunt cunoscuţi, dar aţi văzut că ştim comisarii, îl avem pe Gunmeniţă... Noi ştim ce este, dar n-am vrut să grăbim lucrurile. Am lăsat, dar vedeţi că lucrurile stau în umbră. Înseamnă că trebuia să se verse lumină ca să pornească”.

Procurorul general Valeriu Zubco a declarat Europei Libere că procuratura studiază aceste imagini din luna ianuarie, iar difuzarea lor ar prejudicia cercetările.

demisia comisarului Chișinăului Sergiu Cociorvă

Comisarul Chişinăului, Sergiu Cociorvă şi-a dat demisia. Acuzat de implicare în maltratarea tinerilor în timpul tulburărilor de pe 7 aprilie, Cociorvă spune că este nevinovat, dar a demisionat pentru a nu aduce daune de imagine comisariatului. „Dacă ancheta va demonstra că nu poartă vreo vină, Cociorvă va reveni să lucreze la ministerul de Interne”, a declarat site-ului jurnal.md purtătorul de cuvânt al ministerului, Chiril Moţpan.

Două moldovence printre victimele atentatelor cu bombă de la Moscova

Premierul Vlad Filat a declarat că două moldovence se numără printre cele 39 de victime ale dublului atac cu bombă în metroul de la Moscova. Guvernul a ţinut astăzi un moment de reculegere în memoria celor două femei, Tatiana Chimova, care deţinea cetăţenia rusă şi Tatiana Coşcodan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG