Linkuri accesibilitate

Ştiri

Președintele interimar Mihai Ghimpu va lua parte la summitul CSI din 8 mai

Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a anuntat ca va participa la 8 mai la reuniunea sa virf a sefilor de state din Comunitatea Statelor Independente, dar nu va participa la parada de 9 mai de la Moscova. La parada de la 9 mai din Piata Rosie va participa un efectiv de 70 de militari moldoveni, potrivit hotaririi Aliantei pentru Integrare Europeana.

Grigore Petrenco (PCRM) susține că AIE ar face disponibilizări pe criterii politice

Deputatul comunist Grigore Petrenco a exprimat intr-o conferinta de presa ingrijorarile partidului sau legate de faptul ca partidele aflate la putere ar face disponibilizari in institutiile statului pe criterii politice. Petrenco a dat ca exemplu CET 1 si CET 2, aeroportul Chisinau si Posta Moldovei. Potrivit deputatului, PCRM ar fi creat o baza de date cu toate disponibilizarile facute de actuala guvernare si pe care ar intentiona sa o prezinte forurilor europene.
Miine, de 1 mai, comunistii moldoveni au anuntat un mare miting de protest in centrul Chisinaului, miting la care va participa liderul formatiunii, fostul presedinte Vladimir Voronin.

Curtea de Apel Chișinău prelungește arestul la domiciliu al lui Iacob Gumeniță

Fostul sef al politiei municipiului Chisinau Iacob Gumenita va mai sta in arest la domiciliu inca 30 de zile, a decis astazi Curtea de Apel. Iacob Gumenita este cercetat penal pentru depasirea atributiilor de serviciu in noaptea lui 7 aprilie 2009. El a fost arestat si detinut in izolatorul centrului anticoruptie pina ce justitia a decis retinerea sa la domiciul, din cauza starii sanatatii sale.

Asistență financiară UE pentru decontaminarea terenurilor de la Mărculești și pentru un apeduct Prut-Nistoreni

Uniunea Europeana va acorda asistenta financiara Republicii Moldova pentru decontaminarea terenurilor poluate cu produse petroliere de la fosta baza militara de la Marculesti si pentru constructia apeductului Prut-Nisporeni, prin intermediul agentiei cehe pentru dezvoltare, informeaza agentia Moldpres.

Bugetul alocat primului proiect este de 825 de mii de euro si urmeaza sa fie dezvoltat pina in 2012, iar al doilea proiect are un deviz de 1 milion de euro si va fi finalizat tot pina in 2012.

Mihai Ghimpu: Revenirea la președinția CSJ a lui Ion Muruioanu este o sfidare a Parlamentului

La un brifieng de presa, presedintele interimar Mihai Ghimpu a afirmat ca reintrarea in functie a presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu reprezenta o sfidare a Parlamentului. Reamintim ca Ion Muruianu a fost demis la 4 martie din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie prin votul majoritatii parlamentarilor, dar decizia parlamentului a fost atacata la Curtea Constitutionala. Curtea a decis marti ca demiterea domnului Muruianu este neconstitutionala si acesta si-a reluat functia.

Chișinău: congresul anual al avocaților moldoveni

La Chisinau a avut loc astazi congresul anual al avocatilor moldoveni. La congres a participat deasemeni presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, ministrul Justitiei Alexandru Tanase si procurorul general Valeriu Zubco. Mihai Ghimpu, de profesie avocat, le-a solicitat colegilor de breasla sa il reprimeasca in rindul lor dupa ce isi va fi incheiat mandatul de presedinte al parlamentului. Mihai Ghimpu a facut un apel la avocati sa pledeze pentru respectarea drepturilor omului si suprematia legii si sa isi respecte clientii. Mesaje similare pentru corectitudine si respectarea legilor au transmis si premierul Vlad Filat si procurorul general Zubco, si el, fost avocat.

Ambasadorul român Lazurca: Solicitanții de cetățenie română de pînă acum o vor primi pînă la sfîrșitul anului

Intr-un interviu cu postul de televiziune Publika, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca a declarat ca potrivit statisticilor de care dispune au fost facute 4 500 de solicitari pentru permisele de mic trafic de frontiera, iar 2000 au fost deja eliberate. Marius Lazurca a mai spus ca se intentioneaza ca pina la sfirsitul acestui an, toti cei care au solicitat cetatenie romana pina acum sa o primeasca. Potrivit ambasadorului, obiectivul ambasadei sale este sa poate prelucra 10 mii de cereri pe lună.

Sochi: premierii Rusiei și Ucrainei discută între altele posibilitatea fuziunii companiilor Gazprom și Naftogaz

Premierii Rusiei si Ucrainei s-au intilnit la Sochi pentru a discuta pe mai departe colaborarea dintre cele doua tari. Vladimir Putin si Mikola Azarov au avut pe agenda colaborarea in domeniul energetic si al industriei aviatice. Vladimir Putin a propus contopirea companiei ruse de gaz Gazprom cu cea mai mare companie de gaze din Ucraina, Naftohaz.

Vladimir Putin: ”L-am informat pe premierul Azarov ca am semnat astazi ordinul prin care am anulat taxele vamale pentru gaz, ceea ce deschide calea pentru punerea in practica a noilor noastre intelegeri. Si am mai facut o propunere care merita luata in seama. Am vorbit despre integrarea in domeniul nuclear. Suntem pregatiti sa facem acelasi lucru si in domeniul gazelor naturale. Am propus sa unim Gazpromul cu Naftogaz”

Presedintele Gazprom Aleksei Miller a pus ca va discuita chestiunea dupa vacanta de 1 mai. Putin a mai anuntat si ca banca de stat VTB e gata sa ofere Ucrainei 500 de milioane de dolari imprumut ca sa faca fata situatiei sale economice dificile.

In parlamentul de la Kiev, au avut loc ciocniri violente intre parlamentari la aprobarea acordului referitor la extinderea inchirierii bazei militare de la Sevastopol Rusiei in schimbul reducerii pretului la gazele rusesti cu 30 la suta.

Miniștrii de externe UE vor examina la o reuniune de urgență de la Bruxelles situația financiară a Greciei

Premierul Greciei George Papandreu a declarat ca in negocierile cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International se afla in joc „supravietuirea unei natiuni”. Grecia a solicitat un ajutor de 45 de miliarde de euro pentru a evita falimentul. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a declarat optimist ca negocierile se vor incheia in zilele urmatoare, iar ministrul francez de externe Bernad Kouchner a anuntat ca duminica ministii de externe din tarile UE vor discuta din nou situatia Greciei la o reuniune de urgenta de la Bruxelles.

20% - rata șomajului în Spania

Somajul in Spania a atins nivelul de 20 la suta in primul trimestru al acestui an. Media in Uniunea Europeana continua sa fie de 10 %.

Coasta statului Louisiana periclitată de un covor de petrol provenit de la scurgerile produse de avaria unei platforme de extracție

O pata imensa de titei, provocata de prabusirea in Golful Mexicului a unei platforme petroliere, se apropie de coastele americane. In Louisiana a fost declarata stare de urgenta si guvernatorul statului a cerut sprijinul Washingtonului: bani ca sa poate trimite 6 mii de membrii ai Garzilor Nationale sa curete coastele poluate.

Presedintele Barack Obama a declarat ca vor fi folosite toate resursele pentru a reduce impactul acestei pete de titei, mare cit Jamaica.

Baku: ciocniri între studenți și forțele de poliție

Zeci de tineri au fost arestati la Baku, cind politia a intervenit in forta pentru a impiedica o ceremonie in memoria celor 12 studenti si profesori ai Academiei de Petrol ucisi anul trecut de un barbat inarmat care a tras la intimplare. Astazi politia a inchis accesul in zona din jurul Academiei de Petrol si a intervenit in forta impotriva studentilor.

Șeful misiunii OSCE Remler conferă la Tiraspol cu Vladimir Antiufeev

Potrivit site.ului tiras.ru din regiunea transnistreana, care citeaza un comunicat al asa numitului minister al securitatii de la Tiraspol, „ la initiativa sefului misiunii OSCE din Moldova, Philip Remler”, pe 24 aprilie a avut loc o intrevedere cu ministrul securitatii Vladimir Antiufeev. Potrivit sursei citate, cei doi ar fi discutat si despre cazul jurnalistului Ernest Vardanean, acuzat de inalta tradare si detinut la Tiraspol. Potrivit site-ului citat, Philip Remler ar fi primit raspunsuri exhaustive si „a ramas satisfacut de ele”. Partile au mentionat oportunitatea si utilitatea continuarii unor asemenea contacte, se mai arata in comunicatul auto numitului minister al securitatii de la Tiraspol.

Fost lider al CPM îl acuză pe Mihai Ghimpu de întinarea memoriei ostașilor căzuți în lupta cu fasciștii

Un grup de cetateni moldoveni au inaintat o petitie Procuraturii Generale in care cer intentarea unui dosar penal impotriva presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Cei 10 semnatari ai petitiei il acuza pe Ghimpu ca, intr-un interviu la Vocea Basarabiei, ar fi discreditat „memoria luminoasa a ostasilor cazuti in lupta cu ideologia fascista”. Petitia a fost citita in fata presei de catre Uslan Popa, fost lider al organizatiei Congresul Popoarelor Moldovei.

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul PCRM de modificare a art. 78 din Constituție

Curtea Constituţională a avizat pozitiv proiectul fracţiunii comuniste de modificare a articolului 78 din Constituţie, privind alegerea preşedintelui. Proiectul comunist păstrează sistemul alegerii indirecte a preşedintelui în Parlament dar în trei tururi, reducând treptat numărul de voturi necesare de la 61 la 52.

Curtea a declarat însă că anumite prevederi ar trebui să faca obiectul unor legi separate pentru a evita noi blocaje politice: de exemplu, precizarea că numai următorul Parlament poate trece la modificarea legii supreme. Avizul Curţii este consultativ dar necesar pentru ca dezbaterile în Parlament să poată începe.

Pe 4 mai, Curtea Constituţionala va analiza şi proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană care prevede alegerea preşedintelui prin vot direct. Preşedintele Curţii a declarat Europei Libere că se aşteaptă ca şi acest proiect să primească un aviz pozitiv. Problema rămâne în Parlament, pentru că modificarile la Constituţie au nevoie de 67 de voturi pentru, ca să fie adoptate şi nici o forţă politică nu dispune de aceasta majoritate.

Marius Lazurca definește vizita președintelui Ghimpu în România „un moment de consolidare ireversibilă a parteneriatului strategic”

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca a declara că vizita preşedintelui interimar Mihai Ghimpu în România poate fi considerat un punct de cotitură în relaţiile bilaterale, „un moment de consolidare – aş spune ireversibilă – a parteneriatului nostru strategic”.
Într-un interviu acordat portaului de ştiri românesc HotNews, Marius Lazurca s-a declarat convins că Moldova va reuşi să devină „campionul parteneriatului Estic şi titularul unei aspiraţii legitime la statutul de candidat la integrare”.
Astăzi la prânz, preşedintele interimar Mihai Ghimpu va ţine o conferină de presă pe tema vizitei în România.

Serghei Lavrov critică declarații ale președintelui interimar Mihai Ghimpu

Aflat la Strasbourg, la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat poziţia preşedintelui interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu, care a declarat recent că nu va participa la parada de 9 mai de la Moscova. La o conferintă de presă cu jurnalisti ruşi, Lavrov a subliniat că Rusia recunoaşte Moldova ca stat suveran şi independent dar „nu toţi vecinii Moldovei procedează la fel. Unii din Occident nici nu recunosc moldovenii drept o naţiune”, a mai declarat Lavrov.
La Chişinău, ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin a spus că Moscova aşteaptă delegaţie moldoveană condusă de Mihai Ghimpu la parada de 9 mai. „Potrivit informaţiilor noastre, Mihai Ghimpu va participa la summit-ul informal al şefilor de state CSI. Cât despre parada, nu avem nimic oficial. Sper ca decizia să fie făcută publică în cel mai scurt timp”, a declarat ambasadorul Kuzmin citat de portalul Știrea zilei.

Coasta americană la un pas de poluare după accidentul platformei petroliere din Golful Mexic

O pată imensă de ţiţei, provocată de prăbuşirea în Golful Mexicului a unei platforme petroliere, se apropie de coastele americane. Statul Louisiana se aşteaptă să fie cel mai afectat, motiv pentru care guvernatorul a cerut sprijinul Washingtonului: bani ca să poate trimite 6 mii de membrii ai Gărzilor naţionale să cureţe coastele poluate.
Preşedintele Obama a declarat că vor fi folosite toate resursele pentru a reduce impactul acestei pete de ţiţei, mare cît Jamaica.

Experții UE ar fi pe cale să încheie negocierile cu guvernul de la Atena pentru acordarea unui credit de susținere financiară

Comisarul European pentru economie, Olie Rehn a declarat că experţii Uniunii europene sunt pe punctul de a încheia negocierile cu guvernul de la Atena privind măsurile de austeritate pe care trebuie să le adopte, în schimbul unui credit de peste 45 de miliarde de euro. Creditul pentru Grecia este finanţat de europeni şi de Fondul Monetar Internaţional. Ieri, cancelara germană Angela Merkel declarase că se aşteaptă ca negocierile să se încheie în câteva zile , declaraţie care a avut un impact pozitiv imediat asupra burselor.
După Grecia, agenţiile de rating au retrogradat Portugalia si Spania, întărind spaima că din Grecia, criza datoriei externe s-ar putea extinde la mai multe ţări din zona euro, subminând însăşi credibilitatea monedei unice.

Camera inferioară a Parlamentului Belgiei a aprobat proiectul legii ce interzice portul voalului islamic în locuri publice

Belgia este prima ţara din Europa pe cale de a interzice prin lege femeilor să poarte voalul integral în locuri publice şi anume pe stradă, în parcuri sau înclădiri considerate „locuri publice”. Cine încalcă interdicţia poate primi o amendă de până la 25 de euro. Proiectul de lege a fost aprobat de camera inferioară a Parlamentului şi aşteaptă să fie adoptată de Senat.

Ultima dezbatere televizată înaintea alegerilor generale din Marea Britanie

Săptămâna viitoare, în Marea Britanie au loc alegeri generale iar principalii trei candidaţi s-au confruntat în ultima lor dezbatere televizată pe teme economice. Potrivit primelor sondaje de opinie, liderul conservator David Cameron a convins cel mai bine publicul. Liderul liberal Nick Clegg însă şi-a consolidat poziţia de nouă speranţă a politicii britanice. Si din această dezbatere, invins a ieşit liderul laburist, premierul Gordon Brown.
Sondajele arată că pentru prima dată în istoria modernă a parlamentarismului britanic, ar putea apărea un guvern de coaliţie.

Hillary Clinton evocă într-un discurs conflictul din Orientul Mijlociu

Pentru a treia oară în două luni, secretarul de stat american Hillary Clinton a ţinut un discurs despre starea conflictuală din Orientul mijlociu. De această dată, d-na Clinton a apelat la ţările arabe să sprijine mai mult Autoritatea palestiniană, să dialogheze cu Israelul şi să nu mai sprijine mişcările militante radicale din regiune.
Eforturile de mediere ale Statelor Unite au fost puse, în lunile trecute, la grea încercare de politica guvernului israelian de a continua extinderea aşezărilor evreieşti in teritoriul Palestinian.

47 de persoane dispărute în timpul conflictului ruso-georgian căutate de Crucea Roșie Internațională

Crucea Roşie caută în continuare 47 de persoane date dispărute în timpul scurtului conflict dintre Georgia şi Rusia, din august 2008.

Fulham și Atletico Madrid în finala Ligii Europene de fotbal

Finala Ligii Europene de fotbal va fi disuptată între Fulham şi Atletico Madrid. În finala Ligii campionilor se vor confrunta Bayern Muenchen şi Inter Milan.

CC amendează amendamentul propus de PCRM la articolul 78 al Constituției

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv propunerii deputaţilor comunişti privind simplificarea procedurii constituţionale de alegere a şefului statului în parlament. Propunerea prevede micşorarea treptată a numărului necesar de voturi de la 61 la 52.

Curtea a exclus, însă, din proiectul comuniştilor, nevoia dizolvării parlamentului în caz că deputaţii nu pot alege şeful statului. De asemenea, instanţa a spus că proiectul de modificare a constituţiei nu trebuie să conţină precizarea că numai următorul parlament poate trece la modificarea legii supreme.

Avizul Curţii este consultativ, dar necesar pentru ca dezbaterile în parlament să poată începe peste aproximativ 6 luni. În zilele următoare, Curtea Constituţională urmează să examineze şi propunerea alianţei de guvernare de a se reveni la alegerea şefului statului prin vot popular direct.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG