Linkuri accesibilitate

Ştiri

Atentate cu bombă în zona diplomatică a Bagdadului - zeci de morți și peste o sută de răniți

Trei explozii puternice au zguduit într-o succesiune rapidă Bagdadul, făcînd cel puţin 30 de victime şi peste 100 de răniţi. Un oficial irakian a spus că atacurile au ţintit în misiuni diplomatice din capitala Irakului. General maiorul Qassim al-Moussawi a adăugat că numărul morţilor probabil va creşte. Exploziile au avut loc în apropierea ambasadelor Iranului şi Egiptului şi a reşedinţei ambasadorului Germaniei.

Ban Ki-moon califică secarea Mării Aral drept unul din cele mai grave dezastre de pe planetă

Secretarul general al ONU a declarat că secarea Mării Aral este unul din cele mai şocante dezastre de pe planetă. Aflat într-un turneu în Asia Centrală, Ban Ki-moon a făcut apel la liderii din zonă să coopereze mai strâns pentru a rezolva problemele ecologice comune.

În timpul vizitei în Uzbekistan, Ban a survolat astăzi cu elicopterul Marea Aral. Fiind odinioară cel de-al patrulea bazin de apă dulce ca mărime, marea a secat în proporţie de 90 la sută după ce Uniunea Sovietică a început a folosi masiv apa pentru a mări producţia pe plantaţiile de bumbac.

Cetatea Vaticanului: Părintele Raniero Cantalamessa face amendă onorabilă în Corriere della Sera

Duhovnicul Papei Benedict şi-a cerut scuze în faţa evreilor pentru că a comparat criticile împotriva Bisericii Catolice provocate de scandalul abuzurilor sexuale în sânul bisericii cu „violenţa colectivă” împotriva evreilor în decursul istoriei. Părintele Raniero Cantalamessa a spus într-un interviu în ziarul italian Corriere della Sera că regretă dacă a ofensat evreii sau victimele abuzurilor sexuale săvârşite de preoţii catolici.

Comparaţia făcută de Cantalamessa la o slujbă de Vinerea Mare la Vatican a atras criticile comunităţii evreieşti, care a spus că este nepotrivită şi ofensatoare pentru că milioane de evrei au murit în atacurile antisemite, pe când scandalul de abuz sexual în biserica catolică nu a atras asasinate în masă.

Vlad Filat: „Pînă marți seara vor fi suspendați din funcție toți cei implicați în reprimările din aprilie”

Premierul Vlad Filat spune că 15 poliţişti suspectaţi ca au bătut şi torturat tineri in aprilie 2009 au fost suspendaţi din funcţie. După o vizită la ministerul de Interne, Filat a spus sâmbătă că vor urma şi alte suspendări: „Pentru ziua de marţi, seara, prin procedura stabilită şi cu implicarea Procuraturii Generale, toţi cei care au fost implicaţi, direct sau indirect în acele evenimente să fie suspendaţi din funcţie, pentru ca ancheta să poată fi dusă până la sfârşit şi în urma acestei anchete să poată fi stabilit gradul de vinovăţie şi sancţiunile care rezultă din această situaţie”.
Primul ministru a spus că numele celor suspendaţi nu vor fi făcute publice înainte ca Procuratura Generală să fi finalizat ancheta.

Ministrul de Interne, Victor Catan a spus că printre cei suspendaţi sunt poliţişti din comisariatul general de poliţie din Chişinău şi din brigada cu destinaţie specială Fulger: „Sunt stabilite persoanele care au dus cadavrul lui Valeriu Boboc. Sunt persoane care au fost în anturajul cadavrului”.

Catan şi Filat au mai spus că cel puţin o parte din poliţiştii suspendaţi au fost identificaţi în imaginile din centrul Chişinăului din noapte de 7 spre 8 aprilie, date publicităţii joi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Mihai Ghimpu îndeamnă de Paști la depăşirea diviziunilor din societatea moldovenească

Într-un mesaj de Paşte, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că şi-ar dori ca cel puţin în această zi părinţii plecaţi peste hotare să revină pentru a-şi vedea copii rămaşi acasă. În mesajul difuzat de Jurnal TV, Mihai Ghimpu a îndemnat la depăşirea diviziunilor din societatea moldovenească: „Să mergem împreună cu credinţa în Dumnezeu, cu încrederea în propriile forţe şi să înţelegem că doar împreună vom reuşi. Trăim timpuri grele, dar totul depinde de noi”.

Atentat asupra unui tren marfar în Daghestan

O explozie pe o linie de cale ferată în regiunea nord caucaziană a Federaţiei Ruse a dus la deraierea unui tren mărfar. Potrivit presei ruse, explozia a avut loc în apropierea satului Pervomaiskoye din republica Daghestan. Opt vagoane au deraiat, dar nu s-au înregistrat victime. Militanţii islamişti şi-au intensificat atacurile în lunile recente în Caucazul de Nord, pe fundalul unei operaţiuni a forţelor de securitate ruse pentru a-i captura sau ucide pe liderii insurgenţilor. O grupare a militanţilor ceceni şi-a revendicat responsabilitatea pentru atacul de luni din metroul de la Moscova, soldat cu 40 de victime.

Operațiuni de salvare la mină Wangjialing din nordul Chinei

În China, echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor la o săptămână după un accident într-o mină. Duminica trecută, mină Wangjialing din nordul Chinei a fost inundată, iar 153 de mineri au rămas blocaţi în galerii. De la incident, aproximativ 3 mii de oameni lucrează 24 de ore din 24 pentru a-i salva, pompînd apa din mină. Vineri, echipele de salvare au primit, prin lovituri în ţevile din mină, primul semn că în galerii există supravieţuitori.

Secretarul general al ONU în vizită în Uzbekistan în cadrl unui turneu în Asia Centrală

Secretarul general al ONU îşi continuă astăzi turneul în Asia Centrală cu o vizită în Uzbekistan. Sâmbătă, Ban Ki-moon s-a aflat la Bişkek, criticînd autorităţile Kirgizstanului pentru situaţia drepturilor omului, pe fondul unor presiuni şi raiduri ale poliţiei la instituţiile de presă independente. „Toate drepturile trebuie apărate, inclusiv libertatea presei”, a spus secretarul general ONU într-un discurs ţinut în parlamentul kirghiz. Organizaţia Human Rights Watch îi ceruse lui Ban Ki-moon să folosească turneul în Asia Centrală pentru a promova drepturile omului.

Sărut în public pedepsit în Dubai cu o lună de închisoare

Un cuplu britanic arestat în Dubai pentru un sărut în public a pierdut astăzi procesul într-o curte de apel. Judecătorul a confirmat decizia instanţei inferioare de a-i condamna pe cei doi la o lună de închisoare şi o amendă de aproximativ 300 de dolari. Britanicii Ayman Najafi, în vârstă de 24 de ani şi Charlotte Adams, de 25 de ani, se află la libertate pe cauţiune din noiembrie 2009, când o localnică i-a denunţat pentru că s-ar fi sărutat în public pe gură. Cei doi spun, însă, că s-au sărutat pe obraz, un lucru permis de legile islamice din Dubai. Cuplul spune că va ataca din nou decizia instanţei de apel.

Noi ciocniri armate între forțele pakistaneze și talibani în regiunea Orakzai din nord vestul ţării

Autorităţile din Pakistan spun că ciocnirile de sâmbătă între forţele de securitate şi militanţii talibani la graniţa cu Afganistanul s-au soldat cu 6 victime printre militarii pakistanezi şi aproximativ 30 în rândul talibanilor. Luptele au aut loc în regiunea tribală Orakzai din nord vestul ţării. Forţele pakistaneze au început o operaţiune anti-talibană în această regiune la mijlocul lunii martie. Un oficial guvernamental a spus că în ultimele trei săptămâni au fost ucişi în Orakzai 250 de militanţi. Luptele au forţat mii de civili să se refugieze într-o tabără construită de autorităţi în apropierea localităţii Kohat.

Johannesburg: asasinarea unui susținător al apartheidului

Un lider sud-african de extremă dreapta care a luptat în anii 1990 pentru a împiedica sfârşitul apartheid-ului a fost asasinat. Poliţia spune că Eugene Terre'blanche a fost bătut şi înjunghiat la ferma sa. Poliţia a reţinut doi muncitori de culoare, bănuind că asasinatul are la bază mai degrabă salariile neplătite de Terre'blanche, decât motive politice. Preşedintele sud-african, Jacob Zuma a făcut apel la calm în urma asasinatului.

15 polițiști suspectați că au bătut și torturat tinerii în aprilie 2009 au fost suspendați din funcție

Premierul Vlad Filat spune că 15 poliţişti suspectaţi ca au bătut şi torturat tineri în aprilie 2009 au fost suspendaţi din funcţie. După o vizită la ministerul de Interne, Filat a spus că numele celor suspendaţi nu vor fi făcute publice înainte ca Procuratura Generală să fi finalizat anchetarea lor. Primul ministru ceruse suspendarea poliţiştilor recunoscuţi pe baza înregistrărilor video că au participat la operaţiunile din centrul Chişinăului în noaptea de 7 aprilie.

Președintele sindicatului din Ministerul de interne de la Chișinău condamnă difuzarea imaginilor video de la 7 aprilie 2009

Sindicatul ministerului de Interne îi apără pe poliţiştii înfăţişaţi în imaginile video din noapte de pe 7 aprilie 2009, înconjurînd şi bătînd un grup de tineri protestatari în centrul Chişinăului. „Poliţiştii şi apropiaţii acestora sunt sunaţi acasă, uneori ameninţaţi şi numiţi criminali”, a declarat preşedintele sindicatului Mihai Laşcu. El crede că prin decizia de a face publice înregistrările, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu şi primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă ar fi urmărit câştiguri politice. Laşcu mai spune că legea despre poliţie permite poliţiştilor să aplice forţa dacă li se opune rezistenţă. Dar imaginile făcute publice joi înfăţişează poliţişti în uniformă sau în civil lovind cu picioarele în câţiva tineri culcaţi la pământ.

Ban Ki-moon cere respectarea drepturilor omului în Kirghistan

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon i-a criticat pe liderii kirghizi pentru problemele din domeniul drepturilor omului. Aflat la Bişkek în cadrul unui turneu în Asia Centrală, Ban Ki-moon a spus într-un discurs în faţa Parlamentului că este „deranjat” de recentele presiuni şi raiduri împotriva presei independente. „Toate drepturile trebuie apărate, inclusiv libertatea presei”, a spus secretarul general ONU. Un grup de protestatari kirghizi au scandat „ajutaţi-ne” în faţa Parlamentului kirghiz, când Ban Ki-moon intra în clădire pentru a ţine discursul. Dar poliţia a dispersat rapid mulţimea.

Trupele germane din Afganistan implicate într-un incident cu forțe afgane

NATO spune că trupele germane în nordul Afganistanului au ucis din greşeală cel puţin cinci militari afgani, pe care i-au confundat cu militanţii. O unitate germană din provincia Kunduz a deschis focul când două maşini fără marcaje au neglijat cererea de a se opri. Incidentul s-a produs la câteva ore după ce trei militari germani fuseseră ucişi într-un schimb de focuri cu insurgenţii.

Autoritățile americane anunță noi măsuri de verificare pe aeroporturi pentru a preveni amenințările teroriste

Autorităţile americane au anunţat noi măsuri la verificarea avioanelor de pasageri cu destinaţia Statele Unite, menite să prevină ameninţările teroriste. Ministrul de interne, Janet Napolitano a spus într-o declaraţie că verificările „în timp real” vor avea la bază confruntarea datelor personale ale pasagerilor cu informaţii ale serviciilor secrete despre posibile ameninţări. Conform noii proceduri, orice pasager poate fi oprit şi verificat suplimentar dacă datele sale trezesc suspiciuni. Noile măsuri le vor înlocui pe cele introduse după tentativa eşuată de detonare a unui avion american în ziua crăciunului, anul trecut. Verificările corporale suplimentare introduse atunci vizau călătorii în drum spre Statele Unite din Afganistan, Algeria, Cuba, Iran, Irak, Liban, Libia, Nigeria, Pakistan, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Geminoid TMF - un nou robot japonez umanoid

Cercetătorii japonezi spun că au construit un robot umanoid care poate mima expresiile faciale umane, inclusiv poate zâmbi şi râde. Robotul numit Geminoid TMF poate mima cu ajutorul feţei de cauciuc mai multe emoţii: de la un zâmbet plastic, la o grimasă de furie. Constructorii cred că robotul poate fi folosit în activităţi practice în domeniul medical.

Barack Obama vorbește de o creștere economică durabilă în Statele Unite

Preşedintele american, Barack Obama crede că recesiunea economică în Statele Unite este pe cale să cedeze locul unei creşteri economice durabile. Obama a făcut declaraţia după publicarea ultimelor date statistice care arată că, în luna martie, în Statele Unite au fost create 162 de mii de locuri de muncă noi – cea mai mare creştere în trei ani. Ministerul muncii spune că, în pofida creşterii, rata şomajului rămâne de 9.7 la sută.

AIE trimite CC spre avizare un proiect de amendament vizînd alegerea șefului statului prin vot direct

Alianţa pentru Integrarea Europeană a optat în mod unanim pentru trecerea la alegerea şefului statului prin vot popular direct. Deputaţii alianţei au semnat vineri un proiect de modificare a articolului 78 al Constituţiei şi l-au trimis pentru avizare la Curtea Constituţională. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat Europei Libere că propunerea majorităţii va fi examinată de actualul Parlament abia după şase luni aşa cum prevede procedura constituţională: ”Ceea ce înseamnă că până la examinarea modificărilor să nu emit decretul de dizolvare şi numire a alegerilor anticipate”.

Mihai Ghimpu a mai spus că propunerea alianţei majoritare va fi examinată împreună cu cea a comuniştilor de a simplifica numai procedura parlamentară de alegere a şefului statului.

Adjunctul Procurorului General Pântea consideră că difuzarea imaginilor din noaptea de 7 aprilie nu va prejudicia ancheta

Adjunctul procurorului general, Andrei Pântea spune că difuzarea imaginilor cheie din noaptea de 7 aprilie 2009 nu va prejudicia mersul anchetei. Declaraţia lui Pântea citat de Unimedia este în contradicție cu afirmaţiile făcute anterior de procuratură, comisia parlamentară de anchetă şi opoziţia comunistă.

După difuzarea imaginilor video din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, un tânăr bătut de poliţie în piaţă, Damian Hâncu a spus că poate depune mărturie despre uciderea lui Valeriu Boboc în acea noapte: ”Din imagini am recunoscut maşina Niva aflată la câţiva paşi şi vocile poliţiştilor care strigau „Acesta-i gata!” şi-l târau pe Valeriu Boboc. L-am văzu cu ochii proprii timp de câteva secunde că era în picioare, era viu iar apoi că îl băteau şi mort”.

Procuratura Generală a anunţat vineri că a a finalizat şi trimis instanţei de judecată dosarul fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc şi fostului comisar general al Chişinăului Vladimir Botnari. Cei doi sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave, fiind pasibili de 7 ani de închisoare.

Falsă alarmă pe aeroportul din Chișinău în urma unei amenințări telefonice

O falsă alarmă cu bombă a dus la evacuarea noaptea trecută a aeroportului din Chişinău şi la amânarea zborului unui avion de pasageri de la Moscova. Alerta a fost provocată de un apel telefonic anonim. Serviciul BombTeh a verificat aeroportul fără să găsească explozibilul. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Chiril Moţpan a declarat presei la scurt timp după miezul nopţii că poliţia l-ar fi prins pe autorul apelului telefonic – un bărbat de 40 de ani, în stare de ebrietate, care a spus că a vrut să facă o glumă. El riscă pedeapsa cu închisoarea.

Președintele afgan Karzai poartă o convorbire telefonică „constructivă” cu Secretarul de stat american Clinton

Preşedintele afgan Hamid Karzai i-a telefonat Secretarului de stat american, Hillary Clinton pentru a repara relaţiile după ce acuzase comunitatea internaţională de falsificarea alegerilor din Afganistan de anul trecut în încercarea de a-l scoate din cursă. Departamentul de Stat spune că preşedintele afgan a dat telefon pentru a-şi „explica” afirmaţiile, iar conversaţia a fost „constructivă”. Karzai şi-ar fi exprimat „aprecierea pentru contribuţia şi sacrificiile comunităţii internaţionale” în ţara sa. Oficialităţile americane au descris vineri acuzaţiile lui Karzai drept „deranjante” şi „absurde”.

Caracas: premierul rus Putin are întîlniri cu președinții Venezuelei și Boliviei

Premierul rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Caracas cu preşedinţii Venezuelei şi Boliviei pentru a întări relaţiile dintre Rusia şi cele două ţări din America de Sud. Putin a adus cu sine un ultim lot de 4 elicoptere de transport militare Mi-17 din totalul de 38 cumpărate de Venezuela. Cele două ţări au semnat peste 30 de acorduri şi declaraţii pentru aprofundarea cooperării în diverse domenii, de la agricultură la transport. Preşedintele venezuelian Hugo Chavez a spus că Rusia a promis să ajute Venezuela să-şi dezvolte industria spaţială, inclusiv prin construcţia unei rampe de lansare a sateliţilor, precum şi să dezvolte energia nucleară în scopul producerii electricităţii.

Cetatea Vaticanului: declarație deplasată a părintelui Raniero Cantalamessa

O nouă controversă în scandalul abuzurilor sexuale săvârşite de preoţii catolici a fost provocată de o declaraţie făcută de preotul personal al Papei Benedict. Părintele Raniero Cantalamessa a comparat criticile la adresa Bisericii Catolice cu antisemitismul şi violenţele împotriva evreilor. Comentariul făcut de Vinerea Mare la biserica Sfântul Petru de la Vatican a atras critici din partea victimelor abuzurilor sexuale săvârşite de preoţii catolici, precum şi din partea organizaţiilor evreieşti. Comunitatea evreiască a spus că remarca este nepotrivită şi ofensatoare pentru că milioane de evrei au murit în atacurile antisemite.

AIE a decis a decis să trimită CC un proiect de modificare a art.78 al Constituţiei în sensul alegerii prin vot popular a șefului statului

Alianţa pentru Integrarea Europeană s-a pronunţat astăzi în mod unanim pentru trecerea la alegerea şefului statului prin vot popular direct. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat Europei Libere că Alianţa a decis să trimită Curţii Constituţionale un proiect de modificare a articolului 78 al Constituţiei, care să fie dezbătut ulterior de către Parlament. Proiectul nou va fi dezbătut împreună cu propunerea deputaţilor comunişti de a simplifica numai procedura parlamentară de alegere a şefului statului. Pentru modificarea Constituţiei este nevoie atât de voturile alianţei majoritare, cât şi de ale opoziţiei. Cele două proiecte vor fi examinate în Parlament abia peste jumătate de an, după cum prevede Curtea Constituţională. Parlamentul actual nu va fi dizolvat, a spus Mihai Ghimpu. El a adăugat că alegeri anticipate ar fi problematice şi peste jumătate de an, pentru că la toamnă expiră mandatul actualei Comisii Electorale Centrale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG